JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20160916/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20160916/309697-N-2016.html

<div class="divRow_xforms"><div>
              Ogłoszenie nr 309697 - 2016
              z dnia 2016-09-16 r.
            </div><div class="headerMedium_xforms" style="text-align: center">Łódź: 
Świadczenie usług w zakresie przygotowania i dystrybucji posiłków do pacjentów i uprawnionego personelu.
<br />
            OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU -
            
              Usługi
            </div><div><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b>
              obowiązkowe
            </div><div><b>Ogłoszenie dotyczy:</b>
              zamówienia publicznego
            </div><div><b>Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej </b><br /><div style="padding-left: 20px">
                nie
              </div><br /><b>Nazwa projektu lub programu</b><br /></div><div><b>O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie zakłady pracy chronionej oraz wykonawcy, których działalność, lub działalność ich wyodrębnionych organizacyjnie jednostek, które będą realizowały zamówienie, obejmuje  społeczną i zawodową integrację osób będących członkami grup społecznie marginalizowanych </b><br /><div style="padding-left: 20px">
                nie
              </div><br />
            Należy podać minimalny procentowy wskaźnik zatrudnienia osób należących do jednej lub więcej kategorii, o których mowa w art. 22 ust. 2 ustawy Pzp, nie mniejszy niż 30%, osób zatrudnionych przez zakłady pracy chronionej lub wykonawców albo ich jednostki (w %)
            <br /></div><div class="headerLarge_xforms" style="text-align: left"><u>SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</u></div><div style="padding-left: 20px"><b>Postępowanie przeprowadza centralny zamawiający </b><br /><div style="padding-left: 20px">
                tak
              </div><b>Postępowanie przeprowadza podmiot, któremu zamawiający powierzył/powierzyli przeprowadzenie postępowania </b><br /><div style="padding-left: 20px">
                nie
              </div><b>Informacje na temat podmiotu któremu zamawiający powierzył/powierzyli prowadzenie postępowania:</b><br /><b>Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie przez zamawiających</b><br /><div style="padding-left: 20px">
                nie
              </div><br />
            Jeżeli tak, należy wymienić zamawiających, którzy wspólnie przeprowadzają postępowanie oraz podać adresy ich siedzib, krajowe numery identyfikacyjne oraz osoby do kontaktów wraz z danymi do kontaktów:
            <br /><br /><b>Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej </b><br /><div style="padding-left: 20px">
                nie
              </div><b>W przypadku przeprowadzania postępowania wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej  mające zastosowanie krajowe prawo zamówień publicznych:</b><br /><b>Informacje dodatkowe:</b><br /></div><div style="padding-left: 20px;"><div style="text-align: left"><b>I. 1) NAZWA I ADRES: </b>Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 im. N. Barlickiego w Łodzi, krajowy numer identyfikacyjny
              28877400000, ul.
              ul. Kopcińskiego 
              22,
              90153  
              Łódź, woj.
              łódzkie, państwo
              , tel.
              42 677 68 24, 42 291 95 70, e-mail
              dzial.zamowien.publicznych@barlicki.pl, faks
              42 678 99 52.
              <br />
              Adres strony internetowej (URL): www.barlicki.pl<br /><br /></div><div style="text-align: left"><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: </b>
                Inny: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej</div><div style="text-align: left"><b>
                I.3) WSPÓLNE UDZIELANIE ZAMÓWIENIA <i>(jeżeli dotyczy)</i>:
              </b><div style="padding-left: 20px">
                Podział obowiązków między zamawiającymi w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania, w tym
                w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej (który z zamawiających jest odpowiedzialny za przeprowadzenie postępowania, czy i w jakim zakresie za przeprowadzenie postępowania odpowiadają pozostali zamawiający, czy zamówienie będzie udzielane przez każdego z zamawiających indywidualnie, czy zamówienie zostanie udzielone w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających):
                <br /></div></div><div style="text-align: left"><b>
                I.4) KOMUNIKACJA:
              </b><br /><b>Nieograniczony, pełny i bezpośredni dostęp do dokumentów z postępowania można uzyskać pod adresem (URL)</b><div style="padding-left: 20px">
                  tak
                <br />www.barlicki.pl/zamowienia-publiczne/lista-postepowan-wszczetych/</div><br /><b>Adres strony internetowej, na której zamieszczona będzie specyfikacja istotnych warunków zamówienia </b><div style="padding-left: 20px">
                  tak
                <br />www.barlicki.pl/zamowienia-publiczne/lista-postepowan-wszczetych/</div><br /><b>Dostęp do dokumentów z postępowania jest ograniczony - więcej informacji można uzyskać pod adresem </b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                <br /></div><br /><b>Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu należy przesyłać:</b><br /><b>Elektronicznie</b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                <br />
                adres
                <br /></div><br /><div style="padding-left: 20px"><b>Dopuszczone jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:</b><br />
                  nie
                <br /><b>Wymagane jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:</b><br />
                  tak
                  <br />
                  Inny sposób:
                  <br />forma psemna<br />
                Adres:
                <br />Sekretariat Finansowo - Techniczny SP ZOZ USK nr 1 UM w Łodzi, 90-153 Łódź, ul. Kopcińskiego 22, II piętro w budynku administracyjnym (pokój 201)..</div><br /><b>Komunikacja elektroniczna wymaga korzystania z narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne</b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                <br />
                Nieograniczony, pełny, bezpośredni i bezpłatny dostęp do tych narzędzi można uzyskać pod adresem: (URL)
                <br /></div></div></div><div class="headerLarge_xforms" style="text-align: left"><u>
              SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
            </u></div><div style="padding-left: 20px;"><div style="text-align: left"><br /><b>II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: </b>
Świadczenie usług w zakresie przygotowania i dystrybucji posiłków do pacjentów i uprawnionego personelu.
<br /><b>Numer referencyjny: </b>32/ZP/2016<br /><b>Przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia przeprowadzono dialog techniczny </b><br /><div style="padding-left: 20px; text-align: justify">
                  nie
                </div><br /><b>II.2) Rodzaj zamówienia: </b>
                usługi
              <br /><b>II.3) Informacja o możliwości składania ofert częściowych</b><br />
              Zamówienie podzielone jest na części:
              <br /><div style="padding-left: 20px">
                  Nie
                </div><br /><br /><b>
                II.4) Krótki opis przedmiotu zamówienia
              </b><i>(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań )</i><b> a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:
              </b>1.	Przedmiotem zamówienia USK nr 1 im N. Barlickiego w Łodzi, Gm. M. Łódź, pow. m. łódzki, województwo łódzkie jest świadczenie na rzecz Zamawiającego usług w zakresie przygotowania i dystrybucji posiłków do pacjentów i uprawnionego personelu.
2.	Kody wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV):
55.30.00.00-3	usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków
55.32.20.00-3 usługi gotowania posiłków
55.32.20.00-6 usługi przygotowania posiłków
3.	Przygotowanie posiłków  ma mieć miejsce poza terenem Szpitala, maksymalnie 50 km od naszego Szpitala.
4.	Wykonawca świadczący usługę ponosi pełną odpowiedzialność cywilną i finansową  za jakość przygotowanych  i dostarczanych posiłków oraz za skutki wynikające z zaniedbań przy przygotowaniu, transporcie i wydawaniu posiłków mogących mieć wpływ  na zdrowie  żywionych pacjentów przed  jednostkami uprawnionymi do kontroli w zakresie żywienia pacjentów.
5.	Wykonawca  świadczący usługę zobowiązuje się do starannego wykonania usług będących przedmiotem umowy przy użyciu własnego sprzętu i środków czystości (środków czyszczących i dezynfekcyjnych) atestowanych, nieszkodliwych dla środowiska i ludzi, a w szczególności zabezpieczających przed powstawaniem zakażeń i uczuleń oraz innych chorób w tym w szczególności WZW.
6.	Usuwanie i transport odpadów będą się odbywać zgodnie z przepisami ustawy z dn. 13.09.1996r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U. z 2016r., poz. 250 z późn. zm.) oraz w wymogami wynikającymi z odrębnych przepisów, w  tym w szczególności wymogami sanitarnymi.
7.	Zamawiający zastrzega sobie prawo do bieżącej kontroli pod względem sanitarno- epidemiologicznym zarówno kuchni Wykonawcy, pojazdów do transportu żywności oraz pojemników , w których dostarczona jest żywność.
8.	Wykonawca zobowiązuje się do utrzymania właściwego stanu sanitarnego i epidemiologicznego w swoich pomieszczeniach, do utrzymania ich w bieżącej czystości.
9.	Zamawiający wymaga aby posiłki podawane były w naczyniach wielokrotnego użytku (talerze, kubeczki) wraz ze sztućcami dla pacjentów hospitalizowanych oraz naczyń jednorazowego użytku do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych dla pacjentów Stacji Dializ, OKAiIT, oraz dla pacjentów przebywających na badaniach lekarskich, 
i pacjentów zakażonych  (około 20 zestawów na śniadanie, obiad i kolacje - dziennie).
10.	Zamawiający wymaga zakupienia 4-5 szt. kuchenek mikrofalowych do użytku na oddziały kliniczne do podgrzewania potraw.
11.	Zamawiający wymaga od Wykonawcy:
a)	przygotowywania posiłków o których mowa w pkt. 1 z uwzględnieniem diet specjalistycznych z produktów świeżych, naturalnych, wysokiej jakości, nie mrożonych( np. mrożonych pierogów, gotowych pulpetów, gotowych gołąbków) oraz bezwzględnej realizacji zarządzeń i zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego, Instytutu Żywności   i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka  w sprawie norm wyżywienia i żywienia żywności , jakie obowiązują w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności w odniesieniu do dorosłych i dzieci,
b)	zatrudnienia uprawnionego pracownika (Kierownika zmiany), prowadzącego ewidencję zapotrzebowań żywnościowych ze wszystkich Oddziałów  Klinicznych  tzw. ,,relew   i przekazywania zestawienia  posiłków Głównemu Dietetykowi  Firmy cateringowej na następny,
c)	przygotowywanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem nomenklatury  diet stosowanej w Szpitalu Zamawiającego oraz zgodnie ze zleceniem lekarza (dodatki lekarskie , diety specjalistyczne) w ramach zaleconej diety,
d)	żywienie chorych obejmują diety i dodatki wyszczególnione w załączniku 1C.
e)	rozumienia i znajomości:
-	zadań diety i jej charakterystyki,
-	całodziennej racji pokarmowej oraz jej wartości odżywczych i energetycznych,
-	sposobów modyfikacji diety.
f)	przedstawiania do akceptacji osobie wyznaczonej przez Zamawiającego (Główny Dietetyk Szpitala) odpowiednich leczniczych jadłospisów dekadowych dla pacjentów z wyliczonymi wartościami energetycznymi i odżywczymi wraz z oznaczeniem alergenów występujących w potrawach w danym dniu,  planowanych przez  dyplomowanego dietetyka dla pacjentów  z co najmniej 7 dniowym   wyprzedzeniem,
g)	dostarczania bieżących jadłospisów codziennie na każdy oddział kliniczny do wglądu pacjentom,
h)	w święta: Wielkanoc, Wigilia, Boże Narodzenie, Wielki Piątek, Popielec itp.,  wymagane jest uwzględnienie potraw tradycyjnych,
i)	dodatki lekarskie  dodawanie do posiłków głównych stanowiące uzupełnienie diety.
j)	wymagania dotyczące jakości posiłków: 
-	wykorzystywanie produktów wysokiej jakości o odpowiedniej wartości odżywczej,
-	urozmaicenie wszystkich  posiłków ze szczególnym uwzględnieniem  dodatku  warzyw i owoców  
   sezonowych (wymagany  dodatek ) warzywny lub owocowy w każdym posiłku, chyba, że rodzaj diety je
   wyklucza), 
-	przestrzeganie gramatury poszczególnych porcji żywnościowych, 
-	dostarczone posiłki muszą posiadać odpowiednią temperaturę i muszą być estetycznie podane, 
-	wartość artykułów użytych do przygotowania jednej diety- tzn. wsad do kotła nie może być mniejszy niż 
  60% stawki żywieniowej.
h)  wymagania dotyczące gramatury  potraw (gotowych porcji) w jednym posiłku nie może być mniej niż: 
-	Zupy: mleczne- 300ml, obiadowe-  400 ml
-	Dodatki do II dania : ziemniaki, makaron, pierogi, leniwe  , ryż, kasze -  200g, kluski parowe- 3 szt.,  
-	Napoje: kawa, herbata, kompoty ,kisiele, budyń  200-250ml 
-	Mięso i ryby: mięso bez kości- 80g, drób bez kości- 80g, pulpet- 90g, drób z kością- 150g, ryby:
  gotowana- 80g, panierowana - 100g, gulasze 200g : zawartość  mięsa w gulaszu 100g a  warzyw- 80g,
  sosy  np. pieczarkowy : 100g pieczarek 
-	Pozostałe dodatki do posiłków: wędliny do śniadań- 40g ( jeśli jest zupa mleczna ), w przypadku braku
   zupy mlecznej  do śniadania 60g wędliny, diety cukrzycowe nie otrzymują zup mlecznych do śniadań  w
   zamian otrzymują  wędlinę-  80g
-	 do kolacji- 60g, zalecona zwiększona gramatura do diet wysokobiałkowych-  100g, cukrzycowych 60- 80g,
    trzustkowych  80- 100g, wędliny na ciepło 60- 80g,dżem miód- 50g, ser żółty 30-50g, twaróg- 60g, pasta
    do pieczywa- 60g, masło 20g, surówki: do obiadu- 150g, dieta cukrzycowa -200g, warzywa: do śniadania
    i kolacji- 50g, dieta cukrzycowa  100g, surowe owoce np. jabłka 150- 200g, 
-	pieczywo: średnio po- 150g    
i)	dostarczania i wydawania posiłków w godzinach określonych w pkt. 29,
j)	  świadczenia usług, których dotyczy przetarg, na wysokim poziomie,
k)	ścisłego przestrzegania przepisów Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej dotyczących: dystrybucji,  wydawania posiłków oraz  pomieszczeń kuchennych i wyposażenia kuchni,
l)	codziennej rejestracji temperatury potraw.
12.	Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany diet , jak również ilości posiłków w dietach, w zależności od potrzeb Szpitala oraz ilości leczonych pacjentów.
13.	Zamawiający zastrzega sobie prawo do wnoszenia zmian w jadłospisach ze względu na: nieodpowiedni asortyment produktów, niską ( złą) jakość diet, powtarzające się potrawy i niewskazany dobór produktów spożywczych nie odpowiadający Normom Żywienia zatwierdzonych przez Instytut Żywienia i Żywności w Warszawie , a  obowiązujących w dietach leczniczych w danych jednostkach chorobowych.
14.	Zamawiający zastrzega sobie prawo do odpowiedniego poziomu jakości zdrowotnej posiłków podawanym pacjentom hospitalizowanym, co z kolei przyczynia się do zwiększenia skuteczności leczenia i zmniejszenia kosztów leczenia w Szpitalu.
15.	Zamawiający zastrzega sobie prawo do przestrzegania zasady, by posiłki sporządzane były w dniu ich wydania. 
16.	Zamawiający zastrzega sobie nadzór nad jakością żywienia stosowanych diet leczniczych z uwzględnieniem wartości energetycznej i odżywczej oraz odpowiedniej temperatury potraw.
17.	Zamawiający zastrzega sobie prawo zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego posiłków szpitalnych  HACCP, higienę  całościowo, zagrożenia (cały ciąg technologiczny od zakupu produktów  przechowywanie  obróbka termiczna, przewóz, dystrybucja do podania pacjentom do łóżka, zagrożenia (epidemiologiczne, zakażenia), procedury kontroli, ocena wyżywienia.

18.	Zamawiający zastrzega sobie prawo do zatrudnienia odpowiedniej ilości osób do wydawania posiłków  na poszczególne oddziały kliniczne ( 10 osób na obie zmiany w tym 2 osoby ósemkowe do zastępstw w trakcie urlopów i zwolnień lekarskich, dni wolnych);  osób kompetentnych znających się na wykonywanej pracy.  Wymagamy, by pracownik był podporządkowany jednemu oddziałowi klinicznemu.
19.	Zamawiający zastrzega sobie prawo do zatrudnienia przez Usługodawcę pracowników posługujących się biegle językiem polskim i znajomością alfabetu polskiego.
20.	Za zastawę stołową, za jej braki i uzupełnienia odpowiada Wykonawca.
21.	Zamawiający zastrzega sobie prawo do utrzymania płynności wydawania posiłków w przypadku awarii (technicznej , braku personelu).
22.	Wymagania dotyczące pracowników Wykonawcy:
a)	pracownicy Wykonawcy zobowiązani są posiadać aktualne profilaktyczne badania lekarskie,
b)	posiadać udokumentowane odbycie u pracodawcy szkolenia wstępnego, okresowego oraz instruktażu stanowiskowego zgodnie z wykonywanym zawodem,
c)	znać właściwości substancji niebezpiecznych, jeżeli takimi posługują się wykonując pracę i umieć stosować                 je w sposób bezpieczny,
d)	znać i przestrzegać instrukcji obsługi wykorzystywanych maszyn i urządzeń,
e)	znać i przestrzegać obowiązujące w Szpitalu procedury, instrukcje i schematy, które bezpośrednio wiążą się                  z wykonywaną przez nich pracą,
f)	umieć identyfikować czynniki szkodliwe i uciążliwe na swoich stanowiskach pracy i ograniczać                                      ich oddziaływanie na otoczenie,
g)	znać zagrożenia występujące na terenie Szpitala,
h)	posiadać stosowne kwalifikacje zawodowe do wykonywania określonych prac,
23.	Zamawiający zastrzega sobie prawo, do odpowiedniego ubioru pracowników w jednakową firmową odzież ochronną. 
24.	 Zamawiający zastrzega sobie prawo , aby wykonawca we własnym zakresie zakupił sprzęt do dystrybucji posiłków na oddziały kliniczne, spełniający wymagania obowiązujące w zakresie higieny żywienia, zapewniający odpowiednią temperaturę potraw  oraz dostosowany  do wielkości  i rodzaju posiłku.   
25.	  Zamawiający zastrzega sobie prawo prawidłowego żywienia chorych hospitalizowanych.
26.	 Zamawiający deklaruje gotowość dzierżawy pomieszczeń i posiadanych urządzeń kuchennych. Pomieszczenia kuchenne obejmują około 112,88m (ilość m do wynajmu do uzgodnienia z Zamawiającym wg potrzeb Wynajmującego). Cena za 1m wynajmującej powierzchni wynosi 25zł/m.
27.	 Rozliczenie zużycia energii elektrycznej i wody będzie następować po comiesięcznym odczycie liczników  (podlicznik energii elektrycznej i podlicznik ciepłej i zimnej wody) w oparciu o wystawioną przez Wynajmującego refakturą faktury sprzedawców energii, wody i podmiotu odprowadzającego ścieki w terminie 14 dni od daty otrzymania przez Najemcę refaktury.
28.	 Wykonawca zobowiązany jest, aby transport posiłków do siedziby Zamawiającego odbywał się  specjalistycznym transportem samochodowym w pojemnikach termoizolacyjnych, termosach i innych szczelnie zamykanych pojemnikach dopuszczonych do kontaktu z żywnością od kuchni  Wykonawcy do wyznaczonego przez Zamawiającego pomieszczenia dystrybucyjnego.
29.	Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia estetycznych, funkcjonalnych wózków do transportu posiłków, gwarantujących ciepły posiłek dla każdego pacjenta.
30.	Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania posiłków do wyznaczonego przez Zamawiającego pomieszczenia dystrybucyjnego (przyjmowania posiłków) zgodnie z ustalonym harmonogramem czasowym: 
  -  I Śniadanie 7:30  8:15
  -  II Śniadanie 10:00  10:30
  -  Obiad 12:30  13:15
  -  Podwieczorek 15:30- 16:00
  -  Kolacja 17:30  18:15
30. Wykonawca zobowiązany jest przywozić do siedziby przedmiot zamówienia w ilości wydzielonej na poszczególne
     oddziały i zapakowanej w oddzielne pojemniki GN-y, termosy i pojemniki termoizolacyjne. 
31.  Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie:
a)	zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem: wagowym, (tzw. gramówka), jakościowym (doboru produktów w zamawianych dietach leczniczych) i ilościowym ( zalecana ilość np. kalorii, składników pokarmowych w dostarczonej  diecie),
b)	odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków :
	 potrawy kuchni ciepłej:
              Zupa 85 stopni C +/- 3 stopnie C
              Drugie danie 75 stopnie C +/- 3 stopnie C 
              Napoje ciepłe 85 stopnie C +/- 3 stopnie C
	potrawy kuchni zimnej:
              sałatki, surówki, sosy i inne 4 stopnie C +/- 2 stopnie C     
32.   Pojemniki termoizolacyjne, termosy, GN-y oraz pojemniki zamykane dopuszczone do kontaktu z żywnością powinny
       być opisane wg nazwy oddziału, ilości porcji, wagi oraz rodzaju diety, a także podpisane przez osobę
       przygotowującą.
33.  Potrawy takie, jak: wędlina, sery, masło itp. dystrybuowane będą w formie pokrojonej (wyporcjowane) w porcjach na
      1 pacjenta; pieczywo pokrojone dystrybuowane będzie w oddzielnych szczelnie zamkniętych pojemnikach. 
34. Dystrybucja całodziennych posiłków wewnątrz Szpitala od pomieszczenia przyjmowania posiłków na oddziały 
      i bezpośrednio do łóżka pacjenta, odbywać się będzie przez pracowników Wykonawcy,
35.  Informacje podstawowe:
a)	planowana ilość łóżek na poszczególnych oddziałach  około 318 łóżek,
b)	szacunkowa całkowita ilość posiłków (osobodni) w roku  około 83,116,10,
c)	Zamawiający w sposób szacunkowy określa, że szacunkowa ilość posiłków w ciągu 2015 roku  wyniosła  średnio:
-	dziennie: średnio  ok. 220 
-	miesięcznie: średnio ok. 7000                                     
-	rocznie ; średnio ok. 84 000
Posiłki	Dziennie (średnio)	Miesięcznie (średnio)	Rocznie (średnio)
Śniadania	ok. 220	 ok.   7000  	ok.  84 000
Obiady	ok. 220	 ok.   7000	ok.  84 000
Kolacje 	Ok. 220	 ok.   7000	ok.  84 000
Różnice do ww. ilości określa się błędem 15% (+,-)

Orientacyjna liczba łóżek na poszczególnych Oddziałach Klinicznych w USK im. N. Barlickiego w Łodzi stan 
na  1.09.2016r.: 
1.	Oddział  Kliniczny Pulmonologii i Alergologii                                                     	27
2.	Oddział Kliniczny Pulmonologii Ogólnej i Onkologii                                            	10
3.	Oddział Kliniczny Neurologii                                                                                                	36
4.	Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej                                                    	30
5.	Oddział Kliniczny Otriatrii, Laryngologii , Onkologii Laryngologicznej                                        	35
6.	Oddział kliniczny Neurochirurgii i Onkologii Centralnego Układu Nerwowego                             	40
7.	Oddział Kliniczny Chirurgii Plastycznej, Rekonstrukcyjnej i Estetycznej z odcinkiem dla Dzieci                                                                                                        	10
8.	Oddział Kliniczny Chirurgii Czaszkowo- Szczękowo-Twarzowej i Onkologicznej                           	12
9.	Oddział Kliniczny Okulistyki  z odcinkiem dla Dzieci                                                                 	36
10.	Oddział Kliniczny Chorób Wewnętrznych, Astmy i Alergii z odcinkiem dla Dzieci                          	13
11.	Oddział Kliniczny Chirurgii Ogólnej i Transplantacyjnej                                                             	50
12.	Oddział Kliniczny Chirurgii Gastroenterologicznej i Onkologicznej                                               	35
13.	Oddział Kliniczny Anestezjologii i Intensywnej Terapii                                                               	15
14.	Oddział Nefrologii	10

d)	zamawiający informuje, iż oferent zapewnia obiady regeneracyjne dla pracowników (szacunkowa ilość obiadów w okresie jednego roku wynosi 1440 z wyłączeniem sobót , niedziel i świąt),
 dziennie 4                            
 miesięcznie 120
 rocznie 1440
            Różnice do ww. ilości określa się błędem 15% (+,-)
            Odpłatność za ww. posiłki wynosi nie więcej niż 1/3 ceny za osobodzień,
	obiady dla pracowników szpitala wg potrzeb.
e)	Zamawiający informuje, iż II śniadania i podwieczorki przy dietach stanowią koszt łącznie z dzienną stawką żywieniową,
f)	Zamawiający informuje iż budynek główny szpitala posiada parter i 3 piętra. Na parterze i każdym piętrze usytuowane są poszczególne oddziały oraz  Oddział kliniczny Nefrologii i Stacja Dializ w innym budynku połączonym ciągiem komunikacyjnym przez suterynę  Szpitala,
g)	komunikacja odbywa się za pomocą windy,
h)	Zamawiający informuje, iż wszystkie zarządzenia, regulaminy obowiązujące w szpitalu są do wglądu w każdym uzgodnionym terminie z Naczelną Pielęgniarką,
i)	Zamawiający ustala i zatwierdza jadłospisy i wprowadza zmiany na 10 dni naprzód z tygodniowym wyprzedzeniem.
36.Podstawowe kwestie:
a)	przygotowywanie posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem oddziałów, co do ilości (rotacja pacjentów) i jakości (indywidualne diety pacjentów), w przypadku głodówek  odliczanie od ogólnego stanu chorych,
b)	przygotowanie i dostarczanie posiłków z uwzględnieniem zwrotów i dodatków z poszczególnych oddziałów
  szpitalnych:
-	do godz. 10:00  dodatek lub zwrot do obiadu i kolacji,
-	do godz.16:00  dodatek lub zwrot na następny dzień,
c)	codzienne rozliczanie posiłków przez kierownika zmiany będzie prowadzone w oparciu o zapotrzebowanie posiłków złożonych przez oddziały. W przypadku wypisów lub przyjęć pacjentów w ciągu dnia rozliczanie dziennej stawki za każdy posiłek będzie rozliczane w kwocie 1/3 stawki dziennej (śniadanie, obiad, kolacja),
d)	rozliczanie miesięczne dostarczonych posiłków przez pracownika wykonawcy usługi  do Księgowości Zleceniodawcy- sprawdza i zatwierdza wg swoich wyliczeń i Statystyki  Główny Dietetyk Szpitala jako nadzór z terenu szpitala,  a następnie Księgowość Zamawiającego,
e)	dostarczanie posiłków na oddziały do łóżka pacjenta oraz zapewnienie im odpowiedniej temperatury potraw.
37.	 Dzienna stawka żywieniowa powinna obejmować koszty przygotowania posiłków, opakowania i ich dostarczenia do łóżek pacjentów.
38.	Odbiór resztek pokonsumpcyjnych i żywieniowych, zapewnienie pojemników na te resztki oraz odbiór pojemników do mycia i dezynfekcji: 
a)	Wykonawca zobowiązany jest do odbioru resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych. Odbiór następuje raz dziennie po obiedzie. Przygotowanie resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych do odbioru należy do Zamawiającego. Koszt transportu odbioru resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych ponosi Wykonawca, 
b)	pojemniki (z resztkami żywieniowymi i pokonsumpcyjnymi) odbiera Wykonawca raz dziennie w celu mycia i dezynfekcji, udostępniając w tym czasie czyste pojemniki. 
39.	Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia pojemników do odbioru resztek pokonsumpcyjnych i żywieniowych nie później niż w pierwszym dniu obowiązywania umowy. 
40.	Zamawiający ponadto umożliwia Oferentowi w każdym terminie uzgodnionym z Dyr. ds. Administracyjno - Technicznym mgr inż. Andrzejem Andrzejczakiem (tel. 42 6776844) dokonanie wizji lokalnej na terenie stanowiącym przedmiot usługi oraz udostępnia wszelkie informacje, które mogą być konieczne do:
a)	opracowania sposobu organizacji pracy przewidywanego w realizacji przedmiotu zamówienia, a w szczególności koncepcji żywienia, 
41.	Zamawiający wymaga, aby osoby, które będą wykonywały u Wykonawcy i/lub Podwykonawców czynności prania i prasowania bielizny szpitalnej były zatrudnione na podstawie umowy o pracę.
42.	Wykonawca w terminie 7 dni od dnia podpisania niniejszej umowy zobowiązany jest do przedstawienie Zamawiającemu wykazu pracowników wykonujących czynności wskazane w ust. 2 powyżej, wraz z zaświadczeniem wystawionym przez Wykonawcę i/lub podwykonawców o zatrudnianiu tych osób na podstawie umowy o pracę. 
43.	Wykonawca zobowiązany jest do comiesięcznego aktualizowania wykazu pracowników wskazanego w ust. 3 powyżej na koniec każdego miesiąca kalendarzowego lub oświadczenia, że stan zatrudnienia nie uległ zmianie.
44.	Termin płatności nie może być krótszy niż 30 i dłuższy niż 60 dni.
45.	Zamawiający zastrzega sobie prawo ograniczenia, łącznie z całkowitym wstrzymaniem zakupu ogólnej ilości usług, jak i poszczególnych ich rodzajów i asortymentów w poszczególnych okresach obowiązywania umowy w zależności od przebiegu leczenia, zmiany profilu świadczonych usług i zmian metod diagnostyczno-terapeutycznych. Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne inne roszczenia poza roszczeniem o zapłatę za usługę już wykonaną.
46.	Specyfikacja istotnych warunków zamówienia znajduje się na stronie internetowej od dnia publikacji 
w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej do upływu terminu składania ofert.
47.	Zamawiający nie dopuszcza podwykonawstwa w zakresie usługi podstawowej tj. przygotowywania i dystrybucji posiłków. 
48.	Wykonawca może powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcy. Zamawiający na podstawie art. 36a ust. 2 pkt 1 ustawy zastrzega obowiązek osobistego wykonania zamówienia przez wykonawcę usług wchodzących  w zakresie przygotowania i dystrybucji posiłków do pacjentów i uprawnionego personelu. 
Wykonawca może powierzyć podwykonawcy usługi transportowe.
a.	Zamawiający żąda wskazania w ofercie części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom i podania przez Wykonawcę firm podwykonawców. Informacje te Wykonawca składa w oświadczeniu - załącznika nr 4 do SIWZ.
<br /><br /><b>II.5) Główny kod CPV: </b>55300000-3<br /><b> Dodatkowe kody CPV:</b>55322000-3,
                55320000-6<br /><b>
                II.6) Całkowita wartość zamówienia </b><i>(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia)</i>:
              
              <br />
              Wartość bez VAT:
              559784.40<br />
              Waluta:
              <br /><div style="padding-left: 20px">PLN<br /><i>(w przypadku umów ramowych lub dynamicznego systemu zakupów  szacunkowa całkowita maksymalna wartość w całym okresie obowiązywania umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów)</i></div><br /><b>
                II.7)
                Czy przewiduje się udzielenie zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7  lub w art. 134 ust. 6 pkt 3  ustawy Pzp:
              </b>
                nie
              <br /><b>II.8) Okres, w którym realizowane będzie zamówienie lub okres, na który została zawarta umowa ramowa lub okres, na który został ustanowiony dynamiczny system zakupów:</b><div style="padding-left: 20px">
                    Okres w miesiącach: 7<br /></div><br /><b>II.9) Informacje dodatkowe: </b></div></div><div class="headerLarge_xforms" style="text-align: left"><u>
              SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
            </u></div><div style="padding-left: 20px;"><div style="text-align: left"><b>
                III.1) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU
              </b><br /><div style="padding-left: 20px"><b>III.1.1) Kompetencje lub uprawnienia do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów</b><br />
                Określenie warunków:
                odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 pkt. 1 ustawy;
Zamawiający wymaga, aby Wykonawca posiadał wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli
      organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z art. 62 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. 
      o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. z 2015r., poz. 594).
<br />
                Informacje dodatkowe
                <br /><b>III.1.2)  Sytuacja finansowa lub ekonomiczna  </b><br />
                Określenie warunków:
                dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie
      prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na sumę gwarancyjna nie niższą 
      niż 100 000,00 zł.
<br />
                Informacje dodatkowe
                <br /><b>III.1.3) Zdolność techniczna lub zawodowa </b><br />
                Określenie warunków:
                Zamawiający żąda wykazu osób:
1	 posiadających kwalifikacje dietetyka z minimum 5 letnim stażem zawodowym,
2  dwóch osób posiadających kwalifikacje technologa żywienia z minimum 10 letnim stażem <br />
                Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób:
                
                  tak
                <br />
                Informacje dodatkowe:
                </div><b>
                III.2) PODSTAWY WYKLUCZENIA
              </b><br /><div style="padding-left: 20px"><b>III.2.1) Podstawy wykluczenia określone w art. 24 ust. 1  ustawy Pzp</b><br /><b>III.2.2) Zamawiający przewiduje wykluczenie wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp</b>
                  tak
                  <br />
                  Zamawiający przewiduje następujące fakultatywne podstawy wykluczenia:
                <br />
                  (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp)
                <br />
                  (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 2 ustawy Pzp)
                <br />
                  (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 3 ustawy Pzp)
                <br />
                  (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 4 ustawy Pzp)
                <br />
                  (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 5 ustawy Pzp)
                <br />
                  (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 6 ustawy Pzp)
                <br />
                  (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 7 ustawy Pzp)
                <br />
                  (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 8 ustawy Pzp)
                <br /></div><b>
                III.3) WYKAZ OŚWIADCZEŃ SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W CELU WSTĘPNEGO POTWIERDZENIA, ŻE NIE PODLEGA ON WYKLUCZENIU ORAZ SPEŁNIA WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ SPEŁNIA KRYTERIA SELEKCJI
              </b><br /><div style="padding-left: 20px"><b>
                  Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
                </b><br />
                  tak
                <br /><b>
                  Oświadczenie o spełnianiu kryteriów selekcji
                </b><br />
                  nie
                </div><b>
                III.4) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW , SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 3 USTAWY PZP:
              </b><br /><div style="padding-left: 20px"></div><b>
                III.5) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 1 USTAWY PZP
              </b><br /><div style="padding-left: 20px"><b>III.5.1) W ZAKRESIE SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU:</b><br /><br /><b>III.5.2) W ZAKRESIE KRYTERIÓW SELEKCJI:</b><br /></div><b>
                III.6) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 2 USTAWY PZP
              </b><br /><div style="padding-left: 20px"></div><b>
                III.7) INNE DOKUMENTY NIE WYMIENIONE W pkt III.3) - III.6)
              </b><div style="padding-left: 20px"></div></div></div><div class="headerLarge_xforms" style="text-align: left"><u>
              SEKCJA IV: PROCEDURA
            </u></div><div style="padding-left: 20px;"><div style="text-align: left"><b>IV.1) OPIS </b><br /><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: </b>
                przetarg nieograniczony
              <br /><b>IV.1.2) Zamawiający żąda wniesienia wadium:</b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                </div><br /><b>IV.1.3) Przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                </div><br /><b>
                IV.1.4) Wymaga się złożenia ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
              </b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                <br />
                Dopuszcza się złożenie ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
                <br />
                  nie
                <br />
                Informacje dodatkowe:
                <br /></div><br /><b>
                IV.1.5.) Wymaga się złożenia oferty wariantowej:
              </b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                <br />
                Dopuszcza się złożenie oferty wariantowej
                <br />
                  nie
                <br />
                Złożenie oferty wariantowej dopuszcza się tylko z jednoczesnym złożeniem oferty zasadniczej:
                <br />
                  nie
                </div><br /><b>
                IV.1.6) Przewidywana liczba wykonawców, którzy zostaną zaproszeni do udziału w postępowaniu
              </b><br /><i>
                (przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne)
              </i><div style="padding-left: 20px">
                Liczba wykonawców  <br />
                Przewidywana minimalna liczba wykonawców  <br />
                Maksymalna liczba wykonawców  <br />
                Kryteria selekcji wykonawców:
                <br /></div><br /><b>
                IV.1.7) Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów:
              </b><div style="padding-left: 20px">
                Umowa ramowa będzie zawarta:
                <br /><br />
                Czy przewiduje się ograniczenie liczby uczestników umowy ramowej:
                <br />
                  nie
                <br />
                Informacje dodatkowe:
                <br /><br />
                Zamówienie obejmuje ustanowienie dynamicznego systemu zakupów:
                <br />
                  nie
                <br />
                Informacje dodatkowe:
                <br /><br />
                W ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów dopuszcza się złożenie ofert w formie katalogów elektronicznych:
                <br />
                  nie
                <br />
                Przewiduje się pobranie ze złożonych katalogów elektronicznych informacji potrzebnych do sporządzenia ofert w ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów:
                <br />
                  nie
                </div><br /><b>IV.1.8) Aukcja elektroniczna </b><br /><b>
                Przewidziane jest przeprowadzenie aukcji elektronicznej </b><i>(przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem) </i>
                nie
              <br /><b>Należy wskazać elementy, których wartości będą przedmiotem aukcji elektronicznej: </b><br /><b>Przewiduje się ograniczenia co do przedstawionych wartości, wynikające z opisu przedmiotu zamówienia:</b><br />
                nie
              <br />

              
                Należy podać, które informacje zostaną udostępnione wykonawcom w trakcie aukcji elektronicznej oraz jaki będzie  termin ich udostępnienia:
              
              <br />
              Informacje dotyczące przebiegu aukcji elektronicznej: 
              <br />
              Jaki jest przewidziany sposób postępowania w toku aukcji elektronicznej i jakie będą warunki, na jakich wykonawcy będą mogli licytować (minimalne wysokości postąpień): 
              <br />
              Informacje dotyczące wykorzystywanego sprzętu elektronicznego, rozwiązań i specyfikacji technicznych w zakresie połączeń:
              <br />
              Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w aukcji elektronicznej: 
              <br />


              Informacje o liczbie etapów aukcji elektronicznej i czasie ich trwania: 
              <div style="padding-left: 20px">
                  Aukcja wieloetapowa
                  <table><tr><td>etap nr</td><td>czas trwania etapu</td></tr><tr><td></td><td></td></tr></table><br />
                Czy wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu:
                
                  nie
                <br />
                Warunki zamknięcia aukcji elektronicznej:
                <br /></div><br /><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT </b><br /><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b><br /><b>IV.2.2) Kryteria</b><br /><div style="padding-left: 20px"><table><tr><td><i>Kryteria</i></td><td><i>Znaczenie</i></td></tr><tr><td>Cena</td><td>100</td></tr></table></div><br /><b>IV.2.3) Zastosowanie procedury, o której mowa w art. 24aa ust. 1 ustawy Pzp </b>(przetarg nieograniczony)
              <br />
                nie
              <br /><b>IV.3) Negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne </b><br /><b>IV.3.1) Informacje na temat negocjacji z ogłoszeniem</b><br />
              Minimalne wymagania, które muszą spełniać wszystkie oferty:
              <br /><br />
              Przewidziane jest zastrzeżenie prawa do udzielenia zamówienia na podstawie ofert wstępnych bez przeprowadzenia negocjacji
              
                nie
              <br />
              Przewidziany jest podział negocjacji na etapy w celu ograniczenia liczby ofert:
              
                nie
              <br />
              Należy podać informacje na temat etapów negocjacji (w tym liczbę etapów):
              <br /><br />
              Informacje dodatkowe
              <br /><br /><br /><b>IV.3.2) Informacje na temat dialogu konkurencyjnego</b><br />
              Opis potrzeb i wymagań zamawiającego lub informacja o sposobie uzyskania tego opisu:
              <br /><br />
              Informacja o wysokości nagród dla wykonawców, którzy podczas dialogu konkurencyjnego przedstawili rozwiązania stanowiące podstawę do składania ofert, jeżeli zamawiający przewiduje nagrody:
              <br /><br />
              Wstępny harmonogram postępowania:
              <br /><br />
              Podział dialogu na etapy w celu ograniczenia liczby rozwiązań:
              
                nie
              <br />
              Należy podać informacje na temat etapów dialogu:
              <br /><br /><br />
              Informacje dodatkowe:
              <br /><br /><b>IV.3.3) Informacje na temat partnerstwa innowacyjnego</b><br />
              Elementy opisu przedmiotu zamówienia definiujące minimalne wymagania, którym muszą odpowiadać wszystkie oferty:
              <br /><br />
              Podział negocjacji na etapy w celu ograniczeniu liczby ofert podlegających negocjacjom poprzez zastosowanie kryteriów oceny ofert wskazanych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia:
              <br />
                nie
              <br />
              Informacje dodatkowe:
              <br /><br /><b>IV.4) Licytacja elektroniczna  </b><br />
              Adres strony internetowej, na której będzie prowadzona licytacja elektroniczna:
              <br /><div style="padding-left: 20px"></div>

              Adres strony internetowej, na której jest dostępny opis przedmiotu zamówienia w licytacji elektronicznej:
              <br /><div style="padding-left: 20px"></div>

              Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w licytacji elektronicznej, w tym wymagania techniczne urządzeń informatycznych:
              <br /><div style="padding-left: 20px"></div>

              Sposób postępowania w toku licytacji elektronicznej, w tym określenie minimalnych wysokości postąpień:
              <br /><div style="padding-left: 20px"></div>

              Informacje o liczbie etapów licytacji elektronicznej i czasie ich trwania: 
              <div style="padding-left: 20px">
                  Licytacja wieloetapowa
                  <table><tr><td>etap nr</td><td>czas trwania etapu</td></tr><tr><td></td><td></td></tr></table><br />
                Wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną  zakwalifikowani do następnego etapu:
                
                  nie
                </div>

              Termin otwarcia licytacji elektronicznej:
              <br /><div style="padding-left: 20px"></div>

              Termin i warunki zamknięcia licytacji elektronicznej:
              <br /><div style="padding-left: 20px"></div><br />
              Istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego, albo ogólne warunki umowy, albo wzór umowy:
              <br /><div style="padding-left: 20px"></div><br />
              Wymagania dotyczące zabezpieczenia należytego wykonania umowy: 
              <br /><div style="padding-left: 20px"></div><br />
              Informacje dodatkowe:
              <br /><div style="padding-left: 20px"></div><b>IV.5) ZMIANA UMOWY</b><br /><b>Przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:</b>
                tak

                <br />
                Należy wskazać zakres, charakter zmian oraz warunki wprowadzenia zmian:
                <br />§ 10 
Zmiany umowy
1.	Umowa może ulec zmianie w szczególności w zakresie zapisów obejmujących podmioty odpowiedzialne za wykonanie przedmiotu zamówienia, podwykonawców, termin realizacji, zakres realizacji prac objętych umową (przedmiot umowy), wynagrodzenia. 
2.	Zmiany umowy, o których mowa w ust. 1 dopuszczalne są jedynie w przypadku: 
a)	działania siły wyższej;
b)	zmian po zawarciu umowy przepisów prawa lub wprowadzenia nowych przepisów prawa lub zmiany lub wprowadzenia nowej bezwzględnie obowiązującej normy powodującej konieczność zmiany, modyfikacji lub odstępstwa w odniesieniu do wynagrodzenia, do przedmiotu zamówienia lub terminu zakończenia przedmiotu realizacji zamówienia;
c)	zmian organizacyjnych polegających w szczególności na zmianie podwykonawców, grup wykonawców i innych podmiotów współpracujących przy realizacji zamówienia pod warunkiem, że ich uprawnienia, potencjał ekonomiczny, wykonawczy i doświadczenie nie są gorsze od tych, jakie posiadają podmioty zamieniane;
d)	wydania decyzji administracyjnych lub innych aktów władzy (decyzja władz publicznych, w tym oczekiwanie na nieprzewidziane wcześniej konieczne wyniki ekspertyz, wyrok sądu itp.) jeśli ich wydanie nastąpiło na skutek okoliczności niezależnych od Wykonawcy;
e)	gdy konieczność zmiany jest spowodowana wystąpieniem niezależnych od stron okoliczności, których nie można było przy dołożeniu należytej staranności przewidzieć w chwili zawarcia umowy, a które uniemożliwiają prawidłową realizację przedmiotu umowy zgodnie z jej postanowieniami;
f)	dopuszcza się przedłużenie okresu realizacji umowy o okres nie dłuższy niż 3 miesiące, w przypadku, gdyby przed upływem okresu zakończenia realizacji umowy  Zamawiający nie miał zapewnionej dostawy i dystrybucji posiłków na kolejny okres zgodnie z § 5 ust. 3 umowy. 
3.	Wystąpienie którejkolwiek z wymienionych w ust. 2 okoliczności nie stanowi bezwzględnego    zobowiązania  Zamawiającego do dokonania takich zmian, ani nie może stanowić podstawy roszczeń Wykonawcy do ich dokonania.
4.	Ewentualna zmiana umowy nastąpi z uwzględnieniem wpływu, jaki wywiera wystąpienie okoliczności uzasadniającej modyfikację na dotychczasowy kształt zobowiązania umownego
§ 9
Klauzula waloryzacyjna
1.	Wykonawca  zapewnia stabilność ceny usługi żywieniowej przez okres minimum  1 roku od dnia zawarcia umowy, a po tym okresie dopuszczalna jest zmiana wynagrodzenia na zasadach opisanych poniżej  (ale nie częściej niż 1 raz w roku) w trakcie obowiązywania umowy.
2.	Strony postanawiają, że dokonają zmiany wynagrodzenia w wypadku zmiany:
a)	stawki podatku od towarów i usług;
b)	wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie art. 2 ust. 3 - 5 ustawy z dnia 10  października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę;
c)	zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenia społecznemu lub zdrowotne.
3.	Zmiana wysokości wynagrodzenia obowiązywać będzie od dnia wejścia w życie nowych przepisów prawa, o których mowa w ust. 1 powyżej, z zastrzeżeniem odpowiednio ust. 8 i 9.
4.	W przypadku zmiany, o której mowa w ust. 1 pkt b) powyżej wynagrodzenie Wykonawcy ulegnie zmianie o wartość rzeczywistego wzrostu kosztu Wykonawcy wynikającą ze zwiększenia minimalnego wynagrodzenia osób bezpośrednio wykonujących  zamówienie wskazanych przez Wykonawcę zgodnie z zapisem § 4 ust. 3 - 5 umowy, przy czym podwyższenie ceny i stawki za usługę nie może być wyższe od wskaźnika wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych podanego przez GUS za kalendarzowy rok miniony.
5.	W przypadku zmiany, o której mowa w ust. 1 pkt c) powyżej wynagrodzenie Wykonawcy ulegnie zmianie o wartość rzeczywistego wzrostu kosztu Wykonawcy wynikającą ze zwiększenia wynagrodzenia osób bezpośrednio wykonujących zamówienie wskazanych przez Wykonawcę zgodnie z zapisem § 4 ust. 3 - 5 umowy, przy zachowaniu dotychczasowej kwoty netto wynagrodzenia wskazanych osób.
6.	Wprowadzenie zmian wysokości wynagrodzenia Wykonawcy wymaga uprzedniego złożenia przez  Wykonawcę pisemnego oświadczenia o wysokości dodatkowych kosztów wynikających z wprowadzenia zmian, o których mowa w ust. 1 powyżej, w którym zostaną zawarte następujące informacje: wykaz pracowników zatrudnionych przy realizacji zamówienia, liczba przepracowanych przez tych pracowników roboczogodzin, rodzaj zawartych z nimi  umów oraz wysokość należnego im  wynagrodzenia netto oraz brutto przed i po wprowadzeniu zmian w przepisach prawnych, o których mowa w ust. 1.
7.	W przypadku, gdy Zamawiający poweźmie wątpliwość, co do treści oświadczenia Wykonawcy, o którym mowa  w ust. 5 powyżej, wówczas Wykonawca będzie zobowiązany do złożenia na pisemne żądanie Zamawiającego dokumentów, z których wynikać będą okoliczności podane przez Wykonawcę w powołanym oświadczeniu.
8.	Wykonawca powinien złożyć oświadczenie, o którym mowa w ust. 5, w nieprzekraczalnym terminie 7dnioddniapowzięcia wiadomości o zmianie przepisów, o których mowa w ust. 1.
9.	W przypadku, gdy Wykonawca nie dochowa terminu ustalonego w ust. 7 powyżej, wówczas zmiana stosownych postanowień umowy, wejdzie w życie dopiero od dnia, w którym Wykonawca przedłożył oświadczenie, o którym mowa ust. 5 powyżej.
10.	Jeżeli zaistnieje sytuacja, o której mowa w ust. 6 powyżej, wówczas zmiana właściwych postanowień umowy wejdzie w życie dopiero od dnia, w którym Wykonawca złoży zgodnie z żądaniem Zamawiającego stosowne dokumenty.
11.	Zmiana treści umowy wymaga zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności.

<br /><b>IV.6) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE </b><br /><br /><b>IV.6.1) Sposób udostępniania informacji o charakterze poufnym </b><i>(jeżeli dotyczy): </i><br /><br /><b>Środki służące ochronie informacji o charakterze poufnym</b><br /><br /><b>IV.6.2) Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu: </b><br />
              Data: 27/09/2016, godzina: 09:00,
              <br />
              Skrócenie terminu składania wniosków, ze względu na pilną potrzebę udzielenia zamówienia (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem):
              <br />
                nie
              <br />
              Wskazać powody:
              <br /><br />
              Język lub języki, w jakich mogą być sporządzane oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu
              <br />&gt;
              wymagany język polski<br /><b>IV.6.3) Termin związania ofertą: </b>
                okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
              <br /><b>IV.6.4) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia:</b>
                nie
              <br /><b>IV.6.5) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, jeżeli środki służące sfinansowaniu zamówień na badania naukowe lub prace rozwojowe, które zamawiający zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia, nie zostały mu przyznane</b>
                nie
              <br /><b>IV.6.6) Informacje dodatkowe:</b><br />1.	W celu potwierdzenia, że oferowana usługa będąca przedmiotem zamówienia odpowiada wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Zamawiający żąda:
1.1	aktualną Decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu w zakresie:  
	produkcji posiłków od surowca do gotowej potrawy
	dostarczenie posiłków do odbiorców zewnętrznych, w tym dla pacjentów w zakładach opieki zdrowotnej.
1.2	informacje na temat posiadanego przez Wykonawcę sprzętu przy pomocy którego będą świadczone usługi w zakresie przygotowania i dystrybucji posiłków do pacjenta  załącznik nr 5 do SIWZ.
Zamawiający wymaga aby Wykonawca posiadał sprzęt:
lodówki  2 szt.; wózki kelnerskie długie 5szt.; regały metalowe  2 szt.; wyparzarki  2 szt.; mikrofale -5 szt.; suszarki na talerze, talerze płaskie i głębokie do wydawania posiłków; kubki jednorazowe na napoje;  pojemniki plastikowe na pieczywo, podesty plastikowe pod termosy ze styropianu 5 szt.; sztuczce jednorazowe; pojemniki do mikrofali na zupę; szafki do szatni w ilości 12 szt.; opakowania jednorazowe ze styropianu, blender, czajnik  2 szt., telefon służbowy  2 szt., odzież ochronna + buty dla pracowników, beczki plastikowe na odpady  - 3 szt.; itp. sprzęt.
2.	Pełnomocnictwo do reprezentacji podmiotów występujących wspólnie w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego  w przypadku konsorcjum lub spółki cywilnej.
3.	Dokumenty należy złożyć w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę.
4.	Pełnomocnictwo do podpisywania oferty i składania ewentualnych wyjaśnień, jeżeli osoba podpisująca nie jest osobą upoważnioną na podstawie dokumentu wymienionego w rozdziale V punkt 1.2   w oryginale lub poświadczone notarialnie lub opatrzone adnotacją (za zgodność z oryginałem) pieczęcią Wykonawcy, imienna pieczątka osoby upoważnionej na podstawie dokumentu wymienionego w rozdziale V punkt 1.2 oraz jej podpisem.
5.	oświadczenie Wykonawcy o powierzeniu podwykonawcom wykonania części zamówienia (Załącznik 3 do SIWZ). Jeżeli Wykonawca nie załączy Załącznika do oferty lub go nie wypełni, lub nie dokona w nim skreśleń, Zamawiający uzna że zamówienie wykonane zostanie samodzielnie;
6.	Wykonawca w terminie 3 dni od dnia przekazania informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5, przekazuje zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, 
o której mowa w ust. 1 pkt. 23 zgodnie z art. 24 ust. 11 ustawy. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji 
w postępowaniu o udzielenie zamówienia.
</div></div></div>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com